Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mutare albine in stup nou

Mesajde robert georgescu » 01 Mar 2016, 11:27

Buna ziua. Am cautat pe forum discutii in legatura cu inlocuirea unui stup vechi cu unul nou, dar nu am gasit nimic. De citit prin carti am mai citit, dar experienta si explicatiile mai in detaliu sunt sfinte. :)
Am un stup orizontal de anul trecut. A intrat in iarna pe 4 rame.
Peste iarna am facut 2 lazi de Dadant pe 10 rame cu cat de 1/2. Anul asta as vrea sa mai fac inca 2 stupi.
Stupul vechi, la ploi mai insemnate cantitativ, trage apa printre capac si corpul stupului. Coltul dinspre urdinis arata cam urat. Si la interior, in partea de jos, coltul este cam innegrit de cand a tras apa.
Albina acum este ok. Exista si puiet capacit si necapacit.
Cum tot am 2 lazi noi si stupul orizontal vechi are problemele astea, ma gandeam sa mut albina intr-unul curat si, pana sa vina vremea sa fac divizarea sa ii remediez problemele si sa-l curat pe cel vechi.
Cand as putea sa fac tranvazarea? Albina care mai ramane in stupul vechi o scutur (desi nu prea vad cum cu un stup orizontal pe 18 rame) sau o las sa intre singura in stupul nou, care o sa-l pun pe locul celui vechi.

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
robert georgescu

Re: Mutare albine in stup nou

Mesajde un OM » 01 Mar 2016, 11:43

Daca temperatura exterioara este de macar 12 grade se muta ramele cu albina cu atentie sa fie matca pe una din ele, iar orizontalul de 16, 18, douzecispaipe rame se tranteste de pamant. Daca matca nu este transferata pe rame exista posibilitatea sa ramana pe pamant alaturi de un ghemulet de albina. Albinele se vor orienta repede si in cateva minute vor fi toate in casa noua. Daca ai pune si o turta in cap, sau o punga de sirop fara insa a-l presa cu scandurele, podisor, familia iti va multumi, pe limba lor!
un OM

Mesajde robert georgescu » 01 Mar 2016, 14:06

Multumesc pentru sfat.
robert georgescu

Mesajde Gicuta » 01 Mar 2016, 15:06

Sa fie soare afara, iar lada noua sa o tii in soare sa inmagazinele caldura. Cum a spus si antevorbitorul, ai grija ca matca sa ajunga in noul stup :). Succes!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde robert georgescu » 01 Mar 2016, 16:35

Da. Lada o am afara de cateva zile. Sa se usuce bine vopseaua si sa se aeriseasca.
Stupul are fund AV detasabil. Corpul si fundul nu au imbinarea in falt, muchiile sunt drepte. Prinderea lor am facut-o cu carabiniere.
Ca sa nu mai patesc ca la cel orizontal, desi in partea de sus nu o sa mai am problele, capacul avand si streasina si se pune peste tot corpul, citeam intr-o carte veche de Hristea ca se poate da o pelicula de vaselina pentru etansare si sa se evite si problema propolizarii.
Ati mai intalnit obieciul asta?
robert georgescu

Mesajde Gicuta » 01 Mar 2016, 23:15

Afara tre' sa stea cand e soare.
Daca fundul se aseaza bine, n-ai nicio treaba. In plus, daca ai fund AV, de ce iti trebuie faltz intre fund si corp??? La tine e foarte important cum sta podisorul!
Sculele sunt mult mai performante astzi pentru realizarea etamseizarii. Daca ai fund AV poti pune folie sub el (daca nu esti multumit de etanseizare). Propolizarea este de dorit, fata de vaselina (care este un produs artificial).
Si sa fii atent la procedura de propolizare.a albinelor ...e foarte interesanta!!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde vslsilviu » 02 Mar 2016, 08:37

daca nu arde ... si nu pare... lasa-l in pace pana dupa 15 aprilie; deschide urdinisul si pune-i o folie (urmaresti daca se face condens) ... operatia a fost descrisa bine de colegi mai sus... manevrate cu grija ramele! eu la acest moment as muta doar daca e urgent (mucegai, albina moarta, urme nosemoza etc.)
vslsilviu

Mesajde robert georgescu » 07 Mar 2016, 14:31

Sambata (5 martie 14 grade) am mutat albinele in stupul nou (unicul stup). Treaba a decurs simplu.
Problema este ca nu mai are regina. Si la ultima vizita nu vazusem matca, dar cum cuibul avea si puiet capacit si necapacit, am zis ca o fi ea pe undeva.
Am vazut cateva botci. Albina are un comportament normal. Mai sunt ceva zone cu puiet capacit. De adunat polen, adunala greu.
Ce sanse sunt ca noua regina sa se si imperecheze? La vreo 100 de metri am un vecin care are 7 stupi. Cred ca noua regina ar trebui sa iasa pe 15-20 martie.
Din ce motive sa fi murit regina? Albinele or fi avut vreun motiv sa o shimbe?
robert georgescu

Mesajde rihmond » 07 Mar 2016, 20:37

Ai mierlițo tu umblind mereu în stup.
rihmond

Mesajde mausica » 07 Mar 2016, 20:39

robert georgescu scrie:
Ce sanse sunt ca noua regina sa se si imperecheze? La vreo 100 de metri am un vecin care are 7 stupi. Cred ca noua regina ar trebui sa iasa pe 15-20 martie.

Tu ai idee ce ii trebuie unei regine sa se imperecheze ??? poate daca o plezneste vecinu atunci poate ai noroc :twisted:
treaba e ca ai nevoie de TRANTORI pt imperechere si nu prea as crede sa fie acuma :lol:

PS: ti-ar prinde bine sa mai citesti cate o carte ;) nu de alta dar vei avea nevoie
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde mausica » 08 Mar 2016, 16:56

ghitacusman scrie:
mausica scrie:treaba e ca ai nevoie de TRANTORI pt imperechere si nu prea as crede sa fie acuma :lol:

..n-ai cum sa crezi pana nu vezi .....TRANTORI.... :lol: . Robert , dupa ce se imperecheaza ,povestestei-i .....

Da da ai si tu dreptate. Sunt trantori si TRANTORI .

Ps : imi plac povestile....sunt bun ascultator ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Shrek » 08 Mar 2016, 21:50

robert georgescu scrie:Sambata (5 martie 14 grade) am mutat albinele in stupul nou (unicul stup). Treaba a decurs simplu.
Problema este ca nu mai are regina. Si la ultima vizita nu vazusem matca, dar cum cuibul avea si puiet capacit si necapacit, am zis ca o fi ea pe undeva.
Am vazut cateva botci. Albina are un comportament normal. Mai sunt ceva zone cu puiet capacit. De adunat polen, adunala greu.
Din ce motive sa fi murit regina? Albinele or fi avut vreun motiv sa o shimbe?

Se'mperecheaza, cum sa nu! Artificial! Dupa ce apare regina, o pui frumos in cutie si o duci la imperecheat artificial! Cauta pe net! Acu' nah, daca te costa mai mult transportul decat stupina, norocul tau!
A doua varianat ar fi sa-ti cumperi inca o familie de albine! Este mai sigur!
Shrek

Mesajde Marius Adrian » 09 Mar 2016, 12:32

Ai umor ciudatule.
Marius Adrian

Mesajde akmm » 09 Mar 2016, 15:11

Asta e cusurul incepatorului.Vrea si stup nou, si familie puternica, si rame perfecte si cules ca la nimeni si pana la urma se alege cu botci trase, si nu stie de ce, mai pe urma familie bezmetica desi a facut totul ca la carte pe care nu a citit-o si mai pe urma de tot da si sfaturi, ca ,,mosii'' sunt ramoliti si nu poti sa te apropii de ei de cata albina au in stupina...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde cucubau » 09 Mar 2016, 18:17

Nu trebuie uitat ca si apicultorii cu multi ani de experienta au fost canva la inceput. Unii au inceput cu dreptul altii cu stangul , dar au existat si cazuri in care primul pas desii a fost facut cu dreptul in loc sa fie facut in fata a fost facut inapoi.
Fiind la inceput nu trebuie descurajat , fiinca ori ce esec poate fi dezarmant , dar nu trebuie uitat ca ori ce sut in fund este un pas in fata.
akmm scrie:Asta e cusurul incepatorului.Vrea si stup nou, si familie puternica, si rame perfecte si cules ca la nimeni si pana la urma se alege cu botci trase, si nu stie de ce, mai pe urma familie bezmetica desi a facut totul ca la carte pe care nu a citit-o si mai pe urma de tot da si sfaturi, ca ,,mosii'' sunt ramoliti si nu poti sa te apropii de ei de cata albina au in stupina...

Poate ca apicultura in ultimii ani a evoluat , ca si in viata de zi cu zi si in apicultura exista "moda " , as zice moda veche moda noua . Numai ca albinele nu prea tin cont de cat de frumos este stupul sau cat de eleganta este fatada .
........
cucubau

Mesajde Florin Dobre » 09 Mar 2016, 19:07

cucubau scrie:Numai ca albinele nu prea tin cont de cat de frumos este stupul sau cat de eleganta este fatada .

As da un like dar nu gasesc butonul. :)
Deci la cum arata lazile mele ca aspect de asta sunt pline de albina. Asta era... :D
Poate reusesc si le revopsesc anul asta ca s-a dus vopseaua de nu mai stii care ce culoare a avut. Oi face si unu roz...ca tot vorbim de moda. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR