Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mulgerea artificiala a trantorilor!?

Mesajde trantor » 06 Noi 2012, 11:30

S-au tot deschis topicuri despre regine, virgine, selectie, imperechere, dar hai sa vedem daca nu cumva in conditiile din tara noastra vanzatoarii de matci stiu doar pe jumatate ce vand ca restul descopera cumparatorul mai tarziu sau in etape?
Atata timp cat nu se face imperechere artificiala (cu care de altfel nu sunt de acord, dar ce conteaza asta!) virgina se imperecheaza natural cu cel mai "iute/primul?" trantor care ar putea teoretic sa vina din stupina in stupina de la KM distanta si daca nu ma insel chiar ea ar putea zbura si 14 km pentru imperechere.
Cum se poate evita jumatatea asta necunoscuta? Defapt, este jumatate?
....
trantor

Re: Mulgerea artificiala a trantorilor!?

Mesajde un OM » 06 Noi 2012, 18:39

Acuma, na, scuza-mi curiozitatea, dar daca imperecherea artificiala zici ca nu te intereseaza, de ce intrebi despre "mulgere"?
Intr-o stupina de reproductie unde se cunosc caracterele bune ale stupilor "mama" si "tata", crezi ca sta stuparul cu batul, sa nu care cumva...
un OM

Mesajde trantor » 06 Noi 2012, 21:42

Mulgere pentru ca nu stiu alta varianta de selectie si asta pentru ca nu se vorbeste prea mult despre comportamentul trantorilor, in loc de observatii temeinice am gasit doar presupuneri timide.
Intradevar poti cunoaste foarte bine caracterele bune ale stupinii la un moment dat cand aduci o matca virgina pentru imperechere , dar teoretic in acel moment s-ar putea sa ai in familii mai multi trantori de la stupinele vecine.
....
trantor

Mesajde trantor » 08 Noi 2012, 08:31

Trantorul nu are tata, are doar mama, iar sororile vitrege doici ii intaresc in primele 8 zile de viata caracterele mostenite de la mama pe care cu putin noroc le va transmite mai departe.
....
trantor

Mesajde trantor » 08 Noi 2012, 16:45

Cu acceptul utilizatorului "un OM" rog moderatorii sa stearga acest topic nu de alta, dar a venit toamna si trantorii nu mai au ce cauta prin familia de a*.
Multumesc,
....
trantor

Mesajde nae » 13 Noi 2012, 15:46

Nene Trantor-e ori esti inteles cu Nae sa te legi de ''crescatorii'' de matci ori exista telechinezia _ ceva de genu .
OFUL MEU :
1- crescator de matci-Nae /apicultura pe genunchi ... poate vinde /produce orice (botci /virgine /LARVE ) ....ignor genul ;
2-crescator de matci-poseda o cutie/sau indemanare ... vinde si tranzvazate si SL si de salvare si negre si galbene ... fara pretentie ;

3-CRESCATOR de MATCI - aici e problema .
Sper sa nu comenteze apicultorii care vor matci cu insusiri minune . :D
Potentiali crescatori de matci sunt in Rom , daca fac lucru slab 50% e vina noastra ca vrem IEFTIN si nu intelegem valoarea lucrului bun .
Personal cunosc 1 singur mare crescator , daca ceilalti nu se regasesc in ce scriu eu va rog argumente _de injurii nu duc lipsa .
Crescatorul care vinde botci intra in categoria 2 , este interesat de bani si discutia despre genetica/selectie nu-si are rostul .
Controlul patern pe munti/insule adus in discutie sa-ti justifici impotenta(apicola ) imi provoaca greata (cine te opreste ? )... banii obtinuti facil /botci ?
Nu poti controla paternitatea !? ,poti sa produci trantori TIMPURIU ?, da .Cine te opreste ?, a.. procentul de imperechere timpuriu/tarziu e mic sau poate fi compromis UMBLA la pret __ nu toti apicultorii vor matci cat unghia la 10 E .
D-l Dobrota + ALT mare crescator rezolva consanvinizarea aducand in stupina 4 fam din moldova/munti ... ma lasi ! Poate rezolvi(nimic) consanvinizarea dar PIERZI SELECTIA ; daca vorbim de >4 locatii diferite pt un crescator unde se pot observa /introduce (carantina )/experimenta ...parca mai inteleg si mai sper ...
Altfel .. nume pompoase si matci ''pe genunchi ''...
nae

Mesajde trantor » 23 Noi 2012, 14:01

Intrucat nu se sterge - continui pe tarla!!!
Nae nu ne-am inteles, dar sincer nu am nimic cu crescatorii de matci, ba din contra ii respect pentru ca eu nu am avut decat o incercare esuata de a creste matci direct din ou. Am numai matci de anul asta, dar toate sunt din roi primar, secundar, tertiar, botci de roire si una de capatat - traiasca si inmulteasca familia lui janese ( in curand trag merlot-ul, poate 2012 o fi cu fete :lol: )

Am deschis subiectul asta pentru ca eu consider ca marea majoritate stiu sa obtina matci virgine de calitate, dar ce se intampla la imperechere le scapa si nici nu se vrea o discutie.
Se discuta pe alt topic de inseminarea artificiala. OK, categoric se pot obtine matci de rasa, dar care este apicultorul care ar pleca in pastoral cu astfel de matci.
Mai exact eu personal cred ca nu sunt matci de productie, sunt matci din care se obtine o linie buna de fiice virgine, dar cum / unde le imperechez?
....
trantor

Mesajde nae » 23 Noi 2012, 20:50

Imperecherea artificiala ca si transvazarea are limitele ei(transvazatele sunt mai slabe decat SL/roire __ la imperecherea artificiala nu stiu ...) ; pt 1000 de matci sa-si dea cu parerea cineva avizat ; pt 100 ma bag eu :
-la cifra asta nu-ti permiti nici aparat nici ''insule /munte'' dar poti sa negociezi cu vecinii apicultori sa le donezi material de calitate si sa controlezi putin activitatea ___ vecinul e OM rau si nu vrea +te incurca roii din scorburi ...
-bagi o rama claditoare (construita cu un an inainte ) intr-o FAMILIE (o GALEATA de albina )in mijlocul cuibului _ sa zicem 01.02 (faci matale calculul cand ies baietii/cand devin abti sa stii sa te apuci de transvazat- scazi timpul de crestere/maturare al tinerei M )__ teoretic la ora aceea vecinii nu au trantori si tot teoretic (frig/curenti/ploi)fecundarea va fii reusita .
-La inceput si sfarsit de sezon trantorii sunt in numar mic in mod natural in aceste perioade creste d-ta ,la greu,DEPARAZITEAZA-i tot la greu sa zburde de sanatate si sansele (poliandria ) cresc .
Mai vorbim .
nae

Mesajde trantor » 24 Noi 2012, 08:21

Tare ma tem ca am topit toate ramele claditoare , dar intradevar as putea teoretic sa am in martie matci imperechiate obtinute din fiicele matcii J si trantori din cea mai buna traseista pe care o am. :idea:
....
trantor

Mesajde florinapi » 24 Noi 2012, 08:43

Teoretic se poate si in febroarie sa ai matci inperechiate,doar teoretic.
Discutia despre matci si inperechere,a ajuns asa....ca si discutiile despre fotbal,toti se pricep sa dea sfaturi.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde trantor » 24 Noi 2012, 08:51

Cu cat ai mai multe sfaturi cu atat ai mai mult material de selectie. Un sfat gresit la un moment dat iti poate provoca o idee stralucita!
....
trantor

Mesajde nae » 24 Noi 2012, 20:43

florinapi scrie:Teoretic se poate si in febroarie sa ai matci inperechiate,doar teoretic.
Discutia despre matci si inperechere,a ajuns asa....ca si discutiile despre fotbal,toti se pricep sa dea sfaturi.

Inainte sa fi sarcastic pune mana pe creion !
01.02 +24/26 zile (sa te bag in ceata ) +in cate zile sunt baietii jucausi!? + ...
Mai bine cumperi BOTCI de la crescatori renumiti . :D
nae

Mesajde panshe85 » 24 Noi 2012, 20:57

nae scrie: Mai bine cumperi BOTCI de la crescatori renumiti . :D

da da....mai bine.. :lol: :lol: ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde florinapi » 25 Noi 2012, 09:39

nae,acuma sunt si mai convins de ceeace am zis inainte.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde kamy » 25 Noi 2012, 10:43

selectia e un soi de loz in plic,anunturi cu foarte atent selectionat(n-am cu nimeni nimic da am curaj sa pariez)se refera la maica,la tata poti sa cresti trantori,da nu ai cum sa-i duci cu streangu la monta si chiar daca exista doar sperante ca va semana cu inaintasii dar fiinca-s cam multi tati si poa sa samene cu bunicii sau cu vecinii sa zicem 5 tati nu 8 5x5x5=125 de posibilitati doar din partea mirelui si daca mai socotim si neamurile miresei niciodata nu se stie,ce mai conteaza enorm de mult substanta de matca poate sa faca diferente mari mai ales la pavilion.
kamy

Mesajde nae » 25 Noi 2012, 19:24

Discutia poate merge in toate directiile...
Putem sa renuntam sa incercam ceva..orice .
Putem sa incercam dar REALIST si cu sansa ...
Nu trebuie sa-mi raspundeti dar.. cati din prieteni/cunoscuti vorbesc de trantori ,cati trateaza de varroa(in perioada respectiva ) ...
Daca Creatorul se baza pe noi (consanvinizare/selectie )imperecherea se petrecea in scorbura cu un mascul mare si frumos(fara poliandrie ).
Nu trebuie sa urci la Babe poti sa intri in mijlocul unei ferme cu teren arabil multumitor/fara paduri langa , dupa rapita_____ pana la coriandru /FS iti FACI de cap .
In traba asta NIMIC nu este garantat dar se poate incerca .
nae

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR