Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde ignatov andrei » 23 Mar 2020, 20:54

jonny_it scrie:
tiih scrie:Va salut dl Ignatov....chiar imi era dor de postarile dvs.....care sunt tot mai rare..aici...si tot mai dese pe fb..la ...Grupul iubitorilor de Carpatina....Succes!

Eu am auzit ca vrea sa fie mult mai activ pe grupul Buckfast Romania .. daca tot facem reclama la grupuri :lol: :lol:

Multam, dom'le tiih!
Tu, prietene Ionut, stii foarte bine ca voi activa pe BK peste 1000 de ani, cand se va inventa numai filmatul de la spate!
ignatov andrei

Mesajde jonny_it » 23 Mar 2020, 21:04

ignatov andrei scrie:Tu, prietene Ionut, stii foarte bine ca voi activa pe BK peste 1000 de ani, cand se va inventa numai filmatul de la spate!

Stiu :)
jonny_it

Mesajde Balian » 23 Mar 2020, 21:35

paul scrie:
cristi_vidican scrie:- puiet pe 4 r.

Adica, echivalent ... 2 rame Dadant ! :o
Nu-i cam putin la ora asta, tinand cont de zona ta, ma refer la conditiile climatice ?
La mine, cel mai amarat roi este pe 3 rame 3/4 si are puiet pe toate 3 ramele in procent de peste 80% . I-am mai dat sambata o rama cu miere si polen la margine . ;)

Primăvara devreme nu este diferență mare dintre 1/1D și 1/2 MER în privința puietului. Fiind cât o palmă pe o ramă este indiferent că 1/1 sau 1/2. Când se extinde puietul pe o suprafață mare putem spune 2x1/2=1/1.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 23 Mar 2020, 21:53

Vasile_Bucovineanu scrie:Ei spun ca prin izolare impusca 2 iepuri dint-un foc: previn o uzura inutila a albinelor de iernat si pot face tratamente eficiente impotriva varroa. Nu am incercat aceasta metoda lasand reginele izolate pana in februarie, dar am observat altceva: familii care au iesit din iarna orfane, la care le-am dat regine la primul control, daca au avut suficiente albine nu au ramas in urma celorlalte.

Așa este. Am urmărit un material care prezenta tehnologia izolării mătcilor. Apicultorul folosește metoda la 500 de familii de 3 ani. Izolează imediat după 15 septembrie, și tine închise 21 de zile. Sublimează cu acid oxalic la 16 la 22 și dacă trebuie la 27 zile după izolare. După ce prinde rutină căutarea mătcilor zice că merge destul de repede. Metoda este luată de la Italieni unde fără această procedură nici nu se poate face tratament final, și cum spuneți previne și uzura albinelor de iernat.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2020, 08:23

Balian scrie:Așa este. Am urmărit un material care prezenta tehnologia izolării mătcilor. Apicultorul folosește metoda la 500 de familii de 3 ani. Izolează imediat după 15 septembrie, și tine închise 21 de zile. Sublimează cu acid oxalic la 16 la 22 și dacă trebuie la 27 zile după izolare. După ce prinde rutină căutarea mătcilor zice că merge destul de repede. Metoda este luată de la Italieni unde fără această procedură nici nu se poate face tratament final, și cum spuneți previne și uzura albinelor de iernat.

:shock: :shock:
Rusii izoleaza matcile de peste 100 de ani!
De la italieni au luat-o...?!?
Italienii, cand aveau al doilea partid comunist ca marime, dupa URSS, au copiat foarte multe de la rusi!
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2020, 08:47

paul scrie:Adica, echivalent ... 2 rame Dadant ! :o
Nu-i cam putin la ora asta, tinand cont de zona ta, ma refer la conditiile climatice ?
La mine, cel mai amarat roi este pe 3 rame 3/4 si are puiet pe toate 3 ramele in procent de peste 80% . I-am mai dat sambata o rama cu miere si polen la margine . ;)

Stai liniștit, este suficient. Ce pomi ai înfloriți la ora asta la tine?

Când zic 2 rame de puiet pe 1/2 să știi că e mai mult decât ai tu pe 1 ramă de 1/1.
La început, când vezi asta la MER, ai impresia că cei pe rama de 1/1 au mai mult puiet. În timp te înveți și vezi că nu-i diferență, ba, pe măsură ce trece primăvara, MER-ul are la dispoziție mai mult spațiu pentru puiet pt că nu are coronițe cu miere deasupra puietului.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 24 Mar 2020, 09:25

Deci la mer nu mai trebuie restrans pentru ca se restrange singur in corpul 2. Cam asta inteleg ...pana acum.

e acelasi lucru cum tin eu stupi stransi pe 6 ca sa am 4 rame integral de puiet ..dupa valu dd frig o dau pe a 5 a ..pentru puiet desi puiet e si pe prima rama...
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2020, 09:59

yuonyuon scrie:Deci la mer nu mai trebuie restrans pentru ca se restrange singur in corpul 2. Cam asta inteleg ...pana acum.

e acelasi lucru cum tin eu stupi stransi pe 6 ca sa am 4 rame integral de puiet ..dupa valu dd frig o dau pe a 5 a ..pentru puiet desi puiet e si pe prima rama...

E bine ca tot timpul (si in perioada caniculara, chiar daca nu intotdeauna e asa) sa avem rame de acoperire la ramele de puiet!
Un cuib cu un microclimat sanatos are puiet incepand cu a doua rama si terminand cu penultima!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 24 Mar 2020, 10:04

cristi_vidican scrie:
Când zic 2 rame de puiet pe 1/2 să știi că e mai mult decât ai tu pe 1 ramă de 1/1.
La început, când vezi asta la MER, ai impresia că cei pe rama de 1/1 au mai mult puiet. În timp te înveți și vezi că nu-i diferență, ba, pe măsură ce trece primăvara, MER-ul are la dispoziție mai mult spațiu pentru puiet pt că nu are coronițe cu miere deasupra puietului.

Daca ramele de 1/1 sunt pline cu puiet si nu au coronita, se cheama MER cu rama mare...?!?
ignatov andrei

Mesajde Balian » 24 Mar 2020, 10:17

La prima revizie am găsit 7 familii cu corpul de sus full miere, și puiet 4-5 rame cu puiet numai în corpul inferior. La al doilea intervenție peste 10 zile și astea erau toate cu puiet și sus. Situația se shimbă de la o zi la alta. Dacă sunt condiții. (albină/matcă, hrană, căldură)
Balian

Mesajde Balian » 24 Mar 2020, 10:21

ignatov andrei scrie:
Balian scrie:Așa este. Am urmărit un material care prezenta tehnologia izolării mătcilor. Apicultorul folosește metoda la 500 de familii de 3 ani. Izolează imediat după 15 septembrie, și tine închise 21 de zile. Sublimează cu acid oxalic la 16 la 22 și dacă trebuie la 27 zile după izolare. După ce prinde rutină căutarea mătcilor zice că merge destul de repede. Metoda este luată de la Italieni unde fără această procedură nici nu se poate face tratament final, și cum spuneți previne și uzura albinelor de iernat.

:shock: :shock:
Rusii izoleaza matcile de peste 100 de ani!
De la italieni au luat-o...?!?
Italienii, cand aveau al doilea partid comunist ca marime, dupa URSS, au copiat foarte multe de la rusi!

Înseamnă că a sărit peste noi tehnologia. Nu suntem receptiv la nou. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Mar 2020, 10:31

POZA ESTE DIN VARA !! ...dar ca exemplu...
nu am poze recente..

nustiu ce fel de dadant ati lucrat dar la mine asa sunt ramele din cuib ...chiar la data asta .....
nu exista coronite.....la cei ce nu pun haneman am si in cat 3-4 rame de puiet ....
Fişiere ataşate
2019-05-26 14.42.jpg
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Mar 2020, 10:37

Balian scrie:La prima revizie am găsit 7 familii cu corpul de sus full miere, și puiet 4-5 rame cu puiet numai în corpul inferior. La al doilea intervenție peste 10 zile și astea erau toate cu puiet și sus. Situația se shimbă de la o zi la alta. Dacă sunt condiții. (albină/matcă, hrană, căldură)
deci nu sau dus sus cu puietu ..unde e mai cald??!! :D
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2020, 10:54

ignatov andrei scrie:Daca ramele de 1/1 sunt pline cu puiet si nu au coronita, se cheama MER cu rama mare...?!?

Îi felicit pe posesorii de ramă de 1/1 care au puiet până la speteaza de sus mai tot timpul anului.
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 24 Mar 2020, 10:55

ignatov andrei scrie:
cristi_vidican scrie:

Daca ramele de 1/1 sunt pline cu puiet si nu au coronita, se cheama MER cu rama mare...?!?
nici nu concep sa am puiet la margine pe prima rama(langa scandura)...eu am puiet pe prima pentru ca am diafragme de polistiren....se pare ca e un castig ...
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2020, 10:56

yuonyuon scrie:
deci nu sau dus sus cu puietu ..unde e mai cald??!! :D[/quote]
Balian are altfel de MER.
La el e cuibul pe 3 corpuri și are o altă dinamică a puietului.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR