Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

descapacirea puietului toamna

Mesajde cristi x » 03 Feb 2013, 00:59

pt a nu mai fi off topic deschid acest subiect cu toate ca vor apare din nou pareri acoperite mai mult de orgolii si nu de logica.
eu nu sunt adeptul descapacirii puietului, nici macar al celui de trantori in plina vara. albina stie mai bine ca noi cum sa-si organizeze casa. noi inca nu am reusit 100% sa o intelegem si de aceea orice interventie presupune niste riscuri in echilibrul si coeziunea familiei.
multe tehnici de lucru au devenit tabu, fara a exista o tema de cercetare (sau macar observare) in spatele lor.
de ce nu sunt adeptul descapacirii ultimei generatii de puiet toamna:
- nu am citit nici un studiu care sa afirme clar ca albina din aceasta generatie este crescuta si ingrijita "de florile marului" si apoi este eliminata din stup. si cu alta ocazie am propus o tema de studiu pentru cei care au mai mult timp. daca ma va ajuta dumnezeu sa mai prind si pensia si nu mi-o va lua altcineva inainte am sa fac eu acest lucru. din ultima generatie am sa marchez 1-2 sute de albine, iar in primavara am sa inceerc o numaratoare. convingerea mea este ca si aceste albine (cu mici exceptii) reusesc sa treaca iarna, chiar daca multi considera ca nu pot fara acumularea proteica pt iarna. societatea lor le ofera protectia necesara sa reuseasca acest lucru;
- dupa cum am mentionat si pe topicul unde a inceput discutia, puietul descapacit reprezinta un focar de infectie pt stup (chiar daca se va scutura acea rama am convingerea ca proportia de curatare nu va depasii 75%). este un efort suplimentar pt albine sa faca o asemena curatenie, iar vremea rea poate complica si mai mult lucrurile. trecerea dupa diafragma a ramei ar fi ca si cum ti-ai baga mortul in camara, ca sa nu se imputa in casa;
- in orice zona din tara exista o perioada la finalul toamnei (chiar si numai de o zi) in care nu mai exista puiet, temperatura este peste 12-15 grd si poti face lejer un tratament cu varachet (sau un produs similar) si pusa o banda de mavrirol (sau ceva similar) care sa inlature mai eficient ultimile generatii de varooa.
si pentru a nu se mai trezii careva sa-mi spuna ca sunt habarnist si ma apuc si eu sa mai vorbesc, va mai spun ca eu asa fac, am o crestere in ultimii 10 ani de 50%/an (avand si serviciu in timpul asta), in ultimul an am vandut 100 familii, mai am 80, iar incepand din mai a acestui an si pana in toamna mai sper sa fac si sa vand inca 40-60 familii.
cristi x

Re: descapacirea puietului toamna

Mesajde valigorj » 03 Feb 2013, 07:13

in mod normal ultimul puiet eclozeaza la timp pt ca ultimul tratament cu varachet sa fie efectuat in lipsa acestuia.exceptie fac fam ale caror matci sint foarte tinere[a doua jumatate a lui august si septembrie].prelungirea exagerata a hranirilor de complectare poate duce la o ponta intirziata care ne impiedica sa terminam la timp aranjarea definitiva a cuibului pt iernare.in aceste cazuri se considera ca e indicata descapacirea putinului puiet ramas a.i.ultimul tratament cu varachet sa se faca fara ca vreun paduche sa mai fie protejat de capacelele celulelor cu puiet.in zona mea nu este nevoie de o astfel de masura radicala[NV OLTENIEI],eu personal dupa ultimul tratament mai verific o data fam de albine si unde e cazul mai fac un tratament mai tirziu,insemnind ramele ce mai au puiet pt a le scoate din stupi.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2013, 10:03

cristi x scrie: din ultima generatie am sa marchez 1-2 sute de albine, iar in primavara am sa inceerc o numaratoare. convingerea mea este ca si aceste albine (cu mici exceptii) reusesc sa treaca iarna, chiar daca multi considera ca nu pot fara acumularea proteica pt iarna. societatea lor le ofera protectia necesara sa reuseasca acest lucru;

Ieri citisem ceva despre ce scrii tu mai sus si nu am apucat sa salvez decat foto
Posibil despre coabitarea albinelor pe termen lung sa fi fost vba
Engleza mea de balta ma tradeaza :lol: Pacat de articol insa o sa-l mai caut
valigorj scrie:...... dupa ultimul tratament mai verific o data fam de albine si unde e cazul mai fac un tratament mai tirziu,insemnind ramele ce mai au puiet pt a le scoate din stupi.

Le scoti cu puiet cu tot sau care e shpilul ca nu inteleg???
In mod normal ultimele rame de pe care eclozioneaza albina de toamna sunt in centrul cuibului/ghemului ;)
salve :D
Fişiere ataşate
PM_bees-420x0 (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde neculai.luca » 03 Feb 2013, 19:38

Menționez de la început că nici eu nu am descăpăcit niciodată puiet toamna pentru a elimina și eventualii varooa ascunși aici.
Dar nu pentru că m-aș fi temut de efectele negative descrise de tine cristi x ( acest procedeu este descris în ceva cărți) , ci pentru că nu am timp pentru așa ceva!
Și încă, pentru că am reținut de-acum 20 de ani că generațiile de albine ecluzionate în august - septembrie nu trebuie să fie parazitate de varooa, altfel nu prea trec iarna.
Si-atunci fac tratamente contra varooa începând cu 1 august !
Dacă fac cu varachet, aplic 3-4 tratamente la 6-7 zile. Dar mi-e greu să merg la stupine de-atâtea ori, plus că uneori poate plouă și ratez periodicitatea.
Așa că de mulți ani pun benzi de Bayvarol imediat după 1 august și le las 6-7 săptămâni.
Încă odată subliniez, după părerea mea acesta este tratamentul de bază pentru iernare și nu cel din octombrie-noiembrie .
Sigur că , dacă temp. permite, fac și eu 1-2 tratamente cu varachet în noiembrie pentru a elimina și din ultimii varooa scăpați la celelalte tratamente.

Deci dragi stupari începători, vă bucurați degeaba când vedeți mulți varooa căzuți la tratamentele din octombrie-noiembrie crezând că ați făcut tratament eficient. Ar trebui să vă îngrijorați, albina de iernare este deja vlăguită de parazit și ne trezim cu stupii goi pe vremea asta!

cristi x scrie:de ce nu sunt adeptul descapacirii ultimei generatii de puiet toamna:
- nu am citit nici un studiu care sa afirme clar ca albina din aceasta generatie este crescuta si ingrijita "de florile marului" si apoi este eliminata din stup. si cu alta ocazie am propus o tema de studiu pentru cei care au mai mult timp. daca ma va ajuta dumnezeu sa mai prind si pensia si nu mi-o va lua altcineva inainte am sa fac eu acest lucru. din ultima generatie am sa marchez 1-2 sute de albine, iar in primavara am sa inceerc o numaratoare. convingerea mea este ca si aceste albine (cu mici exceptii) reusesc sa treaca iarna, chiar daca multi considera ca nu pot fara acumularea proteica pt iarna. societatea lor le ofera protectia necesara sa reuseasca acest lucru;”

Dar afirmația de mai jos are vre-un studiu la bază?

- , puietul descapacit reprezinta un focar de infectie pt stup (chiar daca se va scutura acea rama am convingerea ca proportia de curatare nu va depasii 75%). este un efort suplimentar pt albine sa faca o asemena curatenie, iar vremea rea poate complica si mai mult lucrurile. trecerea dupa diafragma a ramei ar fi ca si cum ti-ai baga mortul in camara, ca sa nu se imputa in casa;
- in orice zona din tara exista o perioada la finalul toamnei (chiar si numai de o zi) in care nu mai exista puiet, temperatura este peste 12-15 grd si poti face lejer un tratament cu varachet (sau un produs similar) si pusa o banda de mavrirol (sau ceva similar) care sa inlature mai eficient ultimile generatii de varooa

Păi cu argumentul de mai jos cred că poate veni și genutzu :

si pentru a nu se mai trezii careva sa-mi spuna ca sunt habarnist si ma apuc si eu sa mai vorbesc, va mai spun ca eu asa fac, am o crestere in ultimii 10 ani de 50%/an (avand si serviciu in timpul asta), in ultimul an am vandut 100 familii, mai am 80, iar incepand din mai a acestui an si pana in toamna mai sper sa fac si sa vand inca 40-60 familii.

Încă odată, eu vă apreciez pe amândoi cristi x și genutzu și ,culmea, cred că amândoi aveți dreptate!
Experiența voastră și rezultatele cu care vă prezentați o demonstrează din plin.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde valigorj » 08 Feb 2013, 21:52

ultima rama cu puiet are de obicei prea putina miere,asa ca mai bine o scot[e f.buna pt spart cuibul cind ai 4 rame cu puiet]sau o dau dupa diafragma sa traga fetili mierea in cuib.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde genutzu » 08 Feb 2013, 22:28

Am mai spus ca nu este o practica frecventa descapacirea puietului ci ca, atunci cand ocazional se iveste acest lucru adica prezenta lui pe ramele din mijloc ale cuibului, rame care de obicei, daca nu ai facut hraniri in toamna sunt fara prea multa miere, de fapt cu miere insuficienta pentru ioernare ele sunt eliminate. Eu asta fac. Scot aceste rame pentru avea in cuib rame pe trei sferturi capacite si lateralele daca se poate complet capacite. Rama cu puiet din centru are coronita subtiresi pt asta o scot. Pt ca respectivul puiet sa nu putrezeascasi sa stric rama il si descapacesc, il scutur rapid asa cum am spus si pun dupa diafragma la curatat. Pana acum nu mi-a putrezit niciodata. Nu am resentimente asa mari pt cele cateva zeci de viitoare albinutecare vor muri datorita miept ca eu consider ca pt colonie am facut mai mult bine. Privesc familia de albine ca pe un intreg si nu fiecare albinuta ca pe un individ separat.
Intradevar ttratarea antivarroua incepand din 1 august e f buna si asa fac si eu. Anul acesta am descapacit cateva rame si nu am vazut paraziti insa sunt ani sau probabil cazuri de stupi pe care nu i-am tratat f corect din diverse motive( mai pot fi si erori)la care am vazut myulti paraziti concentrati pe acest puiet. Si am gandit ca e bine sa nu risc ai lasa sa treaca iarna. Asa am extrapolat si am zis ca riscul de a nedescapaci acest puiet si impl;icit de a ierna acesti paraziti este mult mai mare si provoaca mult mai multe daune decat reversul adica de a a-mi [provoca o asa numita stare de mila pt bietul puiet descapacit.cand il descapacesc insa zic casi asa nu prea are mari sanse pt ca evident nu are corp gras. Faza cu marcatul lor si apoi cu analizain primavara trebuie facuta insa eu sunt convins ca mai ales in zone ca ale mele, ma refer aici la zone cu un climat mai sever unde iarna vine mai devreme si pleaca mai tarziu( cam cu 1 luna in spatele tau cristix- de ex la mine acum sunt inca 15-20 cm de zapada pe camp inca netopite)albinerle nu au asa mult puiet in octombrie, chiar aproape deloc. Am avut si ani cand am facut completari si stimulari pt ouat pana mai tarziu mergand atunci pe ideea intrarii in iarna a unei populatii mai tinere insa sa stii ca nu am avut rezultate mai bune. In cazul acesta se mai intampla ceva: polenul adus de albine spre toamna si care in mod normal formeaza rezerva de consum si de hrana proteica pt primele generatii de puiet din primavara sunt consumate de ele(albinele tinere de toamnapt formarea propriilor rezerve) si primavara urmatoare puietul este deficitar in a fi hranit cu proteina. Si primele generatii de albina care sa culeaga rapita si salcam sau care la randul lor sa le ingrijeasca pe acestea sunt rebut!!!
Parerea mea!
genutzu

Mesajde lucky5strike » 08 Feb 2013, 23:12

Metoda de a reduce cresterea de puiet in toamna. La familii normale.

Dupa efectuarea fumigatiilor, pe la 5-10 septembrie:

1. Intercalam in cuib 1-2 faguri cu provizii, dar claditi in sezon. Albi. Pozitiile 4 si 7.
2. Incetam completarea/stimularea.

Metoda nu se aplica la schimbare de matca sau unificari. O matca instalata in alta configuratie de albina va incepe un nou ciclu de puiet.

---

Nu m-as obosi cu descapacirea puietului toamna tarziu. Odata ca manopera, si apoi, acel puiet oricum vine sa inlocuie generatia care s-a uzat crescandu-l.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde eucondruz » 13 Feb 2013, 17:04

Nu cred ca prin descapacirea puietului se pot indeparta toti indivizii de varoa si de aceea nu m-am obosit niciodata sa fac lucrul asta. Ar trebui imediat dupa descapacire sa se faca tratamentul acelei familii ca rezultatul sa fie multumitor si e mai greu asa ceva.
eucondruz

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR