Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2019, 21:48

Asteptam sa duduie lazile , ca la mine pomii sunt pe ultima suta de metrii ...prun.cires sunt la jumate..anul asta a fost la viteza 2x.

cu prima ocazie de zi insorita(a fost frig la mine ) . trebuie bobardati iar cu rame si banbuiesc si hrana, eu mai am vreo 200 de rame cu miere . ramase din caturile de anu trecut, cine nu, sirop . daca au inceput sa ecluzioneze cele 5 rame pe care le am vazut la 20 martie....atunci treaba e "nasoala"
egalizari daca e cazul...asa ca spor !
yuonyuon

Mesajde paul » 05 Apr 2019, 22:03

yuonyuon scrie:Asteptam sa duduie lazile , ca la mine pomii sunt pe ultima suta de metrii ...prun.cires sunt la jumate..anul asta a fost la viteza 2x.

cu prima ocazie de zi insorita(a fost frig la mine ) . trebuie bobardati iar cu rame si banbuiesc si hrana, eu mai am vreo 200 de rame cu miere . ramase din caturile de anu trecut, cine nu, sirop . daca au inceput sa ecluzioneze cele 5 rame pe care le am vazut la 20 martie....atunci treaba e "nasoala"

Fain la tine !
La mine abia au inflorit zarzarii si nici aia toti. ;)
Frig ziua, foarte frig noaptea si bate un vant innebunitor. Reginele au cam stagnat cu ouatul, ceva oua pe mijlocul ramelor din care a eclozat puietul. Ramele cu care am largit le-au umplut cu sirop, cred ca am exagerat si eu cu administrarea lui. Era si ceva polen, dar, putin.
Parca si stupii au mai slabit, pun pe seama schimbului de generatii si a vantului. ;)
Asteptam vreme mai buna !
Puiet, maxim 5 rame in familiile foarte bune, media intre 2 si 4 rame, in unele familii puiet ca vara ( din leat in leat) in altele cam 2/3 din rama .
Asta-i situatia la mine . ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2019, 22:19

eu mult mai avansat la mine . trantori ecluzionati in stup , ramele cu puiet arata ca in sezon de vara ....
nustiu daca a fost bine pentru ca in perioada corcodusului am avut cules intens si blocari in stup de polen si nectar , noroc ca sa mai stricat vremea ....
culesurile uzeaza albina prematur...in conditia in care eu aveam rame cu miere si pastura la discretie
dimineata la 8 chiar daca a fost -1 grad seara ...ies multe la apa...orcum sa tocat albina saptam,ana asta .....majoritatea e schimbata ...
acum daca se incalzeste , papadia e din plin ....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2019, 22:39

Anul asta ca sa dau exemplu unul pe 6 rame si unul pe 2 (matci de rezerva)
cei pe 6 sau dezvoltat ascendent fara stagnari sau semne de dat inapoi . la 20 martie am adaugat 2 rame una goala si una cu miere ...desii stupul era cam de 7 rame pline dar din cauza blocajelor ....acum sunt plini iar ...negriii!!
la cei pe 2 au fost iernati la interior si scosi afara la inceput de martie acum sunt pe 5 rame cu 4 de puiet .. trebuie sa studiez de ce asa :lol:
eu ii am cu diafragme de polistiren stanga dreapta , folie si paturi deasupra ....deci nu ca pa youtube cu placaj la 3 cm distanta......
cei pe 8 rame sau dus in alta liga ...

ca o retrospectiva fata de ce am facut anul trecut .... stupii pe iernati pe 8 rame li sau administrat sirop pana la data de 1 august ...iar cei pe 6 pana la finalul lunii august .....desii aratau identici la vremea acea (15 rame cu albina la 1 sept) la 15 noiembrie situatia era alta ......asa ca sirop dau numa iunie -iulie :lol:
posibil si alte chestii
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2019, 22:51

ca si culesurile abundente din martie ...siroapele uzeaza si mai mult albina de iarna poate si calitatea precara/vitalitatea ...in anii trecuti (in urma cu 2-3 ani)aveam parte de depopulari de la 15 martie la 1 aprilie (cu zice paul) ...cu timpul vei pune accent pe calitate nu pe cantitate de puiet.....
e ca si diferenta intre un produs nemtesc si unul chinezesc care sa strica singur fara sa l folosesti :)) e mult pana ai sa observi ca dupaia nu o sa te mai dai cu chinezii :)))))

Diferentele is prea mari .un stup cu albina viabila /sanatoasa ...poate produce/culege creste ceara /creste puiet ....mai bine ca un stup cu populatie dubla dar cu albina de mantuiala ...este un aspect extrem de important dar INVIZIBIL in apicultura ....
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 06 Apr 2019, 00:28

paul scrie:La mine abia au inflorit zarzarii si nici aia toti. ;)

Ma plangeam lu' "NENEA", ca nu cresc bananierii...
Zarzare, caise, piersici... vom manca de la...CAREFUL...
De banane, stii ceva,...?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 06 Apr 2019, 00:31

yuonyuon scrie:Asteptam sa duduie lazile , ca la mine pomii sunt pe ultima suta de metrii ...prun.cires sunt la jumate..anul asta a fost la viteza 2x.

Cum mai, nu se trezeste un topic la viata...?!?
Ce credeati...?!?
ignatov andrei

Mesajde cristi82 » 06 Apr 2019, 09:05

Eu sincer nu am folosit sirop primăvara ăsta. Am avut miere de pomi fructiferi de anul trecut pe care am descristalizat-o și am pus-o la punga , au avut o dezvoltare formidabila plus ca am iernat pe miere . Acum 1 săptămână aproximativ am spart cuiburile cu o rama clădită și după penultima rama am pus foiță. Am observat ieri ca rama cu care am spart cuibul era ouata iar foitele crescute și ouate în proporție de 80 %. La mulți o sa le para dubios ca am spart cuibul pe vremea asta dar dacă nu o făceam riscam ca la salcam sa îi găsesc în pomi. Azi o sa le mai pun la cladit cate o rama. Majoritatea stupilor sunt pe 8 rame, uni chiar pe 9 rame De doua zile recoltez polen iar nectar baga zilnic. Pomi fructiferi o parte au înflorit iar de azi înflorește și prunul mai ales ca sunt intr-o zona cu foarte mulți pomi fructiferi. Succes tuturor
cristi82

Mesajde vicpo » 07 Apr 2019, 07:09

La mine corcodusul mai dureaza 3-4zile papadia vreo saptamina.Majoritatea familiilor au primit c3, astept o zi buna saptamina asta si pregatesc pt salcim care va inflorii estimativ in jur de 15 mai (primul s1)
vicpo

Mesajde cristi82 » 07 Apr 2019, 13:19

vicpo scrie:La mine corcodusul mai dureaza 3-4zile papadia vreo saptamina.Majoritatea familiilor au primit c3, astept o zi buna saptamina asta si pregatesc pt salcim care va inflorii estimativ in jur de 15 mai (primul s1)

De obicei și la mine înflorea salcamul în jurul lui 15 mai dar anul trecut a înflorit la 1 mai. Anul ăsta nu știu ce va fi!
cristi82

Mesajde stefanbad » 08 Apr 2019, 12:08

vicpo scrie:La mine corcodusul mai dureaza 3-4zile papadia vreo saptamina.Majoritatea familiilor au primit c3, astept o zi buna saptamina asta si pregatesc pt salcim care va inflorii estimativ in jur de 15 mai (primul s1)

S1 adica ala de la campie?
stefanbad

Mesajde vicpo » 08 Apr 2019, 19:49

Nu cel de la cimpie s1 in zona vilcea
vicpo

Mesajde stefanbad » 09 Apr 2019, 07:46

yuonyuon scrie:ca o retrospectiva fata de ce am facut anul trecut .... stupii pe iernati pe 8 rame li sau administrat sirop pana la data de 1 august ...iar cei pe 6 pana la finalul lunii august .....desii aratau identici la vremea acea (15 rame cu albina la 1 sept) la 15 noiembrie situatia era alta ......asa ca sirop dau numa iunie -iulie :lol:
posibil si alte chestii

Sirop facut de tine din zahar sau sirop gen F40?
Vreme mai nasoala ca asta... vant serios, soare aproape deloc 2 saptamani, acum si o saptamana de ploi si nori
stefanbad

Mesajde ignatov andrei » 09 Apr 2019, 09:09

stefanbad scrie:
yuonyuon scrie:ca o retrospectiva fata de ce am facut anul trecut .... stupii pe iernati pe 8 rame li sau administrat sirop pana la data de 1 august ...iar cei pe 6 pana la finalul lunii august .....desii aratau identici la vremea acea (15 rame cu albina la 1 sept) la 15 noiembrie situatia era alta ......asa ca sirop dau numa iunie -iulie :lol:
posibil si alte chestii

Sirop facut de tine din zahar sau sirop gen F40?
Vreme mai nasoala ca asta... vant serios, soare aproape deloc 2 saptamani, acum si o saptamana de ploi si nori

Cum, gata, ai si dat de greu...?!?
Ti-am spus, dar vad ca n-ai inteles:
- cautand la inceput caile usoare si facile, fara sa inveti baza si mecanismele, vei munci tot timpul! :lol:
Cand stapanesti mecanismele, apicultura devine distractie, uneori chiar plictiseala, iar rezultatele vin, parca, de la sine!
ignatov andrei

Mesajde stefanbad » 09 Apr 2019, 10:25

ignatov andrei scrie:Cum, gata, ai si dat de greu...?!?
- cautand la inceput caile usoare si facile, fara sa inveti baza si mecanismele, vei munci tot timpul! :lol:
Cand stapanesti mecanismele, apicultura devine distractie, uneori chiar plictiseala, iar rezultatele vin, parca, de la sine!

Nu ma plangeam de munca, ci de vremea care nu ma lasa. Eu am inteles (zic eu) o buna parte din lucrurile vorbite, unele clar au venit in momentul in care trebuiau: adica sa fiu pregatit sa le mestec si sa le inteleg dedesubturile, altele probabil va trebui sa le adu de mai multe ori ca sa se 'prinda' de mine.
Cum pot face eu egalizari cu ploaie si vant de o saptamana si prognoza la fel inca vreo 4-5 zile de acum inainte....
stefanbad

Mesajde yuonyuon » 09 Apr 2019, 10:39

stefanbad scrie:
ignatov andrei scrie:Cum, gata, ai si dat de greu...?!?

Nu ma plangeam de munca, ci de vremea care nu ma lasa. Eu am inteles (zic eu) o buna parte din lucrurile vorbite, unele clar au venit in momentul in care trebuiau: adica sa fiu pregatit sa le mestec si sa le inteleg dedesubturile, altele probabil va trebui sa le adu de mai multe ori ca sa se 'prinda' de mine.
Cum pot face eu egalizari cu ploaie si vant de o saptamana si prognoza la fel inca vreo 4-5 zile de acum inainte....
raspunsul simplu : nu faci !..pana nu vine caldura :))))
si de obicei vine la fix.....trebuie sa ai incredere
daca ne consumam energia pe lucruri pe care nu le putem schimba vom uita sa le facem pe alea care trebuie....

fara sa notezi pe un caiet ...lucrurile esentiale :
A-dezvoltari
B-inmultiri/matci/roi etc
C-logistica,planuri/organizari etc
iti va veni foarte greu sa inveti daca esti incepator(?) , credema ca te pierzi in informatii...mai ales pe net(youtube) unde e un fel de chiveci ....plin de egoism si marketing
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR