Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Materiale izolatoare

Mesajde vasilefi » 15 Oct 2015, 09:08

caut o solutie pentru izolarea stupilor sub capac, (in conditiile in care am fund AV si folosesc folie) si am urmatoarele alternative

1. carpe - nu prea am, trebuie sa cumpar la sac ce nimeresc, cu aprox. 2 lei/kg
2. pasla - am gasit cu 7 lei/mp cu grosime de 7mm sau 10 lei/mp cu grosime 10mm
3. vata minerala Knauf, mai am acasa ca cea din imagine, nu e asa prafoasa, e facuta partial din materiale naturale
http://www.depozit-online.ro/shop/vata- ... ic-044-918

as folosi vata minerala ca tot o am disponibila dar nu se recomanda pentru ca praful de sticla irita albina...
nu ar trebui sa o irite insa daca folosesc folie. gresesc?
vasilefi

Re: Materiale izolatoare

Mesajde yulian » 15 Oct 2015, 09:19

Eu am podisorul mai inalt...in el pun polistiren de 1 si deasupra niste ziare, FAV. Iernez in fundul gol cu folie deasupra. Prin februarie, dupa ce apare puietul, pun polistiren si subarul ;)
yulian

Mesajde Dila Daniel » 15 Oct 2015, 09:25

vasilefi scrie:caut o solutie pentru izolarea stupilor sub capac, (in conditiile in care am fund AV si folosesc folie) si am urmatoarele alternative

3. vata minerala Knauf, mai am acasa ca cea din imagine, nu e asa prafoasa, e facuta partial din materiale naturale

as folosi vata minerala ca tot o am disponibila dar nu se recomanda pentru ca praful de sticla irita albina...

4.etaj(cat cu ramele goale)cu alta folie peste el
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde modigliani » 15 Oct 2015, 09:31

vasilefi scrie:

Vata minerala nu are absolut nicio legatura cu praful de sticla .
Vata de sticla , odata cu alte materiale dovedite ca fiind cancerigene ( de ex. azbocimentul , azbestul , etc ) au fost retrase de pe piata si din productie .

Eu nu afirm aici ca nu ar putea dauna albinei , pentru ca nu ma pricep , Insa cu siguranta nu prezinta praf de sticla .

In alta ordine de idei , un material bun si cu proprietati termoizolante este polistirenul extrudat . Dar cam scump .
modigliani

Mesajde MyBees » 15 Oct 2015, 09:50

@vasilefi, eu folosesc materialul asta: viewtopic.php?f=15&t=16&start=272 (vezi in josul paginii) si se comporta foarte bine.

La stupii cu fund de sita vine: rama/folie/kronotherm/polistiren extrudat/capac

La stupii cu fund plin(unde nu am podisorul de sita) folosesc peste rame un material textil cu tesatura densa si rezistenta din genul celui folosit la copertine(metraj si il aduci la dimensiunile tale): Rama/panza/kronotherm/polistiren extrudat/capac

Deocamdata nu simt nevoia sa mai schimb ceva
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde yulian » 15 Oct 2015, 09:53

modigliani scrie:In alta ordine de idei , un material bun si cu proprietati termoizolante este polistirenul extrudat . Dar cam scump .

Nu ai nevoie de extrudat deasupra...ca nu ajung albinele la el ;)
yulian

Mesajde catalin.decu » 15 Oct 2015, 09:56

Dila Daniel scrie:
vasilefi scrie:caut o solutie pentru izolarea stupilor sub capac, (in conditiile in care am fund AV si folosesc folie) si am urmatoarele alternative

Cat cu rame goale sau cat GOL(fara rame)? In cazul in care asezam CAT CU RAME GOALE ,acestea nu mucegaiesc peste iarna?
Multumesc!
catalin.decu

Mesajde mausica » 15 Oct 2015, 10:10

Eu folosesc peste folie polistiren si sunt foarte multumit.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde asd » 15 Oct 2015, 10:32

Am folosit extrudat peste capac(fara podisor, fara AV). Anul asta deocamdata nu am mai pus nimic si nu cred ca voi pune. Pana acum nu am prins ger fara zapada iar zapada e cel mai bun izolator pe capac. Tabla iara nu mai folosesc. La anul probabil ca o sa parafinez toate capacele.

Am inceput sa detest toate materialele astea gen polistiren, vata de sticla: gainile le mananca, soarecii isi fac cuib sub ele, gasesti faramituri peste tot... o porcarie. Imi pare rau ca am folosit polistiren la izolatia casei, de vata de sticla din pod am scapat din cauza soarecilor.
asd

Mesajde State » 15 Oct 2015, 10:35

vasilefi scrie:caut o solutie pentru izolarea stupilor sub capac

Care-i rostul ?
Daca nu te mai complici atat, ce se intampla? Îngheață albinele?
Sau iernezi roi pe 2-3 rame?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Dila Daniel » 15 Oct 2015, 10:49

catalin.decu scrie:
Dila Daniel scrie:

Cat cu rame goale sau cat GOL(fara rame)? In cazul in care asezam CAT CU RAME GOALE ,acestea nu mucegaiesc peste iarna?
Multumesc!

eu am folia dintre cuib si cat indoita spre fata .Adica un spatiu liber pe toata latimea cuibului de 2 cm(4 cm daca adaugi si grosimea de 2 cm a peretelui din spate)
Am iernat si fara acest spatiu si nu am avut probleme la ramele din cuib,care, tin sa intaresc ideea,sunt goale.
...catul este cu rame cladite dar fara miere prin celule
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde vasilefi » 15 Oct 2015, 11:01

State, rostul e ca vreau sa elimin condensul de sub folie
stiu ca unde e familia puternica nu e problema daca se face putin condens dar sa fiu linistit mai bine ii aranjez pe toti si ma scap de-o grija
daca las doar folia si capacul e prea mare diferenta de temperatura, se face condens in special la colturi, apar urme de mucegai in partea superioara a ramelor si nu e cel mai bun mediu pentru iernarea albinelor

modigliani, vata minerala contine si sticla, desi nu in aceeasi proportie cu ce se fabrica in trecut
vezi in linkul ce l-am dat
"Vata minerala de sticla KNAUF CLASSIC este un material izolant din fibre minerale, pe bază de sticlă"

Mybees, multumesc o sa caut materialul respectiv
polistirenul il pui peste material sau presat in capac?
vasilefi

Mesajde mellis » 15 Oct 2015, 11:26

Corp sub cuib pe post de beci de ce nu folosesti (nu am vazut in lista)?
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vasilefi » 15 Oct 2015, 11:54

varianta cu corp sub stup nu am analizat-o inca pentru ca nu am fund detasabil la toti stupii
in general caut sa aplic aceleasi operatiuni la toti stupii.
dar daca tot ai mentionat cred ca voi pune corpul sub stup la cei 2 MER ce ii am
sa ii pun cu rame goale?
vasilefi

Mesajde mellis » 15 Oct 2015, 12:04

Unde nu am rame cladite (roiuri de anul acesta) folosesc corp gol - fara rame, altele au catul cu rame pus dedesubt.
Am vazut pareri ca albinele ar cadea daca nu sunt rame in corpul "beci", dar ma indoiesc ca stau ciorchine sub ramele de cuib, nu imi fac probleme.
Cuibul ridicat protejeaza familia de curenti si nu numai, merge in "formula" AV+Folie.
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd » 15 Oct 2015, 12:10

mellis scrie:Unde nu am rame cladite (roiuri de anul acesta) folosesc corp gol - fara rame, altele au catul cu rame pus dedesubt.
Am vazut pareri ca albinele ar cadea daca nu sunt rame in corpul "beci", dar ma indoiesc ca stau ciorchine sub ramele de cuib, nu imi fac probleme.
Cuibul ridicat protejeaza familia de curenti si nu numai, merge in "formula" AV+Folie.
Sanatate

Eu cred ca le place mai mult fara rame in corpul de jos. Ridica de curios corpul cu albine cand e frig si vezi ce ghem fain se formeaza... ca o minge de fotbal.

Vezi un ex. la minutul 3:
https://www.youtube.com/watch?v=_KE8-ku ... Ex&index=4
asd

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR