Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde Kostas » 24 Mar 2020, 10:58

Balian scrie:La prima revizie am găsit 7 familii cu corpul de sus full miere, și puiet 4-5 rame cu puiet numai în corpul inferior. La al doilea intervenție peste 10 zile și astea erau toate cu puiet și sus. Situația se shimbă de la o zi la alta. Dacă sunt condiții. (albină/matcă, hrană, căldură)

La stupul MER exista o singura tehnologie de lucru!
1.Se ierneaza pe doua corpuri pentru ca stupul sa fie bine strans.
2.Catul 2 plin cu miere
3.Albina consuma mierea din catul 2, din mijloc, mai multa sau mai putina, in functie de temperatura exterioara si de izolatia stupului. In aceasta iarna consumul a fost mic, implicit si spatiul pentru ponta este restrans.
4. Cand matca incepe sa ponteze in catul 1, se face obligatoriu inversarea caturilor. Matca are la dispozitie tot catul(2 acum) pentru ponta. Albinele incep sa mute mierea din catul de jos, sus langa puiet. Are loc o autostimulare.
5. Cand catul este pontat complet, se adauga catul 3 deasupra.
6. Gratie si caturi de recolta.
Kostas

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2020, 10:58

yuonyuon scrie:POZA ESTE DIN VARA !! ...dar ca exemplu...
nu am poze recente..

Vreau să văd și poze cu rame vechi.
Nu zic că nu ai, dar se știe că rama nouă e mai primitoare cu puietul în partea de sus.

Problema la rama de 1/1 este că în partea de sus se formează de multe ori coroana cu miere și acolo celula se mai lungește, chiar și fagurele se lasă și în timp devine o zonă neprietenoasă cu puietul.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2020, 11:00

Kostas scrie:5. Cand catul este pontat complet, se adauga catul 3 deasupra.

Și dacă intri cu el așa în rapiță va umple C3 (care e parte a cuibului) cu puiet și miere.
Asta mie nu-mi place.

P.S. Facem ce face și tot despre MER discutăm. Nu de alta, dar văd că pe forum au rămas mai mulți adepți ai MER-ului. Adică eu, Balian și Kiloz facem cât 100 :lol:
cristi_vidican

Mesajde yuonyuon » 24 Mar 2020, 11:06

cristi_vidican scrie:
yuonyuon scrie:POZA ESTE DIN VARA !! ...dar ca exemplu...
nu am poze recente..

Vreau să văd și poze cu rame vechi.
Nu zic că nu ai, dar se știe că rama nouă e mai primitoare cu puietul în partea de sus.

Problema la rama de 1/1 este că în partea de sus se formează de multe ori coroana cu miere și acolo celula se mai lungește, chiar și fagurele se lasă și în timp devine o zonă neprietenoasă cu puietul.
la ramele de care zici tu ..acolo gaesti puiet de trantori..

dar am mare grija sa nu am astfel de rame in cuib.....dac sunt le dau la margine ..nicidecum in cele 4-5 din mijloc
pai eu asta urmaresc la dezvoltare ...lucru cel mai important...
nu e vina albinei ca ramele sunt lasate(defecte) pe mijloc ci a apicultorului

si inca odata nu este o normalitate sa ai coronite la stupu dadant ...poate la orizontal ..acolo e mai dificil...
yuonyuon

Mesajde feederman » 24 Mar 2020, 11:14

cristi_vidican scrie:
Kostas scrie:P.S. Facem ce face și tot despre MER discutăm. Nu de alta, dar văd că pe forum au rămas mai mulți adepți ai MER-ului. Adică eu, Balian și Kiloz facem cât 100 :lol:

Puneti-l si pe K la socoteala . In total faceti 300. Sigur stiti vorba : Mutul manca untul! Vorbeste rar, dar bine.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Balian » 24 Mar 2020, 11:29

Kostas scrie:
Balian scrie:La prima revizie am găsit 7 familii cu corpul de sus full miere, și puiet 4-5 rame cu puiet numai în corpul inferior. La al doilea intervenție peste 10 zile și astea erau toate cu puiet și sus. Situația se shimbă de la o zi la alta. Dacă sunt condiții. (albină/matcă, hrană, căldură)

La stupul MER exista o singura tehnologie de lucru!
1.Se ierneaza pe doua corpuri pentru ca stupul sa fie bine strans.
2.Catul 2 plin cu miere
3.Albina consuma mierea din catul 2, din mijloc, mai multa sau mai putina, in functie de temperatura exterioara si de izolatia stupului. In aceasta iarna consumul a fost mic, implicit si spatiul pentru ponta este restrans.
4. Cand matca incepe sa ponteze in catul 1, se face obligatoriu inversarea caturilor. Matca are la dispozitie tot catul(2 acum) pentru ponta. Albinele incep sa mute mierea din catul de jos, sus langa puiet. Are loc o autostimulare.
5. Cand catul este pontat complet, se adauga catul 3 deasupra.

Deci să înțeleg. La MER și la începutrul lui martie se face inversare dacă e cazul? :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Kostas » 24 Mar 2020, 12:03

Teoria si practica spun ca inversarea are loc la inceputul lui aprilie pentru zona mea(Oltenia)
Am stupi MER de 15 ani. Acum am 170. Daca as sta sa tot zgarii la rame cand din dreapat cuibului, cand din stanga ...... . Vedeti si lucrul cu stupul Optimal in Cehia si Slovacia( de fapt tot MER).
Kostas

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2020, 12:29

Kostas scrie:Am stupi MER de 15 ani. Acum am 170.

170 de ani? :lol:
Dacă sunt 170 de MER, să-mi fie rușine că nu v-am remarcat.
Sau poate dumneavoastră trebuia un pic să clacsonați mai apăsat pe la Fan club MER
cristi_vidican

Mesajde Balian » 24 Mar 2020, 14:04

Kostas scrie:Teoria si practica spun ca inversarea are loc la inceputul lui aprilie pentru zona mea(Oltenia)
Am stupi MER de 15 ani. Acum am 170. Daca as sta sa tot zgarii la rame cand din dreapat cuibului, cand din stanga ...... . Vedeti si lucrul cu stupul Optimal in Cehia si Slovacia( de fapt tot MER).

Mulțumesc! Spor la tot și la toate! Vă mai pot întreba de când în când? :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde kiloz » 24 Mar 2020, 19:57

Treaba cu inversarea corpurilor este o boala grea mostenita din era ME -ului. Eu de cand ma stiunu am stimulat prin descapacire.
Familiile care nu sunt in stare sa se dezvolte, la alea mai intervii, dar nu la toate!+ :o
Daca chiar din cauza culesului de la pomni fructifer nu se consuma mierea, se rasuceste catul cu 180°.
Eu nu asi ridica 300 -si de caturi pentru nimica. Nu de aia am ales acest sistem ca ma simt Samsonul apiculturii.
:roll: :roll:

https://youtu.be/mSolF3QBVBY
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Balian » 24 Mar 2020, 20:05

Cine are 170 de MER-i de 15 ani nu urmărește o tehnică ineficientă. La acest număr vrei nu vrei îți dezvolți soluții viabile.
Altfel te crapi în două.
Balian

Mesajde jonny_it » 24 Mar 2020, 23:32

kiloz scrie:Treaba cu inversarea corpurilor este o boala grea mostenita din era ME -ului.

Multi care au ME nu o sa fie de acord cu aceasta afirmatie :D
jonny_it

Mesajde kiloz » 25 Mar 2020, 08:47

Fiecare cu ale lui. Unii cu preotul, altii cu preoteasa.
Sa fii de acord, sau nu e un lucru.
Sa ai argumente, e altceva. Sfaturile cu Inversarile de corpuri au aparut dupa ce sa dovedit ca familile respevtive nu au fost în stare sa depaseasca pragul critic in dezvoltare care e prezentata de inaltimea ramelor. Sau umbli la numarul ramelor, sau invârti caturile până iti vine rau.
Si ajungem inapoi la suprafata de puiet. Cât avem si cât ar trebui sa fie la ora actuală pentru o dezvoltare corespunzatoare?
kiloz

Mesajde Balian » 25 Mar 2020, 09:04

kiloz scrie:..... Sa ai argumente, e altceva. Sfaturile cu Inversarile de corpuri au aparut dupa ce sa dovedit ca familile respevtive nu au fost în stare sa depaseasca pragul critic in dezvoltare care e prezentata de inaltimea ramelor. Sau umbli la numarul ramelor, sau invârti caturile până iti vine rau.
Si ajungem inapoi la suprafata de puiet. Cât avem si cât ar trebui sa fie la ora actuală pentru o dezvoltare corespunzatoare?

Uite un argument. Toamna am organizat familiile cum trebuie. Să zicem cum faci și tu. Familiile erau destul de puternice. Cum era f cald în toamnă, familiile care au avut tendința de furtișag (poate carnica așa e) au băgat mult în octombrie în corpul de jos creând coroniță. Primăvara au început puietul în C1, C2 fiind încă tot full. Fără voia mea. Dar ce să fac așa este când ești înconjurat cu stupine de toate felurile. Pot să dau și diagrama cântarului când au băgat în 3 zile mai mult de 7kg. :!:
Balian

Mesajde kiloz » 25 Mar 2020, 10:43

Pe undeva am scris mai prin februarie. Familiile ce nu au urcat în C3 , pur si simplu am luat catul si am pus la rezerve.
Sa rezolvat problema prin-tro singura manevra.
Mai sunt si din astea. Dar ca sa invârt toate cele trei nu am nici chef nici sele.
kiloz

Mesajde feederman » 25 Mar 2020, 11:09

Inversarea corpurilor nu este obligatory, dar este benefica daca se raporteaza la obiectivul apicultorului. DL K a expus clar motivul inversarii., In anii normali dpdv climatologic, in zona Olteniei salcamul infloreste in apropierea datei de 8 mai. La acea data pentru a fi efficienta, o familie trebuie sa afie dezvoltata la maximum. Asta inseamna ca cresterea albinelor culegatoare trebuie inceputa cu cel putin 40 de zile inainte. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode. Orice metoda presupune eforturi deosebite. Una dintre ele este aceasta a inversarii. Ea nu este doar o metoda de stimulare prin mutarea hranei ci si una de incurajare si determinare a reginei sa se deplaseze inspre zonele ce vor fi incalzite mai bine. Ea este justificata prin faptul ca dupa atingerea nivelului mediu de dezvoltare, volumul de nectar cules creste asymptotic raportat la puterea stupului. O astfel de familie va culege cat 5 de putere medie.
Sa nu uiti Darie!
feederman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR