Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Inversare rame iarna

Mesajde robert georgescu » 13 Ian 2016, 17:58

Buna ziua. Sunt incepator in stuparit. Am un singur stup inceput in 2015. Pentru iernare l-am restrans la 4 rame.
Cum iarna asta (2015-2016) a avut perioade multe cu zile calde, am observat ca ghemul sta pozitionat pe rame spre urdinis.
Mierea de pe ramele de mijloc din zona ghemului s-a cam terminat. I-am pus de 1 saptamana o placa de Apifonda. Azi (13.01.2016) am scos si ramele si le-am analizat putin. Albinele par ok, matca este si ea prezenta si in miscare pe acolo.
Nu stiu daca ghemul se va deplasa si spre partea din spate a ramelor (in partea opusa urdinisului). Ca sa fiu eu mai sigur ca o sa aibe hrana, ar fi bine daca as rasuci ramele? Cum ghemul are tendinta de a sta spre urdinis, daca le rasucesc, o sa vina pe jumatea cu miere.
Multumesc anticipat pentru sfaturi.
robert georgescu

Re: Inversare rame iarna

Mesajde proapis13 » 13 Ian 2016, 20:10

Ai discutii despre intoarc erea cuibului la adresa de mai jos....spor la citit... ;)
viewtopic.php?f=4&t=2045&hilit=intoarcerea+cuibului#p54801
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde robert georgescu » 15 Ian 2016, 16:55

Am citit discutiile din linkul dat de dvs. Dar acelea se refera la perioada de dupa iernare.
Pe mine ma interesa o parere pentru perioada de acum. Sa fortez albina sa vina pe jumatatea de rame cu miere, prin aceasta operatie.
As fi vrut, sa stiu, din experienta, daca asa se va intampla.
robert georgescu

Mesajde FlorinPlopsoru » 15 Ian 2016, 17:06

robert georgescu scrie:Am citit discutiile din linkul dat de dvs. Dar acelea se refera la perioada de dupa iernare.
Pe mine ma interesa o parere pentru perioada de acum. Sa fortez albina sa vina pe jumatatea de rame cu miere, prin aceasta operatie.

Salutare! Si eu sunt începător. Am de vreo trei ani albine. Dinamica Ghemului de iernare este de jos in sus ,apoi se muta spre spatele stupului( mai se intampla sa aibe puiet si nu se muta,dar astea sunt excepții) .deci in mod normal se vor muta spre spate. In prima iarna,asa am facut si eu,am ,,zgârmat ,, sa vad ce se intampla si am răsucit ramele. Mai grav...am răsucit una da una nu,reducând la jumate rezerva de hrana. Bineînțeles ca mi a leșinat acel stup... Lasa le in pace!, daca le ai pus turta deasupra,verifica peste doua saptamâni.daca a terminat o ( desi nu cred) ii pui alta. Grija exagerata le face rau. Am reținut o vb aici pe forum,, stupul nu e butoi cu murături sa iti bagi nasul in el de fiecare data cand te doare capu!,,. Mare om cine a spus treaba asta...
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde vulpea » 15 Ian 2016, 17:10

pt r.g.:daca ai constatat personal ceva,dece trebuie sa traga altcineva concluzia ce trebuie sa faci ? daca ai vazut cum reactioneaza albinele,dece trebuie sa hotarasca altii ce trebuie sa faci ? dece trebuie sa dai credit la altii mai mult decat tie ? sau nu crezi ca poti aprecia corect o situatie ? succes !
vulpea

Mesajde Gicuta » 17 Ian 2016, 17:14

FlorinPlopsoru scrie:
robert georgescu scrie:Am citit discutiile din linkul dat de dvs. Dar acelea se refera la perioada de dupa iernare.

Salutare! Si eu sunt începător. Am de vreo trei ani albine. Dinamica Ghemului de iernare este de jos in sus ,apoi se muta spre spatele stupului( mai se intampla sa aibe puiet si nu se muta,dar astea sunt excepții) .deci in mod normal se vor muta spre spate. In prima iarna,asa am facut si eu,am ,,zgârmat ,, sa vad ce se intampla si am răsucit ramele. Mai grav...am răsucit una da una nu,reducând la jumate rezerva de hrana. Bineînțeles ca mi a leșinat acel stup... Lasa le in pace!, daca le ai pus turta deasupra,verifica peste doua saptamâni.daca a terminat o ( desi nu cred) ii pui alta. Grija exagerata le face rau. Am reținut o vb aici pe forum,, stupul nu e butoi cu murături sa iti bagi nasul in el de fiecare data cand te doare capu!,,. Mare om cine a spus treaba asta...

Exact asa. Asigura-te ca au mancare deasupra pana la infloritul pomilor fructiferi. Nu mai umbla in cuib, ca nici la tinein casa nu umbla nimeni iarna. Si pana cand ti-am spus, citesti si te pregatesti!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde dorindafi » 17 Ian 2016, 19:44

literele mici eu nu le pot citii bine asha ca scrie la avatar cu litere mari :o : de unde esti
dorindafi

Mesajde geangu » 18 Ian 2016, 00:31

iarna nu se umbla in stupi !
geangu

Mesajde robert georgescu » 18 Ian 2016, 10:45

Multumesc pentru sfaturi. Sunt din Rm.Valcea.
Stau la casa si e frumos sa aibe omu' de toate. Asa ca m-am hotarat sa-mi fac si cativa stupi.
Pasiune si indemanare se gasesc.... :)
De citit, citesc cam de 1 an, dar forumurile sunt vaste, manualele sunt stricte. Si pana nu capeti si ceva experienta, iti trec tot felul de pareri prin cap.
Daca ar trebui asa ... daca o fi mai bine asa ...
robert georgescu

Mesajde robert georgescu » 18 Ian 2016, 11:03

Grija asta vine si din faptul ca speram ca de iunie, de cand am cumparat matca (si cu 2 rame cu puiet si albina + o rama de miere de la o cunostinta) si pana in toamna, sa se dezvolte si stupul mai mult. Am mai avut o rama cladita plus una pe care a cladit-o stupul. Matca, de outat, nu a ouat decat pe ramele inchise la culoare, cele care au avut puiet. Pe celelalte mai noi, nu. Sirop le-am dat mereu. Si spre toamna cred ca au si blocat cuibul. Asa ca am intrat in iarna doar cu 4 rame ca si cuib. Anul asta as vrea sa mai fac 2 stupi, sa cumpar 2 matci. Si daca nu imi iese stupul din iarna, ma desumflu. Sa o iau iar de la capat ...
robert georgescu

Mesajde maximotgv » 18 Ian 2016, 11:51

robert georgescu scrie: Si daca nu imi iese stupul din iarna, ma desumflu. Sa o iau iar de la capat ...

Pai daca te desumli asa repede inseamna ca nu rezisti la ace si nu esti bun de stupar! :D
maximotgv

Mesajde gica.mosu » 18 Ian 2016, 20:35

dorindafi scrie:

literele mici eu nu le pot citii bine asha ca scrie la avatar cu litere mari :o : de unde esti

OOOOOF, ci intrebare-DE UNDE ESTI?!????...PAAAI,sunt exstraterestru :idea: (nu te-ai prins=un VAMPIR ENERJETIC...13 ian ajunul anului nou pe rit vechi...apar multi-si conturi fantoma...)uitate in avatar cand m-am nascut siiii.....Rusinica, de ce ma certi....au mai facut si altii"copii diiin flori" nu sunt primul :idea: ...Ba,am si sustinatoooori care i-mi da sfaturi"pretioaseeee=subliniateee" si io vai de capul meu ma tem de-o intepatura :oops: din toati partali inclusiv ca pierd un stup:oops:Daaar nu-i nimic ma fac eu mare,pun mana pe carte=citesc si....va dau cuuuu"fum'nas" :D
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2016, 21:06

gica.mosu scrie:
dorindafi scrie:

OOOOOF, ci intrebare-DE UNDE ESTI?!????...PAAAI,sunt exstraterestru :idea: (nu te-ai prins=un VAMPIR ENERJETIC...13 ian ajunul anului nou pe rit vechi...apar multi-si conturi fantoma...)uitate in avatar cand m-am nascut siiii.....Rusinica, de ce ma certi....au mai facut si altii"copii diiin flori" nu sunt primul ...Ba,am si sustinatoooori care i-mi da sfaturi"pretioaseeee=subliniateee" si io vai de capul meu ma tem de-o intepatura :oops: din toati partali inclusiv ca pierd un stup:oops:Daaar nu-i nimic ma fac eu mare,pun mana pe carte=citesc si....va dau cuuuu"fum'nas"

Desteptaciunea dumneavoastra...cu ce vii nou...???
Macar eu l--am trimis la citit...
Tu bati campii si totodata musti de c*r doi apicultori de la care ai de invatat cate ceva... :oops:
E BUNA AGHIASMA ...in ceas de seara...???....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Marius Adrian » 18 Ian 2016, 21:17

Eu nu stiu de ce iti bati capul cu asemenea oameni. Eu trebuie sa fac eforturi ca sa inteleg ce scrie.
Marius Adrian

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2016, 21:27

Marius Adrian scrie:Eu nu stiu de ce iti bati capul cu asemenea oameni. Eu trebuie sa fac eforturi ca sa inteleg ce scrie.

Tinere apicultor,anul asta il iau...de suflet pe mos...o sa il am de musteriu... ;)
In alta ordine de idei...
Daca iti e frica sa bagi apipixuri in stup pe perioada iernii si vrei ca albinele tale sa beneficieze doar de miere,in prima zi cu zbor intorci toate ramele cu 180 de grade,daca nu au puiet in mijlocul cuibului,sau una da si una ba daca au puiet...pui deasura punga cu miere ca albina sa se traga in mijlocul stupului sa formeze un nou ghem pe puiet... :idea:
proapis13

Mesajde Marius Adrian » 18 Ian 2016, 21:36

1.Eu ma refeream la gica mosu. 2. Proapis ai incercat metoda asta cu inversarea ramelor, si cu ce rezultate?
Marius Adrian

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR