Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: metoda transvazarii-ajutor pt incepator

Mesajde gigiploesteanu » 09 Dec 2012, 15:58

Caut-o, găseşte-o, pescuieşte!
Să ştii să lupţi, când vrei să ai, Să nu regreţi când pierzi sau dai
gigiploesteanu

Mesajde yokoz777 » 09 Dec 2012, 16:42

Da corect la erapele in care abinele dau laptisorul nu m-am gandit..iar daca am scoate laptisorul odata cu lava pentru a o inlocui cred e mai multa munca,dar ar fi avantajul ca albinele cred ca vor accepta mai repede noua larva,paresupun.
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde un OM » 09 Dec 2012, 16:49

Eu stiam ca stadiul de ou dureaza 3 zile. Cand se vorbeste de stadiul de larva nu sunt socotite zilele din stadiul de ou.O matca buna este socotita aceea care a primit hrana de matca incepand cu stadiul de larva de 1 zi, cel mult o zi jumatate. asa ca faceti calculele in functie de datele acestea.
un OM

Mesajde Dila Daniel » 09 Dec 2012, 18:25

yokoz777 scrie: Salutare baieti.Stau si ma gandesc la o chestiune si citindu-va afirmatiile plus ceea ce am citit prin carti despre cele doua metode de transvazare mi-a venit o idee legata de transvazare:in momentul cand rupem o familie de albine pentru a face un roi acesta isi trage botci de salvare obligat iar noi daca din acele botci scoatelm larvele existente pentru ca nu stim ce varsta au si de calitatea indoielnica a acestora si transvazam unele larve noi de cateva zile..oare nu ar iesi treaba buna?pentru ca o data ce botcile sunt pregatite,laptisorul de matca aferent pentru hranirea viitoarei larve matca este iar noua larva va fii crescuta cu acesta si nu cu laptisorul de lucratoare.ce parere aveti?haideti sa aducem si argumente sau contra argumente:cred ca ar fi o metoda destul de simpla si buna deoarece sunt acceptate si luate in lucru toate botcile,timpul mai scurt,obtimem cate botci dorim in functie si de puterea familiei.

Posibil este.
Practic,este doar curiozitate si atat.
Cand vei stapanii procedeele ce trebuie facute in metoda descrisa de tine,ai sa te intrebi de ce faci asta ?si de ce nu transvazare dubla?De ce nu umeda?Apoi,te intrebi de ce nu faci simpla?
Si cand vei sti sa si raspunzi...deabia atunci vei scoate si regine...

Partea ingrosata este o contrazicere.Ori cate dorim noi(mai avari din fire)...ori cate doresc ele(mai calculate).
Amandoua nu prea se poate.Deobicei,trebuie sa ne multumim cu "ce vor sa ne dea"ele. :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde victor s » 09 Dec 2012, 19:42

pustu scrie:
alt stupar scrie: ai cerut peşte... eu ţi-am oferit o undiţă...
mai departe... pescuieşte !

oi fi oferit tu undita dar acu e in carul cu fan

Asculta pe cei ce sigur i-ti vor binele...Apicultura n-o s-o inventam noi inca o data...Nu te opreste nimeni sa nu faci propriile tale experimente, singurul dezavantaj este ca pierzi mult prea mult timp pana ajungi la concluzia ca mai bine faceai altceva. Timpul este cel mai mare dusman al apicultorului roman...este prea scurta perioada in care se poate face treaba.Daca aveam 8 luni pe an ca-n Florida (asa-i Adi Hodis ?) altfel statea situatia !
A merge pe aratura este mult mai anevoie decat pe calea batatorita !
Succes i-ti doresc si numai bine !
victor s

Mesajde csaa » 16 Dec 2012, 15:11

Am tot citit despre metoda transvazarii simple si metoda transvazarii duble. parerile sunt impartite, ba chiar multi se declara impotriva transvazarii duble.
Apicultorii adevarati (nu "pseudo" ca mine) cunosc, cred, avantajele si dezavantajele ambelor metode. Mai trebuie doar sa ni le spuna si noua.
Cu multumiri anticipate!
csaa

Mesajde proapis13 » 16 Dec 2012, 16:18

csaa scrie:Apicultorii adevarati (nu "pseudo" ca mine) cunosc, cred, avantajele si dezavantajele ambelor metode. Mai trebuie doar sa ni le spuna si noua.
Cu multumiri anticipate!

Ar trebui sa incepi de aici cu cititul viewtopic.php?f=5&t=1586#p39517
Cand termini cu forumul vechi,si sa stii ca nu dureaza mult continui aici,este informatie girla si de foarte buna calitate si asta free
Avntajele si dezavantajele o sa ti se destainuie pe parcurs;unul dintre ele finnd ca oricata info ai acumula de pe forum si din cartile citite aceasta paleste in comparatie cu o vizita de o zi intr-o stupina de multiplicare si toate invatamintele ce reies din aceasta
Insa sa nu-ti intre pe o ureche ca daca dupa tot ceea ce ai citit si dupa vizita la un replicator o sa-ti iasa din prima :shock:
Cei doi factori favorizanti in obtinerea de material biologic de calitate sunt vremea si TIMPUL
degeaba tine vremea cu tine si NU ai timpul sa ajungi la stupina la momentul oportun si
degeaba toate sunt facute la momentul oportun daca timpul nefavorabil nu lasa reginele sa iasa la imperecheat
Repet inca o data,info e girla pentru toti numai sa o cautam , sa o citim si s-o punem in practica
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 17 Dec 2012, 20:42

Reformulez intrebarea: cum se justifica munca si migala depusa in plus la transvazarea dubla? Multi apicultori folosesc transvazarea simpla si se declara impotriva dublei transvazari motivand diverse, altii se declara pentru aceasta metoda fara insa a motiva alegerea.
Raspunsul la aceste intrebari nu l-am gasit in postarile pe aceasta tema domnule @proapis13. Care este parerea dumneavoastra?
csaa

Mesajde cucubau » 23 Dec 2012, 22:11

Am sa-mi dau si eu putin cu parerea si sper sa fiu de ajutor .
Dubla transvazare sau simpla transvazare... adica "to be or not to be" .
In cele ce urmeaza am sa incerc sa dau o explicatie , de ce dubla si nu simpla , care v-a multumi unele persoane iar pe altele ba.
La simpla transvazare pare totul clar si totusi nu! Ca viitoarele regine sa fie de calitate trebuie sa aiba varsta intre 1-3 zile.
Din experientele mele am observat : La larvele cu varsata de maxim o zi se obtin matci putine si nu mereu de calitate daca se face transvazare uscata , la transvazarea umeda cresc sansele de acceptare dar nu intodeauna se obtin matci valoroase. La larvele cu varsta de 1-2 zile sansele de acceptare la transvazarea uscata cresc diferenta de calitate intre ele este mica dar cele mai valoroase nu egaleaza varfurile obtinute din larve cu varsta de sub o zi . Diferenta intre transvazare umeda si uscata este foarte mica . La larvele cu varsta intre 2-3 zile sansele de aceptare sunt maxime diferente intre umeda si uscata foarte mici .
Acum sa vorbim despre dubla transvazare .
La dubla transvazare se are in vedere ca prima transvazare sa se faca cu larve cu varsta de 2-3 zile ca sansele de aceptare sa fie cat mai mari. Dupa 24h se inlocuiesc larvele cu larve din familia donatoare cu varsta de maxim o zi , se vor obtine cele mai valoroase matci posibil si cu gradul cel mai mare de acceptare.
Cine are argumente impotriva si a experimentat il rog sa ma contrazica
........
cucubau

Mesajde valter » 23 Dec 2012, 22:35

Stiintific s-a demonstrat ca nu exista diferente intre matcile obtinute prin simpla ori dubla transvazare.
In practica personala am constatat ca apar totusi diferente. Acestea constau in principal in diferente de greutate si longevitate, ambele in favoarea matcilor obtinute prin dubla transvazare.

Albinele au capacitatea(in cazul transvazarii) sa selecteze cu mare precizie larvele care au potential si cele care pot constitui balast incepand cu momentul transvazarii si pana la capacitea acestora in ziua 9.
In acest interval de lucru(transvazare, capacire) avem des surpriza ca intial sa zambim cu gura pana la urechi(acceptare spre 100%) iar la momentul capacirii sa ridicam din spranceana dreapta a mirare cand descoperim ca am pierdut pe traseu jumatate din botci.
Drept urmare, oricat am incerca sa le oferim larve de doua, trei zile(indiferent de felul transvazarii) in paralel cu larve sub varsta de o zi, albina prefera sa creasca larve extrem de tinere.

Pentru a proba acest lucru facem urmatorul experiment.Insamantam pe fiecare speteaza( cu cate 12 potirase) patru larve de sub 24 ore, patru de pana in 48 de ore si patru de cel mult 72 ore...si putem concluziona pe propria piele care este randamentul de acceptare.

ps. Pentru dubla mai sunt cateva chichite...dar toate la timpul lor.
valter

Mesajde csaa » 23 Dec 2012, 22:53

Multumesc. Asta vroiam sa citesc de la dvs. Astept urmarea.
csaa

Mesajde cucubau » 24 Dec 2012, 01:54

Referitor la ce spune d-l Valter , imi cer scuze ca sunt nevoit sa fac o mica precizare in legatura cu ce spuneti d-voastra , albinele selecteaza larvele cele mai bine dezvoltate , cu o pozitie in stup convenabila lor , cu varsta intre 1-4 zile . Daca nu ar fi asa, oare n-ar fi mai simplu cu botci de salvare , fara transvazare sau alte complicatii?
........
cucubau

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2012, 02:23

csaa scrie:Reformulez intrebarea: cum se justifica munca si migala depusa in plus la transvazarea dubla? Multi apicultori folosesc transvazarea simpla si se declara impotriva dublei transvazari motivand diverse, altii se declara pentru aceasta metoda fara insa a motiva alegerea.
Raspunsul la aceste intrebari nu l-am gasit in postarile pe aceasta tema domnule @proapis13. Care este parerea dumneavoastra?

I-ti raspund ca mi te-ai adresat cu domnule;aici sunt proapis13 sau Marian
Raspunsul la cele de mai sus este pe de o parte comoditatea si pe de alta lipsa de informatie primita de la cei ce i-au instruit
La transvazarea simpla tu alegi ce si de unde si lasi lucrurile sa curga - reusita sub 50%
La cea dubla un avantaj major este ca pui larva de1- 3 zile sa inoate in laptisor iar albinelor nu le ramane decat sa o hraneasca - reusita peste 70%
Procentele sunt luate din carti si nu sunt concludente deoarece majoritatea autorilo nu cad de acord

In primul rind pe aceasta tema nu am ce sa comentez decat faptul ca topicul se refera la metoda de transvazare si eventualul ajutor dat unui incepator
Pai un incepator NU are ce sa caute ca se joace de-a Dumnezeu cu soarta bietelor larve
Pentru asta trebuie sa-ti insusesti toate cunostintele dobandite de altii inaintea ta si care se refera la anatoma si fiziologia albinei si terminind cu tratamente aplicate cand si cum trebuie si in ce perioada a anului
Apropo,cu cat timp inainte de a face starterul si finisorul NU li se aplica tratamente acelor familii :?:
Toate aceste cunostinte trebuie dobandite intr-un cadru organizat NU citite pe ici pe colo si aplicate la plezneala
Abia atunci poti sa vii si sa spui ca vrei sa faci transvazare umeda,uscata sau dubla transvazare
Ajutorul unui incepator trebuie sa fie un ,,replicator'' cu vechi state si cu multa experienta
In asemenea cazuri trebuie sa primeze increderea reciproca si acel feeling ca ceea ce primesti este 100% corect

Parerea mea este ca toti cei ce reusesc o transvazare ca la carte si o imperechere controlata merita tot respectul nostru
Din punctul meu de vedere sunt apt fizic pt a efectua orice fel de transvazare in sensul ca nu-mi tremura ochii si mana
Teoretic stiu cum se face insa nu am puterea sa o fac singur pina cind nu o fac sub atenta supraveghere a cuiva priceput
Deocamdata cumpar regine de la colegii forumisti si nu numai iar pina acum NU am ce sa reprosez nimanui;la mine au mers
In speranta ca am fost cat mai sincer si explicit la acest capitol va doresc la toti cei ce ne produceti matcile spor la treaba
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 24 Dec 2012, 08:08

proapis13 scrie:......Apropo,cu cat timp inainte de a face starterul si finisorul NU li se aplica tratamente acelor familii :?:
.......

Habar n-am! De asta intreb aici.
csaa

Mesajde valter » 24 Dec 2012, 11:15

cucubau scrie:...albinele selecteaza larvele cele mai bine dezvoltate , cu o pozitie in stup convenabila lor , cu varsta intre 1-4 zile . Daca nu ar fi asa, oare n-ar fi mai simplu cu botci de salvare , fara transvazare sau alte complicatii?

Sa nu amestecam lucrurile, respectiv obtinerea matcilor din salvare cu a celor obtinute prin transvazare.
Sa constat stiintific ca matcile obtinute din transvazarea oului au parametri superiori in comparatie cu cele obtinute din larve(chiar foarte tinere)...vezi justificarea lui Oros Pall privind capacitatea spermatecii si numarul de ovariole.Tehnologia de transvazare a oului cumulata cu randamentul scazut al numarului de botci acceptate in lucru (din ou) m-au determinat sa renunt la acest procedeu si sa verific in practica transvazarea simpla versus transvazarea dubla.

Cunoscut fiind ca virarea precoce a larvelor de albina ofera produsi superiori celor obtinuti din larve mai in varsta...practicianul este obligat sa transvazeze larve extrem de tinere(in ambele transvazari, simpla sau dubla) pentru a nu ajunge sa constate finalmente ca a crescut o matca cu caractere de albina...vezi conformatia corporala si capacitatea scazuta de ponta.
Pot fi luate in calcul cel putin doua cauze care determina alegerea unei larve extrem de tinere in defavoarea celor medii sau mature.
Prima si poate cea mai importanta.Larva (ce urmeaza a fi transvazata) este destinata(depusa in celula) obtinerii unei albine lucratoare.O albina lucratoare are la dispozitie o anumita hrana, in anumiti parametri, in anumite intervale de timp(este hranita de aproximativ 160 ori de la spargerea oului) timp in care o larva de viitoare matca(din roire sau schimbare) are la dispozitie doar laptisor de matca ,cu cele doua fractiuni, la anumite intervale de timp , in cantitati mai mari si de zece ori mai des administrate.In atare conditii, cu cat virarea se produce mai devreme 12-24 ore, obtinem matci din transvazare apropiate de matca ideala(schimbare sau roire).
A doua cauza o constituie raportul dintre laptisorul incolor si cel alb/laptos.

Ps.Matcile obtinute din larve de ziua trei, chiar patru, au parametrii apropiati de o albina lucratoare...cu capacitatea de a oua.
valter

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2012, 11:31

valter scrie:Sa constat stiintific ca matcile obtinute din transvazarea oului au parametri superiori in comparatie cu cele obtinute din larve(chiar foarte tinere)...

La dubla transvazare zeci de ani a existat temerea ca micuta larva cind iese din ou se v-a inneca in laptisorul de matca
S-a demonstrat stiintific cum ca larva are proprietatea de a absorbi laptisorul de matca si prin piele
De aceea parerile pro si contra transvazarii umede/uscate sunt si astazi impartite cu toate ca transvazarea umeda da mai multe rezultate
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR