Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

intrebare

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2013, 21:11

va salut dragi colegi.As avea si eu o intrbare:Ieri la controlul care l-am facut la familiile de albine am descoperit o problema.Un roi facut anul acesta, care este pe 5 rame,am gasit botci de salvare mai multe si din vr-o 2-3 erau iesite matcile desi nu stiu cum s-a pierdut regina sau poate ca oi fi prins-o eu cunva cu ramele,intrbarea este;la aceasta data mai sunt sanse sa se inperecheze?iar daca nu se inperecheaza poate ierna roiul cu ea asa pina in primavara s-au sint sanse s-o omoare sau cel mai bine ar fi sa-l inpreun cu un alt roi.astept parerile dumneavoastra va rog mult de tot.Va multumesc.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: intrbare

Mesajde un OM » 18 Sep 2013, 21:17

Mai ai 2-3 saptamani in care sa hotarasti ce este de facut. Desi eu as spune unificare fara prea multe ezitari. Un roi care este acum pe 5 rame, va fi in ghemul de iernare pe maxim 3 rame, chiar daca matca apuca sa se fecundeze. Daca nu apuca, atunci va deveni trantorita. Va trece iarna cu chiu cu vai. Se pare ca pentru stupina sunt buni acest tip de trantori, dar tu nu vei manca miere de la acea familie. Decizia este la tine. Nu cred ca ceilalti roi se vor supara pe cate o rama de albina in plus! Vezi insa sa nu devina bezmetice.
un OM

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2013, 21:31

Va multumesc un OM,credeti ca as putea sa-m dau seama daca se inprecheaza acum sau numai la primavara cind incepe ponta?pe o parte l-as pastra pe de-o parte l-as unifica in special daca as sti ca matca nu ar mai avea cu ce sa se inperecheze.O sa-mi fie greu sa ma decid.
tiby visan

Mesajde un OM » 18 Sep 2013, 21:38

Cat ar fi ramele de blocate cu miere, o matca de curand imperecheata isi face loc sa oua macar cateva...oua. Daca vrei sa o si pastrezi ...liber. Si eu am vreo 2-3 de controlat saptamana viitoare. Sanatate.
un OM

Re: intrebare

Mesajde tiby visan » 18 Sep 2013, 21:42

Multumesc .O urmaresc peste o saptamina daca nu-i nici-un ou il desfintez bag cite o rama la alte roiuri.
tiby visan

Mesajde tiby visan » 14 Apr 2014, 14:42

Va salut pe toti colegi de forum stiu ca nu mati mai vazut de mult pe aici dar am citit totul din umbra pina azi cind mi sa ivit o probblema la unstup pe 8 rame dintre care 5 si ceva cu puiet nu am mai gasit regina nu era gram deou dar in schimb am gasit o botca mare acum intrebarea este ce so fi intimplat cu regina si de ce numai o singura botca adevarul mare si frumoasa sa fie de salvare de schibare linistita sau de ce nua una? Nu cred ca la salcim o sai mai adune ceva desi aum e captusit de albina.
tiby visan

Mesajde marius_vfp » 14 Apr 2014, 18:58

tinel captusit cu albina la fel , si dai pace , trantorii au inceput sa apara ,sanse sa se fecundeze sunt vreme buna sa fie . nu cumva sa introduci rame cu oua sau puiet ianinte de a vedea oua proaspete in acel stup .ii dai o rama cu puiet capacit dupa ce vezi primele oua .
spor.
marius_vfp

Mesajde tiby visan » 15 Apr 2014, 22:14

Am si eu o lntrebare: cind, cinta o matca? cind nu este inperecheata sau cinta si cind este inperecheata? Pentru prima data in viata mea am auzit si eu o matca cintind numi venea sa cred ca se aude de la matca care era pe rama.
tiby visan

Mesajde Dila Daniel » 15 Apr 2014, 22:28

Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde tiby visan » 15 Apr 2014, 23:17

Multumesc d-le D.Daniel dar nu cred ca am inteles ceva concret.1)sunt mai multe matci si cintecul reginei este unul de lupta si in acest caz nu trebuie sami fac grij.2)sunt mai multe regine ecluzionate pintre care si cea batrina. si sunt gata de roire ceae ar trebui sami fac grij desi nu am gasit nici gram de ou sau larve la ultiul ontrol numaipuiet apacit si atunci a face sa ma intorc tot la punctul 1 si nu ar trebui sami fac grij.Ce ziceti?
tiby visan

Mesajde Dila Daniel » 16 Apr 2014, 09:59

cand auzi cantec in stup...trebuie sa iti faci griji in functie de botciile din care au iesit.
Din botci de salvare...e ok(se alege una)
Din schimbare linistita...(nu prea canta) este iar ok
Din botci de roire...nu este ok.

Din cate spui ca nu ai puiet larvar sau oua...asta este mai grav.Adica este un semn ca matca batrana si-a incetat ponta sa poata sa roiasca.
Eu ma iau dupa ce zici dar, tu trebuie sa vezi ce este in el...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde tiby visan » 16 Apr 2014, 10:44

La un control facut pe data de 08-04 am constatat ca nu exista in acest stup decit 5 rame si ceva cu puiet capacit cam70%-80% si este pe 8 rame insa nici gram de ou sau larve insa am gasit o botca mare necapacita sau poate era roasa ca nu am putut sa vad in interior pentru ca era cladita inspre rama sinu puteam vedea in ea decit ca era laptisor pe fund parca era ca budinca mai erau botci roase dar nu stiu daca erau de acum sau de anul trecut cind am facut roi.Pe 24-04 cind am facut o verificare am gasit matca pe o rama cintind nu mam mai uitat si de alta matca nestiind de ce cinta iar botca aceia nu mai era.Eu am zis ca am ramas cumva fara matca si sau tras de salvare.El este captusit de albina. :evil: :evil:
tiby visan

Mesajde ignatov andrei » 16 Apr 2014, 10:48

Spun si eu o părere ( ca de aia e forum)!
Matca se apuca de cântat in momentul in care "stie" ca mai exista "o surata", gata sa iasă si nu poate ajunge la botca datorita albinelor "de la intrare"!
O invita "la dialog prietenesc", nu sa stea ascunsa sud un capac!
ignatov andrei

Mesajde tiby visan » 16 Apr 2014, 10:59

pai nu mai exista botci de nici un fel .Eu ma gindesc, ca prima matca care a iesit lea ros pe celelalte desi nu stiu decit de o betca , inainte de data 08-04 cu o saptamina mam mai uitat atunci prin toti stupi iar la acesta nu am vazut nici o botca sau inceput de botca eu chiar nu inteleg care o fi problea la el, astept sa treca ploile astea sil deschid iar sa vad carei treba.
tiby visan

Mesajde paul » 16 Apr 2014, 11:53

Dila Daniel scrie:cand auzi cantec in stup...trebuie sa iti faci griji in functie de botciile din care au iesit.
Din botci de salvare...e ok(se alege una)
Din schimbare linistita...(nu prea canta) este iar ok
Din botci de roire...nu este ok.

Eu asta n-am inteles-o !
De ce-i mai OK din botci de salvare decat din botci de roire ??? :o :o :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dr.Faith » 16 Apr 2014, 12:14

E Aiurea!Exact invers e ordineea de valori:

1. Schimbare linistitia
2. Roire

3. Regina de salvare.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR