Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

CEVA Interesant!!!!!

Mesajde beeking87 » 07 Feb 2013, 21:45

Nu credti oare ca intretinerea albinelor diferentiaza de la o zona la alta, pai e una sa ai zbor de curatire in vestul sau sudul tarii la 15 grade, si e alta sa dai zapada de pe langa stupi visand la primavara in Nord, cand in martie sunt 20 de grade in vest in nord sunt 10 maxim . Nu va pare un pic ciudat ca sa folosim toti aceiasi literatura de specialitate si aceleasi sfaturi de pe net, apicultura nu e un sablon e o arta si difera de la o zona la alta!!!
beeking87

Re: CEVA Interesant!!!!!

Mesajde alt stupar » 07 Feb 2013, 22:45

ce interesant !
ar trebui retiparite cartile apicole, sa respecte specificul fiecarui judet, nu ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde dorindafi » 07 Feb 2013, 22:49

regiune in viitor
dorindafi

Mesajde bostina constantin » 07 Feb 2013, 23:09

Da putem folosi aceiasi ,,literatura de specialitate'', dar nu folosind ptr lucrari date calendaristice, ci reactia plantelor la o anumita data calendaristica, care sigur va avea influienta in viata albinelor.
Cand zic ,,reactie'' ma refer la momentul infloririi, care difera de la o zona la alta, si inplicit la date calendaristice diferite. Acesta e doar un reper ;)
Numa bine :)
bostina constantin

Mesajde cypryx » 07 Feb 2013, 23:11

carti pt zona de lunca judetu...,zona de deal judetuu...zona de munte judetuu....
sau regiune in viitor...
io nu cred ca-mi place .si eu ce fac?!ma robotizez.
asta i fain la albine ca nici o familie nu i ca alta darmite zonele.
te pune sa socotesti,sa scazi sa aduni si sa imparti,,,deci albina te pune pe GANDURI. ;)
ASTA I FAIN!
festina lente,pământul e rotund si ajungi sigur in același punct.
cypryx

Mesajde serb » 07 Feb 2013, 23:34

pai vedeti de ce nu-i bine sa cumpere unu din suceava albine de la unu din Constanta?
serb

Mesajde stupul » 08 Feb 2013, 09:25

alt stupar scrie:ce interesant !
ar trebui retiparite cartile apicole, sa respecte specificul fiecarui judet, nu ?

In cartile mele de apicultura intretinerea familiilor de albine apare pe zone.
stupul

Mesajde proapis13 » 08 Feb 2013, 09:30

stupul scrie:....In cartile mele de apicultura intretinerea familiilor de albine apare pe zone.

Sa nu-mi scrii ca da si date calendaristice,da si un nume de carte sa ne lamurim si noi?!
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde serb » 08 Feb 2013, 10:10

da, are dreptate stupul, si eu am gasit impartirea pe zone in Manualul Apicultorului din 1978, cea cu coperti verzi. De restul nu stiu, ca nu le-am cumparat.
serb

Mesajde horia_ch » 08 Feb 2013, 11:27

Ei, nu totul trebuie luat ad-literam, din cărţi! Trebuie rumegate informaţiile.
Chiar şi în aceeaşi zonă, un an nu seamănă leit cu altul. Nu mai vorbim de zone diferite (chiar la distanţe mici unele de altele).
Ce ar însemna dacă nu aş judeca şi aş vedea că în stupii mei nu am la ora actuală nici o celulă de puiet, de nici un fel, iar cărţile spun că matca începe sa depună de pe la mijlocul lui ianuarie? Şi situaţia se păstrează aceeaşi până la sfârşit de martie (anul trecut la 6 aprilie aveam doar ouă şi poate vreo două larve numai bune de transvazat)... Să-mi dau palme? Să schimb toate mătcile din stupină, iar la anul să păţesc la fel? Să stimulez din ianuarie ştiind sigur că nu voi avea zbor decât în ultima decadă de martie?
Nu mai bine judec cu mintea mea informaţiile din cărţi?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2013, 17:07

Horia..la tine sau pe la noi mai la nord asta e treaba, tre sa ne obisnuim cu gandul ca martie e luna in care probabilitatea unui zor de curatire estemai mare iar anii in care avem zbor in ianuarie-februarie sunt doar exceptii..avem nevoie de albine rezistente la conditiile astea si cea mai adaptata albina este cea localnica..cred ca ar fi o greseala sa aducem matci de ex de la Adi Hodis sau din alta parte..alea au intiparite in codul genetic ceva aparte care le face sa se comporte diferit fatza de cele din zonele mai reci si mai intarziate in ce priveste venirea primaverii.
La mine de ex, nu au fost pb niciodata cu intarzierea zborului de curatire si au fost situatii cand in timpul iernii am avut puiet de s-a schimbat o gramada de albina inainte sa fi existat vre-un zbor...si ani in care desi am avut o galeata de albina pe rame nu a fost puiet pana tarziu...albinele cred ca au un simt care le spune cand vine vremea buna..zic si eu, poate gresesc!
Ca sa exemplific, acum 2 ani am facut eu unificari toamna etc, familiile erau bomba..am avut o iarna cu -30 de grade vreo luna de zile, un martie si un aprilie deosebit de capricios, vremea buna a venit abia la sfarsitul lui aprilie...am avut niste episoade cu vant extrem de puternic si foarte rece, polar...efectiv nu rezistai mai mult de 10-15 minute in vantul ala rece...eh..atunci cand am deschis stupii in aprilie surpriza..nema puiet, si era final de aprilie, aveam doar oua si cat o palma sau poate ceva mai mult de o palma..de asta zic ca ele cumva stiu ce se intampla cu vremea si actioneaza ca atare !!
Poate vorbesc tampenii dar asa cred eu..asa am vazut ani la rand ca se manifesta foarte diferit functie de cum decurge iarna..au fost ani cand au schimbat albina in cursul iernii, cand am schimbat fundurile am gasit albina pe fund cat toata albina pe care o bagasem la iernat..m-am speriat, am zis ca au crapat, si cand am privit prin folie erau cel putin la fel de multe, atunci primavara a venit devreme si nu a fost capricioasa, efectiv natura a explodat !!
Albinutza noastra de mai la nord sau cea de pe la Miercurea Ciuc este adaptata la situatiile astea, au un ''al saselea simt''!
BUNKA

Mesajde filip » 08 Feb 2013, 17:14

Nici pe aceiasi locatie nu corespund sabloanele.Sa dau un exemplu.** Inflorirea salcamului.Sunt ani cand injloreste in 9 Mai dar media anilor e in jur de 20 Mai.Mai este un fenomen,inflorirea in trepte ori tot salcamul odata.Ori permanent avem inca de invatat.
filip

Mesajde Adi Hodis » 08 Feb 2013, 17:18

horia_ch scrie:...
Nu mai bine judec cu mintea mea informaţiile din cărţi?

Nu ! ... judeca cu a mea. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde valentin » 08 Feb 2013, 19:20

Albinele nu stiu de sud sau de nord ele, ca si pomii,deatfel .o saptamina de caldura si sia dat drumu la puiet.daca vine geru,demulte ori nu mai ia in crestere toate larvele si,se stringe pe puietu capacit .Nu zic ca este o regula asta am ,majoritatea fam pe trei ram de puiet dar am famili puternice care is dau drumu la puiet la inceputu lu martie iar consumu este nesemnificativ in comparatie cu cei cu puiet care au consumat jumatate din provizii .primavara sa stiti ca nu este diferenta intre unii si alti .la unii se uzeaza albina maimult dar,iasa albina tinare si o inlocuieste iar la cei lanti albina batrina dar neuzata si cu provizi mult mai multa
valentin

Mesajde BUNKA » 08 Feb 2013, 19:43

Muta-te la Radauti cu albinele si stai vreo 2 ierni acolo sa vedem daca matcile tale fac fatza ...eu am o banuiala ca s-ar putea sa nu ghiceasca ce trebuie sa faca la primul semn de vreme buna !
Albina este aclimatizata local...sa stii asta de la mine, nu-s v-un destept dar alea de la munte nu seamana cu alea de la Dunare sau cu alea de la Dorohoi !!
BUNKA

Mesajde calin bondaru » 08 Feb 2013, 21:17

e clar ca unele particularitati sunt adaptate fiecarei zone!
din start se remarca rezistenta mai mare la temperaturi scazute!
pana una alta asteptam luna martie si primul adevarat zbor de curatire!
:cry:
calin bondaru

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR