Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

SEMNE CE INDICA NEVOIA DE PUNERE MAGAZIN

Mesajde GEKKY007 » 22 Iun 2012, 11:07

Am deschis acest subiect ,deoarece fiind in primul meu an de apicultura, intalnesc unele lucruri pentru prima data ,cum ar fi: momentul optim de adaugare a catului? Cate rame de puiet si cate in total trebuie sa aiba un roi la aceasta data pentru a fi in grafic?
GEKKY007

Re: SEMNE CE INDICA NEVOIA DE PUNERE MAGAZIN

Mesajde janese » 22 Iun 2012, 11:57

la treaba cu roii:
daca la ora asta ai patru rame de albina ,doua rame cu puiet capacit , matca 2012 si cinci kile de zahar pentru el,stimulat de doua ori pe saptamana cu cate 500ml sirop odata ai sperante sa culeaga la anu la salcam(tratat corect de varoa)

la treaba cu catul...cand vezi ca a inceput sa puna ceara alba (noua) pe lateralele latzurilor de sus ale ramelor(fie el din cuib-trebui cat,fie ele din cat=trebui extras)
janese

Mesajde catalin_valenii » 22 Iun 2012, 16:03

Am si eu o nelamurire si anume magazia nu trebuie extrasa cand este capacita macar jumatate rama? Sau e suficient sa albeasca leatul de sus?
catalin_valenii

Mesajde GEKKY007 » 22 Iun 2012, 19:04

Multumesc de indrumari ,pentru un incepator ca mine sunt ca o gura de oxigen.A-s mai avea destule intrebari dar nu vreau sa va plictisesc,dar mi-ar parea tare rau sa pierd din albinutele pe care le am(10 cutii ....cam multicele pt primul an)dar cu multa atentie ,munca si studiu din partea me si cu ceva ajutor de la dumneavoastra sper sa le vad in primavara pe toate.Multumesc cu respect inca odata.
GEKKY007

Mesajde cristi_vidican » 22 Iun 2012, 20:31

catalin_valenii scrie:Am si eu o nelamurire si anume magazia nu trebuie extrasa cand este capacita macar jumatate rama? Sau e suficient sa albeasca leatul de sus?

De regula, cand culestul o tine „fir intis” albinele apuca sa capaceasca. Cand culesul cade brusc si fagurii nu s-au umplut bine, albinele nu mai capacesc, mai ales daca vine un gol de cules.
Anul acesta la salcam (la mine), culesul la a tinut 4-5 zile, iar ramele nu s-au prea umplut de tot. A urma o saptamana de ploaie, dar albinele n-au capacit mierea. Era clar ca mierea era maturata, asa ca am extras fara probleme.
De regula, eu scutur rama peste albine si daca nu stropeste nimic, atunci e de extras.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR