Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cauzele mortalitatilor si vinovatii de serviciu!

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 19:11

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:....
noi vb de cea ce declanseaza roirea....unii spun ca scris in ADN ....altii ca nu ( adica eu).....

Nu vad ce informații noi ai putea furniza dumneata dacă spui ca nu îți roiesc stupii?! Uitea-'sa o barb'-avea....
A doua chestie, da, dumneata ai olecuță dreptate! Olecuță, prin părțile finale! Nu are cum sa fie înscris în adn instinctul de roire, de conservare sau perpetuarea a speciei! Pentru simplul motiv ca adn-ul este scris în...engleza și albinele nu știu sa citeasca! Literar vorbind, da, aveți dreptate! Practic, vorbim de o însușire inascuta a " familiilor de albine", roitul, care ii da o șansă în plus, poate decisiva sa perpetueze ca specie! Restul, sunt povesti!
PS. Atunci când spuneți ca " nu roiesc " deloc, aveți în vedere și inlocuitul reginelor?! Aceasta operație chiar dacă nu se schimba cutia, este evident ca se schimba familia pentru ca noua matca, chiar înrudite ( fiica) a celei vechi, nu are adn identic, deci tot un fel de roire dar artificiala! Sau ii spunem altoire?! Doar ca " port altoiul ( albină existenta) dispare înaintea altoiului ( regina)?! Nu credeți ca este un nonsens când susțineți ca " nu roiesc" -singure?! Întreb și io?
nu roiesc pentru ca nu le creez conditiile de roire...

Nu le ofer ocazia sa se apropie de aceste conditii..
Ca si cum un copil se indreapta spre plita incinsa ..eu pazesc si incerc ( mai bine zis elimin toate sansele) sa nu se ajunga in astfel de situatii luaind masuri......asta nu inseamna ca ,copilul este predispus genetic sa faca aceste greseli....
Este adevarat ca dupa ce se frige ...va memora aceasta experienta ca fiind ceva de nerepetat....
Dar nu poate fi in adn " plita incinsa"....

La albine dorinta de dezvoltare si acumulate a resurselor ce este scrisa in adn cu litere mari duce inevitabil la dezastru....albina nu are in adn roitul.....ci reactia la acest dezastru care in final duce la o diviziune cu efect de inmultire....
Albina este supusa legii " boom and bust" si adaptata fara sa stie ca exista....evolutia nu este inteligenta ci adaptiva

Doar din modul/ punctul meu de vedere puteti evita roirea 100% ..altfel daca e genetic va asteapra metodele din carte ( scara pisicii).... :lol:
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 16 Feb 2025, 19:26

yuonyuon scrie:cum ai putea sa descrii roirea in cateva cuvinte si sa mentionezi si de ce este scrisa in adn?...

Incercand sa gasesc raspunsul la intrebarea dvs. am dat peste un alt raspuns. Ce este apicultorul?

Apicultorul este un parazit, si, ca toti parazitii, nu vrem sa ne omoram gazda ci doar sa o exploatam, chiar sa incercam si eliminarea concurentei ( saracul varroua ) :)

Inevitabil ma gandesc, sa fie oare si un " apicultor" ..... ?

La intrebarea dvs. inca nu stiu ce sa raspund.
s.catalin

Mesajde s.catalin » 16 Feb 2025, 19:37

yuonyuon scrie:Ca si cum un copil se indreapta spre plita incinsa ..eu pazesc si incerc ( mai bine zis elimin toate sansele) sa nu se ajunga in astfel de situatii luaind masuri......asta nu inseamna ca ,copilul este predispus genetic sa faca aceste greseli....
Este adevarat ca dupa ce se frige ...va memora aceasta experienta ca fiind ceva de nerepetat....
Dar nu poate fi in adn " plita incinsa"....

Incep sa cred ca impiedicarea roitului este echivalentul cu o crima in lumea insectelor. :)

Subliniez, nu orice familie de albine care roieste, vrea sa se si inmulteasca, dar orice familie de albine care vrea sa se inmulteasca va roi.

yuonyuon scrie:nu roiesc pentru ca nu le creez conditiile de roire...

Imi e greu sa cred (dar nu imposibil) ca apicultorul este mijlocul gasit de "natura" ca familia sa se inmulteasca.

Inca caut raspunsul la intrebare. :)
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 19:48

s.catalin scrie:
yuonyuon scrie:cum ai putea sa descrii roirea in cateva cuvinte si sa mentionezi si de ce este scrisa in adn?...

Incercand sa gasesc raspunsul la intrebarea dvs. am dat peste un alt raspuns. Ce este apicultorul?

Apicultorul este un parazit, si, ca toti parazitii, nu vrem sa ne omoram gazda ci doar sa o exploatam, chiar sa incercam si eliminarea concurentei ( saracul varroua ) :)

Inevitabil ma gandesc, sa fie oare si un " apicultor" ..... ?

La intrebarea dvs. inca nu stiu ce sa raspund.
asa o sa fiti voi exploatati de altii daca nu bagati mai repede la cap....
In lantul trofic cunt si exploatatori de apicultori....care debia asteapta sa va taxeze.....

Eu tocmai asta vreau sa va explic sa nu mai fiti victime ...si voua va arde de botcarit :lol:
yuonyuon

Mesajde Shrek » 16 Feb 2025, 20:43

.....
La albine dorinta de dezvoltare si acumulate a resurselor ce este scrisa in adn cu litere mari duce inevitabil la dezastru....albina nu are in adn roitul.....ci reactia la acest dezastru care in final duce la o diviziune cu efect de inmultire.......

Eh, uite ca nu mai suntem de acord! Cu alte cuvinte, domnu' Yonn, cu regret îți spun că bați campii!
Se poate preveni roitul, este adevărat, deci te rog retine, se poate preveni! Manopera multă, răscolit rame, geana pe stup și morcovu' în fund!
Dar nu poate fi împiedicat 100%! Chiar și familiile de albine, atunci cad sunt " parazitate" de stupari ( tinere, ai niște idei traznet! Ma întreb cum de ti-a trecut prin minte?) la greu, tot se mai afla un stup sa-ti facă pocinogul! În plus, dezvoltarea exploziva este una din cauzele roitulului dar nu singura, altfel nu am mai avea roiuri secundare, tertiare, etc! Sa nu mai vorbim ca pot roi și stupi de putere modesta, dacă nu sunt rascoliti zilnic de " paraziti"!
Totuși, cum se numește o familie de albine căreia i se schimba regina? Aud?
Shrek

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 21:14

Shrek scrie:
.....
La albine dorinta de dezvoltare si acumulate a resurselor ce este scrisa in adn cu litere mari duce inevitabil la dezastru....albina nu are in adn roitul.....ci reactia la acest dezastru care in final duce la o diviziune cu efect de inmultire.......

Eh, uite ca nu mai suntem de acord! Cu alte cuvinte, domnu' Yonn, cu regret îți spun că bați campii!
Se poate preveni roitul, este adevărat, deci te rog retine, se poate preveni! Manopera multă, răscolit rame, geana pe stup și morcovu' în fund!
Dar nu poate fi împiedicat 100%! Chiar și familiile de albine, atunci cad sunt " parazitate" de stupari ( tinere, ai niște idei traznet! Ma întreb cum de ti-a trecut prin minte?) la greu, tot se mai afla un stup sa-ti facă pocinogul! În plus, dezvoltarea exploziva este una din cauzele roitulului dar nu singura, altfel nu am mai avea roiuri secundare, tertiare, etc! Sa nu mai vorbim ca pot roi și stupi de putere modesta, dacă nu sunt rascoliti zilnic de " paraziti"!
Totuși, cum se numește o familie de albine căreia i se schimba regina? Aud?
anu 2024 zero...si in 2025 zic de pe acum ..ZERO...nu exista roit....doar doua caturi 1/1 la salcam ......
Daca ajungi sa rascolesti dupa botci deja teai trezit tarziu... Nene..:lol:

La mine nu exista dezvoltare exploziva...nu exista coronite...nu exista lipsa spatiu...nu exista albina gramada peste matca.....asta e un standard....nu manopera......e o normalitate....

Eu cred ca mai multa manopera faceti voi....care garantati roirea...altfel de ce nu ati fi deacord :lol:

Eu am incercat...vad ca domnu catalin s a ascuns dupa tufis... :lol: ....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 21:16

Nustiu cum se numeste o familie ce i se schimba regina ...nu am facut tampenia asta in viata mea...
Eu fac nuclei sii ii intaresc....din familii care numi plac la tei/fs...sau dupa culesuri....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2025, 21:28

Daca zici Ioane ca la tine nu roiesc albinele nu inseamna ca acele albine nu mai au instinct de roiere. Tine de priceperea apicultorului sa le dirijeze in asa fel incat sa nu intre in friguri. Nu trebuie sa uitam totusi ca CEL MAI MARE DUSMAN AL ALBINELOR ESTE OMUL. :) Fara interventia omului albinele au supravietuit in natura milioane de ani. Ori in momentul de fata exista multe zone pe glob unde albinele au disparut complet.Si daca se merge in ritmul actual cu chimizarea si poluarea astfel de zone vor fi tot mai intinse.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2025, 21:35

yuonyuon scrie:Nustiu cum se numeste o familie ce i se schimba regina ...nu am facut tampenia asta in viata mea...
Eu fac nuclei sii ii intaresc....din familii care numi plac la tei/fs...sau dupa culesuri....

Totusi ce faci cu reginele din familiile care nu au dat randament si ajung in pragul iernii?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 21:35

Vasile_Bucovineanu scrie:Daca zici Ioane ca la tine nu roiesc albinele nu inseamna ca acele albine nu mai au instinct de roiere. Tine de priceperea apicultorului sa le dirijeze in asa fel incat sa nu intre in friguri. Nu trebuie sa uitam totusi ca CEL MAI MARE DUSMAN AL ALBINELOR ESTE OMUL. :) Fara interventia omului albinele au supravietuit in natura milioane de ani. Ori in momentul de fata exista multe zone pe glob unde albinele au disparut complet.

Da...asta ziceam ca daca le lasam de capul lor jumate vor roii....si e bine sa intelegem cum sa prevenim...

Toti avem aceleasi albine si lazi......metodele difera si rezultatele.....

Cei care au inteles ce am zis deja au prea multe informatii pentru a face din 2025 un an extraordinar....

Stiu ca sunt foarte multi ce nu inteleg dar astai treaba...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 21:48

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:Nustiu cum se numeste o familie ce i se schimba regina ...nu am facut tampenia asta in viata mea...

Totusi ce faci cu reginele din familiile care nu au dat randament si ajung in pragul iernii?

La culesul de tei/ fs.....atunci le vad si le notez....

Eu nu am avut conceptu asta sa schimb matca unui stup care merge prost....mi sa parut mult mai normal sa fac multi nuclei la salcam si sa intaresc la tei....din familiile slabe....
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 16 Feb 2025, 21:53

Shrek scrie: Ma întreb cum de ti-a trecut prin minte?

Citesc de ceva timp ce se crie pe aici, acum imi e frica ca parca s-a mai scris ceva in genul acesta. Personal incercand sa inteleg abordarea dl yuonyuon in "mecanica universului" si dorind sa raspund la intrebarea dansului:

Shrek scrie: cum ai putea sa descrii roirea in cateva cuvinte si sa mentionezi si de ce este scrisa in adn?...

e posibil sa fi scos prea mult capul din cutie, dar m-am lovit de " paraziti" :)

Revenind la problema roirii. Perpetuarea speciei nu inseamna doar sa umplii pamantul de copii, inseamna si sa te ingrijesti de ei, sa ii cresti frumos ca sa ajunga si ei oameni mari, capabili sa ia decizii corecte.

Pana aici ii dau dreptate dl yuonyuon:

- daca intr-o perioada stuparii, din dorinta de a avea cat mai multe familii le-au divizat, separata in doua ( ca doar nu puteau sa le inmulteasca) pe cele mai roitoare;
- daca s-a adaugat si metode gresite de management al coloniei;
- daca s-a mai adaugat si pericolul disparitiei, dar de diferite boli, si ca solutie de conservare familia si-a schimbat casa.....

Toate acestea ne arata ca dl. yuonyuon are dreptate. Dar asta nu este dacat o fata a monedei , cealalta fata este cam asa:

Daca nu aparea acest "parazit" :) familia de albine poate nu disparea, instinctul de conservare o facea sa mai schimbe matca din cand in cand, dar sigur nu ajungea sa polenizeze tot pamantul, era asa prezenta intr-un mic areal. Fata asta a monedei inca nu pot sa o accept :)

- prin ameliorare sa speram ca putem repara ce am stricat;
- printr-o intretinere corecta mai rezolvam din problema
- printr-o intretinere corecta scapam si de boli( aici avem iar de discutat, dar imi place sa cred ca asta este abordarea corecta)

Dar dupa ce vom "repara" cele trei liniute de mai sus , sa speram totusi ca stupii se vor imnulti in continuare :)

Dl. Yuonyuon, incerc sa prezint problema poate mai aproape de modul cum prezentati dvs. solutia:

Sa spuneti ca stuparul este cel care are dreptul si raspunzator de a se ocupa si de inmultirea familiei, pentru ca altfel nu se poate, este ca si cum ai spune ca mai bine pentru specia umana este ca dezvoltarea fetusilor sa nu se mai faca in burtica mamelor ci in incubatoare speciale..... nu cred ca sunteti adeptul unur astfel de idei...

yuonyuon scrie:Eu tocmai asta vreau sa va explic sa nu mai fiti victime

Daca da, spuneti-ne, sa stim de cine sa ne ferim ! :)
s.catalin

Mesajde yuonyuon » 16 Feb 2025, 22:10

In primul rand trebuie sa va feriti de voi :lol: ..imaginea voasta

Eu daca am zis sa prevenim....cum puteti afirma ???:

" Spuneti ca stuparul este cel care are dreptul si raspunzator de a se ocupa si de inmultirea familiei, pentru ca altfel nu se poate"

Prevenirea inseamna exista cva ce noi trebuie sa prevenim....
Sa nu spuneti ca trebuie sa prevenim cva ce nu exista.....???

Unde e logica ...a mancat o pisica....???

Eu va las sa va mai raciti.... ca sau incins "procesoarele" :lol:
yuonyuon

Mesajde s.catalin » 16 Feb 2025, 22:27

O prezentare de pozitie, parca am mai spus mai sus dar vreau sa ma asigur.

@yuonyuon, personal apreciaz foarte mult ce postati pe forum si va asigur ca am invatat din aceste postari.
s.catalin

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 16 Feb 2025, 22:56

Nu demult ne spuneai ca nu umbli deloc in cuib si acum ne spui ca faci nuclei si apoi ii intaresti Cum faci lucrul acesta fara a umbla in cuiburi? :) Si inca ceva, cu ce regine faci nuclei?
Vasile_Bucovineanu

Mesajde ignatov andrei » 17 Feb 2025, 11:53

Shrek scrie:Știm cu toții ca roiul primar, pleacă cu o structura a familiei aproape perfecta , cu matca batrana.

Familia de albine are, intotdeauna, o anumita structura, functie de sezon si de existenta sau nu a unor culesuri.

Din punctul de vedere al felului indivizilor existenti in familia de albine, putem spune ca avem:
- strucrura completa;
- structura incompleta!

Structura completa, o gasim in sezonul activ si este cea care e formata din matca, trantori si albine.
In acest caz, grupa albinelor e formata din albine "de toate specializarile" (bone, doici, cerese, sacagite, paznici, culegatoare etc.)

In majoritatea timpului, structura familiei este cea incompleta:
- lipsesc trantorii;
- lipsesc culegatoarele;
- lipsesc si trantorii si culegatoarele;
- lipsesc trantorii, lipsesc culegatoarele, dar si o mare parte din albinele de diferite specializari...

Niciodata nu vor lipsi MATCA si ALBINELE DOICI!

Roiul are o structura incompleta!

De fiecare data, aceste structuri, trebuie sa fie perfecte.
Deci, nu trebuie sa confundam "perfect", cu "complet"!

Sa fii iubit, monstrulica!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR