Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde tiih » 13 Mar 2018, 10:39

jonny_it scrie:yuonyuon - Inaintasii nostri si-au dat seama ca albinele aduc mai putin polen raportat la nectar atunci cand au si invers.

.. da Doamne sa se blocheze si la mine cu polen ca se descurca ele :)

Si eu ma rog sa blocheze cu polen la salcie,chiar si 4..5 rame..chiar cu riscul de a intra in frigurile roitului mai tarziu....Pentru tinutul "desertic" din august -septembrie combinat cu seceta extrema din ultimii ani...pastura adunata in primavara trecuta a reprezentat in parte...."garantia"succesului iernarii fara pierderi din aceasa iarna .............si probabil la fel si din iernile ce vor urma..... ;)

PS.Ptr mine "stiinta" de a-si face cat mai multe rezerve de pastura primavara stupii, cind exista abundenta ,spre a le folosi in august septembrie cand exista un mare deficit.....e un criteriu de selectie a stupilor si implicit a matcilor... :!:
tiih

Mesajde irina » 13 Mar 2018, 13:59

kovacslg scrie:In momentul de fata este loc destul pentru puiet, miere nu este f multa (la mine), si nici 20 de grade nu avem, adica nu sunt conditii care ar impune, sau ar indica descapacire in cuibul familiei.
Parere personala: izolare, strans cuibul, proteina, o rama miere dupa diafragma, interventii minime si fara deranj inutil deocamdata.

Aveti dreptate, este spatiu pentru puiet acum. Dar nefiind puiet capacit, chiar daca nu sunt temperaturi ridicate si tinand cont ca mierea "plimbata" prin cuib accentueaza ponta matcii, cred ca descapacirea in cuib e un impuls dat familiei.Cu manopera aferenta ;) . Se schimba datele problemei cand avem puiet capacit.
Inteleg ca puneti rama cu miere dupa diafragma la toti stupii, inclusiv la cei care au miere multa in cuib?
irina

Mesajde tiih » 13 Mar 2018, 14:31

irina scrie:
kovacslg scrie:In momentul de fata este loc destul pentru puiet, miere nu este f multa (la mine), si nici 20 de grade nu avem, adica nu sunt conditii care ar impune, sau ar indica descapacire in cuibul familiei.
Parere personala: izolare, strans cuibul, proteina, o rama miere dupa diafragma, interventii minime si fara deranj inutil deocamdata.

Aveti dreptate, este spatiu pentru puiet acum. Dar nefiind puiet capacit, chiar daca nu sunt temperaturi ridicate si tinand cont ca mierea "plimbata" prin cuib accentueaza ponta matcii, cred ca descapacirea in cuib e un impuls dat familiei.Cu manopera aferenta ;) . Se schimba datele problemei cand avem puiet capacit.
Inteleg ca puneti rama cu miere dupa diafragma la toti stupii, inclusiv la cei care au miere multa in cuib?

Adica cum se schimba datele problemei.?..Capacit sau necapacit temperatua in cuib tot trebuie sa creasca de la 22...24.grade cat era inainte de aparitia primelor oua la 32...34 grade,dupa....

Ps.Am sustinut ani de zile pe acest forum ca pana pe 13..15 februarie,familia de albine nu trebuie sa aiba puiet..ca e o greseala de rasa sau de stupar daca au pana la acea data...
Complectez acum.....sigur e o greseala de stupar daca nu au puiet de toate varstele... acum pe 13 martie 2018!
PS2.Mai stii.?..poate e o greseala tot de matca!!..e ...stearpa ... sau asteapta vremuri mai calde asa cum am eu vreo doua matci ligustica,galbene pana la ultimul inel..ptr observatii...:lol:
tiih

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2018, 14:40

tiih scrie:
Ps.Am sustinut ani de zile pe acest forum ca pana pe 13..15 februarie,familia de albine nu trebuie sa aiba puiet..ca e o greseala de rasa sau de stupar daca au pana la acea data...

E o "greseala de stupar", DA!
Daca nu au puiet la sfarsitul lui ianuarie, sau inceputul lui februarie, e greseala de stupar, nu de matca!

Si eu am sustinut, tot ani de zile, pe forum, ca familiile mele ies mai populate in primavara, fata de cum le-am introdus la iernat, fara sa intervin 5-6 luni!!
Cand nu ies asa, ma uit la ala din oglinda... si spune tot, sa stii!

Sa fii iubit nea tiih!
ignatov andrei

Mesajde irina » 13 Mar 2018, 14:44

tiih scrie:Ps.Am sustinut ani de zile pe acest forum ca pana pe 13..15 februarie,familia de albine nu trebuie sa aiba puiet..ca e o greseala de rasa sau de stupar daca au pana la acea data...
Complectez acum.....sigur e o greseala de stupar daca nu au puiet de toate varstele... acum pe 13 martie 2018!
PS2.Mai stii.?..poate e o greseala tot de matca!!..e ...stearpa ... sau asteapta vremuri mai calde asa cum am eu vreo doua matci ligustica,galbene pana la ultimul inel..ptr observatii...:lol:

Gresela de stupar sau nu, eu nu am puiet capacit la majoritatea familiilor.
irina

Mesajde 5rame » 13 Mar 2018, 14:45

irina scrie:
tiih scrie:Ps.Am sustinut ani de zile pe acest forum ca pana pe 13..15 februarie,familia de albine nu trebuie sa aiba puiet..ca e o greseala de rasa sau de stupar daca au pana la acea data...

Gresela de stupar sau nu, eu nu am puiet capacit la majoritatea familiilor.

Nu aveti acum, dar acum 4 saptamani.... ?
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde tiih » 13 Mar 2018, 14:57

ignatov andrei scrie:
tiih scrie:

E o "greseala de stupar", DA!
Daca nu au puiet la sfarsitul lui ianuarie, sau inceputul lui februarie, e greseala de stupar, nu de matca!

Si eu am sustinut, tot ani de zile, pe forum, ca familiile mele ies mai populate in primavara, fata de cum le-am introdus la iernat, fara sa intervin 5-6 luni!!
Cand nu ies asa, ma uit la ala din oglinda... si spune tot, sa stii!

Sa fii iubit nea tiih!

Sa fiti iubit si dvs domnule Ignatov,respectele mele pentru multe postari de calite facute pe acest forum...desi sincer nu prea imi place apelitivul folosit...santem cam acelasi leat..eu mi-am schimbat prefixul anul trecut ...dumitale il vei schimba acusica... :lol:
Multa sanatate..ca-i mai buna decat toate !
tiih

Mesajde irina » 13 Mar 2018, 15:29

5rame scrie:Nu aveti acum, dar acum 4 saptamani.... ?

Am avut puiet capacit, e si albina tanara in stup.Ma refeream strict la data asta, dupa valul de frig in care cele mai multe matci au incetat ponta.
irina

Mesajde 5rame » 13 Mar 2018, 15:45

irina scrie:
5rame scrie:Nu aveti acum, dar acum 4 saptamani.... ?

Am avut puiet capacit, e si albina tanara in stup.Ma refeream strict la data asta, dupa valul de frig in care cele mai multe matci au incetat ponta.

Aceasi situatie si la mine. Cred ca trebuia sa le las si mai multa miere in toamna, sau altfel spus s-a dovedit ca le-am lasat prea putina. Cu 1-2 rame tabla de miere in stup cred ca as fi avut mai mult puiet acum.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I
5rame

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2018, 16:04

5rame scrie:
Aceasi situatie si la mine. Cred ca trebuia sa le las si mai multa miere in toamna, sau altfel spus s-a dovedit ca le-am lasat prea putina. Cu 1-2 rame tabla de miere in stup cred ca as fi avut mai mult puiet acum.

Si sub "mierea tabla", ceva pastura capacita...
ignatov andrei

Mesajde kovacslg » 13 Mar 2018, 17:39

Dupa perioada calda din decembrie si pana prin 10 ianuarie, stupii au inceput puietul, m-am uitat la 5-6 familii, una dupa alta intr - un rand.
Sunt intr-o zona in care in ianuarie rar apare puietul, fara turte sau deranj.

In cele 2 luni in care familiile de albine au mentinut temp adecvata pt a creste puiet s-a generat consum uzura CAM DEGEABA.
Din cauza ca nu am avut zbor de curatire si implicit nici polen in februarie, puietul nu s-a extins, albina nascuta era putina si neviabila, plus perioada asta de frig, familiile oprind ponta, poate chiar au renuntat la ceva puiet, arata asa cum arata.

Adica puiet capacit cat un mar pe 1-2 rame si puiet de cateva zile, larvar putin sau deloc.

Situatie valabila, la mine, langa Cluj si cu familii fara turte pana zilele trecute (exceptie cele de necesitate)
In sud si vest cu multe zile de zbor si polen in ianuarie, februarie, probabil altfel arata stupii, mai ales ca s-a putut administra si turta proteica mai devreme...
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2018, 19:34

tiih scrie:
jonny_it scrie:yuonyuon - Inaintasii nostri si-au dat seama ca albinele aduc mai putin polen raportat la nectar atunci cand au si invers.

.. da Doamne sa se blocheze si la mine cu polen ca se descurca ele :)

Si eu ma rog sa blocheze cu polen la salcie,chiar si 4..5 rame..chiar cu riscul de a intra in frigurile roitului mai tarziu....Pentru tinutul "desertic" din august -septembrie combinat cu seceta extrema din ultimii ani...pastura adunata in primavara trecuta a reprezentat in parte...."garantia"succesului iernarii fara pierderi din aceasa iarna .............si probabil la fel si din iernile ce vor urma..... ;)

PS.Ptr mine "stiinta" de a-si face cat mai multe rezerve de pastura primavara stupii, cind exista abundenta ,spre a le folosi in august septembrie cand exista un mare deficit.....e un criteriu de selectie a stupilor si implicit a matcilor... :!:
Si cum faceti rame de pastra ?
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2018, 21:20

kovacslg scrie:Dupa perioada calda din decembrie si pana prin 10 ianuarie, stupii au inceput puietul, m-am uitat la 5-6 familii, una dupa alta intr - un rand.
Sunt intr-o zona in care in ianuarie rar apare puietul, fara turte sau deranj.

In cele 2 luni in care familiile de albine au mentinut temp adecvata pt a creste puiet s-a generat consum uzura CAM DEGEABA.
Din cauza ca nu am avut zbor de curatire si implicit nici polen in februarie, puietul nu s-a extins, albina nascuta era putina si neviabila, plus perioada asta de frig, familiile oprind ponta, poate chiar au renuntat la ceva puiet, arata asa cum arata.

Adica puiet capacit cat un mar pe 1-2 rame si puiet de cateva zile, larvar putin sau deloc.

Situatie valabila, la mine, langa Cluj si cu familii fara turte pana zilele trecute (exceptie cele de necesitate)
In sud si vest cu multe zile de zbor si polen in ianuarie, februarie, probabil altfel arata stupii, mai ales ca s-a putut administra si turta proteica mai devreme...

La inceputul lunii m-am uitat la condens (am ajustat unde era nevoie), dar m-am uitat si peste ghem si am gasit doua fam mai active si mai rasfirate. (ori cu puiet, ori fara mancare, ori fara matca)
Cred ca in 7 sau 8 ianuarie, era zbor frumos cateva ore si am revenit la cele doua familii care pareau ca sunt active, si la ambele am gasit puiet capacit de 7-8 cm si larvar in jur.
Am pus mana si peste alte familii si la toti se simtea temperatura ridicata. Desi nu e indicat, m-am uitat la 5 fam, toti aveau puiet de o zi pe o rama, de 3-5 cm. Deci a inceput....
Dupa cateva zile, in aceeasi stupina, nu s-a mai simtit acea temperatura crescuta, nici chiar la cele 5 familii cu puiet, ghemul era refacut si compact, albinele amortite in coaja ghemului, deci o aparenta lipsa de puiet (care era acolo insa, nu cred ca odata cu frigul au renuntat...).

Cred ca in fazele incipiente depistarea puietului prin verificarea / observarea temperaturii peste ghem e dificil.

O fi bine.. o fi rau... TU hotarasti!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 13 Mar 2018, 22:14

cine vrea sa discute (cine stie) despre cum prevenim sau in ce mod ne eschivam de blocajul de polen , ma refer la salcie si amorfa unde sa stie ce se intampla . i lasam asa sau trebuie intervenit ? si cum?
yuonyuon

Mesajde jonny_it » 13 Mar 2018, 22:18

yuonyuon scrie:cine vrea sa discute (cine stie) despre cum prevenim sau in ce mod ne eschivam de blocajul de polen , ma refer la salcie si amorfa unde sa stie ce se intampla . i lasam asa sau trebuie intervenit ? si cum?

La munte am multa salcie si alun. Cand vremea permite apra repede 3-4-5 rame pline cu polen.
Dar de obicei dispar la fel de repede cum apar.
Familiile cu rezerve mari de polen in primavara sunt cele care o sa dea rezultate bune la primul cules.
Uneori mai pun si colectoarele, deh, trebuie sa manance si trantorul sef :)

Amorfa nu am in zona.
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 13 Mar 2018, 22:33

yuonyuon scrie:cine vrea sa discute (cine stie) despre cum prevenim sau in ce mod ne eschivam de blocajul de polen , ma refer la salcie si amorfa unde sa stie ce se intampla . i lasam asa sau trebuie intervenit ? si cum?

Cred ca ar trebui sa faci un topic nou.
De ce?
Pentru ca toti se plang de mare cules de polen, dar tot ei se plang si de faptul ca nu stapanesc tehnologia recoltarii polenului...
Sunt ceva chestii in neregula...
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR