Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

doua matci in familie

Mesajde mihaesculucian » 28 Aug 2013, 16:31

buna ziua . acum 2 zile am strimtorat o familie iar seara sub capac era un mic roi cu regina . intrebarea este dc s a intimplat asta ? anu trecut am patit tot asa cu alta familie .
mihaesculucian

Re: doua matci in familie

Mesajde B.K » 28 Aug 2013, 17:33

Adica mai era o matca in afara de matca de baza sau cum ????......greu va mai exprimati si e peste puterile noastre sa intelegem ce doriti.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde un OM » 28 Aug 2013, 20:50

1. Matca de schimbare alungata de batrana care s-a impus.
2. Posibil un roi care a fugit din cauza acarianului varoua.
un OM

Mesajde samuellazea » 29 Aug 2013, 09:48

Ca sa putem intelege si noi destre ce este vorba, spune-ne daca ai gasit ceva botca in familie. In caz ca ai gasit ceva botca vezi daca e roasa dedesupt sau e doar o botca falsa. Pe urma putem sa vorbim mai la subiect ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde 7Rame » 30 Aug 2013, 11:13

Esti norocos...:D
In fapt eu cred ca s-a intamplat asa: o schimbare de SL, cele doua matci se agreeaza reciproc, pana una din ele, cea batrana de regula este alungata. Se intampla rar, sa gesesti ambele regine in martie, mai ales daca imperecherea celei tinere s-a facut tarziu, din cauza vremii sau alte motive. Botcile le-au distrus, sau nu le-ai vz dumneata.
Acum o sapt, la un control am gasit 4 astfel de situatii la mine in stupina. Culmea e ca, la una din familii, una foarte agresiva pe care am zis c-o desfintez, sau schimb regina, am vazut ca ambele regine, si cea veche si cea tanara...ouau pe aceasi rama!!! Una pe o fata, cealalalta pe fata dos. Am mai intors rama, am zis ca nu vad bine, si m-a convins: ambele depuneau, se ridicau de pe "scaun" si intrau in alta celula. Sunt curios cat o mai tine pe cea batrana, care nici ea nu era de aruncat: ducea cca 5rame bune de puiet la 25.08, in conditii de stimulare zero.
Acuma, ori lasi natura sa-si faca treaba, ori faci un roi cu cea batrana, daca mai ai cu ce puiet de prin altii.
Se poate si situatia cu varooa, dar e mai putin probabil ca o alta familie, chiar si mai mica sa intre peste o unitate, si sa incerce o ...menajare. Eu exclud asta, da poate sa iti plece din cuib, sa se ridice pe cat de la acarian, sa se depopuleze, albina sa plece in alta familie, dar cu regina cu tot...poate in cazuri extrem de rare, si la o infestatie care depaseste...limitele.
ms
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde un OM » 30 Aug 2013, 21:10

De ce eu am zis ca matca tanara a plecat : am avut doua cazuri vazute de mine.
1. matca albastra care daduse deja 3 botci de schimbare linistita, la un control gasesc matca tanara facuta ghem, o iau fac un roi cu albina de rama cu puiet capacit, rama cu miere si pastura din altul, dar la controlul din a doua zi nu mai dau de matca si desfiintez roiul.
2. matca de anul acesta da matca de schimbare, gasita facuta ghem, incerc eliberare, ea fuge pe sub rame , o gasesc peste vreo cinci rame facuta iar ghem, o eliberez, constat iminenta decesului, grabesc sfarsitul.
un OM

Mesajde mihaesculucian » 01 Sep 2013, 12:46

v a multumesc pentru raspunsuri . da in roi a fost matca tinara dar daca e de schimb linistit de ce au dat o afara ? anu trecut la fel , dupa ce am strimtorat cuibu tot asa sa intimplat dar la alta familie. :?:
mihaesculucian

Mesajde brianoo_bz » 22 Sep 2013, 14:13

ASTA AM OBSERVAT SI EU IERI LA O FAMILIE MATCA 2011 CU ALB SI MATCA CU ROSU 2013 AMANDOUA PE ACEEASI RAMA , FAMILIA ERA FOARTE LINISTITA OUA PREZENTE PE RAMA , ACU VRO LUNA AM GASIT BOTCA DE SCHIMBARE LINISTITA APOI DUPA ECLOZIONARE AM MARCAT MATCA CU ROSU FARA SA STIU CA EXISTA SI CEA BATRANA , AM LASAT FAMILIA IN PACE CA STIU ELE CE TREBUIE FACUT :)
brianoo_bz

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR