Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde tiby visan » 04 Dec 2012, 18:55

deschid acest subiect cu gindul ca cineva poate imi da citeva idei esentiale pentru ca la primavara pina-n floarea de salcim sa am lazi burdusita cu albina.Acum multi poate o sa-mi zica sa mai citesc pe forumuri s-au imi dau trimiteri,ei bine am citit,nu %la% dar 70-80% da.Cum sa fac?hrana zi de zi desi nu prea e bine sau la 2-2 zile?alimentarea cu sirop o incep prin martie mai devreme fiind prea frig .parerea mea ca daca as incepe cu sirop de la inceputul luni febroarie cred ca as avea o dezvoltare buna,buna asta cred ca as puteao face in cazul in care as avea lazile de poliuretan(polistiren)in acele lazi fiind o temperatura mai ridicata ,bine,acum multi o sa zica sa cumpar material biologic din alta parte dar e lipsa buget cum as putea proceda,astept citeva idei.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: cum sa fac sa am cit mai multa albina in stupi

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 19:00

Daca vrei albina multa la salcam dai sirop(sunt si alte metode) in august/septembrie nu in februarie/martie. ;)
jonny_it

Mesajde Dila Daniel » 04 Dec 2012, 20:31

In general,familia de albine care are dezvoltarea in floarea de prun 6 rame,aceea" va da salcam"
O famile de albine ca sa aiba o dezvoltare buna pana la salcam,depinde de mai multi factori,ce indeplinesc conditiile optime.
-sa iasa din iarna cu cat mai multa populatie
-matca buna(rasa,varsta)
-sanatate
-hrana cat mai naturala,calitativa si abundenta pana la salcam
-(temperatura ridicata)primavara cat mai buna
Si uite asa,fiecare factor in parte...este la randul sau, o discutie ampla...si nu totul depinde de apicultor.
Cand nu se indeplinesc conditiile optime" natural",familiile destinate productiei,pot fi ajutate cu puiet de la alte familii
Nu lua de la cel bun si da la cel prost...ci invers.
A nu se confunda o familie "proasta",cu una in stadiu mai mic de dezvoltare decat cele mai dezvoltate din stupina.
Adica spre exemplu,trebuie facuta diferentza intre un roi de anul trecut dar care promite, si o familie "obosita",ce bate pasul pe loc...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde danipowsoft » 05 Dec 2012, 12:32

si eu ma gindeam sa stimulez in martie (in arpilie sa nu mai stimulez) iar in mai este maxim de polulatie,
sau se recomanda sa nu se stimuleze in martie (motive in fara ca poate sa fie frig in martie)?
stimulare 1 zi da 2 zile nu.. cu cite 500 ml de fiecare data cu sirop de zahar invertit concentratie 1:1
PS: eu zic ca este mai bine decat sa nu stimulez.. ;)
danipowsoft

Mesajde Dila Daniel » 05 Dec 2012, 12:40

stimularea in general,nu poate fi un lucru rau.Ceea ce vrea sa sugereze jonny(adevarat dealtfel),este faptul ca o ponta sustinuta in august-septembrie,mareste si intareste populatia care intra in iarna si iese in primavara, consecintele...fiind stiute.
Anumite stimulari "contra"naturii,nu fac neaparat bine.Unele nici rau nici bine,doar maresc cheltuielile.
O stimulare energetica primavara,cu stimulenti cat mai calitativi,atunci cand in natura exista polen...este chiar recomandata.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 05 Dec 2012, 12:54

Tibi nana,intr-o discutie avuta cu tine parca la Ohaba,ti-am zis ca albina care o ai in stup la 1 Octombrie trebuie sa se regaseasca in stup la 1 Martie,in functie de asta poti aplica diferite scheme de hranire cu hrana glucidica si proteica in vederea atacarii ,,marelui cules''
Intri in iarna cu o fam puternica pe mai multe intervale cu albina si rezerve de hrana ca la carte si iesi bine,ataci titlul :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jonny_it » 05 Dec 2012, 13:17

Dila Daniel scrie:stimularea in general,nu poate fi un lucru rau.Ceea ce vrea sa sugereze jonny(adevarat dealtfel),este faptul ca o ponta sustinuta in august-septembrie,mareste si intareste populatia care intra in iarna si iese in primavara, consecintele...fiind stiute.
Anumite stimulari "contra"naturii,nu fac neaparat bine.Unele nici rau nici bine,doar maresc cheltuielile.
O stimulare energetica primavara,cu stimulenti cat mai calitativi,atunci cand in natura exista polen...este chiar recomandata.

Este o mica deosebire intre a intra in iarna cu o familie pe 3 intervale sau una pe 6-7. Cea pe 6-7 trece iarna fara probleme, uzura minima iar in primavara chiar si fara stimulare la salcam da o productie buna(bineinteles daca vrea si salcamul). Daca se mai face si stimulare(rame descapacite dupa diafragma, sirop sau pur si simplu rame cu miere in stup) deja este veselie! ;)
La aia pe 3 intervale de albina primavara trebuie sa o gadili mult ca sa faci productie la salcam. Oricata stimulare ai face tot nu o ajunge pe cea care a intrat in iarna pe 6-7 intervale.

La sfarsitul verii/toamna este mult mai usor ca in loc de 3 rame cu albina sa faci 6. In special pt ca este cald, albinele aduc polen(se pot folosi si inlocuitori) daca mai punem si ceva zahar/alti inlocuitori treaba este simpla.

Am un roi(facut la 5-10 iunie pe 2 rame de albine + o botca de schimbare linistita; a mai primit faguri claditi/artificiali si cateva rame cu miere) care acum ocupa 6 intervale de albina. Au fost mai multe nuclee facute pentru a uni cu roii care nu isi fac matca. Acela a ramas acasa si tata din lipsa de ocupatie odata pe saptamana ii punea cate o cana de apa + zahar(un fel de sirop 1:2, adica o parte zahar la 2 parti apa). :)

Asa cum s-a scris mai sus conteaza mult si matcile. In momentul cand schimbi matcile anual/la maxim 2 ani scade simtitor necesarul de zahar din toamna/primavara.
jonny_it

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 15:01

Stai ca nu-i asa simplu:
Vrei cat mai multa albina la salcam? Da! Daca salcamul incepe pe 15 Mai, cu 40 de zile inainte ar trebui sa ai 7 rame pline cu albina cam la 5 Aprilie. Daca e mai multa, risti sa iti roiasca tocmai cand ai mai mare nevoie de ele si adio cules. Mai putina, vei avea un cules slab valorificat.

Pe de alta parte, ar fi minunat sa ai albina cat de multa in perioada culesului, dar umblii pe muchie de cutit cu roitul si e bine sa ai scara la indemana ;)

Mai departe, daca vrei cules puternic si vrea si salcamul, nu ramane decat sa-i prepari. Sa faci in asa fel incat la salcam sa ai stupii impartiti, unii pentru cules full de culegatoare si de cealalta parte stupii slabi, luand de la cei slabi si dand la cei puternici, cu ochii pe prognoza meteo.
Decat 10 stupi mediocrii, mai bine 6 puternici si 4 slabi. Dupa incetarea culesului, divizezi.
Ar fi traznet sa ai 12-13 rame cu albina in plin cules.

Ai diferite metode de a ceda culegatoare de la un stup la altul. Cel mai simplu e asezarea celui care cedeaza, in spate sau alte mutari de stupi. Schimbarea ramelor capacit cu necapacit, cedarea unor rame la momentul potrivit, podisor snellgrove.

Daca vrei populatie multa, pur si simplu fara sa te intereseze prea mult culesul...stimulare si proteina. Aduce albina polen sau ii dai tu. Primavara devreme cuibul bine strans! Cand da caldura atentie sa largesti la timp sa aibe matca front de lucru.

Atentie doar ca populatie multa = cules bun, dar... = risc ridicat de roire.(mai ales in lipsa culesului)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bostina constantin » 05 Dec 2012, 15:36

Raspuns detaliat, pertinent, util si oportun [la mine au inflorit cateva papadii :o ]

Multumesc Mircea!! o dulceata de om, de visine ;)
Sa ai sanatate :)
bostina constantin

Mesajde danipowsoft » 05 Dec 2012, 16:43

eu am facut roi tarziu pe care i-am stimulat in toamna si as vrea sa ii stimulez in primavara sa iau si miere la salcam ;)
PS: acum sunt pe 4 intervale
danipowsoft

Mesajde aliuta2000 » 05 Dec 2012, 16:44

Ma amuz , dar nu de ceea ce s-a scris ci de ceea ce poate cite un incepator care inca nu are albine .... Iau de la unul , dau la altul si fac miere de curge rauri ......
treaba nu e deloc asa , ci @Jonny are perfecta drepta, dar nu a spus clar si raspicat , ci a pus in multe randuri si frumos ceea ce a avut de spus

Familia de cules se pregateste din August !! nu se da pe foc in martie cu stimulare peste stimulare doar ca sa facem albina , pentru ca se poate intampla ceva nasol !!
Se stie ca in primavara mai sunt puseuri de frig (2-3 zile , poate mai mult cu temperaturi scazute , negative poate ), si daca te apuci si dai stimulare cu rptofil , te poate prinde cu puiet mai mult decat poate albina sa acopere in acel moment si .... nu stiu cat de bine poate fi acest lucru .

Din punctul meu de vedere primavara stimularea se face cu mare , mare atentie si chibzuinta ca sa fie totul bine .
A.D.
aliuta2000

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 17:12

aliuta2000 scrie:
Se stie ca in primavara mai sunt puseuri de frig (2-3 zile , poate mai mult cu temperaturi scazute , negative poate ), si daca te apuci si dai stimulare cu rptofil , te poate prinde cu puiet mai mult decat poate albina sa acopere in acel moment si .... nu stiu cat de bine poate fi acest lucru .

Din punctul meu de vedere primavara stimularea se face cu mare , mare atentie si chibzuinta ca sa fie totul bine .

Aliuta, eu indraznesc sa-ti spun ca gresesti! Faptul ca la un moment dat albina nu mai poate acoperi puietul, nu e din cauza stimularii ci din cauza ca ai lasat cuibul prea larg. Asta se poate intampla foarte bine si fara stimulare.

Un aspect important insa e acela ca stimularea cu hrana energetica trebuie sa fie insotita de aport de proteina. Ori aduce polen, ori ii dai tu. Daca ii dai tu, atentie si la vreme ca are nevoie de zbor de curatire. De la proteina face kk mai mult.

Zici ca "stimularea se face cu mare , mare atentie si chibzuinta ca sa fie bine" OK eu voi fi atent sa nu dau pe jos :lol: Pai spune si tu in ce consta aceasta atentie si chibzuinta daca vrei sa-i fii de folos omului! La ce sa fie atent si ce sa chibzuiasca?!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 05 Dec 2012, 18:18

Initiatorul topicului spune ca a citit 80% ... eu spun ca poti sa CITESTI 100% si tot o dai in bara , de ce ?,la automobilisti porti LAMAIA 1 AN , de ce ?
Poti sa citesti metoda miraculoasa daca nu SIMTI motorul/stupul apar probleme .
Daca albina s-ar baza pe noi disparea pana acum .
Doi colegi au postat ca s-a reluat ponta , e belea ; iernare usoara .
nae

Mesajde tiby visan » 05 Dec 2012, 19:47

pai ma gindeam ca in primavara cind o sa fie peste 12-13* sa incep hranirea cu sirop in care sa adaug si zer,ceai de ceapa sau protofil iar afara in fata stupilor la vro 10-15m sa pun si niste lapte praf am vazut pe you tube citeva filmari cu asa ceva,ce ziceti?asta bineinteles dupa ce restring cuibul si pe parcurs urmind sai mai adaug cite o rama atunci cind populatia se aglomereaza si necesita largirea cuibului.
tiby visan

Mesajde nae » 05 Dec 2012, 20:11

tiby visan scrie:pai ma gindeam ca in primavara cind o sa fie peste 12-13* sa incep hranirea cu sirop in care sa adaug si zer,ceai de ceapa sau protofil iar afara in fata stupilor la vro 10-15m sa pun si niste lapte praf am vazut pe you tube citeva filmari cu asa ceva,ce ziceti?asta bineinteles dupa ce restring cuibul si pe parcurs urmind sai mai adaug cite o rama atunci cind populatia se aglomereaza si necesita largirea cuibului.

Daca bagi benzina in motorina creste puterea ?
Bagi proteina (zer/cazeina )in sirop si proteina goala afara !?
Daca stimulezi 3 rame obti ceva ,daca stimulezi 6 e altceva ; cred ca te concentrezi prea mult pe butoi si prea putin pe albina .
nae

Mesajde tiby visan » 05 Dec 2012, 20:16

nu ca m-as gindi mult la butoi dar vreau sa-i inmultesc din 8 sa fac vro 16-18.
tiby visan

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR