Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 19:33

asa e! sa se ajute una pe alta...poti sa faci asta bagand cate un pet de doua kile cu apa calda....cand s-a racit pui alta...problema nu e sursa de caldura ci unde pun mai bine sursa unde este mai eficienta?cum se ajuta familia singura mai bine impotriva bolilor ,microclimatul din zona cu puiet cum este mai bun pentru colonie si cum il formeaza mai usor??intinzandu-se cu puietul pe mai multe rame si albina cata e sa se tina dupa el sau albina sa stea pe loc si sa geama de puiet acelasi volum???...deasupra pe podisor?...intr-o laterala??? in ambele parti???sub ghem????
janese

Mesajde jenica67 » 24 Ian 2014, 19:37

Direct caldura se porpaga se jos in sus, indirect prin curenti ......... Asta am scris si eu mai demult, ca corect ar fi undeva sub.
jenica67

Mesajde dae » 24 Ian 2014, 19:40

janese scrie:asa e! sa se ajute una pe alta...poti sa faci asta bagand cate un pet de doua kile cu apa calda....cand s-a racit pui alta...problema nu e sursa de caldura ci unde pun mai bine sursa unde este mai eficienta?cum se ajuta familia singura mai bine impotriva bolilor ,microclimatul din zona cu puiet cum este mai bun pentru colonie si cum il formeaza mai usor??intinzandu-se cu puietul pe mai multe rame si albina cata e sa se tina dupa el sau albina sa stea pe loc si sa geama de puiet acelasi volum???...deasupra pe podisor?...intr-o laterala??? in ambele parti???sub ghem????

am inteles de la cei mai batrini :D ca pe fund e cel mai bine !!
m-am comformat asa o sa fac la anu
dar pin atunci cind voi trece pe verticali le dau un pic de caldura din lateral!

sa speram ca fac mai mult bine decit rau!!
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 19:55

nu trebui sa intelegi de la cei batrani ,ci sa te gandesti ca ce vrei sa faci tu ei au facut..si ei incearca sa nu mai repeti si sa pierzi si tu anii cum au pierdut ei!!!
rau nu faci cu laterala!..dar p[oti face mai bine!!! mai vorbim peste cativa ani,,,cand vei zice...fi-mi-ar capu..... :lol:
janese

Mesajde dae » 24 Ian 2014, 20:04

janese scrie:nu trebui sa intelegi de la cei batrani ,ci sa te gandesti ca ce vrei sa faci tu ei au facut..si ei incearca sa nu mai repeti si sa pierzi si tu anii cum au pierdut ei!!!
rau nu faci cu laterala!..dar p[oti face mai bine!!! mai vorbim peste cativa ani,,,cand vei zice...fi-mi-ar capu..... :lol:

eu nu vreuau sa reinventez roata
au inventat-o alti inaintea mea si merge bine

imi plac albinele si nu pot sa spun a nu si mierea
nu vreau sa fac un venit suplimentar din miere
vreau doar sa inlocuiesc zaharul din alimentatie si sa fac si cite ceva ptr cind merg in vizita la prieteni sa nu merg cu mina goala sau cu o sticla plina cu chimicale

pe viitor vreau sa ajung sa fac stuparit cu interventii minime in stupi! cite putin de la mai multi
nu vreau sa ii tin la curent tot timpul sau mai stii?
Ultima oară modificat de dae pe 24 Ian 2014, 20:07, modificat 1 dată în total.
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde dae » 24 Ian 2014, 20:06

eu incercam sa aflu niste raspunsuri!
acestea au fost ocolite in mod diplomatic!!
dar nu acelasi lucru s-a intimplat cu "gresealele"
asa printere critici am inteles cite ceva
dar mai sunt multe semne de intrebare
am sa le dau de cap sau in cap om vedea!! ;)
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 21:18

[quote="dae"]eu incercam sa aflu niste raspunsuri!
acestea au fost ocolite in mod diplomatic!!

[/quote pune intrebarile concret asa cu 1. 2. 3. si am sa-ti raspund tot direct!nu am cautat sa ocolesc diplomatic!
janese

Mesajde dae » 24 Ian 2014, 23:38

dae scrie:Intrebari! Se sti ca o albina de vara traieste 30 -40 uzura mare din cauza muncii la cimp
O albina crescuta in iarna cam cit traieste?
Albina tinara poate sa sporeasca efectivul de albine sau doar pe cele uzate cu cresterea puietului ?
Albina tinara isi creeaza tesut adipos sau e predispusa pieiri daca da de frig?

O alta intrebare se referea la sonda de temperatura daca este pozitionata corect dupa o diafragma etansa intr-un stup orizontal la distanta de sursa pe peretele lateral ?

Acestea sunt citeva nelamuriri din postari mai vechi

Iar acestea sunt bonus ca nu mi-a raspuns nimeni pina acum :mrgreen:

Pe o vreme de -3 grade acum in Bucuresti care ar trebui sa fie temp setata in cutie 7 grade este ok ?

Cam cind sa incep cresterea temperaturii cam pina la ce temperatura pentru a stimula ponta ?

Tinind cont ca folosesc podisor hranitor pot sa pun in el rama cu miere ptr stimulare ?

Toata munca asta cu incalzitul o fac din doua motive !

1 Zona unde sunt pozitionati stupii este la umbra si doresc cind sunt 12 13 grade afara sa cresc temperatura in stup ptr a efectua zborul de curatire
2 Am 3 roi pe 4 rame si as vrea sa ii fac familii de productie in primavara o data cu ajutorul caldurii iar apoi prin ajutorul de rame de puiet capacit

Credeti ca pot sa imi ating obiectivele cu ajutorul incalzirii ? si daca da cum ar trebui sa procedez

Multumesc anticipat ptr raspunsuri si scuze ptr faptul ca am fost acid probabil ca nu ati observat intrebarile!!! ;)
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde janese » 25 Ian 2014, 11:38

Intrebari! Se sti ca o albina de vara traieste 30 -40 uzura mare din cauza muncii la cimp
O albina crescuta in iarna cam cit traieste?
pentru asta trebuiesc studii care trebui sa faci sistematic si in ani multi. eu nu mi-am pus intrebarea cat traieste....am simtit doar ca nu vad acel declin la schimbarea generatiei de iarna cu cea de primavara si imi este destul
Albina tinara poate sa sporeasca efectivul de albine sau doar pe cele uzate cu cresterea puietului ?
sporeste efectivul pentru ca il ajung pe cel care ierneaza la giurgiu, ti-am mai zis mai sus, nu ma face sa repet! dar am un dubiu: din ce am vazut eu pe pielea mea, nu regasesc albina din ramele cu puiet capacit de dinainte de salcam ,ca albina libera pe faguri la salcam...banui ca nu are viata lunga cea crescuta fortat...este numai o parere,dar totusi am zis dezvolti familia devansand dezvoltarea ei cu doua saptamani...CEEA CE ZIC STUPARII CAND AJUNG LA SALCAM DOI SI AU ABIA ATUNCI FAMILII DEZVOLTATE DE CULES:ACU TREBUIA SA INCEAPA PRIMU SALCAM SI DADEAM LOVITURA!!!
Albina tinara isi creeaza tesut adipos sau e predispusa pieiri daca da de frig?
ASTA POATE SA TI-O SPUNA CERCETATORII DE LABORATOR! NU EU!
janese

Mesajde janese » 25 Ian 2014, 12:03

Pe o vreme de -3 grade acum in Bucuresti care ar trebui sa fie temp setata in cutie 7 grade este ok ?
nu te juca cu temperatura in cutie!!! nu trebui sa o reglezi functie de ce e afara ci de ce vrei inauntru! adica... din ce am vazut eu,recomand +1..+4 grd c in decembrie ianuarie ..apoi +6 grd c in februarie si cresti usor in martie...dar niciodata sa nu le scoti la zbor fara sa fii langa ele in stupina!.

Cam cind sa incep cresterea temperaturii cam pina la ce temperatura pentru a stimula ponta ?
nu faci incalzirea numai pentru puiet...o faci si ca familia sa consume mai putin si de aici uzura mai redusa...si de aici economie de albina... pe timpul rece zece albine se ocupa de o larva ca trebui sa o hraneasca (2-3 albine) si in acelasi timp sa o si cloceasca (8-7 albine). Pe masura ce anotimpul se incalzeste o larva este ,,intretinuta" de cat mai putine albine pana ajunge vara de unu la unu. am raspuns la intrebarea de mai sus referitor la ce temperatura!

Tinind cont ca folosesc podisor hranitor pot sa pun in el rama cu miere ptr stimulare ?
poti ....dar sa aiba cine sa traga mierea! adecaaa..popor! dar si aici poti sa-ti dai palme singur adeca albina sa se faca ghem sub rama asta culcata si podisor,si sa ramana putina pe ramele din cuib. iti recomand sa pui rama cu hrana capacita direct deasupra ramelor si apoi podisor. treaba ta cum etansezi sa nu pierzi caldura !!

Toata munca asta cu incalzitul o fac din doua motive !
1 Zona unde sunt pozitionati stupii este la umbra si doresc cind sunt 12 13 grade afara sa cresc temperatura in stup ptr a efectua zborul de curatire
asta nu poti s-o faci decat modificand temperatura setata pentru doua ore adeca sa fii langa stupina sa hotarasti ca in treizeci de minute sa inceapa zborul dupa ce vezi un termometru de exterior sau vezi ca au inceput sa zboare mustele prin natura, dar nu fi calic si pe la ora 13,redu temperatura la cat ai avut-o inainte ca albina sa simta ca vine racirea mai devreme decat daca stupul ar fi la soare,ca altfel albina pleaca la ora 13 si s-ar putea, daca vine frigul in scurt sa-ti ramana albina pe afara!sau faci un program de automatizare care sa zica: pana la temperatura exterioara la soare- umbra de 12 grade,automatizarea sa tina seama de temperatura din cutie adeca sub 4-7 grade cat ai cerut tu ....si peste doispe grade afara automatizarea sa tina seama de temperatura(sonda) din atmosfera si atunci automatizarea sa realizeze in cutie doispe-optuspe grade dar controlata de sonda din cutie sa nu te trezesti ca trebui sa ventileze l;a urdinish ca le-a copt!!

2 Am 3 roi pe 4 rame si as vrea sa ii fac familii de productie in primavara o data cu ajutorul caldurii iar apoi prin ajutorul de rame de puiet capacit
nu ai primavara de unde sa iei rame cu puiet capacit inainte de salcam!...care zice ca are ala spune povesti!!
roiul pe patru rame...futu-l in c*r ,,pe trei" nu ajunge singur sa fructifice eficient culesul la primul salcam ci la al doilea! dar sa-l duci in pole,sa-l bibilesti...
SI INCA CEVA: PRIMAVARA TOT CE AI MIERE IN STUP TREBUI SA NU FIE CAPACITA!!!CA ALTFEL FAMILIA O VEDE CA REZERVA NU CA BOGATIE IN STUP SI SA SE SIMTA STIMULATA!

Credeti ca pot sa imi ating obiectivele cu ajutorul incalzirii ? si daca da cum ar trebui sa procedez
CUM SA PROCEDEZI???PAI CUM AI VAZUT CA AM BATUT LA CLAPE DE DOUA ZILE!!!!
baiul la forumisti este ca pun un pomelnic de intrebari ,la care nu au timp colegii lor sa raspunda! ca trebui cancentrare,sistematizare de idei ca sa inteleaga intrebatorul
gat ai pus intrebarile..acuma sa te vad pe tine ce faci!
ps dreptul la intrebari pe tema incalzirii ti s-a terminat!!! :!: :lol:
janese

Mesajde Mircea_63 » 25 Ian 2014, 12:20

janese scrie:ps dreptul la intrebari pe tema incalzirii ti s-a terminat!!! :!: :lol:

Nici despre incalzirea globala? :?

dae scrie:nu vreau sa fac un venit suplimentar din miere
vreau doar sa inlocuiesc zaharul din alimentatie si sa fac si cite ceva ptr cind merg in vizita la prieteni sa nu merg cu mina goala sau cu o sticla plina cu chimicale

Pentru asta nu e nevoie sa te complici. De banii aia investiti in scule de incalzit, mai iei un stup si ai miere destula pentru familie si prieteni.
Drept e ca daca incepi sa imparti miere, se inmultesc prietenii.

Cu metodele astea albina devine cocolosita, iar selectia iernii cam dispare.
Dupa o iarna geroasa, pomii fructifica mult mai bine. Exista anumite procesi biochimice declansate de temperatura. N-am nici un argument ca la albine ar fi la fel, dar nici ca nu e la fel. Insa indepartarea asta de natura nu cred ca e benefica pe termen lung, ci ajungem sa cream albina de sera.

Imi cer scuze daca interventia mea deranjeaza cu ceva.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde dae » 25 Ian 2014, 12:26

Multumesc inca o data ptr raspunsuri!!

in legatura cu ce o sa fac eu!! ce am avut in cap am facut! le-am creat conditi !! cind se incalzeste am sa le dau si sirop !!
Ramine de vazut cum aprecieaza ele ce am facut!!
Eu sper ca ce am facut si ce o sa fac sa fie de bine!!
O sa mai scriu pe aici ce intentii am , iar daca aveti timp si veti citi si veti observa ca sint in pragul de a face o prostie , va rog sa ma combateti cu stilul specific!!

Referitor la intrebari cred ca ar trebui sa fiti un pic mai flexibil
Una pe saptamina cred nu ar fi un capat de tara!! :roll:
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde dae » 25 Ian 2014, 12:30

Mircea_63 scrie:

Pentru asta nu e nevoie sa te complici. De banii aia investiti in scule de incalzit, mai iei un stup si ai miere destula pentru familie si prieteni.
Drept e ca daca incepi sa imparti miere, se inmultesc prietenii.

asta incerc sa fac , sa trec iarna cele 3 roiuri si sa le pun la treaba in primavara
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde robert gua » 25 Ian 2014, 12:33

Sunt sisteme de incalzire in pardoseala cu infrarosu, constând dintr-o folie de 1 mm grosime, latime 50 cm(la fix cat ne trebuie noua) si lungime cat dorim.Pusa sub un rand de stupi, cu un termostat care citeste temperatura de unde vrem noi, cred ca s-a rezolvat problema. Nu e scumpa tare si se gaseste pe net o gramada.
Cautati, astept pareri!
robert gua

Mesajde janese » 25 Ian 2014, 12:42

treaba cu ,,flexibilu"...sa stii ca nu e simplu sa raspunzi unor intrebari! de exemplu eu dupa ce am scris azi imi vajaie capul.....ca trebui sa vezi cum zici cat mai mult in cat mai putine cuvinte si apoi citesc toti nu numai cel caruia ii e adresat raspunsul...si te trezesti cu inca o mie de intrebari pe privat!

este o boala a incepatorilor pe forumu asta: scrie un pomelnic despre cum vrea el sa faca!! si tu cititor si binevoitor, trebui sa-i citesti atent ,,inventiunile" sa intelegi clar ca sa-i poti da un raspuns ,sfat ,care sa-l ajute ,nu mai rau sa-l ingroape!
la treaba asta eu zic in gandul meu:..nu ma intereseaza si putin imi pasa de cum vrei tu sa faci!! intreaba cum sa faci si ti se raspune sau ti se da o trimitere la literatura apicola!...nimeni nu e obligat sa citeasca prostiile altuia ! una e sa intrebi si sa astepti raspuns ai alta e sa zici ..uite cum m-am gandit eu si ce parere aveti???!!(si-ti descrii ,,inventiunile" in trei pagini!!!!).
janese

Mesajde janese » 25 Ian 2014, 12:43

robert gua scrie:Sunt sisteme de incalzire in pardoseala cu infrarosu, constând dintr-o folie de 1 mm grosime, latime 50 cm(la fix cat ne trebuie noua) si lungime cat dorim.Pusa sub un rand de stupi, cu un termostat care citeste temperatura de unde vrem noi, cred ca s-a rezolvat problema. Nu e scumpa tare si se gaseste pe net o gramada.
Cautati, astept pareri!

propune mai concret
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR