Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

CONCLUZII 2011-2012

Mesajde cristi_vidican » 21 Iul 2012, 10:23

Prin alte locuri s-a încheiat anul apicol, eu mai am de extras încă la FS.
Să încercăm să tragem niște concluzii finale. Pe parcurs au mai fost trase, în special după câte un cules.
Cât de greu a fost acest an?
Pentru mine a fost un an normal, în limite.
Iernare bună, cu rezerve bune (completări masive în toamnă în contextul secetei). Am luat o cutie de apifonda, care n-am folosit-o toată. Pierderi - 1 stup, cred că și-a pierdut matca.
Primăvară capricioasă, dar dezvoltare foarte bună, încât înainte de salcâm stupii dădeau semne de roire. Asa pățesc în fiecare an.
Salcâm bunicel pt anul acesta.
Apoi o secetă care a afectat foarte mult stupii. Am învățat că dacă nu stimulez în iunie (în contextul acestui an), la FS e dezastru.
Tei puțin, dar a fost primul meu tei. Tei a fost, dar eram mai departe de el și am avut și stupii slabiți.
FS încă n-am extras-o, dar a fost un cules mulțumitor.
Roii s-au dezvoltat foarte bine. E adevărat că i-am stimulat la început, ceea ce a făcut diferența. Am acum roi care sunt pe 3 corpuri MER sau cu etaj 1/2 peste 1/1. Toată lumea a ajuns să umple cel puțin o ladă 1/1.

Așadar, eu nu mă pot plânge, a fost puțin din fiecare. Ca producție stau sub anul trecut. Dar, se pare că voi intra mai bine în toamnă față de anul trecut.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: CONCLUZII 2011-2012

Mesajde gh.pana » 21 Iul 2012, 11:44

La mine , in vestul Bucurestiului, a fost un an apicol foarte slab.
La floarea pomilor fructiferi a plouat mult si a fost exagerat de frig pentru ca albinele sa poata culege ceva.
Salcamul si asa putin a tinut 3 zile din cauza temperaturilor de peste 29 - 30 grade celsus. La tei , seceta profuna.
Asa ca pentru mine care sunt stationar,anul acesta este total compromis. Bruma de miere recoltata le-o dau acum inapoi
pentru stimulare respectiv completare incepand cu luna august. In stationar acesta este inconvenientul.
Sa auzim de bine !
gh.pana

Mesajde Badea. claudian » 21 Iul 2012, 13:53

cristi_vidican scrie:Prin alte locuri s-a încheiat anul apicol, eu mai am de extras încă la FS.
Să încercăm să tragem niște concluzii finale. Pe parcurs au mai fost trase, în special după câte un cules.
Cât de greu a fost acest an?
Pentru mine a fost un an normal, în limite.
Iernare bună, cu rezerve bune (completări masive în toamnă în contextul secetei). Am luat o cutie de apifonda, care n-am folosit-o toată. Pierderi - 1 stup, cred că și-a pierdut matca.
Primăvară capricioasă, dar dezvoltare foarte bună, încât înainte de salcâm stupii dădeau semne de roire. Asa pățesc în fiecare an.
Salcâm bunicel pt anul acesta.
Apoi o secetă care a afectat foarte mult stupii. Am învățat că dacă nu stimulez în iunie (în contextul acestui an), la FS e dezastru.
Tei puțin, dar a fost primul meu tei. Tei a fost, dar eram mai departe de el și am avut și stupii slabiți.
FS încă n-am extras-o, dar a fost un cules mulțumitor.
Roii s-au dezvoltat foarte bine. E adevărat că i-am stimulat la început, ceea ce a făcut diferența. Am acum roi care sunt pe 3 corpuri MER sau cu etaj 1/2 peste 1/1. Toată lumea a ajuns să umple cel puțin o ladă 1/1.

Așadar, eu nu mă pot plânge, a fost puțin din fiecare. Ca producție stau sub anul trecut. Dar, se pare că voi intra mai bine în toamnă față de anul trecut.

Nea Cristi ,ce vrei sa arati prin concluziile trase de matalica !? ... ca esti un stupar priceput si ca ai facut treaba ca la carte ,iar albinele au muncit cu drag si spor ,pentru-al lor conducator :lol: ....eu inteleg ca a fost un an normal ,dar cu productia stai cu o treapta mai jos fata de anul trecut :o
Salcam bunicel spui !!!.... eu cred ca anul acesta a fost dezastru la salcam si dau numai doua ex. 1 . sa suprapus s1 cu s2 cu s3 s.m.d!!!... si 2 a ploat 18 zile fara pauza in toat asplendoarea flori !.... daca ai in stupi 3 rame cu pastura bine primenite ,poti spune ca inti in toamna bine daca nu iar pici pe locul 2 fata de anul trecut .
Badea. claudian

Mesajde cristi_vidican » 21 Iul 2012, 14:49

Nenea Badea ;)
Nu vreau să spun că sunt un stupar priceput. Am multe lacune și mi le cunosc. Le-am văzut și mai bine anul acesta.
eu am tras o concluzie personală, nu una la nivel de țară.
Anul trecut am reușit să extrag dublu de la albine față de anul acesta.
Dar, pentru mine n-a fost un an calamitat.
cristi_vidican

Mesajde Dragos2006 » 21 Iul 2012, 18:56

zici ca in iarna ai avut pierdere o familie , din cate ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 21 Iul 2012, 19:51

Dragos2006 scrie:zici ca in iarna ai avut pierdere o familie , din cate ?

Din 17.
Normal nu trebuia sa moara. Am sperat ca nu voi avea deloc mortalitate. A murit cea mai tare, si avea rezerve un etaj de 1/2 plin cu miere deasupra. Am mai prezentat situatia. A fost un caz ciudat pentru mine. Concluzia mea - a murit matca si a dezorganizat cuibul, care era rasfirat peste tot in cuib, dar n-a urcat deloc in etaj.
cristi_vidican

Mesajde paul » 21 Iul 2012, 22:12

cristi_vidican scrie:Concluzia mea - a murit matca si a dezorganizat cuibul, care era rasfirat peste tot in cuib, dar n-a urcat deloc in etaj.

Stii ce ma gandesc ? Daca nu era bine cand le-ai pregatit de iernare ,intre corpul 1 si 2 sa pui din loc in loc bucati de fagure pe care ele sa le consolideze ca punti , sa aiba pe ce se catara . Cred ca le-ar fi ajutat chiar in conditiile unui ger puternic daca trecerea ar fi fost necesara chiar in acea perioada ...
Dau si eu cu presupusul ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dragos2006 » 21 Iul 2012, 22:32

An normal dar cu unele probleme in iarna si la culesurile de rapitza si salcam .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde paul » 21 Iul 2012, 23:07

Dragos2006 scrie:An normal dar cu unele probleme in iarna si la culesurile de rapitza si salcam .

Puteti detalia mai in concret ?
Mai invatam si noi astia micii din experienta profilor ... offline :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde stroe » 23 Iul 2012, 01:11

Iarna grea, fara rapita, vant mult la salcam 1 si ploi la 2-3 pana spre tei, teiul si FS foarte bune. Seceta de acum o punem la anul care vine sau o luam in cosiderare pentru 2012?
stroe

Mesajde akmm » 23 Iul 2012, 08:20

cristi_vidican scrie:Așadar, eu nu mă pot plânge, a fost puțin din fiecare. Ca producție stau sub anul trecut. Dar, se pare că voi intra mai bine în toamnă față de anul trecut.

Daca se inmulteste rezultatul pe familie cu 100 spre exemplu, ar fi fost o ferma cu 100 familii rentabila?In sensul ca avem de tinut copii la scoala nu de ars lumanari in loc de curent electric.......
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde pescaru » 23 Iul 2012, 18:00

ca si productie ,cred ca stam undeva la jumatate fata de anul trecut , daca nu luam ceva la floarea soarelui ,era un dezastru total si orcum albinele mai in toate regiunile stau foarte slab cu un cules de intretinere .
pescaru

Mesajde MIHAI BALS » 23 Iul 2012, 18:22

akmm scrie:
cristi_vidican scrie:Așadar, eu nu mă pot plânge, a fost puțin din fiecare. Ca producție stau sub anul trecut. Dar, se pare că voi intra mai bine în toamnă față de anul trecut.

Daca se inmulteste rezultatul pe familie cu 100 spre exemplu, ar fi fost o ferma cu 100 familii rentabila?In sensul ca avem de tinut copii la scoala nu de ars lumanari in loc de curent electric.......

ca sa traiesti(decent) numai din apicultura trebuie sa ai minim 250 de stupi.
adica sa obtii venit, in medie , undeva la 20.000 de euro.
MIHAI BALS

Mesajde cristi_vidican » 23 Iul 2012, 19:14

akmm scrie:Daca se inmulteste rezultatul pe familie cu 100 spre exemplu, ar fi fost o ferma cu 100 familii rentabila?In sensul ca avem de tinut copii la scoala nu de ars lumanari in loc de curent electric.......

Din 100 de stupi, nu as fi reusit probabil in anul acesta sa-mi intretin familia. Dar, facand un calcul raporat la ce am facut eu anul acesta, as fi reusit sa asigur mancare, si cheltuieli de intretinere.
Nu intentionez sa traiesc din apicultura in viitor, ci sa fie doar pe langa ce castig acum.
Daca as trai din apicultura nu m-as limita la 100 de familii. Mi-ar trebui vreo 250 de productie, sustinute de tot atatea de acasa. Atunci vorbim altfel.
cristi_vidican

Mesajde akmm » 25 Iul 2012, 07:33

Aici voiam sa ajung.In anii foarte buni traiesti si cu 100.In anii foarte prosti, nici cu 600, ca in Franta.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde octav79 » 25 Iul 2012, 07:56

Nu va contrazic pentru ca sunt incepator, dar as vrea sa spun doar ca mai exista si alte produse apoicole in afara de MIERE, care au valoare adaugata.Acestea te ajuta sa-ti dai la o parte macar cheltuielile cu stupii daca nu si ceva in plus, si sa ramana mierea "curata". Mai faci un roi , doua.
Eu anul asta nu am facut roiuri decat pentru mine (si anul viitor la fel), dar daca inmultesc cu 100 media productiei pe stup si scad toate cheltuielile, mi-as scoate cheltuielile casnice si ceva in plus. Nu am calculat si roii ci doar ce am de vanzare.

Marketing-ul e totul. Trebuie sa ne educam eventualii clienti, chiar si cu un borcanel gratis, iar internetul ne ajuta maxim.
Va salut! :D
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR