Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Schema multiplicare - anarz

Mesajde B.K » 14 Noi 2013, 11:54

Eu am o carte in care scrie mai multe metodele de a face roiuri, plus scheme. Daca esti interesat incerc sa vad daca pot sa postez , e cam mult de scris.

PS : Cred ca topicul trebuia deschis la Inmultirea Familiilor De Albine
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde jenica67 » 14 Noi 2013, 15:40

Aici nu este vorba de cum faci roiurile. La o ferma de reproducere, trebuie sa arati cum mentii linia de prasila si trasabilitatea produsului, adica a matcii obtinute (pe sit am vazut in ex dat, era cu bivoli). Dupa mine trebuie sa ai o instructiune de lucru, in care sa arati cum produci materialul de prasila cu toate situatiile ce pot sa apara si cum urmaresti matcile care le produci, de la ou pana la vanzare, pentru a fi oriunde pe linia de productie identificabile. Cel putin asta cred eu, dupa ce am vazut ca se ocupa ARNAZ-ul asta, deci e o parere, nu o certitudine.
jenica67

Mesajde proapis13 » 14 Noi 2013, 17:50

La cata concurenta este pe piata nu cred ca o sa gesesti asa ceva curind
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 14 Noi 2013, 20:55

Mai ai o varianta si asta este cea mai buna
La adresa de mai jos ai lista cu stupinele de reproductie autorizate de ANARZ
mergi pe sursa si poate o sa te ajute cineva chiar la intocmirea actelor
Am apelat pt tine la un ,,replicator'' autorizat de regine si mi-a zis ca;
,,...nu fac pomana cu concurenta.... :o ''......o fi zis ca incerc sa-l concurez :lol:
http://www.apia.org.ro/masuri_piata/lis ... 062010.pdf
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 14 Noi 2013, 21:30

laurentiu.tirca scrie: Ai cumva posibilitatea sa o scanezi ? Sau sa imi zici autorii si cum se numeste ? Multumesc !

Dai click pe scrisul albastru si o sa-ti apara o lista cu 68 de producatori de material biologic
Alegi si tu pe cei mai propiati de tine si incepi investigatiile
proapis13

Mesajde B.K » 15 Noi 2013, 11:40

laurentiu.tirca scrie:Multumesc frumos tuturor celor care au raspuns....am gasit ce vroiam...este vb de un tabel in care se trec urmatoarele date:

Familii mama, familii starter, familii finisoare si nucleele in care se introduc matcile nefecundate, pe sesiuni, si schema dupa care lucreaza apicultorul.

Mai exact: se iau larve din familia x se introduc la startat in starterul y, la finisat in finisorul z si la imperecheat in nucleul w.

Am eu o schema , incerc s-o scanez sau sa-i fac o poza.

EDIT : Chiar nu pot sa te ajut , e un intreg capitol de studiat si nevand imprimanta/scaner nu am posibilitatea. In cartea asta gasesti un capitol despre genetica si modul de selectie . http://www.librarie.net/carte/81260/Api ... efan-Lazar

PS : Daca te intereseaza doar un tabel , cred ca poti sa-l faci singur , acasa. In carte nu e un tabel de genul asta , sunt scheme de incrucisari si selectie pe o perioada indelungata. In orice caz , cartea e foarte buna doar ca e putin piperata la pret , dar are 700 de pagini , una peste alta merita banii. Mie mi-a recomandat-o un apicultor .
B.K

Mesajde janese » 15 Noi 2013, 12:18

schema de multiplicare o faci ,propui tu cand faci dosarul.
dupa ce multiplicare faci(matci sau material biologic) propui o schema de multiplicare dar care se intinde pe trei-patru ani
deci schema ar trebui facuta anu asta ,dar o urmaresti de acum cativa ani....cu numarul familiei,care e ma-sa de unde provin tatzii... etc
ceva de genul.....
o schema desteapta era facuta de icda pe saitul lor... cum fac ei......dar au sters-o!!!
daca faci roi atunci continui schema mea cu patratele ca fiind roi stoloni...etc...cum ii identifici pe fiecare de unde vine,ce cod ii dai...etc daca faci mult matci atunci continui cu casute ca fiind nuclee de imperechere...etc,etc
si apoi dai un buletin de genul...
Fişiere ataşate
mult.JPG
janese

Mesajde janese » 15 Noi 2013, 12:37

buletinul cand vinzi materialul(matci,familii,roi)
exemplul asta il pui la dosar catre anarz
Fişiere ataşate
cert.JPG
janese

Mesajde B.K » 15 Noi 2013, 19:36

janese scrie:schema de multiplicare o faci ,propui tu cand faci dosarul.
dupa ce multiplicare faci(matci sau material biologic) propui o schema de multiplicare dar care se intinde pe trei-patru ani
deci schema ar trebui facuta anu asta ,dar o urmaresti de acum cativa ani....cu numarul familiei,care e ma-sa de unde provin tatzii... etc
ceva de genul.....
o schema desteapta era facuta de icda pe saitul lor... cum fac ei......dar au sters-o!!!
daca faci roi atunci continui schema mea cu patratele ca fiind roi stoloni...etc...cum ii identifici pe fiecare de unde vine,ce cod ii dai...etc daca faci mult matci atunci continui cu casute ca fiind nuclee de imperechere...etc,etc
si apoi dai un buletin de genul...

Ceva asemanator se gaseste in cartea care am postat-o. Exact cum ati spus si dvs , operatiunea este de durata si se intinde pe mai multi ani .
B.K

Mesajde B.K » 18 Noi 2013, 16:01

Pe dvs va intereseaza un tabel de evidente din cate vad , nicidecum o schema de selectie genetica. In cazul asta e foarte simplu , trebuie un tabel cat mai usor de inteles si de folosit.
B.K

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR