Ma gandesc ca si la noi sunt destui care aplica genul de management aratat mai jos. Poate aveti chef sa ne impartasiti si noua din experientele/tehnicile Dvs.
Studiul de mai jos facut de americani si in care au fost implicate 500 de familii de albine.
http://scientificbeekeeping.com/winter-colony-losses/
In grafic se vede cum indiferent de putere majoritatea familiilor tind spre 10 rame in ianuarie (California - la noi mai tarziu
Observati liniile rosii(nucleele f. slabe -"dinks")... o parte din ele ele recupereaza in spectaculos in primavara si ajung tot pe 10 rame.
Aplicatii practice in urma studiului:
Nu merita formarea unor colonii uriase toamna pentru ca oricum in primavara majoritatea vor ajunge undeva la 10 rame.
Coloniile slabe le poti considera pierdute inca din toamna adica nu unifica.
Mai este inca un tip care promoveaza conceptul de "apicultura autosustenabila" - Michael Palmer... ideea ca fiecare apicultor sa isi creasca propriile matci si sa aiba pe langa familiile puternice de productie un numar de nuclee pe care sa le ierneze pentru a avea in primavara stocuri de matci si eventual noi familii productive. Avand in vedere ca se face selectie de matci multe dintre ele se dezvolta spectaculos in primavara ajungand familii de productie puternice. Nucleele se vor forma prin divizarea familiilor neproductive. Nucleele pot fi divizate de mai multe ori pe parcursul verii si pot fi puse la lucru impreuna la fel cum face si Dan Margarit. Am vazut ca si el ierneaza nuclease insa la interior - in Canada nici nu ar fi posibil altfel.
Mie personal nu mi-a placut ideea asta de a unifica doua familii sau tehnica de egalizare a familiilor.
Daca cititi in studiu familiile slabe sunt slabe in urma unor probleme(in genere boli) si ca de obicei problemele se extind la stupii invecintati. Adica as unifica sa zicem daca printr-un accident am ucis toamna o matca dar nu in cazurile unor familii care s-au dezvoltat prost pe parcursul verii. Am avut asa ceva si am lasat-o in plata Domnului... is curios daca va trai si daca va face ceva la primavara.
Doamne ajuta.
P.S. Nu ma bag in seama, nu ma intereseaza banii UE(hoti nenorociti UE = SU {Soviet Union})... sunt doar un obsedat de albine.