Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cauzele mortalitatilor si vinovatii de serviciu!

Mesajde ignatov andrei » 15 Feb 2025, 06:44

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:Au mai fost unele mici gen " fund anti varroua" sau " roirea exista in adn"....fel de fel de denumiri pentru lucruri total inexistente....
/quote]

Dezvoltati aceasta idee. Ca sunt "probleme" care grabesc roirea sau "solutii" care o impiedica, nu inseamna ca nu este in ADN.

Cand ii raspunzi lui yuonyuon, sa te apleci si asupra urmatoarelor "ziceri":
1. Albinele se inmultesc prin roire;
2. Albinele roiesc, ca sa se inmulteasca.

Ambele expresii sunt corecte?
Ambele expresii sunt gresite?
Doar una din expresii e corecta?
Care expresie e corecta...?!?
ignatov andrei

Mesajde ioanpuiu » 15 Feb 2025, 21:49

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:Au mai fost unele mici gen " fund anti varroua" sau " roirea exista in adn"....fel de fel de denumiri pentru lucruri total inexistente....
/quote]

Dezvoltati aceasta idee. Ca sunt "probleme" care grabesc roirea sau "solutii" care o impiedica, nu inseamna ca nu este in ADN.

s.catalin
Văd că eşti începător. Şi eu am fost, încă mai sunt la unele aspecte.
Ai pus o intrebare şi în loc de răspuns ai primit o roabă de întrebări

Îţi sugerez să iniţiezi căutări cu "swarm control methods" sau "swarm management of honey bees".
Vei obţine mii de rezultate ale căutării. Verifici pe rând sau la alegere.
Acolo unde, sau pasaje din material care nu sunt suficient de clare în original, pentru ele îţi recomand DeepL translator, ăsta: https://www.deepl.com/en/translator
Ca să îl ai la îndemână şi să-l deschizi cu un clic, îl bagi în bookmarks.
Îţi este suficientă versiunea gratis cu inconvenientul minor că nu vei putea traduce un volum mare dintr-o dată, o vei face pe bucăţi(maxim 1500 caractere)
Cu copy/paste iei pasaje pe care le traduci apoi tot aşa iei traducerea dacă te interesează şi vrei să o păstrezi. O salvezi într-un fişier de text pe care îl denumeşti cum vrei.
În felul ăsta nu mai aştepţi zile sau săptămâni după un răspuns. Care vine sau nu vine.

Vei găsi informaţii despre orice.
de la simplu https://theapiarist.org/principles-of-swarm-control/

la avansat https://wbka.com/wp-content/uploads/202 ... dJan21.pdf
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde yuonyuon » 15 Feb 2025, 23:31

In enleza cuvinte de genu " control " sau " management" se folosesc in situatia in care avem deja problema si vin ca " rezolvare " sau tratare.....dar nu includ prevenire sau vindecare....sub nici o forma....deci partea " din mijloc"

Adica vom gasii metode alopatice...ex: daca te doare picioru - il taiem !!....sau daca intra in friguri - inchidem urdinisu... :lol:
Sunt multe....spor la citit domnu Catalin :lol:
yuonyuon

Mesajde ioanpuiu » 16 Feb 2025, 01:13

yuonyuon scrie:Adica vom gasii metode alopatice...ex: daca te doare picioru - il taiem !!....sau daca intra in friguri - inchidem urdinisu... :lol:
Sunt multe....spor la citit domnu Catalin :lol:

Se vede treaba că nu ai aruncat măcar o privire peste ce i-am trimis lui s.catalin. Ai raspuns fără să verifici.

Am ceva şi pentru tine.
Chiar ai nevoie pentru că te-ai făcut de băcănie la întrebarea lui Balian sau ca să-l citez pe Ignatov ... "ai goluri uriaşe în pregătirea apicolă"
E vorba de aia cu ochii mari ...
ochii mari.png

Tot ce ai nevoie să ştii despre feromoni şi rolul lor găseşti în următorul link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK200983/
Titlul e mai mult decât sugestiv ... "Comunicarea Chimică în Societatea Albinelor"
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 02:25

Ca sa facem un rezumat la ce scrie in articol...mai pe scurt ar fi ...in termeni populari ..." Botcarit" ...sau " facut bucati"....dar nimic de prevenire si rezolvare......deci imi mentin afirmatiile...

Astept articolul cu prevenirea....

Numai ca sa vedeti cat de rau stau lucrurile....scrii la cautari" prevenirea roirului" si apare unu cu scara in copac :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 02:29

Daca eu cer cozonac si primesc covrigi...si sunt ok cu asta.....sigur am goluri de civrigi in cap.....
Prevenirea inseamna ...metoda de a evita intreg procesul de roire ...adica tot: friguri/botci/craci etc...in favoarea productiei

E doar limba romana insotita de logica si sens...!!!
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 03:04

Cititi prima fraza....... :lol:
" Simply reproduction"???...

Au intrat in calduri si sau inmultit ....cine cu cine? :lol:
Daca isi schimba casa sau se impart in doua grupe inseamna inmultire....?
Daca rup o paine in doua am facut doua paini....?..

Daca intr o casa stau trei familii si se bat...iar la un momendat ...familia batrana isi pregateste bagajele de plecare inseamna ca e in calduri??....insemna inmultire??? :lol:

E un concept simplu......e doar o diviziune a grupului....nu inmultire ( biologica nici atat)....

Din start sunteti setat in a nu cerceta cea ce este evedent iar restu carti e doar o insiruire de explicatii gen..." Cum sa te dai jos de pe scara cu capu in jos" ..." Cum sa te speli pe cap fara lighean" ...decii aberatii...

Astept un articol cu prevenire si mentiunea ca roitul este o diviziune a coloniei....( Nu inmultire)....deci "÷"..nu asa "×".....
Fişiere ataşate
received_1532685810757167.jpeg
yuonyuon

Mesajde Shrek » 16 Feb 2025, 11:23

yuonyuon scrie:......
E un concept simplu......e doar o diviziune a grupului....nu inmultire ( biologica nici atat)....
......
Astept un articol cu prevenire si mentiunea ca roitul este o diviziune a coloniei....( Nu inmultire)....deci "÷"..nu asa "×".....

Chiar dacă, de multe ori, bați câmpii, de data asta, aproape ai nimerit-o! Aproape!
Referitor la întrebările de logica ale lu'dom' Andrei, ma refer!
Înmulțirea albinelor exista, dar ea este nesemnificativa, atâta timp cât se refera la albină, ca individ! De ce? Pentru ca ele , albinele, fac parte dintr-un mecanism complex numit familie/colonie de albine! Roitul, este incris în adn-ul lor, ca albină sau ca familie, aceasta ii intrebarea?!De fapt, roitul este un instinct de conservare, de perpetuarea a speciei, a familiei de albine, înscris probabil în adn-ul lor! Asa cum la ierbivorele mari, instinctul de a se ridica în picioare al puiului și mersul ,, imediat dupa fatare, sunt înscrise în adn-ul lor, alături de supt, creste șansele de a supravietui, de a perpetua specia, la fel, roitul familiilor de albine, creste șansele de a supraviețui ca specie.
Poate fi considerat roitul ca un caz de " înmulțire" a albinelor, sau chiar a familiilor de albine? Greu de spus! Depinde de " cultura" apicola pe care o stăpânește fiecare!
Știm cu toții ca roiul primar, pleacă cu o structura a familiei aproape perfecta , cu matca batrana! Poate și o regina, doua neimperecheata! Matematic, acum sunt doua familii de albine! Cum ar spune un apicultor din sud, sau cam înmulțit! Familiile de albine, evident! Dar mai știm ca după roitul primar, dacă nu se intervine în cuib, deci o intervenție externa ce nu prea are de a face cu parcursul natural al familiei, albinele vor roi pana nu mai rămâne nimic! Teoretic, se multiplica familiile de albine! Practic, roiul secundar și următoarele, au o structura mai supla, cum ar zice bolovan, redusa numeric, posibil fără regina imperecheata, cu șanse minime de a rezista în natură fără intervenție externa! Deci ,zic eu, ca de fapt, roitul nu asigura înmulțirea familiilor de albine, doar creează o șansă în plus perpetuarea speciei! Înmulțirea albinelor, o face regina, după ce un trantor i-a înfipt în fund ....cățelul de usturoi, în cadrul familiei de albine! Ceea ce facem noi, stuparii, este sa stricam acest echilibru al naturii, sa determinam inmultiri ale familiilor de albine, înlocuind matci cu altele, creând colonii de albine după chipul și asemănarea noastră ( proaste, vreau sa zic), forțând apariția albinei culegatoare în culesuri intense, crescând regine în condiții artificiale și sperând ca îl imitam pe Dumnezeu!
Concluzia este simpla: roitul nu poate fi considerat " Înmulțirea " albinelor , nici a familiilor de albine! El, roitul, este doar un instinct de supraviețuire al specie, înscris cu certitudine în adn-ul albinelor!
Este doar o părere personala, nu o concluzie științifică, ca urmare tratati-o ca atare!
Shrek

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2025, 12:40

yuonyuon scrie:
......
......
Ioane, ai zbarcit-o din nou.
Asa cum bine a explicat colegul mai sus , roitul nu este o jnmultire a albinelor ca indivizi este o inmultire a familiilor de albine. In urma roirii rezulta doua sau mai multe familii de sine statatoare. Acst fapt tine de perpeturea speciei la fel ca la toate vietuitoarele de pe pamant. Inmultire se face prin mai multe , prin divizare, ca in cazul de fata, in urma imperecherii dintre on mascul si o femela etc.
Ultima oară modificat de Vasile_Bucovineanu pe 16 Feb 2025, 12:48, modificat 1 dată în total.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 12:46

Pentru SHREK......Facand abstractie de "golaneala" spcifica :lol: ( cu care ne am obisnuit ca raspuns dupa fiecare postare 8-) )....ma bucur ca suntem deacord cel putin in prima faza....
Inmultirea este o diviziune cu efect de inmultire...dar nu inmultire...

Este un process natural de "explozie si colaps" care nu este in adn....ci in mecanica universului...iar albinele au in adn un RASPUNS la acest fenomen.....un mod de aparate....
Doar coloniile care au raspuns pozitiv la acest ciclu au perpetuat specia.....prin roire...

Initierea roitului nu este in adn....cea ce este o veste buna pentru apicultori ...pacat ca aceasta informatie v a fi ignorata vesnic....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 12:47

Vasile_Bucovineanu scrie:yuonyuon scrie:
......
......
Ioane, ai zbarcit-o din nou. Asa cum bine a explicat colegul mai sus , roitul nu este o jnmultire a albinelor ca indivizi este o inmultire a familiilor de albine. In urma roirii rezulta doua sau mai multe familii de sine statatoare.
noi vb de cea ce declanseaza roirea....unii spun ca scris in ADN ....altii ca nu ( adica eu).....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 12:53

Eu stiu foarte bine ce parere aveti ...pentru ca este identica cu cea din carti...deci nu trebuie sa explicati mult..... :lol:

Eu practic combat aceste informatii...unu la mana pentru ca la mine nu roiesc stupii...deloc....si doi ca nu sunt deacord cu cea ce se vehiculeaza in propaganda sau sa zicem in lumea apicola de specialitate...si studiile publice....
Din punctu meu de vedere sunt false....chiar intentionat...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 16 Feb 2025, 13:21, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2025, 13:19

Nici la mine in general,nu roiesc stupii. Asta nu inseamna ca roirea nu este modalitatea de perpetuare a speciei albine.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Shrek » 16 Feb 2025, 14:23

yuonyuon scrie:....
noi vb de cea ce declanseaza roirea....unii spun ca scris in ADN ....altii ca nu ( adica eu).....

Nu vad ce informații noi ai putea furniza dumneata dacă spui ca nu îți roiesc stupii?! Uitea-'sa o barb'-avea....
A doua chestie, da, dumneata ai olecuță dreptate! Olecuță, prin părțile finale! Nu are cum sa fie înscris în adn instinctul de roire, de conservare sau perpetuarea a speciei! Pentru simplul motiv ca adn-ul este scris în...engleza și albinele nu știu sa citeasca! Literar vorbind, da, aveți dreptate! Practic, vorbim de o însușire inascuta a " familiilor de albine", roitul, care ii da o șansă în plus, poate decisiva sa perpetueze ca specie! Restul, sunt povesti!
PS. Atunci când spuneți ca " nu roiesc " deloc, aveți în vedere și inlocuitul reginelor?! Aceasta operație chiar dacă nu se schimba cutia, este evident ca se schimba familia pentru ca noua matca, chiar înrudite ( fiica) a celei vechi, nu are adn identic, deci tot un fel de roire dar artificiala! Sau ii spunem altoire?! Doar ca " port altoiul ( albină existenta) dispare înaintea altoiului ( regina)?! Nu credeți ca este un nonsens când susțineți ca " nu roiesc" -singure?! Întreb și io?
Shrek

Mesajde s.catalin » 16 Feb 2025, 17:58

Asa. O pagina de forum foarte buna, sa tot citim asa ceva :)

1. @ ignatov andrei - cele doua afirmatii, cred ca se studiaza in clasa a 9 la logica ( daca se mai preda logica acum ... ) daca prima afirmatie este adevarata , a doua este falsa. Albinele se inmultesc prin roire, dar asta nu inseamna ca orice familie care roieste "vrea" sa se si inmulteasca. Cred ca abia acum or sa vina intrebarile mai grele :)

2. @ yuonyuon - citind raspunsurile dvs am impresia ca vorbiti mai mai mult despre legi/ concepte precum entropia ( aici intra si interventiile apicultorului) sau sinergia decat despre apicultura ( nu neg ca intre cele de mai sus nu ar exiata anumite legaturi)

3. @ yuonyuon - multumesc pentru tot ce ne-ati prezentat in atatea raspunsuri ale dvs. despre cum nu va roiesc stupii, si sper sa mai vorbim si pe tema aceasta, daca vreau sa va intreb, daca stupii dvs. nu roiesc( nu neg asta) atunci cum se inmultesc? mi-ar fi greu sa cred ca raspunsul naturii ar fi tot apicultorul :) - nu neg asta.

4. @ shrek - mi-a placat foarte mult raspunsul dvs. dar ( daca gresesc ma corectati) cand vorbim de familia de albine ca insecte sociale, unde nu individul este cel care conteaza ci intregul, nu matca sau trantorul conteaza, acestia sunt doar niste "organe" dintr-un superorganism. Cum "natura" a gasit cum sa plimbe polenul de la un pom la altul , asa a gasit , ca prin zborul de imperechere sa plimbe si spermatozoizii de la un stup la altul....
Asa ca cel putin pentru mine ramane intrebarea, cum se inmultesc familiile de albine?

5. va rog ca in ping-pong-ul dvs. ( toti cei de mai sus) sa sariti peste numele meu, nu ca ar fi ceva chiar rau, dar un pic de orgoliu personal ma obliga sa va atrag atentia, cer scuze in avans pentru asta, altfel accept, si va multumesc, pentru orice raspunsuri adresate direct mie.
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 18:32

yuonyuon scrie:
s.catalin scrie:
/quote]

cum ai putea sa descrii roirea in cateva cuvinte si sa mentionezi si de ce este scrisa in adn?...
vad cand pun si eu cate o intrebare nu ma ia nimeni in serios....lasa ca va tin minte :lol:

De aici a plecat totul....
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR