Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Vrea sa roiasca?

Mesajde badguy_goodguy » 28 Apr 2012, 23:39

am pus colectorul de polen la mai multi stupi ... iar la unul surpriza.. mi-a adus doar 2 granule..
m-am speriat, asa ca i-am scos o rama cu puiet capacit, si i-am pus o rama goala sa poata oua matca.
Dupa 3 zile, rama ouata cam 80-90% si in colector ... 4 granule de polen ...
deci 6 granule de polen in 3 zile ?!
de asemenea vad ca trage un fel de botci insa nu sunt ouate...
badguy_goodguy

Re: Vrea sa roiasca?

Mesajde stefanmadalin » 28 Apr 2012, 23:52

Puietul e compact,cate rame de puiet?
Poate o baga in schimb linistit, am unul care a tras asa ceva de Paste.
stefanmadalin

Mesajde badguy_goodguy » 29 Apr 2012, 00:05

era compact, 7 rame puiet capacit + rama cu pastura + hranitor
acuma ... 6 rame puiet capacit + rama oua + rama cu pastura + rama oarba
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 29 Apr 2012, 06:52

Probabil ca nu ai cules de nectar. Daca nu este, nici polen nu aduc
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde balasbebe » 29 Apr 2012, 07:14

O familie de albine care vrea sa roiasca, strange mai mult polen. Eu cand observ prea mult polen fata de normal o controlez. Doar in ziua in care vrea sa roiasca nu mai trece prin colector, sta in barba si pe la 11.00 pleaca. Daca este prea mult polen trenbuie date dupa diafragma ramele cu miere si polen si inlocuite cu rame goale. sa dai doar rame vechi. familia care vrea sa roiasca nu mai cladeste.
balasbebe

Mesajde badguy_goodguy » 02 Mai 2012, 11:04

Ok , m-am uitat si ieri la ea.
Am vazut 4 botci , stiu sigur ca sunt de anul asta ... 2 sunt pe o rama laterala si nu sunt ouat, celalte doua sunt in cuib, si sunt puse pe lemnul de sus de la rama, si erau ouate cu larve in ea... aveau cam 2 cm ... am rupt una si se vedea clar "larva" incolocita sub forma de potcoava.
am mai gasit o rama cu oua proaspete... vor sa schimbe matca? nu mai e buna? sau vor sa ma paraseasca?

E cam greu sa zic daca cladesc sau nu deoarece am pus mai multe rame cu folie, iar unele folii au mai fost azi toamna prin stupi,etc.
badguy_goodguy

Mesajde stroe » 02 Mai 2012, 14:31

Botcile de roire sunt foarte multe nu doar doua. Sunt pozitionate la partea de jos a ramelor sau pe lateral si sunt grupate 2-3 sau 5. Familia este de obicei aglomerata.
Botcile de schimbare linistita sunt de obicei construite pe ramale laterale in pozitie oarecum centrala pe rama si sunt putine 2-3 -5 uneori mai multe dar nu ca la roire.
Cu timpul castigi experienta si-ti dai seama de cum deschizi podisorul sau chiar privind urdinisul daca este in friguri sau nu.
stroe

Mesajde badguy_goodguy » 02 Mai 2012, 15:58

Deci , e posibil sa nu le placa ceva la matca si din aceasta cauza s-o schimbe?
Matca sa aibe un defect, sa nu mai oua asa de bine si tot din cauza asta sa nu aduca polen? Desi e aiurea, albinele merg si pleaca undeva... nectar nu am prea obs. prin stupi
badguy_goodguy

Mesajde stroe » 02 Mai 2012, 20:14

Posibil
-matca batrana
-matca insuficient fecundata in toamna
-matca prezinta defect fizic
-sunt familii de albine care schimba matca din proprie initiativa in fiecare an sau doi ani (dar catre august)
stroe

Mesajde trantor » 03 Mai 2012, 09:21

Posibil informatii contradictorii:
"Dupa 3 zile, rama ouata cam 80-90%" asta inseamna peste 2600 de oua la zi - ai face coada la poarta pentru genele matcii.
"E cam greu sa zic daca cladesc sau nu deoarece am pus mai multe rame cu folie, iar unele folii au mai fost azi toamna prin stupi" si pe urma vi cu "era compact, 7 rame puiet capacit + rama cu pastura + hranitor
acuma ... 6 rame puiet capacit + rama oua + rama cu pastura + rama oarba" de regula exista o proportie 1 - 2 - 4 oua - larve - capacit ( dar daca intervii cu rame de puiet, furi rame de puiet se pot schimba proportiile).

Parerea mea ca in viata de zi cu zi esti goodguy, dar in stupina esti badguy si asta ca nu vrei sa citesti o carte cap coada ci vrei toate informatiile de-a gata. Sper ca rezisti la terfeleala si ca te motiveaza o critica la fel de mult ca periajul.
....
trantor

Mesajde badguy_goodguy » 03 Mai 2012, 14:52

trantor

Diferenta de rame e din cauza ca am pus etajul, si am intercalat ramele cu puiet si rame goale, de frica sa nu roiasca.

iar matca oua dar albinele nu aduc polen ... ceea ce ma mira! or fi gasit cumva ceva sursa buna de nectar (mai ales cu temperaturille astea ridicate) si sa aduca doar nectar ?!
badguy_goodguy

Mesajde trantor » 03 Mai 2012, 16:00

Si daca pun pe hartie tot ce-ai scris pana acum tot nu-mi ies la socoteala!
Intradevar exista o metoda de spargere a cuibului cu o rama (una bucata), aparent anti-roire inainte de cules, dar te uiti cu un ochi la temperaturile pe urmatoarele zile in zona ta, te mai uiti cu un ochi la albina sa aibe cine acoperi si lua in lucru rama aia si bine inteles iti mai trebuie un ochi sa vezi ca urmeaza un cules ca altfel dezvolti familia degeaba si cu efect clar de roire .
Tu spui ca ai intercalat rame goale cu rame de puiet - nu mai zic decat - scoate ramele goale si lasa familia cat mai compacta. Trebuie sa te grabesti ca sa nu ai primul caz de CCD declarat in direct!
"iar matca oua dar albinele nu aduc polen ... ceea ce ma mira!"
Tu esti sigur ca ai matca in stupul ala? Cred ca ar trebui sa pui si niste poze si atunci in mod cert te vor ajuta cei cu mai multa experienta.
....
trantor

Mesajde badguy_goodguy » 03 Mai 2012, 20:36

Am sa fac o filmare saptamana viitoare. Trebuia sa pun etajul pentru ca era albina peste albina, doar negru :|
badguy_goodguy

Mesajde danut » 03 Mai 2012, 22:28

Colegule o rugaminte am la matale! Vezi ca pentru toate problemele ce le intampini exista postari in sectiunile forumului doar ca trebuie sa le cauti ! Nu este nevoie sa deschizi numai in sectiunea asta de fiecare data alta postare ,de ex. despre roire puteai discuta foarte bine la sectiunea inmultirea albinelor si cum zicea alt coleg pune si dumneata mana si mai citeste ,cel putin notiunile elementare pe care le gasesti in orice carte de apicultura !
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde badguy_goodguy » 12 Mai 2012, 22:23

Temperaturi de 5-10 grade noaptea...
http://romanian.wunderground.com/global ... 15080.html

....
badguy_goodguy

Mesajde Bob Sergiu » 21 Mai 2012, 12:07

Buna Ziua am si eu o nelamurire . Aseara am avut noroc de am prins un roi de albine lam pus pe 3 rame am pus stupul la locul lui si dimineata cad am mers la el toate albinele erau afara ca si un ghem si stateau in fata urdinisului sa fie oare caldura de vina, si trebuie sa mai precizez ca matca roiului era foarte tanara si roiul era foarte mare am inteles ca, cu cat se aseaza mai sus in copac cu atata e mai tanara e acest roi sa ajezat undeva la vreo 10 m, mi`a dat ceva bataie de cap pana sa il dau jos. Daca ma puteti lamuri va rog ce inseamna. Pleaca roiul, iese in recunoastere sau e pur si simplu caldura? Multumesc anticipat.
Bob Sergiu

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR