Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Sfat pentru unificare

Mesajde Tavi » 07 Apr 2014, 13:26

Am iernat doi roi intr-o cutie despartiti de o diafracma cu fereastra si sita la mijloc. La o alta familie matca a murit. Vreau sa dau una din matci de la roi familiei orfane si sa unific cei doi roi.Cum sa procedez? Ajunge daca bag matca intr-o cusca si o dau familiei sa o elibereze iar dintre roi scot diafracma sau trebuie sa mai fac si altceva.
Tavi

Re: Sfat pentru unificare

Mesajde proapis13 » 07 Apr 2014, 13:50

Exista un topic despre unificare la adresa de mai jos,urmeaza sfaturile de acolo ;)
viewtopic.php?f=11&t=588&hilit=unificare#p9552[
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Tavi » 07 Apr 2014, 14:26

Mersi, dar nu prea seamana cu cazul meu.
Tavi

Mesajde teinegru64 » 07 Apr 2014, 17:40

Scoate diafragma.
Fara nici o aluzie la cazul tau.
O tiganca avea dureri in gat.Merge cu sotul la doctor.Intra in cabinet ,sotul asteapta la usa.Explica necazul...doctorul ii spune...-Doamna aveti o laringita,va voi prescrie medicamente ....dar pe durata tratamentului trebuie sa va feriti de frig.....deoarece puteti contacta foarte usor si o cistita.Si se complica lucrurile.
Iese tiganga afara.....tiganul ...-Ce a zis ca ai fa ?
-A zis ca sunt cinstita dar... largita.
De acest banc imi amintesc cand aud de unificarea roiurilor in primavara.
Ps
Si matcile fac cistita de e....largita :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde gabi bee » 07 Apr 2014, 20:51

Tavi scrie:Am iernat doi roi intr-o cutie despartiti de o diafracma cu fereastra si sita la mijloc. La o alta familie matca a murit. Vreau sa dau una din matci de la roi familiei orfane si sa unific cei doi roi.Cum sa procedez? Ajunge daca bag matca intr-o cusca si o dau familiei sa o elibereze iar dintre roi scot diafracma sau trebuie sa mai fac si altceva.

un caz similar am avut in primavara asta , familie fara matca si cativa roi mai slabi doi-intr-unul, despartiti de diafragma cu sita ! cum am facut eu : pusa una din matcile din roii doi-intr-unul in cusca , pusa cusca intre ramele familiei fara matca si stropit bine cu tuica ! orificiul custii astupat pt 2 zile dupa care pus putina ceara ca sa poata fi eliberata usor [poti sa pui si apifonda] ! in roii la dublu stropit bine cu tuica , scos diafragma si apropiate ramele la jumatate dupa care nu se mai deranjeaza cateva zile ! unificarea este garantata la roi iar la familia la care ai dat matca depinde de mai multi factori si anume de cand este fara matca, si-a tras botci , a inceput albina sa oua ,etc !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Tavi » 08 Apr 2014, 08:24

Mersi mult. Asa o sa procedez si eu.
Tavi

Mesajde alexx » 08 Apr 2014, 09:17

tocmai ce am facut o unificare cu succes orfanizeaza unul dintre roi si da matca la stupul care zici ca numai are matca apoi dupa doua zile rupe toate inceputurile de botci si baga matca o noapte in cusca in noul roi format impreuna cu albine insotitoare dimineata o eliberezi si o va accepta sigur inca ceva inainte de unificare dale cu ceva tuica dar sa nu fie tare rau asa doar de miros
alexx

Mesajde ignatov andrei » 08 Apr 2014, 11:04

Tavi scrie:Am iernat doi roi intr-o cutie despartiti de o diafracma cu fereastra si sita la mijloc. La o alta familie matca a murit. Vreau sa dau una din matci de la roi familiei orfane si sa unific cei doi roi.Cum sa procedez? Ajunge daca bag matca intr-o cusca si o dau familiei sa o elibereze iar dintre roi scot diafracma sau trebuie sa mai fac si altceva.

Daca ai o lada libera, muta un roi in acea lada, si lasi lada cu roiul pe locul lazii duble.
Muta familia orfana si in locul ei pune lada dubla care are un singur roi.
Cei doi roi vor capta culegatoarea (toate manevrele le faci cu urdinisul redus cat sa incapa trei albine).
Mai tarziu, ce mai ramane din lada cu familia orfana, imparti la cei doi roi.

Gandeste-te, folosind metodele expuse mai sus de ceilalti colegi, ca s-ar putea sa ramai cu o singura matca!
La urma urmei, faci cum vrei!
Bafta!
ignatov andrei

Mesajde vasilefi » 09 Apr 2014, 10:51

la comentariul lui ignatov am o intrebare.
daca muta familia orfana, in locul ei ramanand un roi, culegatoarea de la familia orfana va incerca sa intre in lada cu roi.
nu se vor incaiera albinele in cazul acesta?
vasilefi

Mesajde ignatov andrei » 09 Apr 2014, 12:02

vasilefi scrie:la comentariul lui ignatov am o intrebare.
daca muta familia orfana, in locul ei ramanand un roi, culegatoarea de la familia orfana va incerca sa intre in lada cu roi.
nu se vor incaiera albinele in cazul acesta?

NU! Am specificat ca se reduce urdinisul!
Nefiind casa lor, mai ales ca sunt orfane, vor lasa garda jos! ;)
Mai retine un lucru, ele nu vin la furat, cauta gazduire! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 09 Apr 2014, 20:09

cornelioandanciu scrie:Vad ca unii care ii fac pe altii pinguini nu posteaza sa-i ajute pe cei care au nevoie! Ca asa au zis, ca aia cu stupi putini dau sfaturi pe forum, bla... ,pai de ce nu ii ajuta dumnealor cei care au pus altora numele de pinguini , pe cei care au nevoie?

Poate pentru ca se pricep doar la "botezat", nu si la apicultura! :lol:
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 09 Apr 2014, 20:23

cornelioandanciu scrie:Vad ca unii care ii fac pe altii pinguini nu posteaza sa-i ajute pe cei care au nevoie! Ca asa au zis, ca aia cu stupi putini dau sfaturi pe forum, bla... ,pai de ce nu ii ajuta dumnealor cei care au pus altora numele de pinguini , pe cei care au nevoie?

Pinguinul trebuie tinut izolat pe banchiza. Daca da de uscat si ii da cumva prin cap ca ar putea sa zboare?! :D
Pinguin Power!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR