Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde amadeusmbi » 02 Noi 2012, 08:10

Adi Hodis scrie:Inmultirea ( nu descriu si lucrarile cresterii matcilor pt. ca e alt subiect ) o facem folosind gratii Hanneman si un cat gol in modul urmator:
1.Se scutura ramele din catul II in catul I si se pun in aceeasi pozitie in catul gol. Se scutura si albinele care raman pe peretii catului II.
2. Peste catul I se pune gratia si catul cu ramele mutate.
Peste cateva ore, albinele sint prezente in cat si se poate ridica roii, le trebuie funduri si capace ... si se muta pe noua vatra.
In ziua urmatoare li se da matci ... ori botci.

Nu inteleg. De ce folositi inca un cat daca ati scuturat toata albina (+ eventual matca) din II in I? Nu puteti folosi acelasi cat (II)? Scuze daca intrebarea pare prosteasca dar cred ca imi scapa ceva.
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde Ruben » 02 Noi 2012, 08:18

amadeusmbi scrie:
Adi Hodis scrie:Inmultirea ( nu descriu si lucrarile cresterii matcilor pt. ca e alt subiect ) o facem folosind gratii Hanneman si un cat gol in modul urmator:
1.Se scutura ramele din catul II in catul I si se pun in aceeasi pozitie in catul gol. Se scutura si albinele care raman pe peretii catului II.
Peste cateva ore, albinele sint prezente in cat si se poate ridica roii, le trebuie funduri si capace ... si se muta pe noua vatra.

Nu inteleg. De ce folositi inca un cat daca ati scuturat toata albina (+ eventual matca) din II in I? Nu puteti folosi acelasi cat (II)? Scuze daca intrebarea pare prosteasca dar cred ca imi scapa ceva.

Pe cel de al II-lea il umple cu rame goale.
Se pune gratia Hanneman, apoi catul cu ramele cu puiet(fara albine in momentul acela, ca sa fi sigur ca nu e regina acolo.
Vor urca albine doici suficiente pentru puiet. Peste un timp iei catul cu albine cu tot. ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde albinateob » 02 Noi 2012, 09:06

Ioan Guist scrie:Lada.
Depinde mult de zona geografica.De sistem de pastoral.De stationar.

6 rame 1/1.Sunt pline la 10 martie.Apoi ai o explozie si nu ai trantori.Trebuiesc legate.trebuie imultit.
C anu poti s apleci cu turnuri de 1,5 m la pastoral.Nu... se imbuca.In camioane avem 2,4 m latime, 2.2 inaltime si 6 m lungime.Pe volumul ata trebuie mutata cat mai multa albina.

De acord cu cele afirmate. In cazul meu, am o platforma apicola pe care o tractez cu un Logan si sunt interesat sa pot recolta usor caturile ca sa nu depasesc o anumita greutate. Stupul conceput cu cate 2 compartimente a 6 rame este practic 2 stupi in unul. Voi transporta 15 stupi care fac aproape cat 30. Caturile sunt multifunctionale. Pot fi echipate fie cu rame de jumatate fie cu rame pentru nuclee. Fiecare compartiment va avea gratie Haneman proprie astfel ca va fi usor de umblat in fiecare. In cazul in care compartimentul devine neincapator, caturile de deasupra pot fi luate cu albina cu tot, in vederea formarii roiurilor etc. Dau mai jos o poza sper edificatoare.
Fişiere ataşate
duplex1.JPG
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde ves.lucian.zabrani » 02 Noi 2012, 10:01

[quote="Adi Hodis"]

Inmultirea ( nu descriu si lucrarile cresterii matcilor pt. ca e alt subiect ) o facem folosind gratii Hanneman si un cat gol in modul urmator:

te salut , Adi !!!
am inteles ce ai scris mai sus , dar cred ca nu pe deplin !!!
in ramele scuturate si puse inapoi peste gratia Hanemann cu siguranta sunt larve si oua !!!
daca se iau si se muta , dupa ce au primit matca sau botca , nu le vine sa-si traga botci din ramele lor ???
sau se pot lasa ramele acolo o vreme pana cand pe rame nu mai este decat puiet capacit , si dupa aceea mutate !!!
ma gandeam si eu asa , ca incepatorul !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2012, 14:49

amadeusmbi scrie: ...

Ba da, se poate dar asa se ia ramele de doua ori ... pe cand, odata ce am in maini rama, o pun in cat. E mai rapid lucrul asa.

Ruben scrie: ...
Pe cel de al II-lea il umple cu rame goale.
Se pune gratia Hanneman, apoi catul cu ramele cu puiet(fara albine in momentul acela, ca sa fi sigur ca nu e regina acolo.
Vor urca albine doici suficiente pentru puiet. Peste un timp iei catul cu albine cu tot. ;)

Da Ruben, asa e ... mai putin varianta cu ramele goale in catul care se goleste. Asta e alta lucrare care se face abia dupa 1 saptamana deoarece NU toti stupii au albina suficienta atunci, ca sa populeze ramele goale.
Si ar insemna mai mult de lucru pt. ca trebuie dus si caturi + rame si apoi manevrate ... ceea ce diminueaza nr-l de roi formati in acea zi.

@Lucian ... roii au de toate ... si LI SE DA matci s-au botci in ziua urmatoare, tocmai ca sa nu-si traga botci ci sa aibe matca mai repede.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde sorin_horezu » 02 Noi 2012, 15:43

Eu le-am dat matca imp in colivie cand i-am facut si nu e problema. 1 la 10-15 nu o accepta.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde amadeusmbi » 02 Noi 2012, 18:57

Sa vad daca am inteles. Practic iei un singur cat si-l tot schimbi de la stup la stup. Il lasi la primul si apoi catul luat de acolo il umpli la al doilea, si tot asa.
Multumesc.
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

Mesajde jiji » 02 Noi 2012, 19:30

e clar , nu a explicat bine
dar ce am inteles de la altcineva este ca Ș ai 2 caturi , iei unu si in 2 zile te uti sa vezi care are botci simplu
jiji

Mesajde proapi » 02 Noi 2012, 19:52

Ruben scrie:

De bagat la cap metoda de facut roi. :D

Am scris de metoda asta pe forumul vechi, e cea mai simpla metoda de inmultire in care imparti egal si puietul si culegatoarea. Si cea mai rapida de dublare a efectivului. Cu rezultate maxime la cuiburi suprapuse de 5 rame.
proapi

Mesajde Ruben » 02 Noi 2012, 20:17

Adi Hodis scrie: deoarece NU toti stupii au albina suficienta atunci, ca sa populeze ramele goale.
Si ar insemna mai mult de lucru pt. ca trebuie dus si caturi + rame si apoi manevrate ... ceea ce diminueaza nr-l de roi formati in acea zi.

Nu cred ca ar fi un capat de lume ca nu au albina pentru ramele goale... Poate diminuezi numarul de roi, dar faci doua operatiuni odata.

Si se mai poate face de ex. cu 4 rame MER, periodic in perioada de varf. :) D'aia o sa se imputineze Dadantul in viitor, ca acolo se fac mai greu shmicherii din astea.

Adi, ce sa iti spun...energie cat mai multa sa ai!
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde paul » 02 Noi 2012, 20:21

Ruben scrie:

Si se mai poate face de ex. cu 4 rame MER, periodic in perioada de varf.

Rubenasule si cam care ar fi ... periodicitatea ???
Banuiesc ca putem extrapola si la ME !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ruben » 02 Noi 2012, 20:34

paul scrie:Rubenasule si cam care ar fi ... periodicitatea ???
Banuiesc ca putem extrapola si la ME !!!

:D Mai...la polen poti face chestia asta sa zicem 1,15,30 mai. Dar la miere tre sa vina un expert in pastoral sa ne zica. :D

Datele pot varia foarte mult in functie de conditiile meteo, culesuri, rasa de albine...etc. Ideea insa, cred ca este aplicabila.

P.S. Am si io ceva diminutive in straita. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mihai33 » 02 Noi 2012, 21:20

Adi multumesc mult, este exact asa cum gandeam si eu, acum am 42 de familii, maine ma duc sa le completez rezervele la o parte din ele, nu am avut suficient timp sa termin toate hranitoarele, am sa revin sper maine seara cu fotografii (asta daca mai gasesc stupii):)...ca asa am inima stransa de nici nu va imaginati, deja siropul este pregatit.
La mine lada de 6 rame este plina la 15 februarie (din discutiile cu un apicultor din zona)...si pot incepe sa roiasca la data de 10-15 martie, eu sunt inaintea Romaniei cu cel putin 1 luna, ceea ce ma intereseaza pe mine este acest tip de inmultire foarte rapida,..daca mai ti minte anul trecut am facut o inmultire de 1/10 si a reusit in conditiile de Constanta,...aici este mult mai usor, oricare ar fi ideea, inmultirea pe acest tip de lada este mult mai rapida, plus ca eu sunt platit la nr de regine vandute si la kg de laptisor de matca, dupa miere nu merg, stau stationar pe mai multe vetre, pe o raza de 10 km fata de casa.

PS: observ ca iti place America..sa nu ne spui ca ai schimbat placa.:)

stima tuturor!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2012, 23:15

amadeusmbi scrie:Sa vad daca am inteles. Practic iei un singur cat si-l tot schimbi de la stup la stup. Il lasi la primul si apoi catul luat de acolo il umpli la al doilea, si tot asa.
Multumesc.

Da, exact asa este ... imi cer scuze pt. ca am scris in graba si mi-a scapat unele detalii.

PS
Nu am timp liber prea mult oricand.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2012, 23:38

jiji scrie:e clar , nu a explicat bine
dar ce am inteles de la altcineva este ca Ș ai 2 caturi , iei unu si in 2 zile te uti sa vezi care are botci simplu

Jiji, nu e atit de simplu cum ti-a zis ... cineva.
La o stupina mica, da, mai merge insa la stupini mari nu mai ai timp ca sa verifici unde sint botcile trase si sa le elimini.
Un alt factor important care ar complica lucrurile este ca ... in varianta care ti s-a spus ... formand roii azi, azi a-i si mutam pe noua vatra ... de unde stii care roi NU are matca si care are ?.
In cazul ca se ia cativa roi CU matca in ei ... pe noua vatra se produce o intensa depopulare a roilor orfani prin migrarea albinelor la roii cu matci. Asa se umple nucleele respective cu albine incat acopere si peretii in exterior, de nu-i mai vezi.
Si nu cred ca a-i vrea sa vezi cata munca ai avea apoi ca sa remediezi populatia intr-o vatra cu v'o 400 de roi, pt. ca iar trebuie mutati roii care sint foarte depopulati si cei care au matci.

Asa e cel mai simplu, sigur si rapid ... un cat gol de rulaj, albina scuturata, gratia pusa si apoi catul cu puiet si miere.
La ridicarea roilor se pun pe funduri ( ori pe paleti cu 6 s-au 8 urdinishe ) si li se pun capace. Astfel exista siguranta ca toti roii sint orfani.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2012, 23:40

mihai33 scrie:Adi multumesc mult,
...

PS: observ ca iti place America..sa nu ne spui ca ai schimbat placa.:)

stima tuturor!

Cu placere Mihai.
Placa e aceeasi inca ... dar tu unde o " asculti " ?. :D
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR