pt a nu mai fi off topic deschid acest subiect cu toate ca vor apare din nou pareri acoperite mai mult de orgolii si nu de logica.
eu nu sunt adeptul descapacirii puietului, nici macar al celui de trantori in plina vara. albina stie mai bine ca noi cum sa-si organizeze casa. noi inca nu am reusit 100% sa o intelegem si de aceea orice interventie presupune niste riscuri in echilibrul si coeziunea familiei.
multe tehnici de lucru au devenit tabu, fara a exista o tema de cercetare (sau macar observare) in spatele lor.
de ce nu sunt adeptul descapacirii ultimei generatii de puiet toamna:
- nu am citit nici un studiu care sa afirme clar ca albina din aceasta generatie este crescuta si ingrijita "de florile marului" si apoi este eliminata din stup. si cu alta ocazie am propus o tema de studiu pentru cei care au mai mult timp. daca ma va ajuta dumnezeu sa mai prind si pensia si nu mi-o va lua altcineva inainte am sa fac eu acest lucru. din ultima generatie am sa marchez 1-2 sute de albine, iar in primavara am sa inceerc o numaratoare. convingerea mea este ca si aceste albine (cu mici exceptii) reusesc sa treaca iarna, chiar daca multi considera ca nu pot fara acumularea proteica pt iarna. societatea lor le ofera protectia necesara sa reuseasca acest lucru;
- dupa cum am mentionat si pe topicul unde a inceput discutia, puietul descapacit reprezinta un focar de infectie pt stup (chiar daca se va scutura acea rama am convingerea ca proportia de curatare nu va depasii 75%). este un efort suplimentar pt albine sa faca o asemena curatenie, iar vremea rea poate complica si mai mult lucrurile. trecerea dupa diafragma a ramei ar fi ca si cum ti-ai baga mortul in camara, ca sa nu se imputa in casa;
- in orice zona din tara exista o perioada la finalul toamnei (chiar si numai de o zi) in care nu mai exista puiet, temperatura este peste 12-15 grd si poti face lejer un tratament cu varachet (sau un produs similar) si pusa o banda de mavrirol (sau ceva similar) care sa inlature mai eficient ultimile generatii de varooa.
si pentru a nu se mai trezii careva sa-mi spuna ca sunt habarnist si ma apuc si eu sa mai vorbesc, va mai spun ca eu asa fac, am o crestere in ultimii 10 ani de 50%/an (avand si serviciu in timpul asta), in ultimul an am vandut 100 familii, mai am 80, iar incepand din mai a acestui an si pana in toamna mai sper sa fac si sa vand inca 40-60 familii.