Esti norocos...

In fapt eu cred ca s-a intamplat asa: o schimbare de SL, cele doua matci se agreeaza reciproc, pana una din ele, cea batrana de regula este alungata. Se intampla rar, sa gesesti ambele regine in martie, mai ales daca imperecherea celei tinere s-a facut tarziu, din cauza vremii sau alte motive. Botcile le-au distrus, sau nu le-ai vz dumneata.
Acum o sapt, la un control am gasit 4 astfel de situatii la mine in stupina. Culmea e ca, la una din familii, una foarte agresiva pe care am zis c-o desfintez, sau schimb regina, am vazut ca ambele regine, si cea veche si cea tanara...ouau pe aceasi rama!!! Una pe o fata, cealalalta pe fata dos. Am mai intors rama, am zis ca nu vad bine, si m-a convins: ambele depuneau, se ridicau de pe "scaun" si intrau in alta celula. Sunt curios cat o mai tine pe cea batrana, care nici ea nu era de aruncat: ducea cca 5rame bune de puiet la 25.08, in conditii de stimulare zero.
Acuma, ori lasi natura sa-si faca treaba, ori faci un roi cu cea batrana, daca mai ai cu ce puiet de prin altii.
Se poate si situatia cu varooa, dar e mai putin probabil ca o alta familie, chiar si mai mica sa intre peste o unitate, si sa incerce o ...menajare. Eu exclud asta, da poate sa iti plece din cuib, sa se ridice pe cat de la acarian, sa se depopuleze, albina sa plece in alta familie, dar cu regina cu tot...poate in cazuri extrem de rare, si la o infestatie care depaseste...limitele.
ms
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!