Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

matca nu ponteaza

Mesajde alin75 » 14 Apr 2013, 22:37

Acum 2 saptamani, la un control de rutina, desfac una din familii si remarc faptul ca nu cosnumase mai nimic din turta. Am luat la verificat rama din mijloc, lipsa oua sau puiet. Celulele erau lustruite, dar goale, iar in partea superioara a ramei era coroana de miere capacita. Scot urmatoarea rama spre interior, identic. Atunci am inceput sa caut matca, o gasesc, se misca destul de vioi pe rame, dar nimic (oua sau puiet). Sigur a pontat peste iarna, deoarece se vad albinele batrane. Am zis ca poate este o simpla intamplare.
Azi cand am ajuns la stupina, m-am dus direct la stupul problema. A carat polen in cantitate normala (comparativ cu ceilalti), dar toate celule sunt goale si lustruite. Azi cautand matca, am avut surpriza sa o prind cu fundul bagat in celula - abia asteptam sa iasa de acolo. Cand ce sa vezi celula goala. Am urmarit-o cu privirea, a mai intrat si in alte celule, dar fara rezultat. Matca este destul de babuta (verde), dar am fost multumita de ea, de asta am si pastrat-o.
I-am dat un ultimatum, pana wek urmator. Daca nici atunci nu apar oua, trec la unificare.
Este posibil ca, ponta sa pice din senin? Ce buna era o regina chiar si de salvare.....

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Re: matca nu ponteaza

Mesajde lucky5strike » 14 Apr 2013, 22:42

Pune-i maine rama de larve de la alt stup. E posibil ca ridicand albinele temperatura in cuib, sa se activeze si ponta matcii.

Restrange cuibul la nr de rame efectiv ocupate de albina.

Daca ai fund cu sita, obtureaz-o.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alin75 » 14 Apr 2013, 22:49

Multumesc pentru sfaturi. Sa inteleg ca nu este epuizata inca?
Din pacate nu pot sa mai ajung decat wek urmator. Cutia este cu fund plin. Sa introduc atunci o rama cu puiet? Asta inseamna cam 3 saptamani fara puiet. S-ai mai dau o sansa?

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde lucky5strike » 14 Apr 2013, 22:58

Da-i o rama de larve, oricum albina aia sta degeaba. Gaseste o familie mai slaba, unde matca sigur oua peste potentialul albinei, cu ocazia asta mai usurezi o familie mica de sarcina puietului, ca zilele astea stupii parca au inflorit de puiet si polen!

Apoi, daca in 5-6 zile, matca tot nu se pune pe treaba, o sacrifici si aloci cu ziarul albina la 2-3 roi mai slabuti.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alin75 » 14 Apr 2013, 23:02

Multumesc!
Am sa va tin la curent cu rezultatul interventiei.
O seara buna!
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 17 Mai 2013, 09:01

Desi sunt incepator in apicultura, anul acesta cel putin pana acum am avut probleme cu doua matci. Daca prima care si-a incetat ponta, putea sa aiba ca si explicatie varsta (intrase in al 4-lea an), a doua era de anul trecut (deci tinara). Deoarece a doua a incetat ponta la cateva zile dupa ce am plecat in pastoral, am presupus ca poate s-a lovit cumva printre rame (lada nu era plina de rame; desi am considerat ca erau destul de bine propolizate inaintea plecarii). Acum raportat la numarul meu de stupi, sa-ti pice 2 matci nu este prea placut. Adevarat ca am imputernicit pe altii...

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde unincepator » 20 Mai 2013, 21:58

antrebare,curiozitate, nici nu stiu cum sa-i zic:o familie mediu dezvoltat,si-a pierdut regina, i-am dat o rama cu pui de toate varstele,trage botca vre-o 3-4 le capaceste si le gasesc roase repet operatiunea la fel sant roase;care sa fie cauza?va multumesc si va rog pareri.
unincepator

Mesajde danielmihai » 20 Mai 2013, 22:06

esti sigur ca nu are matca?
danielmihai

Mesajde popik50 » 20 Mai 2013, 22:13

Daca are matca , atunci nu ar cladi botci (o face doar daca vrea sa roiasca sau sa-si schimbe regina) iar daca nu are matca si cladeste botci , de ce le roade dupa capaceala ? :o Nu am o explicatie...
Posibil a iesit o matca dar nu e imperecheata (deci nu ponteaza) si le roade pe celelalte ...
popik50

Mesajde un OM » 20 Mai 2013, 23:02

Bingo!
un OM

Mesajde unincepator » 22 Mai 2013, 10:52

da sigur nu are matca,pentru ca i-am facut amanuntit control,oricum multumesc de pareri.
unincepator

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR