Au invadat toate topicurile!
Nu vezi ca astia cu "kiloz"-i-n c*r ne trimit sa ne jucam in alta parte, ca si cum , in nesimtirea lor, ar avea si drepturi, dar si minte (unde dracu' o tin, oare in kk-turile lor cele mici?)...
kiloz scrie:Vad ca e plictiseala mare. MER.. Inseamna "mult", lucruri "elementare" si "rezerve" suficiente. Comentarii aiurea. Mai ca cuibul e rupt, mai ca distante intre rame. Dar la dadant nu este stratificare pe verticala.
La MER nu are tehnologia dadantului absolut nimica cu organizare, dimensiunea leturilor sau distantele aplicate. Cine a conceput lazile trebuie sa fii facut în concordanta cu toate criteriile si posibilitatiile familiei.
Deci nenea Andrei cautati pe alte locuri distractia. Pe faza asta iesti total depasit. Lasa pe altii sa joace .
Daca cineva la ora actuala nu are albine suficiente sa incalzeasca puietul ala sa bage incalzire electrica sau sasi gaseasca motivul.
Greseala de menejment al familiilor sau metode invechite ala Andrei Ignatov.
cristi_vidican scrie:
Când zic 2 rame de puiet pe 1/2 să știi că e mai mult decât ai tu pe 1 ramă de 1/1.
La început, când vezi asta la MER, ai impresia că cei pe rama de 1/1 au mai mult puiet. În timp te înveți și vezi că nu-i diferență, ba, pe măsură ce trece primăvara, MER-ul are la dispoziție mai mult spațiu pentru puiet pt că nu are coronițe cu miere deasupra puietului.
tiih scrie:???!!!(eu)cristi_vidican scrie:Balian scrie:Anul trecut tot în această perioadă a fost un val de frig ca acum. Stupina mea nu mai este restrânsă de 4 ani. Nici o problemă nu am observat. Albină să fie!!!
Ai uitat că ești pe MER?
E adevărat, când ai albină, n-ai probleme.
La MER, cuibul e organizat diferit și nu necesită restrângeri.
Concret.
Sambata pe o temperatura de 18 grade am verificat fugitit(doua maxim trei rame din partea diafragmei),fostii roi de anul trecut ,aflati in stupi dadantde 10 rame.Aveau cuibul la fel ca in octombrie ...pe 5...7rame pline cu albina incat la unii le-am mai largit cuibul cu o rama neagra cu miere desi stiam ca vine un val de frig.Cand ai ultima rama plina cu albina, ca stau si pe diafragma,cand ai un impachetaj bun(diafragma si podisor din scandura,pernute din paie(caci papura e un lux ptr zona mea si am foarte putine pernite de acest gen!!!!)nu au cum sa fie afectati de acest val prea tare!
Am umblat si la cativa stupi care au iernat pe20 rame (cat cu 10 rame 1/2 pline cu miere in octombrie si un corp de 10 rame 1/1)plus un MER care a iernat deasemenea pe 20 rame 1/2 si care erau printre cei mai buni,cel putin cu 2 ..3 rame de albine in plus la aceasta data comparativ cu fostii roi)Aveau puiet la mijlocul cuibului atat pe rame 1/2 dar si in partea superiara a ramelor mari.Acesti ultimi stupi VOR FI AFECTATI in mai mica sau mai mare masura de acest val de frig care presupune si temperaturi sub zero grade noaptea!Dar sigur vor fi afectati!......
Stiti de ce dl cristi?
cristi_vidican scrie:@Irina,
La început e greu cu trecerea. În timp o să-i așezi pe curat și va fi bine.
La mine așa e
jonny_it scrie:cristi_vidican scrie:@Irina,
La mine așa e
Si acum ca sa pun putin gaz pe foc: cu cat citesc mai mult despre MER si modul de lucru cu atat imi dau seama ca ME-ul este mai bun
si eu ...ce bine ca am dadadnt....jonny_it scrie:cristi_vidican scrie:@Irina,
La mine așa e
Si acum ca sa pun putin gaz pe foc: cu cat citesc mai mult despre MER si modul de lucru cu atat imi dau seama ca ME-ul este mai bun
yuonyuon scrie:pentru "tiih" daca pui doua diafragme de polistiren ai scutit juma de problema ...in cazu stupilor/roilor ..sub 5 rame....
pentru ca cei mari nu au nevoie...
deci cu volumu incalzit de la forma sferica ..se face o forma cilindrica in cazul diafragmelor de polistiren ...se castiga mult la dezvoltare ...in cazul stupilor slabi....
yuonyuon scrie:si eu ...ce bine ca am dadadnt....jonny_it scrie:cristi_vidican scrie:@Irina,
La mine așa e
tiih scrie:Aici aveti perfecta dreptate dl jony.si lucrurile trebuies luate ca atare.MER nu este altceva decat "fratele mai pricajit" al ME.![]()
marius_sl scrie:Chiar astazi am vb cu un prieten care mi-a spus ca a pierdut deja 3 familii in aceasta perioada. Va astept pe topicul "Bilant/pierderi" pe care nu s-a mai postat de peste un an
marius_sl scrie:Am inceput discutia despre "plapuma" cu scopul de a atrage atentia celor care in ultimele 2 saptamani s-au laudat cu cate rame au largit cuibul. Si pe mine m-a mancat rau sa adaug rame in cuib, ba chiar sa dau rame la crescut. Mi-a trecut mancarimea uitandu-ma pe.prognoza meteo si ramele respective le-am descapacit si le-am pus dupa diafragma, ca o zona de tampon pt albinele care pareau ca nu mai au loc in cuib dar si ca stimulent pt ponta matcii. In ultima zi cu vreme buna, adica sambata le-am pus si cate 800gr de miere la punga.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori