Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Impachetarea mea perfecta (sper)

Mesajde Dila Daniel » 14 Dec 2014, 20:44

vulpea scrie:(...),vreau sa-mi exprim parerea personala:nu cred ca impachetarea e "perfecta" in sistem clopot.poate cineva sa-mi arate ca albina,in natura,prefera sistemul clopot?din tot ce am vazut pe net nu am dat peste ceva a fi "fundul gol".

asta cu clopot sau horn,se aplica si la fund clasic.Fiecare cum crede si il aranjaza.
Personal,cand aveam funduri clasice,iernam nici asa nici asa...ci aplicam un "stil" gen fumuri de soba.(un tiraj fortat si foarte ,foarte lin)
...si sa fiu cinstit,nu l-asi fi schimbat daca nu faceam funduri cu sita.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vulpea » 14 Dec 2014, 20:58

toata stima DD si ca sa vezi ca ma conformez celor scrie,vreau sa-mi exprim parerea personala:nu cred ca impachetarea e "perfecta" in sistem clopot.poate cineva sa-mi arate ca albina,in natura,prefera sistemul clopot?din tot ce am vazut pe net nu am dat peste ceva a fi "fundul gol".
Pt.DD:fara sa fiu critic:fumurile de soba pot fi cu tirajfortat sau f.f. lin.explica-mi,cum"se realizeaza" clopotul la fundurile pline?.
vulpea

Mesajde vulpea » 14 Dec 2014, 21:04

pt.proapis 13:ma faci sa rad daca-ti inchipui ca dela tine am descoperit caramida.KAPUT!
vulpea

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2014, 21:17

vulpea scrie:pt.proapis 13:ma faci sa rad daca-ti inchipui ca dela tine am descoperit caramida.KAPUT!

,,Dela'' Hinova...,,dela'' fabrica de caramida a neamtului...jetzt verstehen :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dila Daniel » 14 Dec 2014, 21:27

vulpea scrie:('...)explica-mi,cum"se realizeaza" clopotul la fundurile pline?.

Clopotul,este atunci cand schimbul de aer,se face in totalitate prin partea inferioara a ramelor,sus,fiind totul etans.
Ca ai fund cu urdinis,ca ai cu sita,tot aia este.Difera doar fluxul (debitul)de aer,care fiecare si-l mareste sau micsoreaza dupa chef si posibilitati.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde cristi_vidican » 14 Dec 2014, 22:50

Tot încerc și eu și tot voi încerca ...
Abordez iarna aceasta 2, chiar 3 metode de iernare.
1. Folie de nylon plus polistiren peste folie
2. Folie de acoperiș cu polistiren deasupra
3. Folie de acoperiș fără polisitiren, dar cu ceva aerisire în capac.

Ultima știu că nu face condens.
și nr 2 e ok.
La nr 1 sunt probleme dacă polistirenul nu calcă bine pe folie, sau dacă există zone de aerisire pe sub folie, pe unde circulă aerul. Acolo se face condens.
M-am uitat sămbătă la câțiva prin sondaj și nu sunt probleme deloc.
P.S. Am uitat să menționez că am 1/3 plasă deschisă pe fund.
Și sunt în Bihor
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vulpea » 15 Dec 2014, 02:06

Pt.DD:as fi de acord cu argumentatia,daca nu m-ar deruta DM-Canada.impachetarea o face tot cu urdinis,dar superior(lipsa fund AV.).nu crezi ca la DM nu e clopot,ci mai de graba un horn "natural"?(curentii,f.slabi de altfel,realizandu-se doar prin echilibrarea temperaturilor-jos/rece-sus/cald din ghem).sa nu-mi spui ca e un clopot rasturnat la 180 grade(evacuare clopot in sus?).stima
vulpea

Mesajde Dila Daniel » 15 Dec 2014, 10:09

personal asa vad eu "clopotul"
Aerisire urdinis superior sau aerisire in podisor,indiferent de marimea lui,in opinia mea nu mai este clopot.
In definitiv fiecare cu parerea si stilul sau.
Atata timp cand un sistem de aerisire pe timp de iarna multumeste apicultorul,
nu mai conteaza cum ii zice.Rezultatul conteaza.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vulpea » 15 Dec 2014, 13:08

Pt.DD.cred ca aerisirea lui DM e mult mai agreata si mai "neagresiva" decat aerisirea prin urdinis/podisor cu sita.daca la "naturalul" lui DM nu trebuie mare stiinta,la urdinis/podisor trebuie ceva experienta pana optimizezi "tirajul" favorabil albinei.de aceeia f.multi "rateaza" rezolvarea acestei probleme.la DM e o rezolvare fireasca,iar la cealalta,depinde prea mult de stupar/experienta.de aici si problema condensului !deci cum impachetam ? cat despre fundul AV....,dar asta e o alta discutie.
vulpea

Mesajde proapis13 » 15 Dec 2014, 13:28

Dan Margarit a specificat in primul film si nu numai ca el foloseste acel impachetaj deoarece iarna dureaza la ei in zona 6 luni iar temperatura coboara frecvent sub minus 20-30 de grade cu mentiunea ca sunt su cazuri cand timp de o saptamana poate cobora si sub minus 40...
impachetarea lui este clopot - deoarece stupii nu sunt izolati complet - iar aerisirea aceea de la treimea superioara a stupului nu face decat ca sa se creeze un bun tiraj al aerului intre impachtaj si corpul stupului mentinand un bun echilibru termic
La mine iarna asta o sa fie impachetalul clasic folosit la fund cu sita ...la unii ceilalti,cei puternici or sa primeasca folia in februarie...
sau poate nici atunci...depinde de cum o fi rapita in Mehedinti... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vulpea » 15 Dec 2014, 21:49

Pt.c_v.:ce intelegi tu prin folie de acoperis?.peste capac?
vulpea

Mesajde mausica » 15 Dec 2014, 21:58

vulpea scrie:Pt.c_v.:ce intelegi tu prin folie de acoperis?.peste capac?

Este acea folie anticondens probabil care se foloseste la acoperisuri si o foloseste peste rame..ce rost ar avea peste capac ?? La ce ,, ierni,, avem noi aici ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde nae » 15 Dec 2014, 22:23

vulpea scrie:cred ca aerisirea lui DM e mult mai agreata si mai "neagresiva" decat aerisirea prin urdinis/podisor cu sita.daca la "naturalul" lui DM nu trebuie mare stiinta

Iernarea lu' DM e ''slaba ,de amatori '' ce e GREU si de mare MESERIE sunt galetile de albina care ierneaza in stupii LUI . ;)
Vulpasine, daca ma inveti sa ''fac'' in toamna ME coca de albina , gen DM, iti fac eu clopotul si hornul ; trecerea de la bicicleta la BMW e ''misto'' dar periculoas de diferita .
nae

Mesajde cristi_vidican » 15 Dec 2014, 22:42

vulpea scrie:Pt.c_v.:ce intelegi tu prin folie de acoperis?.peste capac?

Ți-a răspuns și mausică ...
Este vorba de noul tip de folie de acoperiș, acela care se montează pe acoperișul casei, sub țiglă sau ce o mai fi pe acoperiș.
Este tipul de folie gri, care permite să respire stupul, doar într-o direcție. Trebuie montată corect.
Prin ea nu trece curentul de aer, ci doar vaporii de apă.
Trebuie pusă pe stup când albina nu mai este activă pentru a nu o propoliza foarte tare.
Este un material mai delicat decât folia. Eu o țin până primăvara, când cu prima ocazie o înlocuiesc cu folia de nylon
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vulpea » 16 Dec 2014, 11:51

Pt. nae:de unde atata mistocareala in dragasani ?? vezi ca te arzi rau daca te pui cu mistocareala din Bucuresti !ai facut cateva erori:1.prea il admir pe DM ca sa-l subestimez:2.era vorba de principiu/abordare a problemei/rezolvarii impachetarii si nicidecum de galeti;3.nu va dati,unii,mai atot stiutori decat sunteti.e destul de clar?.
Pt.c_v:am scris ca la impachetarea clasica pun pe podisor paturica,in nici un caz impermeabila(nylon s.a.).dece nu pui mai degraba frate(daca-mi permiti sa scriu asa)carton care se foloseste la ambalaje cutii TV,etc.?(cele cu doua randuri de foi si cu goluri intre ele-sunt mai bune decat ziarele).stima
vulpea

Mesajde vulpea » 16 Dec 2014, 12:01

Pt.nae:apropos-am bicicleta MC KENZIE,e un fel de BMV si un TICO mi-e chiar suficient.dupa mine numai "taranii"parveniti si tiganii isi cumpara BMW.
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR