Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: apicultura naturala o alternativa viabila pe termen lung

Mesajde topy » 25 Mar 2012, 21:47

ma bag si eu.....clima romaniei „permite” familiei de albine o perioada de repaos destul de lunga.in aceasta perioada nu exista puiet deci varoua sta doar pe albina adulta asa ca tratamentele pot fi foarte eficiente. eu fac doar doua tratamente pe an cu varachet in perioada octombrie noiembrie.urmaresc sa nu existe puiet.niciodata nu am pus mavrirol sau alte tratamente in alte perioade.vara ma straduiesc sa scot o rama cladita cu trantor capacit din fiecare familie.(daca reusesc bine daca nu asta e).nu am probleme cu varoua.daca am avea clima italiei atunci ar fi probleme dar asa...asta fac din ”95 incoace.sor fi adaptat? :D .citeam pe undeva ca o stupina izolata de la munte a ramas neingrijita vreo 3 ani.nu mai retin numarul de familii care l-a avut la inceput dar stiu ca au rezistat 5 familii care erau imune la varoua.de aici deduc ca nu conteaza marimea celulei in rezistenta la parazit.urmasii acestor familii erau si ei rezistenti la parazit...iarasi ma intorc la selectia naturala...(daca mor 10% peste iarna din cauza varoozei si ceilalti rezista , toti cu tratamentul facut la fel de ce sa imi para rau ? raman cei apti sa reziste la parazit) cu nu stiu cate tratamente pe an .....se adapteaza paduchii....e greu la inceput poate dar in timp...
topy

Mesajde Crisan Dorel » 28 Mar 2012, 11:12

Adrian Galofteanu scrie:Pentru sarma de inox vezi aici: http://www.grantmetal.com/

Eu colaborez cu ei si sunt ok!

Cere-le o oferta!

ADRIAN, nu poti obtine o oferta daca tot ai conexiuni cu ei ? As fi interesat si eu.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adrian Galofteanu » 28 Mar 2012, 14:14

Crisan Dorel scrie:
Adrian Galofteanu scrie:Pentru sarma de inox vezi aici: http://www.grantmetal.com/

Eu colaborez cu ei si sunt ok!

Cere-le o oferta!

ADRIAN, nu poti obtine o oferta daca tot ai conexiuni cu ei ? As fi interesat si eu.

Eu as putea dar poti si tu daca incerci! numai ca am gresit ceva la adresa site-ului: http://www.grantmetal.ro

Scuze!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Crisan Dorel » 28 Mar 2012, 23:07

Le-am scris, multumesc.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Crisan Dorel » 29 Mar 2012, 10:50

Bara de inox cu diametru de 3 mm costa 4,6euro+tva /kg si are greutatea de ~0,2kg /bara de 3m lungime (cca 25lei -- 5 bare de 3m).
Daca e folosita in locul leatului inferior, costul e de 0,83lei/rama (nu e cea mai ieftina solutie :( )
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Mar 2012, 15:29

Pai din cate stiu eu nu e vorba doar de leatul inferior. Din cate am vazut pe site-ul rusilor aia de practica un fel de stuparit Delon, acolo era un "U" care se monta direct pe leatul superior. Asta, dupa calculul meu ar face cam 1,2 lei. Daca mai pui si leatul nu iesi totusi pres scump fata de o rama standard 1/2 care insarmata nu o iei fara 1,5 lei.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde BUNKA » 29 Mar 2012, 15:43

Da, pretul e bun, daca tii cont ca inoxul n-are moarte si nu ai nevoie de sarme ramele fiind mai mici in lungime...e ok!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Mar 2012, 15:54

Topy te citez
".citeam pe undeva ca o stupina izolata de la munte a ramas neingrijita vreo 3 ani.nu mai retin numarul de familii care l-a avut la inceput dar stiu ca au rezistat 5 familii care erau imune la varoua.de aici deduc ca nu conteaza marimea celulei in rezistenta la parazit.urmasii acestor familii erau si ei rezistenti la parazit...iarasi ma intorc la selectia naturala...(daca mor 10% peste iarna din cauza varoozei si ceilalti rezista , toti cu tratamentul facut la fel de ce sa imi para rau ? raman cei apti sa reziste la parazit) cu nu stiu cate tratamente pe an .....se adapteaza paduchii....e greu la inceput poate dar in timp..."

Daca se fac tratamente nu se pune, ce si cum rezista...e posibil ca aia 10% care pica sa pice din alte motive si nu varroa, si cei care rezista sa reziste nu din cauza adaptarii la parazit pt ca s-au aplicat tratamente.
Teoretic trebuie sa nu tratezi deloc intr-o stupina nu foarte mare izolata, in care sa existe colonii cu puternic caracter igienic...ce rezista acolo fara tratament abia acolo putem vorbi de o rezistenta la parazit pe cale naturala, si oricum procentul care pica se poate duce in 80-90% deci din 10 bucati sa zicem sa pice intr-o iarna 8-9 si sa supravietuiasca 1-2...aia se multiplica si in iarna urmatoare intra din nou in selectie naturala, dar daca faci asta fara sa revii la celula naturala si distantarea naturala intre faguri rezultatele vor fi mai greu de realizat din motive explicate pe siturile de care vb mai inainte cu cateva pagini.
Primul pas trebuie sa fie revenirea la normalitate, adica celula si distanta intre faguri in toata stupina, apoi identificate sa zicem 10-20 de colonii cu puternic instinct igienic pe care le deplasezi pe vetre izolate cu care nu faci pastoral, acolo le bagi in programul de selectie, dupa 2-3-4ani de pierderi si stabilizare a unei linii de matci cu caractere de rezistenta naturala la varoa de acolo se produc matci pentru restul stupinei la care deja este facuta conversia pe celula naturala si pe distanta de 30-32mm intre faguri, si chiar si dupa obtinerea unor rezultate deosebite trebuie atentie maxima la locurile de pastoral frecventate, incarcarea pe arealul respectiv cu stupi conventionali infestati cu varroa...e cu foarte mare schepsis treaba de asta nu trebuie sa ne aruncam cu capul inainte, trebuie doar mers cu pasi marunti in directia asta.
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 29 Mar 2012, 16:06

Adrian Galofteanu scrie:Pai din cate stiu eu nu e vorba doar de leatul inferior. Din cate am vazut pe site-ul rusilor aia de practica un fel de stuparit Delon, acolo era un "U" care se monta direct pe leatul superior. Asta, dupa calculul meu ar face cam 1,2 lei. Daca mai pui si leatul nu iesi totusi pres scump fata de o rama standard 1/2 care insarmata nu o iei fara 1,5 lei.

Daca-ti confectionezi singur ramele, costul e incomparabil mai mic. Pentru robustete, vreau ca fagurele sa fie lipit si de partea laterala iar asta presupune sa modific dimensiunea laterala a cadrului pentru a putea lipi foita lateral, respectiv (ma refer la U) baza interioara ar fi 410 + 2x3 = 416 in loc de 435. Creste distanta intre perete si rama de la 7,5mm la 17mm. Cam mult.
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 29 Mar 2012, 16:16

Pai de ce sa creasca...ori modifici ramele ori nu?
Le faci sa fie la 7mm de peretele lazii.
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 29 Mar 2012, 16:46

In paralel o sa folosesc foita de ceara si claditul liber al fagurilor. Fagurele are latimea de 410. Mai e o problema cu manopera, fanta la speteaza de sus, indoitul cadrului. Fiecare alege ce model doreste, eu am preluat partea buna de la rama Delon (bara de jos) si pot sa-mi fac ramele mai usor si la costuri mai mici decat cu cadrul in U.
Ma refer la MER, pentru stupii RD o sa incerc cadrul de inox.
Fişiere ataşate
rama MER.jpg
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 01 Apr 2012, 10:13

Crisan Dorel scrie:In paralel o sa folosesc foita de ceara si claditul liber al fagurilor. Fagurele are latimea de 410. Mai e o problema cu manopera, fanta la speteaza de sus, indoitul cadrului. Fiecare alege ce model doreste, eu am preluat partea buna de la rama Delon (bara de jos) si pot sa-mi fac ramele mai usor si la costuri mai mici decat cu cadrul in U.
Ma refer la MER, pentru stupii RD o sa incerc cadrul de inox.

Pai ai foite cu celule de 4,9mm??...daca nu nu te-as sfatui sa le amesteci, pe de o parte le dai foite cu celule mari pe de alta parte le pui sa faca singure fagurii...nu cred ca o sa poti reduce celula de maniera asta, trebuie pur si simplu ca tot ce cladesti de la un punct in colo sa fie cladit la liber sau pe fundatie cu celule mici de 4,9 ca sa regreseze si albina in dimensiuni, dimensiunea albinei care cladeste si fagurele cladit la liber sunt strans legate deci daca vrei sa ajungi la celula mica naturala automat trebuie cel putin o generatie daca nu mai multe de faguri sa fie claditi dupa standardele albinei si nu ale noastre.
Eu tot ce bag la cladit de primavara asta incolo bag numiai cadre fara foita direct in cuib, si sper ca momentul cand voi topi astia 500 de faguri care-i mai am cu celule marite sa nu fie foarte departe...si mai sper ca sa nu fie nevoie de mai multe generatii de faguri de topit pana sa ajung la 4,9mm.
Da e o varianta buna cu bara de inox pt MER, speteaza superioara la delon sa o faci cu muchie de aceea in V ca sa nu mai fii nevoit sa pui streifuri de foita..e cea mai buna solutie.
BUNKA

Mesajde thomas » 12 Ian 2015, 15:32

Apicultura naturala sau bio inseamna ca albinele traiesc cat mai aproape de mediul lor natural, adica:
-culesul este bazat pe flora spontana.
-fara tratamente chimice contra daunatorilor.
-zona stupinei nu este poluata (departe de orase sau sate mari).
-stupii sa imite cat mai mult modul prin care albina a supravietuit mii de ani- adica scorbura sau adapostul din stanca/pamant.
-fara pastoral.
-inmultirea prin roire.
-fara zahar sau hrana prelucrata. Doar miere si polen.
-interventii minimale ale apicultorului.

Sunt idei intalnite prin multe documentatii care vorbesc despre stuparitul bio. In strainatate se face mai multa valva, la noi majoritatea descopera bazele apiculturii pt profit, in general fara prea mult respect pt albina sau natura, cu accent pe prezent si fara prea mari ganduri de viitor. In fine, am vizionat si cateva documentare, care mi.au confirmat faptul anticipat, ca interventia omului in viata albinei nu a imbunatatit.o ci a cam facut.o sa piara. Mai mult prin SUA deocamdata.

Sunt apicultori care stiu mult mai multe la capitolul apicultura bio si poate chiar o practica. Totusi forumul contine putine informatii la capitolul acesta.

Intrebarea pe care o am este: O stupina gandita dupa aceste principii bio, poate supravietui si se poate dezvolta cat mai bine ca total cat si ca familie?

Am vazut oameni care chiar produc miere destula cu stupi intretinuti in sistem cat mai natural.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde thomas » 12 Ian 2015, 15:40

Si ar mai fi ceva: ganditi.va la legumele fara gust din sere, la fructele fara aroma din plantatiile intensive si chimizate, precum si la animalele din ferme care traiesc doar sa produca si sa fie produse.
In comparatie cu un mar, vaca, care cu ani in urma traiau triplu fata de exemplarele actuale, putem constata acelasi lucru la albine: o matca buckfast scumpa, n.o sa traiasca niciodata 6-8 ani cat traiau rasele autohtone in urma cu multi ani.
Este oare posibil ca o modalitate bio de intretinere a albinelor sa le redea vigoarea de odinioara? Eu cred ca da!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde proapis13 » 12 Ian 2015, 15:48

thomas scrie:Intrebarea pe care o am este: O stupina gandita dupa aceste principii bio, poate supravietui si se poate dezvolta cat mai bine ca total cat si ca familie?

Fara tratamente din partea apicultorului si alea BIO...maxim 2 ani...sa nu zic doua ierni ca e mult :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 12 Ian 2015, 15:50

Prin Danemarca au ajuns la concluzia ca durata de viata maxima a unei colonii netratate e de 5 ani.
Dar... mai sunt si exceptii, care nu pot fi reproduse.
Chestia cu suficientul e la nivel de hobby.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR