Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Parasirea stupului de catre albine...

Mesajde puiuws » 25 Apr 2012, 11:30

Salut! In toamna anului trecut (2011) o serie de stupi au fost parasiti de catre familiile de albine (luna septembrie). Ce se poate face pentru ca fenomenul sa nu se mai repete? Va multumesc.
puiuws

Re: Parasirea stupului de catre albine...

Mesajde ciptheman » 25 Apr 2012, 11:34

sa le faci tratamente la timp, albinele parasesc stupul cand infestatia de paduchi a atins pragul critic.
ciptheman

Mesajde puiuws » 25 Apr 2012, 11:37

Multumesc pentru raspuns, dar nu ar putea sa fie sindromul CCD?
puiuws

Mesajde ciptheman » 25 Apr 2012, 11:43

pana acum nu s au semnalat cazuri de CCD in romania din cate stiu, cred ca e vorba mai degraba de paduchi,nu ai spus daca ai facut tratamente si cand.
ciptheman

Mesajde pngflorin » 25 Apr 2012, 13:01

ciptheman scrie:pana acum nu s au semnalat cazuri de CCD in romania din cate stiu, cred ca e vorba mai degraba de paduchi,nu ai spus daca ai facut tratamente si cand.

Corect.
Atentie si la modul de efectuare dar si valabilitatea substantei.
pngflorin

Mesajde Mircea77 » 25 Apr 2012, 15:30

Avand in vedere ca CCD-ul este foarte greu de dovedit, asta nu inseamna ca nu se poate sa nu existe deja si in Romania.
Si eu mi-am pus niste semne de intrebare foarte mari la un stup care avea cea mai puternica familie de anul trecut iar acum abia daca mai are o mana de albine - la sfarsitul lui februarie ocupa 6 (sase) intervale full.
N-a avut condens, nici mucegai sau diaree.
Mentionez ca am facut tratamentele cu Varachet Forte - 4 (patru) - cu termenul de valabilitate al substantei active Iunie 2012, primul tratament fiind facut la sfarsitul lunii august iar celelalte la interval de 7 zile.
Nu am folosit turte, stimulenti si alte cele, ci numai miere (exclus miere de mana), iar numarul de albine moarte nu a fost mai mare decat ceea ce apare la un stup normal.
Si nu am gasit nicio explicatie logica pana acum.
Mircea77

Mesajde clncatalin » 25 Apr 2012, 17:58

Mircea77 scrie:Avand in vedere ca CCD-ul este foarte greu de dovedit, asta nu inseamna ca nu se poate sa nu existe deja si in Romania.
Si eu mi-am pus niste semne de intrebare foarte mari la un stup care avea cea mai puternica familie de anul trecut iar acum abia daca mai are o mana de albine - la sfarsitul lui februarie ocupa 6 (sase) intervale full.
N-a avut condens, nici mucegai sau diaree.
Mentionez ca am facut tratamentele cu Varachet Forte - 4 (patru) - cu termenul de valabilitate al substantei active Iunie 2012, primul tratament fiind facut la sfarsitul lunii august iar celelalte la interval de 7 zile.
Nu am folosit turte, stimulenti si alte cele, ci numai miere (exclus miere de mana), iar numarul de albine moarte nu a fost mai mare decat ceea ce apare la un stup normal.
Si nu am gasit nicio explicatie logica pana acum.

Cum a evoluat puietul din primavara asta la acest stup?
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde dorindafi » 25 Apr 2012, 19:53

ciptheman scrie:sa le faci tratamente la timp, albinele parasesc stupul cand infestatia de paduchi a atins pragul critic.

bine zis , numai sa mai aibe cui
dorindafi

Mesajde traian » 25 Apr 2012, 23:00

un mare factor de stres a produs parasirea stupului.Cu ani in urma mi s-a intimplat in mijlocul luni august sa constat disparitia a 12 fam.din 50 raminind ramele cu miere fara puiet cele mai puternice fam.dupa tratamentul cu mavrik am constatat o mare infestare cu varoa. pt colegul nostru ultimul tratament se face neaparat in lipsa puietului.
traian

Mesajde proapis13 » 25 Apr 2012, 23:26

Mai este un subiect pe aceeasi tema insa mai documentat la aceasta adresa
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=8&t=477
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR