Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

comportament ciudat roi

Mesajde alin75 » 27 Iul 2012, 08:30

Buna dimineata!
Sambata 14.07, fac un control la toti stupii, si totul este ok (puiet diverse stadii + regine in fiecare). In data de 20.07, la verificare in unul din roi, nu gasesc oua, motiv pentru care iau la rand fiecare rama, gasind puiet in diverse stadii + larve de pana la 3-4 zile, am estimat eu. Am repetat cautarea la diferite intervale de timp, rezultatul fiind acelasi Nu este regina! Ce mi-a atras totusi atentia nu erau incepute botci de salvare (de asta am si cautat de mai multe ori). Am crezut ca am omorat-o cumva la controlul anterior. Pe data de 23 ajung iar la tara, si in momentul in care ajung la stupi, ma duc direct la roiul cu probleme, unde acum eram convins ca tb. sa fie botci, dar tot nu erau facute. Avand cutia cu fund AV, tot uitandu-ma pe peretii cutie, ma gandeam ca poate este matca pe acolo, remarc un ghemulet (maxim 10 albine), trag tabla, dau cu degetul peste ghem si gasesc regina in mijlocul ghemului. Eram bucuros ca imi gasisem reginuta.
Trec peste peripetiile cu intoducerea ei in cutie, dar in momentul in care ajune reginuta pe rama, imediat s-a facut ghem de albine, iar eu am avut impresia ca ar protejao, deoarece nu trageau de ea, sau sa-i faca ceva rau (nici reginuta nu plangea). Am plecat acasa bucuros, si convins ca totul este din vina mea. Ieri cand ajung iar la stupi, ma duc primadata tot la roiul cu probleme, iau fiecare rama la rand, iar nu gasesc oua, deja mare parte din puiet iesise, erau botci de salvare, scutur fiecare rama pentru a distruge botcile, si ma gandesc sa introduc o regina imperecheata (o cumpar saptamana viitoare). Cand ajung la ultima rama gasesc un mic ghem intre speteaza si fagure, il imprastii prin suflare si gasesc reginuta acolo.
1. desi am crezut initial ca am scapat-o eu pe pe rama, tind sa cred ca a fost alungata din stup, dar totusi, s-a ascuns sub plasa, unde era protejata de cateva albine;
2. de ce nu au omorat-o si totusi o tin in ghem in familie?
3. este clar ca regina are probleme (un defect ceva, pentru care s-au hotarat sa o inlature);
4. faptul ca au tras botci, cred eu ca demonstreaza ca nu mai erau de acord cu ea!
Pana saptamana viitoare, cand aduc alta reginuta, am lasat regina sub un capac de plasa impreuna cu ceva puiet capacit gata de iesit. Sunt curios, daca mai ponteaza in celule goale, si daca albinele rod fagurele sa ajunga la ea.
Astept pareri la situatia prezentata.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Re: comportament ciudat roi

Mesajde MrBee » 27 Iul 2012, 11:40

Ideea e ca albinele nu-si omoara niciodata matca pina nu se asigura ca au alta.Nu poate fi decit neimperecheata sau epuizata.Daca zici ca ai avut puiet in toate stadiile e clar ca imperecheata este.Fiind vorba de un roi intrebarea este : cum s-a format acel roi ? E natural sau artificial ? daca e artificial matca e tinara.Ma indoiesc ca s-ar fi imperecheat si epuizat deja.Colegii mai cu experienta ne pot spune daca e posibil ca o matca sa inceapa ponta nefiind "cu tolba plina".Daca este un roi natural putem avea o explicatie : roiul s-a format cu o matca batrina care s-a epuizat intre timp si albinele cauta sa o schimbe.Esti sigur ca botcile pe care le vezi sunt de salvare ? Botcile sunt "de salvare" atunci cind Nu exista matca.Ale tale sunt de schimbare linistita.Iar matca este tinuta sub control ca sa nu ajunga la ele sa le distruga.
Daca am vorbit aiurea corectati-ma va rog.
MrBee

Re: comportament ciudat roi

Mesajde alin75 » 27 Iul 2012, 23:35

Matca este de anul acesta. Roiul este artificial, iar botcile sunt sigur de slavare, deoarece, pe 23 nu erau botci, iar pe 26, erau, iar in interior erau larvele formate in laptisor. Daca ar fi botci de schimb, ma gandesc ca ar fi trebuit sa fie oua in interior (diferenta intre controale fiind de 3 zile).
Merci de raspuns!
Azi tot cautand un raspuns, am dat pe forumul vechi peste http://stuparitul.3xforum.ro/post/4329/1/Nu_inteleg_fenomenul_/, nici acolo nu se ajunsese la o solutie.
Acum stau si ma gandesc, desi pare o coincidenta destul de :evil: , dar si anul trecut am avut ceva pb. cu roiul din aceeasi cutie. Atunci am facut roiul, totul super ok, era cel mai tare roi al meu, si la un control, scap din greseala rama din mana (rama plina de miere capacita), pierzind matca cu aceasta ocazie (adica nu am mai gasit-o), am incercat introducerea unei alte matci, fiind prima introducere, a fost un esec total, am introdus alta, dupa un timp nu am mai gasit-o, apoi si-a tras matca de salvare, asa a trecut iarna. Anul acesta am inlocuit matca (stiind ca este de salvare), cu rama cu botca din alta cutie si am zis ca totul este ok. Saptama viitoare introduc alta matca. Daca si dupa asta apar probleme, desfiintez roiul.

Alte pareri alte colegilor.
Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR