Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Polen 2013

Mesajde badguy_goodguy » 13 Feb 2013, 19:29

Azi au adus primul polen proaspat din 2013 in judetul Bihor :D
Presimt ca va exploda populatia de puiet, care deja e prea mult pt. perioada aceasta a anului; adunat de pe toate ramele cred ca acopera aproximativ o rama 1/1 pe ambele fete.

Imagine

Imagine

Imagine

+14 grade afara iar polenul adus de la alun.

Numai bine.
badguy_goodguy

Re: Polen 2013

Mesajde licap » 13 Feb 2013, 19:39

Cum dracu - doamne iarta-ma , n-aveti voi nici un pic de zapada pe acolo .......la noi e de aproape o palma ......
Ca sa scot albinele din stup tre sa bat cu paru in lada .......
licap

Mesajde cristi_vidican » 13 Feb 2013, 19:43

licap scrie:Cum dracu - doamne iarta-ma , n-aveti voi nici un pic de zapada pe acolo .......la noi e de aproape o palma ......

Pe bune, la noi în Bihor vine primăvara. Și la mine au adus polen de la ghiocei. Foarte puțin, dar m-am bucurat foarte mult când am văzut.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 13 Feb 2013, 19:46

cristi_vidican scrie:
licap scrie:Cum dracu - doamne iarta-ma , n-aveti voi nici un pic de zapada pe acolo .......la noi e de aproape o palma ......

Pe bune, la noi în Bihor vine primăvara. Și la mine au adus polen de la ghiocei. Foarte puțin, dar m-am bucurat foarte mult când am văzut.

Nu ai alun in zona? E prea mult sa fie la ghiocei, e de la alun. Polen galben nu? Gusta-l.
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 13 Feb 2013, 19:51

badguy_goodguy scrie:Nu ai alun in zona? E prea mult sa fie la ghiocei, e de la alun. Polen galben nu? Gusta-l.

Unde la țin acum nu am alun deloc. Nu știu să fie în sat. Am în curte plin de ghiocei, iar albinele erau pe ei.
uite în poză o albină cu ceva polen. Grăuncioarele erau mici, dar m-am bucurat ca la primul salariu.
Fişiere ataşate
IMG_9525a.jpg
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 13 Feb 2013, 19:54

La mine au adus cam 200-500 grame pe familie!!! Nu stiu daca ar trebui sa fiu fericit sau trist deoarece prezenta larvelor va exploda, si e pericol ca ma apoi sa nu aiba cu ce le hrani...deoarece se anunta temperaturi reci din nou (5-7 grade ziua)

pacat ca nu am avut o camera foto la indemna, ramele erau destul de ouate, chiar excesiv ouate :(
Ultima oară modificat de badguy_goodguy pe 13 Feb 2013, 20:07, modificat 1 dată în total.
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 13 Feb 2013, 20:06

badguy_goodguy scrie:La mine au adus cam 200-500 grame pe familie!!!

:lol: Mai taie un 0 din coadă.
Mai bine la puneai colectoarele de polen, făceau cel puțin 300 de lei, cu care cumpărai sirop pentru toată primăvara.
Lăsând gluma la o parte, știu că dacă ai alun în zonă și la cum a fost vremea azi, albinele au adunat polen, dar cantitatea estimată de tine e superexagerată.
Dacă ai mere în cuiburi, nu ai decât să te bucuri. Oricum, primăvara va veni repede anul acesta.
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 13 Feb 2013, 20:09

Nu exagerez, adunau toate polen de la o padure de alun. Uita-te in a doua poza ca in celalte nu se vede datorita calitatii camerei telefonului mobil (marca SAMSUNG de altfel).

Si da am pus la unul colector, sa ma pot delecta un pic si eu :lol: :lol: :lol: :lol:
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 13 Feb 2013, 20:14

Nu mai bine le puneai tu colectoare tuturor. Te și delectai și stăteai și liniștit în perioada ce urmează. Știi ce va fi la tine în stup?
Matca pontează la foc automat, puțina miere care o mai ai se termină în 10 zile, încă nu vine nectarul de afară, așa că dacă nu intervii în acest timp, toți stupii mor de foame.
Pe bune, stupii mor de acum înainte, dacă nu vor culege nectar. Și încă mai e ceva până la salcia căprească.
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 13 Feb 2013, 20:20

Stiu. Le scot eu cumva la capat. Azi au primit cate 1 kg de apifonda deasupra capului, 10 zile pot sta linistit mai ales ca mai au ceva si pe rame neconsumat, extimez ca 6-8 kg de miere mai au la sigur in stup.

Am observat ceva ciudat oricum la ele,daca isi fac ghemul pe 4 rame si intervii in ianuarie cu a cincea rama, efectiv ghemul nu se extinde pe a cincea rama. Ciudat, nu? Chiar daca ai luat rama aia a cincea ca sa strangi intentionat cuibul prin decembrie. Se duc acolo, consuma mierea, descapacesc dar nu se extind pe ea. Nu stiu de ce.
badguy_goodguy

Mesajde licap » 13 Feb 2013, 20:56

cristi_vidican scrie:Pe bune, la noi în Bihor vine primăvara. Și la mine au adus polen de la ghiocei. Foarte puțin, dar m-am bucurat foarte mult când am văzut.

Frate Vidicane , lasa ghioceii pt doamne si domnisoare .......trimite-le la alun ........... :D
licap

Mesajde alt stupar » 13 Feb 2013, 22:21

pacat ca nu am avut o camera foto la indemna, ramele erau destul de ouate, chiar excesiv ouate :(

oau ce norocos esti !
pai la asa cantitate de polen culeasa in 6-7 zile nebunelor tale le vin ganduri de roire !
Cand te-apuci de crescut matci ? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 13 Feb 2013, 22:26

licap scrie:Frate Vidicane , lasa ghioceii pt doamne si domnisoare .......trimite-le la alun ........... :D

Evident că ghioceii nu pot oferi polen prea mult, dar faptul că azi, în plină februarie, albinele au adus polen a fost un lucru extraordinar.
La doamne le trimitem niște ghiocei virtuali, să-i cruțăm pe cei naturali că ni-s dragi și albinele.
Unde locuiesc eu am mult alun, dar din nefericire pentru mine, nu le pot aduce anul acesta aici înainte de salcâm. E bună și vatra aceea, doar că se va aglomera în curând cu 150 de stupi.
Dar, vorba lui Pupemea, veniți în pastoral lângă mine. Nu mă prea tem de concurență, că știu ce am în lăzi. Problema e că concurența nu e interesată de producție, așa că se mulțumește să stea și la supraviețuire undeva. Eu nu pot așa ceva, așa că mă mut. Va veni și vremea când cei (majoritatea lor) cu 112 vor trebui să scoată profit din miere, atunci lucrurile se vor schimba.
cristi_vidican

Mesajde jenica67 » 13 Feb 2013, 22:47

Cand vin aia multi, fa cum facea vecinul, lui tata colegului meu. Cand acesta dedea sirop de compleare toamna, vecinul scotea ramele cu miere si isi lasa stupii in pielea goala. Astia nemai avand provizii, se duceau la stupii lui tata colegului si ii furau de miere. Vecinu cand constata, ca au aproape destula, ii organiza de iarna, mai completa din ce a scos si ii inchidea. Si asa ii rezolva in fiecare an si pe ai lui si pe ai lui tala lui colegul. :lol:
jenica67

Mesajde badguy_goodguy » 14 Feb 2013, 00:41

alt stupar scrie:

oau ce norocos esti !
pai la asa cantitate de polen culeasa in 6-7 zile nebunelor tale le vin ganduri de roire !
Cand te-apuci de crescut matci ? ;)

Ceva nu ai inteles. Au fost 14 grade la umbra, deci la soare erau mult mai multe, eu stateam in tricou cu maneca scurta, iar padurea de alun e la 300 metri maxim in spatele lor, dar mai si eu cativa aluni langa ele. Toate au venit incarcate cu polen, iar daca e cineva din Bihor, in zonele unde sunt aluni (in zona dinspre Beius) poate confirma acest aspect, mai ales ca am avut foarte multe zile de primavara cu +8 +7 grade,etc. De aproape 1 luna incoace in Bihor, sunt 2-4 zile cu +7-8 grade apoi iar frig de +2 +3 grade, si tot se repeta...pur si simplu alunul e inflorit in tot toiul.

Pe poza a doua se observa cu toate cele 3 albinute purtau polen. In celalte poze facute nu se vede polenul datorita calitatii exceptionale pe care SAMSUNG CHAT o are cand vine vorba de fotografii. Sper ca e prima si ultima oara cand fac fotografii cu acel model de telefon.

Si nu , nu roiesc daca au polen foarte mult. Intamplator salcia este la 50 metri de ele, de data acesta in fata stupilor, insa stupii se umple de polen si roiesc de abia dupa salcam.
badguy_goodguy

Mesajde nvirgil » 14 Feb 2013, 01:54

Nu vreau sa crezi ca iti raspund cu rautate ,dar te intreb nu ai prins un an in care sa ai un cules bun la rapita dupa care sa vina vreo 10 zile cu ploi si frig si cind sa te pregatesti de salcim familiile harnice se gindeau la roit.
Nu de fiecare data o primavara timpurie ,un februarie calduros aduce un an bun pentru stupar .
Si pe la Timisoara a fost vreme frumoasa ,sa vazut si putin polen de la ghiocei doar ca spre seara sa lasat cu stropi de ploaie.
nvirgil

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR