Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Spermateca matcii. Poliandria.

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 21:57

augustin scrie:Am intalnit urmatoarea situatie: botca de Maldarasti, carpatina (regretatul Petru Moraru nu avea obiceiul sa spuna prostii). Bagat in roi, Petru Moraru avut dreptate.
Imperechere, ouat, eclozionare, albina de mai mare dragul: harnica, mandra, blanda si multa. Minune. Vine luna septembrie. Deschidem stupul. Cu fatza asta :) .
Apoi, dintr-o dara :shock: , apoi asa :o . Numai albine galbene! Si rele... ca am facut asa :arrow:
"Mai tata", zic eu, "asta nu seamana cu ce stiam".
Ma ia tata mai deoparte, ma ajuta sa-mi scot acele, facem fum si... ne bagam.
Se uita tata, scoate expresia lui caracteristica (chmm,chmm) si zice "Asta e, o scoate la anu ceva mai bun".
Seara, la o Timisoreana, mi-a dat citatul din Hristea. Dar, cu un amendament: spermatozoizii nu sunt chiar "la pachet". "Fruntile si cozile se mai amesteca".
De la Gica adunate...

Apai na, io asta incercam sa spun, ca o matca buna o perioada....poate sa se "prosteasca" datorita poliandriei, chiar daca se mai amesteca pachetelele.

Dar omogena nu-i chestia acolo. Ca o fi rezervor de spermatozoizi sau ca o fi altceva(o sa incerc sa imi pun neuronii sa inteleg ce spune cantemir), dar nu e omogen.

Ca sa ai matci mult mai predictibile trebuie sa te duci la munte cu trantorii. :idea:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 21:59

cantemir scrie:
Ruben scrie:
Continua.

Predau stafeta doctorului!

Mai...tine acolo stafeta si zi. Io is cu urechile ciulite, pe bune. Zi cum crezi ca ii, poate pricep ceva :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Dragos2006 » 26 Oct 2012, 22:01

Interesanta teoria lui cantemir chiar daca nu este reala . Crezi ca nu au bagat cercetatorii regine la microscop sa vada daca smermatozoizii nu sunt vii ?
Intrebarea care se ridica !!! prin ce mecanism traiesc smermatozoizii in spermateca atat amar de timp ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Dragos2006 » 26 Oct 2012, 22:03

sa nu uit , mai este o intrebare interesanta . CUM SE FECUNDEARA OUL ???? prin ce mecanism smermatozaoidul reuseste sa strapunga peretele oului ?
Dragos2006

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 22:07

cantemir scrie:O caprioara poate amana fecundarea (sau dezvoltarea celulei-ou), de la data montei pana cand considera ca la nastere, iedul va avea conditiile optime de dezvoltare. Vanatorii pot confirma.
Intre caprioara si matca e o diferenta. Celulele insa, sunt cam la fel de mari! Plus ca la caprioara e vorba doar de un singur ovul,pe cand la matca se dezvolta zilnic, unul dupa altul-mii. O paralela: mamifere-insecte merge pana la o limita, dupa care nici macar matematica nu mai functioneaza.
Teoria spermatecii- cartusiera de spermatozoizi nu o vad viabila.
Pote doar: spermateca- biblioteca de ADN...
De aici incepe genetica!

cantemire, daca nu imi explici seara asta cum ii biblioteca de ADN, dimineata iau trenul de Ploiesti. :)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Dragos2006 » 26 Oct 2012, 22:18

Va rog frumos nu mai comparati albinele cu caprioare , oameni , etc. Primele sunt INSECTE , celelalte MAMIFERE ! ALTA BRANZA IN ALTA TRAISTA !
Dragos2006

Mesajde Dragos2006 » 26 Oct 2012, 22:35

Am studiat problema :D spermatozoizii stau bine merci ani de zile in spermateca . Exista un mecanism prin care sunt aprovizionati cu oxigen si doua glande mucuoase cu rol nutritiv pe perioada depozitarii spermatozoizilor.
Dragos2006

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 22:41

Pentru Cantemir,

Ruttner,Enberg Kriesten si altii, zic asa:
Peretele spermatecii, alcatuit dintr-un epitelui unistratificat si un invelis traheal foarte dens.
Spermatozoizii depozitati in spermateca sunt intr-o stare de repaos numita anabioza avand un metabolism redus la minim.
Se pare ca studiile au aratat ca prin peretele expus mai sus, are loc un transport activ de substante.
Koenigar , sugereaza ca prin peretele spermatecii (invelisul traheal) are loc transfer de oxigen.
Concluzia este ca astfel spermatozoizii inactivati din receptaculul seminal al matcii , sa ramana de-a lungul mai multor ani viabili si cu capacitate fecundanta.

Deci, avem spermateca cu lichid seminal viabil cat timp matca e in viata si sanatoasa.Si devreme acasa :lol:
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 22:52

cantemir scrie:Pote doar: spermateca- biblioteca de ADN...
De aici incepe genetica!

Pupe, ce zice asta aici? :shock:

Cati spermatozoizi pot intra in matca. Spune o cifra. Ii ajung ani de zile? Sigur ca pun intrebari de novice, dar mi se pare enorma perioada in care ii ajung reginei aceste "provizii".
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 22:55

Aia moare cu spermateca "plina" daca o fost gadilita bine si cu simnt de raspundere .
Batranetele la matca lasa urme in ... ailalta parte.
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 22:58

Ioan Guist scrie:Aia moare cu spermateca "plina" daca o fost gadilita bine si cu simnt de raspundere .

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 23:01

Cantemire, am un Interregio la 3:32. La 13:23 is in Ploiesti Vest.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cantemir » 26 Oct 2012, 23:18

Ruben scrie:Cantemire, am un Interregio la 3:32. La 13:23 is in Ploiesti Vest.

Va astept cu placere! Maine-s liber!
Asta e! Cand doi oameni iti spun ca n-ai dreptate, asa e :(
Da totusi: aia chiar sunt viabili, sau doar niste zombi, fara ADN-ul din nucleu?
Ultima oară modificat de cantemir pe 26 Oct 2012, 23:52, modificat 1 dată în total.
cantemir

Mesajde Ruben » 26 Oct 2012, 23:52

cantemir scrie:
Ruben scrie:Cantemire, am un Interregio la 3:32. La 13:23 is in Ploiesti Vest.

Va astept cu placere! Maine-s liber!

:D
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 26 Oct 2012, 23:58

Ruben scrie:
cantemir scrie:Pote doar: spermateca- biblioteca de ADN...
De aici incepe genetica!

Pupe, ce zice asta aici? :shock:

Cati spermatozoizi pot intra in matca. Spune o cifra. Ii ajung ani de zile? Sigur ca pun intrebari de novice, dar mi se pare enorma perioada in care ii ajung reginei aceste "provizii".

5-6 milioane
Ioan Guist

Mesajde nellu.ar » 27 Oct 2012, 00:18

Mircea_63,nu prea ai citit nimic de matci,matca nu este un computer,nu este condusa de logica,de matemetica,este un organism viu si daca vrei sa o intelegi trebuie sa citesti tot ce sa scris pana acum despre regine si apoi sa faci tot felul de afirmatii"LOGICE"
nellu.ar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR