Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

rame pline cu celule de trantori

Mesajde gabi bee » 04 Mai 2011, 08:30

am fost zilele trecute la cineva care are albine sa il ajut la stupi , in ideea de a mai prinde si eu cate ceva . are omul vreo 30 . i-am deschis pe toti si ce sa vezi , multi dintre ei aveau celule de trantori mai multe decat era normal dar vreo 3-4 stupi aveau , nu exagerez, doua trei rame pline ochi cu celule capacite de trantori . l-am intrebat de ce a aparut situatia asta si ce se va intampla si a zis ca nu stie fiindca nu a mai patit asa ceva . eu banuiesc ca ceva nu e in regula cu matca . ce ziceti , de ce a aparut situatia asta si ce se va intampla cu familiile respective ? :roll:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: rame pline cu celule de trantori

Mesajde Adi Hodis » 04 Mai 2011, 08:57

gabi bee scrie:... eu banuiesc ca ceva nu e in regula cu matca . ce ziceti , de ce a aparut situatia asta si ce se va intampla cu familiile respective ? :roll:

Nu e nimic cu matca ci cu stuparul ... in cuib NU avea ce sa caute fagurii aceia cu celule de trantori, trebuia reciclata ceara din ramele acelea ... acesta-i efectul ( unul din ele ) neutilizarii ramei claditoare cu care se mai elimina si Varroa cand se recolteaza fagureii de trantori ( alt efect important ).
Daca in cuib erau rame cu celule de albina + rama claditoare, acum ar fi puiet de albine in ramele acelea, dintr-o rama plina cu puiet, la eclozionare va rezulta albine care vor acoperi 3 rame ... deci, tzine cont ca albinele acelea vor ajunge culegatoare insa trantorii nu, ei vor consuma din miere.

Rama claditoare 1/1 este impartzita in doua cu o shipca pusa pe orizontala iar in partea superioara se pune foitza. In partea inferioara NU SE PUNE NIMIC, acolo vor cladi celule de trantori care se vor recolta.
Fa asha si va fi bine. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gabi bee » 04 Mai 2011, 14:40

mersi adi , eu am bagat rama claditoare fara sa o despart in doua dar cu prima ocazie cand o scot, o voi desparti . cat despre familiile cu ramele pline de trantori tinand cont ca nu aveau nici pe sfert puiet de albina cat avea de trantor , cred ca se vor slabi in loc sa se intareasca in perioada asta .! :)
gabi bee

Mesajde alt stupar » 08 Mai 2011, 10:32

A nu se neglija faptul ca intr-o familie bine dezvoltata, lipsa ramei claditoare ("oarbe") determina o crestere deficitara a fagurilor artificiali, cu multe celule de trantori.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gabi bee » 08 Mai 2011, 12:10

asa este ,ALT STUPAR, o sa o folosesc in perioada in care trebuie folosita fiindca m-am convins de utilitatea ei . bafta la cules ! :P
gabi bee

Mesajde cypryx » 25 Iun 2011, 23:00

salutare
uite ca sunt și eu pățit,am într-un roi 2 rame cu puiet de trântor.albina slăbuț,ba chiar la zona din fata stupului cam multe albine decedate.a avut 3 botci acu o săptămâna și ceva,alaltăieri sară am auzit cântec de matca în stup iar ieri la un control nu am dat de nici o urma de matca sau puiet de o zi.doar o botca căpăcita.le am dat sirop şi un cunoscut mi a zis sa le mai întăresc cu ceva rame cu albina gata de eclozare.asa o sa fac la următorul control.
să dau rama clăditoare la roi sau sa îl las în pace ca are rame de clădit si nu sa prea atins de ele!?
oricum cel puțin o rama cu puiet o sa ii dau ca prea sa slăbit.
salutare
cypryx
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde dorindafi » 28 Iun 2011, 21:28

:mrgreen: mai cypryx , pai ce vroiai sa iese matca din botca cu ou-n c*r :lol: shi in timp de doua zile sa devina lauza
de unde shti ca sunetul pe care l-ai auzit in stup era de la o matca :roll: shi daca ar fi sa fie asha , sa nu uitzi ca shi matca are dreptul sa-shi puna fetia la bataie ca doar no sa mearga cu ea in rai :lol:
ps. stai departe de silvasul de jos :?:
dorindafi

Mesajde cypryx » 29 Iun 2011, 17:37

salutare
dorindafi, n ar fi rău sa iasă cum spui tu,în legătura cu sunetul auzit cred ca era cântec de matca pt ca am găsit acu ceva timp un clip pe net în care am auzit cam același sunet si din discuții cu uni stupari din zona mi au spus ca ar fi cântec de matca.
apropo dacă găsești cumva o botca cu ouaa în fund vreau și eu o duzina :lol: ,da nici sa meargă cu oricine în sat la hora,no asa ceva :lol: .
silvasul de jos e la vreo 15 km de mine spre hateg.am acolo nași de botez.mai merg din când în când pe acolo.
am găsit zilele trecute matca dar e cam slăbuța ,are lipsa 2 picioare nu știu dacă sunt eu de vina sau natura si e slaba rău de tot.dacă tot asa se va prezenta voi fi nevoit sa o schimb. vezi dacă a umblat cu neica nime. :lol:
sa fi iubit și la mai mare, salutare
cypryx
cypryx

Mesajde cypryx » 11 Iul 2011, 21:49

salutare,
După ce văzui ca se umple cu rame de trântori un roi cu matca slaba,am decis sa pun 2 rame cu puiet tânăr,într-o lada separat , sa facă botci sa schimb matca cea slaba.ca doar am destui trântori acu. și trebuie sa merite ai ei sa traiască.ca dacă tot au apărut în stup trebuie sa muncească și ei un pic.au apărut și ei cu un scop.asa e natura.
sa fiți iubiți și la mai mare, salutare
cypryx
cypryx

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR