Culturile de BCA la vreme de seceta ...
Bai , am stat io si m-am gandit : sIMA asta al nostru este fantastic ! Este versatil si mereu cu un pas inaintea destinului . Pai ia luati acilea aminte de ce spun asta : pai asta toamna ma luam cu el pe tema cu "1000" de familii de bucuresteni tinuti de el si din gradina lui ..... ! Nici nu ma gandeam ca-n anu' asta sa n-o dea iarasi in castraveti . Cand colo , .... ce sa vezi , ..... ma suna mARIAN saptamana trecuta si-mi zise asa :
- Ia fii atent acilea , .... stai sa-t' spui ! .... Degeaba zici tu de mine ca cu castraveti . Ca acuma sunt cu BCA , cu polistiren , tencuieli , ..... d-astea ! Ca mi-am facut echipa !
- Bah , lasa-ma ca n-am timp ! Am deshtele bulite si tre' sa merg la consult ! N-am timp de BCA-urile tale .
- Da' ce-ai patit ?
- Pai mi le-am cam taiat cu flexu' !
- Da-le cu lipici , ca trece ... Sau cu CM 11 , d-ala de exterior . De prins le prinzi cu dibluri d-alea de plastic , nu-ti mai trebe operatii ..... . Daca-s si unghiile bulite le pui coltare de exterior , d-alea cu plasa de fibra .......
- mAREANE , ai chef de misto ? Lasa-ma , fratioare , ca n-am chef !
- Nu mah , ..... stai ca-ti spui numa'decat . E seceta . N-am timp nici de albine , nici de castraveti . Si cu Popa prostu - c-asa-i spui tu - nu m-am vazut de fo' cateva saptamani .....
- Da' de ce mah ? Te-a banat si ala ??? .....
Mie-mi pare rau ca l-am sutuit pe mAREAN . Dar m-a prins intr-un moment prost . Nu pot conduce si tocmai coboram la metrou . Mergeam la Municipal , la consult . Acuma , ..... in metrou fiind mi-a plecat gandu' la el . ..... Imi parea rau , nene , ca l-am luat tare . Si-mi mai parea rau ca nu l-am lasat sa-mi zica de BCA .
Vedeti voi , al dracu' BCA-ul asta e bun la seceta . Ca nu trebe' udat deloc . Decat nitel cu bidineaua cand pui piatra pe piatra . Da'-n rest nu trebe. mAREAN , zarzavagiu cu stofa , parca-parca a stiut ca va fi seceta anu' asta . Si i-a dat dracu' de castraveti , a insamantat BCA .
Acu' , la cat de mandru vorbea de el ...... cre' ca era d-ala altoitu' , argentinian ! D-ala de da cate 7 - 8 caramizi pe lujer !!! D-ala smecher ! Ca asta al nostru , vai soarta lui , da numa' 1 - 2 caramizi la fir , si-alea ...... vai mama lor , d-alea de 5 x 20 x 50 . D-alea de scoarta .
Acuma stau si ma gandesc : O fi "manevra" lu' Popa Prostu "? Ca prea s-a nimerit ca-n an de seceta mAREAN o da subit in BCA-uri !!!!! Parca-i prea cusuta cu ...... rugaciune alba ! ......
Ca ma si simt prost , sa mor io ! Io-i zic lu ala "Popa Prostu" , da' el are "sfat de taina" cu cine trebe' acolo sus , de-l invata de bine ! ...... Voi ce credeti ? Gresesc ???
........................................................
Anu' asta ..... ca anu' asta ! Culegem BCA ! Da' la anu ??? Cre' ca cel mai bine punem macaroane . Cresc fara sa fie udate , n-au nevoie de polenizare , .... iar - in functie de cultivator si de pretentiile acestuia - cresc cu ..... carne sau cu branza ! Bulionu' ( sanchi - ketchup-ul , c-asa-i spune-acuma ) creste peste drum de macaroane , pe tarlaua lu' niste veri primari d-ai lu Popa Prostu ! Ai dracu' , ..... au mare grija , cand e bulionu'-n parg , o iau pe aratura cu-n morman de etichete si le-agata de capace : "Dulce" sau "Iute" . C-au vazut ei in filme cu de Niro si cu Joe Pesci ca cica ar fi de doua feluri ......
.......................................................
- mAREANE , zi-ne si noua , de unde atata inspiratie in a parasi acest domeniu fascinant , castravecioria , si de-a te axa predilect inspre BCA-torie ?
- Pai , .... stai ca-ti spui , ..... asculta-ncoa !
- Ascult , ascult ! Sunt numa' urechi !
- Pai cre' ca d-aia nu-ti vad ochii . Da' stai ca sa-ti raspund :
Cand eram io mic aveam pe tataia cu care mergeam pe camp sa ne uitam la muguri . La vreme de seceta - ca anu' asta , de exemplu - , ne uitam la mugurii de BCA . Ei au forma paralelipipedica , da' nu-s prea mari . Tre' sa dai in bobi ca sa-i gasesti pe camp . Al'fel nu dai de ei , ai dracu' , ca ie mici !
Dupa ce-i gasesti ii belesti de coaja . Pe dosu' cojii scrie "topic inchis" sau clipoceste ceva de-ntelegi ca p-acolo are lumea multe de spus . Daca clipoceste inseamna ca-i an bun . E bine sa insamantezi BCA-ul . Atentie insa , semintele de BCA trebuiesc uscate toata ioarna pe soba , in coltul de vest . Al'fel ies niste alte alea , de-ti fac terenu' parloaga ..... Nu de alta , da' io stiu , c-am patit-o !
Atata doar , cand incolteste , trebe' udat numa'-n nopti cu luna plina si numa'-ntre unu si doua noaptea . Ca al'fel apare CI si are alta parere , zice ca nu-i bine cum faci si te enerveaza .........Si n-are rost .