aliuta2000 scrie:Deschid topicul pentru ca am o situatie extrem de ciudata .
Intr-un roi am o situatie in care Matca este tanara , este frmoasa (mare ), nu prezinta defecte vizibile , albina este acoperitoare inca , am tot timpul doar oua , fara puiet larvar , fara puiet capacit , fie de albina , fie de trantore .Nu exista nici un fel de Puiet , desi matca se oua .
Timp a trecut destul ca sa exclud imperecherea sau , daca ar fi trantorita , la fel s-ar vedea in faptul ca puietul ar fi de trantore , doar ca nu se face trecerea de la stadiu de ou la stadiu de puiet .
Pana cand ajung sa schimb matca , 1-2zile , o saptamana poate careva a intalnit asa ceva si se poate remedia ceva .
Mentionez ca rezerve sunt foarte bine de miere si pastura . Miere pe 2 fete de rame + coronite si pastura la fel pr 2 fete bine + pe langa coronite , deci toate premisele sa creasca puiet , dar totusi nu se realizeaza acest lucru .
Domnule Aliuta ce patiti dv acuma am patit si eu cu multi ani in urma.Dilema a fost totala ,pentru ca la reg respectiva din intimplare am vazut si semnul de imperechere,o reg foarte frumoasa oua destul de bine ,dar sa intimplat ca si la dv ,vedeam doar oua fara sa treaca mai departe.DE vina a fost regina.Spuneti ca ati bagat rama cu oua la alta familie si le-a dat afara.Matca chiar daca sa imperecheat ,se poate trintori si pe parcurs si acesta boala se cheama TRINTORIREA MORBIDA A MATCI.Problema clara ca oule nu sint viabile este ca nu sint aceptate nici de alta familie.Toate sfaturile care le-ati primit din partea colegilor de pina acuma sint pertinente si serioase,ca in stup se poate intimpla orice.Mai incrcati cu ceva stimilent asa cum va sugerat un coleg dar daca in citeva zile nu vedeti ca albinele depune laptisor in celulele cu oua ,nu mai asteptati si schimbati matca.Nu va uitati ca matca este mare si frumoasa ca poate avea defecte care nu sint vizibile din exterior.Acuma este o perioada cind albinele sint concentrate pe cules ,si mai putin pe cresterea de puiet, dar in nici un caz nu arunca oule afara daca sint fecundate.Luati in calcul toate variantele dar eu inclin pe un defect al matci.M-as bucura dupa ce rezolvati problema ,postati si ne spuneti care a fost rezultatul final.Succes.