Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

familie fara matca in aceasta perioada

Mesajde bologanikolae » 12 Oct 2013, 09:38

Buna ziua ,vreau sa va intreb am primit o familie de la cineva fara matca cum trebuie procedat sa o salvez ?

respectivul a spus ca sunt si trantori in stup , nu este normal in perioada asta sa mai fie

cum trebuie procedat :scuturat si albinele sa mearga singure la celelalte supuri 9 la numar ,
sau unificat cu altul ?
bologanikolae

Re: familie fara matca in aceasta perioada

Mesajde B.K » 12 Oct 2013, 10:21

Cea mai buna solutie este unificarea , cu un roi sau o familie mai slaba.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Trantorul@ » 12 Oct 2013, 11:30

Ia si punete la punct cu fenomenul de bezmeticire si pe urma ai sa intelegi de ce sunt trantori la ora asta ( foarte putine familii tin cativa trantori peste iarna , pana anul asta nu am avut nici una si anul asta doar 1). Ia si cauta pe forum si ai sa vezi ca sau scris pagini intregi despre ce si cum tre sa faci. ( sfatul meu este sa uiti familia respectica , este bzmetic de cel putin 24 + ... zile , aproximativ 1,5 luni asa ca scutural si uita de el ).
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde B.K » 12 Oct 2013, 11:57

Depinde si cati trantori are
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde proapis13 » 12 Oct 2013, 14:02

Pune si tu la avatar localitatea de unde esti sau de unde ai stupina si poate gasesti un coleg apicultor sa te ajuta
E un coleg pe forum ce doneaza 2 matci
Astazi m-a rugat un prieten cu ceva regine dupa ce a facut cateva unificari

In alta ordine de idei daca ai primit stupul cadou roaga-ti binefecatorul sa-ti acorde si asistenta tehnica
Daca ai dat bani pe el considera ca vinzatorul si-a batut joc de tine si procedeaza ca atare;dui stupul inapoi si cere-i banii
Daca l-ai luat asa cu buna stiinta suporta consecintele
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 12 Oct 2013, 14:44

bologanikolae scrie:Buna ziua ,vreau sa va intreb am primit o familie de la cineva fara matca cum trebuie procedat sa o salvez ?

proapis13 scrie:Daca ai dat bani pe el considera ca vinzatorul si-a batut joc de tine si procedeaza ca atare;dui stupul inapoi si cere-i banii

Bologa, afirmi ca l-ai primit fara matca. Pe ce te bazezi? Stiai ca e fara a matca si n-ai facut nimic pana acum? Te-a informat omul ca nu are matca?
Ar fi corect sa stii ca o matca poate sa "cada" din motive necunoscute sau chiar stuparul sa o omoare din neatentie. Cand verifici stupul si asezi ramele la loc se poate intampla ca nimica sa o strivesti.
- daca te-a informat ca n-are matca, n-ai ce reprosa.
- daca nu te-a informat...iar tu ai luat matza in sac si n-ai verificat...n-ai ce reprosa. N-ai garantia ca nu ai omorat-o chiar tu si initial avea.

Asta nu te ajuta sa rezolvi problema, dar te indeamna sa constientizezi ca nu e cazul sa ii reprosezi nimic omului. Marfa se verifica la receptie, cel mult imediat dupa...

Dai prea putine detalii!!! De cand ai familia, cand ai vazut ultima oara puiet si de care (lucratoare sau trantori). Cum ai constatat (si ajutat de cine) ca nu ai matca. Ai facut vre-un tratament pana acum? Daca DA, cu ce si cat ai pus?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dila Daniel » 12 Oct 2013, 19:38

bologanikolae scrie:Buna ziua ,vreau sa va intreb am primit o familie de la cineva fara matca cum trebuie procedat sa o salvez ?
...

Daca este bezmetic,sau matca trantotita,in aceasta perioada,varianta practica este desfintarea(asa cum ai zis,scuturat,sa se duca albina unde vrea)
Celelalte variante sunt de satisfacerea curiozitatilor...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Aurel1959 » 12 Oct 2013, 19:44

Subscriu la cele spuse de Trantorul.
Ce importanta are numarul de trantori? Cineva spunea ca depinde de cati trantori are. :D
Pentru ce unificare daca exista sansa sa omoare si cealalta matca?
Mai bine scuturat intr-o zi calduroasa si asfel exista sansa sa se mai recupereze din albina care poate intra in ceilalti stupi .Acum e perioada cand este acceptata mai usor.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde nae » 12 Oct 2013, 20:00

respectivul a spus ca sunt si trantori in stup , nu este normal in perioada asta sa mai fie

cum trebuie procedat :scuturat si albinele sa mearga singure la celelalte supuri 9 la numar ,
sau unificat cu altul ?

Cunosc un flacau din Vl Gologan Nicolae , coleg cu Boaba Iulian !?
Ma suna ieri Bobita si ma intreaba ce sa faca cu o fam ''furata''(furtisag) ...
Inteleg ca mai ai 9 fam , adica ai idee despre stupi , cum ai primit aceasta fam ?, daca avea antrax !?
Nu te grabi s-o unifici ; ce cunosti despre stare ei de sanatate ?, LE/varrooza /nosema...
Prezenta trantorilor ,in aceasta perioada,este normala in fiecare perioada ; anormala e situatia care impune prezenta lor (matca epuizata / cu probleme /trantorita )
Eu as returna-o .
nae

Mesajde Aurel1959 » 12 Oct 2013, 23:46

Intradevar este un punct de vedere de luat in seamaLa acest aspect nu ma-am gandit.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR