Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde yuonyuon » 20 Mar 2020, 12:46

toate familiile sunt bune(pot fi bune) ca doar nu le tinem de rele......

legat de nr ramelor de puiet ...ca in fiecare an ..nici o schimbare....pe 4-5 rame ...3 capacite cred ca au si ecluzionat....
salcia sa termiat ..si la calendar tot asa cu toate ca a fost mai cald....

eu nu am stimulat cu nimic...defapt primu control a fost pe 16 martie.....
acuma incep cu rame dupa diafragma pentru ca am vazut ca rod leatu de sus ..unii cresc faguri .. desii au aproximativ 2 rame marginase pline cu miere si polen (salcie)
yuonyuon

Mesajde tiih » 20 Mar 2020, 14:04

yuonyuon scrie:toate familiile sunt bune(pot fi bune) ca doar nu le tinem de rele......

Sunt familii bune si foart bune...fiecare cu standardul sau ......inainte de inflorirea rapitei sau a salcamului...
Spre exemplu eu nu cred ca pot fi familii foarte bune in primavara ,acele familii care nu au beneficiat de florile dintr-o padure de foiase (grausor,brebenei branduse si mai ales viorele...hectare de viorele inforite pe parcurul a 7---10 zile,acele famili care nu au beneficiat de culesul la salcie cu toate speciile ei(salcie capreasaca,salcie pletoasa,salcie alba...hectare...zeci sau sute de hectare!
Parerea mea!
Ps.La mine abia salcia capreasca si salcia pletoasa s-au terminat...Inca culeg masiv la salcie si unii pomi fructiferi!"Explozia" in dezvoltare albinelor apare masiv la o luna dupa primul polen de salcie adus in stup...de regula.... :idea:
tiih

Mesajde yuonyuon » 20 Mar 2020, 14:48

eu vad potential in orce fel de matca..fie mai slaba....bineinteles ca incerc sa ridic media si sa elimin pe cele slabe..sa uniformizez....

la 100 de stupi stiti ce mai ma intriga...... stupi slabi pe care incerc sa i dezvolt(stiu ca nu e indicat ) ...ca restu nam ce umbla....parca sunt la indigo.....

vad pa netu asta lucrari peste lucrari de sezon turte de toate felurile si eu nu am umblat mai deloc si cred ca am mai mult puiet (si calitativ) ..dar asta e drumul poate fi drept sau cu obstacole...fiecare cum isi alege.

stupi sunt sanatosi daca temperatura la care este crescuta albina este constanta cum trebuie sa fie(nu umblat frecat scuturat) ...miere este din belsug...pastura a avut la maxim +plus acum o tabla de salcie....nu trebuie minuni...mierea din stup si polenul de salcie contintoate vitaminele,minerale etc necesare vietii....nu trebuie adaosuri....!!!

iti trebuie doar 4-5 rame de capacit inainte cu o luna jumate ca sa rupi cracile la salcam...doar atat.....!!!
din pacate multi au stupi buni si fie i strica in roit ori racesc si sa alege prafu......deaia spune colegu ca stupu a fost foarte bun anu trecut.....nu a suferit una din cele doua "tratamente" ..
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 20 Mar 2020, 14:54, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Mar 2020, 14:52

DA sunt si matci care sunt iesite din comun ca putere ..dar alea sunt raritati ..apar din cand in cand si se diluiaza inapoi la o medie de matci bune, foarte bune......
cum sunt anomalii in cazul defectelor asa sunt anomalii si in cazurile exceptional de bune....

am avut matci care pontau pe cate 13-16 rame dadant dar raritati....si nu incerc sa am asa ceva pentru ca e usor sa ajungi in varf dar foarte greu sa te mentii.....intelegeti voi...
yuonyuon

Mesajde tiih » 20 Mar 2020, 15:12

Eu am nu am specificat...dar cred ca am fost inteles...la aceiasi calitate a matcilor si la acelas grad de pricepere a stuparului( sa zicem de nota 10)....diferenta o face hectarele alea de viorele si ...salcie!
tiih

Mesajde Balian » 20 Mar 2020, 15:29

Majoritatea manoperei se consumă lucrând la familii mai slabe că tot mai sunt câteva.
Și nici producție nu mai dau. Dacă am lichida încă din primăvara pe toate am ieși în
final mai bine precis. Problemă că mi milă de ele. Deci problema e la mine la apicultor.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 20 Mar 2020, 15:29

baza melifera bogata te face apicultor bun..orice prostie ai face.... :lol: :lo
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 20 Mar 2020, 15:43

Balian scrie:Majoritatea manoperei se consumă lucrând la familii mai slabe că tot mai sunt câteva.
Și nici producție nu mai dau. Dacă am lichida încă din primăvara pe toate am ieși în
final mai bine precis. Problemă că mi milă de ele. Deci problema e la mine la apicultor.
la mine ce e slab acum sunt matcile de rezerva si unii roi facuti in august ..pentru ca familile slabe au fost desfiintate din toamna...

deci in nici un caz nu crosetez la familii de productie care au iesit prost..am matci 2019 integral...primu an i care am reusit performanta asta...

mortalitate zero si doi stupi fara matci....am impartit albina si gata ....
yuonyuon

Mesajde Balian » 20 Mar 2020, 16:01

Familiile care în toamnă erau slăbuțe le-am slăbit și mai tare și cu albina lor am întărit
cele mijlocii. Primele am iernat pe 4 rame 1/2 x4 pus vertical rotite 90 grade. Au iernat
minunat. Mortalitate nu am avut, numai două mătci lipsă. Cu aceste nuclee am rezolvat
repede. Restul nucleelor mențin ca să am unde pune ramele cu puiet când voi slăbi
cele puternice.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Mar 2020, 19:49

marius_sl scrie:
marius_sl scrie:Astazi am vandut primii stupi. Si cu parere de rau, dar si cu bucurie. Totusi, din toti stupii(circa 40) doar unul nu avea puiet deloc. Cumparatorul a renuntat sa ia acel stup. Matca am vazut-o, mare, frumoasa, din 2018. E de bine sau de rau ca nu a pontat in aceasta perioada?

Cand am scris postarea anterioara am inteles gresit ca regina respectiva nu a pontat pana la aceasta data, respectiv 19 martie. Scuze pentru greseala.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 20 Mar 2020, 19:53

Balian scrie:Majoritatea manoperei se consumă lucrând la familii mai slabe.................

..........si la cele foarte tari care au sanse sa intre timpuriu in friguri.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 20 Mar 2020, 22:00

Vasile_Bucovineanu scrie:
Balian scrie:Majoritatea manoperei se consumă lucrând la familii mai slabe.................

..........si la cele foarte tari care au sanse sa intre timpuriu in friguri.

Este adevărat. Poate fi problemă și cu acele familii. De aceea încerc de ceva vreme să iernez mai multe și unități a câte 4 nuclee echivalent a 2 rame Dadant, să am mătci f devreme, în care să pot introduce rame de puiet căpăcit slăbind familii f puternice. Astfel toți stupii iernează pe echivalent a 8 rame Dadant (și nucleele 4x4 D1/2=8D). Eu așa procedez. :)
Balian

Mesajde paul » 21 Mar 2020, 16:32

Balian scrie: Astfel toți stupii iernează pe echivalent a 8 rame Dadant (și nucleele 4x4 D1/2=8D).

Tot in echivalent rame Dadant, cam cat puiet aveti in ei la aceasta data ?
Astazi am verificat toti stupii . La aproape jumatate am fost nevoit sa le largesc cuiburile cu o rama. La restul, desi s-ar fi pretat sa le largesc cuiburile nu am facut-o, deoarece, am tinut cont de vremea care o sa fie de maine ! In medie 3-4 rame full cu puiet (peste 80% din suprafata ramei), adica ... ramele cu care au intrat la iernat. Eu iernez pe 3,4 sau maxim 5 rame, indiferent de cata albina au. Le-am descapacit la toti cate o rama dupa diafragma si ... astept turtele, trebuie sa-mi vina in aceasta dupa amiaza, spre seara. Indiferent ca va fi intuneric afara, ma voi duce sa le pun. Sper sa treaca cu bine dupa aceasta saptamana de frig. In zona mea a inflorit salcia capreasca si au inceput timid sa infloreasca corcodusii !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Balian » 21 Mar 2020, 18:21

August le pregătesc pentru o iarnă grea. Ce a trecut n-a fost iarnă deci mi-a rămas multă miere. La prima intervenție intru din dreapta până la puiet și schimb o ramă plină cu miere cu una cu puțină miere zgâriată lângă puiet să aibă matca loc de oat. Ieri am făcut același lucru din stănga. Din fericire familiile sunt destul de uniforme cu 4-5 rame cu puiet. La următoarea intervenție intru cu un etaj mai jos din dreapta același lucru....
Balian

Mesajde csaa » 21 Mar 2020, 21:02

Fara turte, doar cu o punga cu ...500 g cu miere de rapita, astazi aveau intre 2 rame si 7 rame cu puiet.
csaa

Mesajde Cristian IONITA » 21 Mar 2020, 22:08

Minim 7 rame cu puiet si ai mei ... consum foarte scăzut ... au rezerve serioase ... si chiar nectar, majoritatea la rama din mijlocul cuibului au o palmă de miere capacita.

Partea mai puțin bună este că am si decedați din cauza soarecilor, :(

anul asta pun gratiile din august ...
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR