Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Rama cu pastura = diafragma

Mesajde badguy_goodguy » 01 Apr 2012, 10:49

O rama cu foarte multa pastura pe ea introdusa in cuib actioneaza cumva ca si diafragma?
badguy_goodguy

Re: Rama cu pastura = diafragma

Mesajde dorindafi » 01 Apr 2012, 18:46

ce doreshti sa aflii , spune mai detailat , spunene ce shi cum ai ori care-tzi e scopul
dorindafi

Mesajde Adrian Galofteanu » 01 Apr 2012, 19:38

badguy_goodguy scrie:O rama cu foarte multa pastura pe ea introdusa in cuib actioneaza cumva ca si diafragma?

Considerand ca te referi la momentul asta(inceput de aprilie) si ca lucrezi pe Dadant, daca ai o familie pe care ai strans-o pe 7 rame(adica are 6 intervale full) si are deja puiet pe penultima rama de langa diafragma, poti baga o rama in cuib! De preferat ar fi ca rama aia sa fie una buna de ouat(mai maronie!), sa aiba o coronita de miere si poate si ceva pastura. Deci nu "foarte multa pastura"!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde peterneamt » 01 Apr 2012, 19:45

badguy_goodguy scrie:O rama cu foarte multa pastura pe ea introdusa in cuib actioneaza cumva ca si diafragma?

Da, dar decit pentru 5-7 zile, timp in care albinele chiar cara afara pastura ce blocheaza cuibul si matca incepe ouatul in golul creat din centrul ramei.
Spargerea cuibului ( cu rama la ouat sau la crescut ) este cea mai periculoasa operatiune si incepatorilor le recomand sa o faca dupa 1 Mai pentru ca pot foarte usor destabiliza familiile si introduce boala in stupii mai putin populati in situatia cind apare o perioada de frig. ;)
Marirea cuibului trebuie facuta dupa ultima rama cu puiet in aceasta perioada si trebuie sa tinem cont de puterea fiecarei familii si sa decidem ce facem in functie de situatia existenta in fiecare stup. :idea:
peterneamt

Mesajde Badea. claudian » 01 Apr 2012, 20:35

O rama cu foarte multa pastura nu se introduce in cuib !... o asemenea rapa se pune imediat dupa cuib pentru ca alb. sa aiba acces cat mai usor la hrana proteica !daca este introdusa direct in cuib va produce o dezorganizare a cuibului si va trece o perioada mai lunga pana cand albinele vor remedia aceasta gresala a stuparului
Badea. claudian

Mesajde augustin » 01 Apr 2012, 21:37

Daca e ocupata cu pastura se pune chiar in marginea cuibului. Rezultatul va fi un fel de strangere a cuibului, deci poate fi interpretata ca diafragma. Treptat, pastura va fi folosita.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde badguy_goodguy » 01 Apr 2012, 21:56

Pe scurt: am pus o rama cu pastura in cuib, pt. a le hrani mai bine. Si am vazut ca matca nu vrea sa treaca de rama cu pastura...
badguy_goodguy

Mesajde augustin » 01 Apr 2012, 22:10

pana nu se consuma pastura nu trece de ea. Trebuie scoasa de acolo. Daca e albina suficienta si miere destula, la marginea cuibului se poate pune o rama in care a mai crescut puiet, dupa care se pune respectiva rama cu pastura, insa mare grija cu vremea asta rece...
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde vicpo » 01 Apr 2012, 22:39

acum au c-am cules polen au suficient pe ramele din cuib rama aia cu pastura va fi mai de folos in august
vicpo

Mesajde lucky5strike » 02 Apr 2012, 00:12

O rama de pastura nu!

O rama de miere capacita da!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde un OM » 02 Apr 2012, 22:29

Cand familiile sunt slabe, adica la data aceasta pe 4-5 rame, atunci da, rama cu pastura sau miere actioneaza ca o diafragma. Cand au trecut de 7 rame, la data aceasta greselile stuparului sunt mult mai usor... remediate de albine.Caz concret : am unificat doi stupi, unul pe 5 rame cu musca unei familii pe 4 rame a carui matca a plecat...putin. Dupa cateva zile in care am reorganizat cuibul, am gasit matca dupa diafragma unde mai erau doar doua rame, una cu miere si cealalta cu ceva puiet de la cea ...dusa. inainte de diafragma mai era o rama cu miere descapacita.
un OM

Mesajde bobby_76 » 02 Apr 2012, 23:07

badguy_goodguy scrie:Pe scurt: am pus o rama cu pastura in cuib, pt. a le hrani mai bine. Si am vazut ca matca nu vrea sa treaca de rama cu pastura...

daca te uiti atent la o familie, si la modul cum se organizeaza aceasta, o sa observi usor ca are obiceiul sa "imbrace" cuibul cu pastura. spun cuib si ma refer aici la ramele cu puiet, aceasta fiind si logic, pt a avea acces facil, rapid, la revervele de proteina (din pastura). Ce spui tu acolo, ca ai bagat o rama (mi-o imaginez aproape completa de pastura) in cuib este o mare gresela. Destabilizeaza echilibrul familiei, altfel spus modul ei de a-si organiza spatiul, cu care e obisnuita de mii de ani, mod transmis genetic,si aplicat instinctiv. Ma gandesc deasemenea ca te referi la o familie mai buna (6-7 rame acum) care a reusit sa adune aceasta cantitate de polen. Pentru a-si extinde zona de ouat, aceasta va face curat, respectiv va muta ce e in cale (miere/pastura), va curati/pregati celulele, iar matca va ponta, continuind forma aproape sferica a zonei de ouat. Chiar eliptica. forma acestei zone cu puiet (de mai multe varste) difera functie de cat de stransa este sau nu este familia, dar in mod natural ac forma tinde sa semene cu o sfera, astfel familia optimizand spatiul incat sa poata asigura hranire/ingrijirea puietului dar mai ales incalzirea acestuia, ocupand in acelasi timp un spatiu minim.
Daca tu vii si bagi in mijloc o rama cu pastura...imagineaza-ti cum vede familia treaba asta. Contrar modului dinsei de lucru. Se poate practica spargerea cuibui, respectiv introducerea de rame direct in cuib, dar cu anumite conditii ce tin in special de acoperire, putere familie, distributie puiet capacit fata de cel necapacit ,tip rama, in general ai nevoie de experienta, si de ce nu curaj. Practic prin spargerea cuibului fortezi familia sa "repare" un "defect de executie" regina pontand rapid acea rama, pt a intregi forma de care vb mai sus, considerata normala d familie, sau eliminand starea anormala gasita (adica rama goala in cuib, sau cum ai f tu, cu ppastura)
Vorbind de acesta organizare a puietului, pot apare si exceptii, in general vara , cand in cules puternic, si lipsa de spatiu, albina blocheaza rame de cuib cu miere din camp(rame din care tocmai a eclozionat puiet) acolo apare, sau poate apare acest paravan facut de rama cu miere. insa pe parcurs ele corecteaza asta. ele sau stuparul, daca observa
sper ca ai inteles ceva.
Daca ai exces de pastura in familie, si poate prea multe rame, si nu poti extinde din cauze de acoperire, poti scoate pastura si poti inlocui rama cu una de ouat (rama pe rama) introdusa adiacent cu ultima zona de ouat (spre puietul de varsta mica, de preferat)
ms
bobby_76

Mesajde Adi Hodis » 03 Apr 2012, 13:39

badguy_goodguy scrie:Pe scurt: am pus o rama cu pastura in cuib, pt. a le hrani mai bine. Si am vazut ca matca nu vrea sa treaca de rama cu pastura...

Stiu ca esti la al 3-lea an de a avea stupi ... daca erai atent la ce iti arata cuibul cand ai umblat prin el, ai fi obsrevat ca pastura este, de regula linga puiet, la marginile cuibului.
Sint cazuri, de ex. vara, dupa perioada roitului, cand exista polen din abundentza in natura si atunci, fam-le puternice depoziteaza polen si in fagurii din centrul cuibului din care a eclozionat puietul. ... dar acum, nu are ce cauta pastura in mijlocul cuibului.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde badguy_goodguy » 03 Apr 2012, 21:23

Inteleg ce ziceti ... insa nu am atatea rame doar cu miere... mai am si rame cu celule acoperite de pastura si apoi de miere... din toamna...
Dar nu e nimic. Acuma am ramas si fara alea. Doar cu rame goale :)
badguy_goodguy

Mesajde bobby_76 » 07 Apr 2012, 07:51

badguy_goodguy scrie:Inteleg ce ziceti ... insa nu am atatea rame doar cu miere... mai am si rame cu celule acoperite de pastura si apoi de miere... din toamna...
Dar nu e nimic. Acuma am ramas si fara alea. Doar cu rame goale :)

pai?... ce s-a intamplat?
bobby_76

Mesajde bobby_76 » 07 Apr 2012, 07:55

Adi Hodis scrie:

Stiu ca esti la al 3-lea an de a avea stupi ... daca erai atent la ce iti arata cuibul cand ai umblat prin el, ai fi obsrevat ca pastura este, de regula linga puiet, la marginile cuibului.
Sint cazuri, de ex. vara, dupa perioada roitului, cand exista polen din abundentza in natura si atunci, fam-le puternice depoziteaza polen si in fagurii din centrul cuibului din care a eclozionat puietul. ... dar acum, nu are ce cauta pastura in mijlocul cuibului.

uite-asa am patzit la mine, iesit cel mai vechi puiet, din cetru, regina pontat lateral pe rame, si in centru albina bagat groaza de polen! polen in stupi ce n-am vz de cand sunt, si numai pun ca am sarit peste salcie din cauza vremii. cuib strans, lipsa spatiu, polen de afara, sirop din hranitor, serviciul e servici...tine-te la ei acum!! am impresia ca sunt usor retardati din cauza asta, in sensul de intarziati zic
care-mi dati simie niste colectoare, un model, sa am la anul.. :D
bobby_76

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR