andrei_calinescu scrie:Salutari.
D-l Ioan a scris printre picaturi si aici , in topicul asta cate ceva. Pe mine ma incita conceptul asta de "larva bine hranita".
Cum faci diferenta intre una bine hranita si alta hranita...altfel.
Dar cu argumente, nu asa ca "are mult laptisor in jurul ei", ca aia o vad si eu.
Chiar ma preocupa subtilitatea asta.
Din observatiile mele de hobbyst in practica am constatat ca primavara la inceput de sezon avem o cantitate mai mica de laptisor la o larva comparata cu una de aceeasi varsta (24 ore) crescuta pe apogeul dezvoltarii naturale ale coloniilor. De ouat sustinut si compact insa o fac amandoua, amandoua au o dezvoltare armonioasa, amandoua au fost finisate in aceleasi conditii, prima insa a avut conditii mai vitrege pentru zbor. Ramane sa le tin sub observatie anii urmatori in stupi de productie.
Curiozitatea m-a impins sa transvazez si larve de 60 de ore, de 48 si chiar de 72 , rezultatul a fost interesant!! De aceea in afara varstei consider ca hrana larvei 0-72 ore este cruciala, si cu riscul de a avea % mai mic de acceptare incerc serii de 6 ore pe pat lichid.
In afara crescatorului unde larva sta vecina cu ramele de puiet de varsta ei, cred ca acelasi lucru ar trebui sa se intample si in starter pentru concentrarea doicii pe zona care ne intereseaza.
Sunt bine-nteles pareri care s-ar putea sau nu sa mi le schimb in timp.