Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum,cand...stabilim prolificacitatea matcii

Mesajde teinegru64 » 26 Sep 2012, 20:21

Chiar nu ii inteleg pe oamenii de specialitate si nici pe... carti.....viata bate filmul.Prea ne ancoram in trecut.De acord ...la timpul lor au fost pioneri.....dar acum sunt alte timpuri...basca mii de proiecte UE.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 26 Sep 2012, 20:53

teinegru64 scrie:Chiar nu ii inteleg pe oamenii de specialitate si nici pe... carti.....viata bate filmul.Prea ne ancoram in trecut.De acord ...la timpul lor au fost pioneri.....dar acum sunt alte timpuri...basca mii de proiecte UE.

Bun, dar albina nu s-a schimbat. Sau s-a schimbat si ponteaza acum dupa alta reteta?
Teiule, eu te intreb pe bune, chiar vreau sa inteleg chestiile astea. Cu ce schimba fondurile UE ponta matcii?
Sau tu faci misto si eu sunt prea crispat pe subiect ca sa ma prind...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 27 Sep 2012, 08:12

nae scrie:Va rog sa ma scuzati ,a fost o gluma proasta (propozitia se termina :''... pacat ''), daca cititi atent se cam da la gioale .
Daca o schimbi anual iti dai seama ..de ce ?

nae nu vad de ce n-am trece peste idei preconcepute si sa nu glumim pe teme apicole:
anu trecut am folosit si botci de roire anu asta am platit pretu am pierdut vre-o 30 de roi sau si mai multi daca numaram si secundarii!
sant bune botcile de roire ies matci viguroase sant mai rapide la imperecheat ,puiet da si la urcat in pom,pentru mine a fost o mare pierdere folosirea acelor botci!
hai sa o-ntoarcem pe partea hailanta,am discutat cu un prieten si el spunea ca foloseste doar botci de roire ca sant cele mai....!i-am dat dreptate pentru ca avea dar daca ai trecut de 100 avantajul matcilor turbo se poate transforma in cateva zile in cel mai mare dezavantaj,sau le botcalesti de 2 ori pe saptamana si te trezesti ca pana la urma roieste cu matca batrana lasand in stup doar botci?nu-mi permit acest lux am trecut demult de faza sa deschid cu nerabdare lada.
prefer matcile din transvazare,sant nitel mai blege la start dar muuult mai stabile si daca am pus o matca tanara efectiv nu prea mai am ce cauta in cuib decat daca bate vantu prin magazie.
la cei ce fac pastoralu si forteaza ponta matcii e alta mancare decat la stationar!la stationar poate sa mearga o matca 5 ani la pastoral ce trece de 2 sezoane te poti astepta sa cada oricand sau sa roiasca lucru patit de subsemnatu!nu vad de ce n-am recunoaste unde am gresit ca sa nu faca si altii reconstituirea,sau imi scade valoarea?
in ce priveste schimbarea anuala o prefer pentru siguranta si lejeritate!
kamy

Mesajde Mircea_63 » 27 Sep 2012, 09:03

kamy scrie:anu trecut am folosit si botci de roire anu asta am platit pretu am pierdut vre-o 30 de roi sau si mai multi daca numaram si secundarii!

kamy scrie:prefer matcile din transvazare,sant nitel mai blege la start dar muuult mai stabile

kamy, nu se potriveste 100% ideea ca daca e din transvazare pierde din caracterul roitor.
Adevarat ca nu pot vorbi din experienta, dar intervine si logica. Daca linia aia genetica are inscris in ea acest caracter, ca o transvazezi sau se dezvolta in botca in care a pus-o albina, informatia ei genetica e aceeasi.

Pe de alta parte, daca e prin transvazare si apoi e data in crestere la o familie puternica, iar aceasta nu are foarte multe de botci de crescut, atunci va iesi mai viguroasa, mai bine crescuta. Daca observatia ta e corecta, se poate trage concluzia ca matcile mai mari si mai viguroase au o tendinta de roire mai scazuta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Bambucha » 27 Sep 2012, 09:08

Eu imi tin personal matcile in stupi cu dezvoltare verticala de productie munciti bine pe coclauri maxim 2 ani, peste aceasta varsta trec doar cele cu rezultate remarcabile. Problema in anul 3 se constata toamna dupa efectuarea tratamentelor, unde procentul de disparitie este mai mare decat la matcile tinere, sau dupa iarna. Opinia mea este ca matcile care dovedesc in anul 3 sa tina pasul sau mai mult sa fie printre primele in productie merita cu prisosinta de a intra la categoria "de tras".

Daca stam si ne gandim un pic matca in primul an sta ba in nucleu, ba in roi, foarte rar o avem bagata in familie de productie (in timpul sezonului). Dabia anul urmator incepe sa arate ce poate intr-o familie asezata.Si dabia aici putem contoriza randamentul ei, nu in nucleu sau intr-un roi/familie ajutatoare.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde pab » 27 Sep 2012, 10:10

Observ pareri foarte divergente si e si normal, practic. Unii vorbesc din perspectiva crescatorului de matci, altii din cea a producatorului de miere. Producatorul de miere este doar utilizator de matca, normal ca schimba matcile dupa cel mult 2 sezoane de cules, neluand in calcul anul producerii matcii, pe cand pentru crescatorul de matci, abia dupa acesti 2 ani intra cu adevarat la baraj.
Orice serie de matci trebuie probata, asta daca vrem miere, in cules.
Trebuie stabilit ce ne intereseaza: o prolificitate foarte ridicata adica matci de carne, sau din cele cu instinct de acumulare mai mare decat instinctul de reproductie?
Se spune printre crescatorii de matci ca fiicele unei matci sunt 50% de calitatea mamei, 25% sub mama si alte 25% peste calitatea mamei. Asata vorbind de rase, nu de hibrizi.
Vrem catul plin de albina sau de miere? Vindem albine sau vindem miere? Pt ca nu neaparat o prolificitate crescuta atrage dupa sine si o productie mare de miere.
La albina locala nemetisata instinctul de acumulare este mai mare decat de cel de reproductie, apar dese blocari alte pontei matcilor la aparitia culesurilor puternice. Tot la albina locala se observa renuntarea la roit prin roaderea botcilor daca apare un cules puternic, asta tot datorita faptului ca instinctul de acumulare este mai puternic decat cel de reproductie. De aceea sunt necesare dupa culesuri de productie intense, perioade de refacere-de reluare a pontei.
Deci fiecare din noi urmareste altceva vis-a-vis de prolificitatea matcilor.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde kamy » 27 Sep 2012, 10:18

mircea eu m-am referit la viguroasa din punct de vedere al activitatii matci post imperechere ,ca ies o gramada de matci nebune si din transvazare,cand fugi de roire in primul rand selectionezi familii cu prod f.b. neroitoare,dupa mama se mosteneste 20%,am mai scris de familia care mi-a dat 150 kg intr-un sezon,am transvazat de la ea in 2 ani si nimidc deosebit!tendinta de roire tine mult de amprenta jenetica sau si conditii!
kamy

Mesajde pab » 27 Sep 2012, 10:26

Iar legat tot de prolificitate, conteaza f mult perioada din an cand matca s-a imperecheat si cum s-a efectuat aceasta. Personal consider ca cele mai bune matci se pot obtine in mai iunie (abundenta hrana, abundenta trantori tineri si potenti), cele mai proaste sunt cele imperecheate in august cu mosii supravietuitori.
Anul in ansamblul lui, iarasi isi pune amprenta asupra prolificitatii matcii. Am observat ca anul 2009 a dat matci f prolifice comparativ cu 2010 si 2011, au mers la productie cateva si anul asta. Matcile din 2010 asa si asa, cele de 2011 nu mi-au placut-am schimbat majoritatea, ramane la anul sa le vedem pe cele din 2012.
pab

Mesajde Cristian IONITA » 27 Sep 2012, 10:38

@Pab - la ce varsta atinge o matca maximul ? .... stiu ca depinde de mai multe conditii .... o matca de 6 luni eclozionata in iunie nu va ponta deloc in decembrie .... sa fiu mai precis .... in care perioada (din cea activa) o matca are maximul de ponta?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pab » 27 Sep 2012, 11:01

La ce varsta atinge maximul de ponta?
Nu cred ca atingerea maximului de ponta la un moment dat tine strict de varsta matcii, ci mai de graba de factori diversi cum ar fi: puterea unitatii biologice in care se afla matca, aportul de nectar si polen din afara, perioada din an (prolificitate maxima in luna mai), temperaturi externe, vremea de afara (anul asta in mai a fost dezastru cu frigul si ploile).
Una peste alta, din mica mea experienta, cred ca maximul de ponta il obtine in anul urmator post imperechere, adica matca imperecheata in vara 2011 atinge maximul de ponta intr-o familie de productie in 2012. Asta daca vremea de afara si familia in care se afla matca ii permit acesteia sa se desfasoare.
La a 2-a intrebare a ta e mai simplu: la albina noastra locala maximul de ponta din perioada activa are loc in luna mai-inceput de iunie, functie de relief.
De aceea e frumoasa apicultura, se lucreaza cu multe "daca"- variabile care fac sa nu te plictisesti deloc de acesta meserie. Nici un an apicol nu seamana cu altul.
pab

Mesajde lucky5strike » 27 Sep 2012, 16:13

Noi discutam pe acest forum apicultura, asa ca sa tinem directia asta!

Cred... in cresteri artificiale temeinice se pot obtine matci a caror medie de calitate este peste media celor naturale. Varfuri si rebuturi pot exista in ambele situatii. Esecuri dureroase apar cand nu s-a executat crestere artificiala temeinica. Atat timp cat asiguram conditiile necesare unei, repet, cresteri artificiale temeinice, economic vb. se pot obtine exemplare bune oricand intre 20 aprilie - 10 septembrie. Tot economic vorbind, singurul aspect care poate da peste cap actiunea il reprezinta conditiile meteo in perioada impercherilor.

La subiect, matca poate ponta in trei situatii mai multe oua in celula:

- cand e tanara si oua peste capacitatea de acoperire a albinei;
- cand e in parametri, dar a suferit leziuni la nivelul abdomenului;
- cand intervin factori de batranete;
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde aliuta2000 » 27 Sep 2012, 20:21

cresterea de calitate se poate face doar cu multa sudoare si cu mare efort financiar .
In tarile bune se investesc sume uriase in cercetari de tot felul , pe cand la noi nu se investesc decat sume infime , si acelea daca se investesc , pentru ca persoanele private nu au nici potentialul si nici posibilitatea sa sustina o selectie atenta si de durata care a ca efect imbunatatirea calitatilor unei rase pe termen lung ,... dar cu toate acestea NATURA stie sa faca ceea ce trebuie .
Nu vreau sa supar pe nimeni, dar cei care au anunturi ca vand matci selectionate , selectia e realizata pe baza a ceea ce poseda fiecare prin batatura si si daca el ar avea ceva mai bun , masculul din vecin e tot maidanez ... si asa mai departe .... si cu toate acestea sunt bune si matcile noastre maidaneze
A.D.
aliuta2000

Mesajde kamy » 27 Sep 2012, 20:26

da sa nu uitam ca maidanezii aia sunt supusi selectiei naturale,ii cam alearga matca mai mult decat stuparu prin lada la inseminare,care cateodata face mai mult decat o caruta d-aia rasturnata cu......cercetatori!
kamy

Mesajde aliuta2000 » 27 Sep 2012, 20:34

kamy scrie:da sa nu uitam ca maidanezii aia sunt supusi selectiei naturale,ii cam alearga matca mai mult decat stuparu prin lada la inseminare,care cateodata face mai mult decat o caruta d-aia rasturnata cu......cercetatori!

@kamy ... sa nu ne uitam locul in natura totusi .. noi suntem o clipita cosmica totusi , un fir de praf in calea uraganului,deci NATURA ofera selectia suprema si noi incerca ca oameni sa grabim unele efecte pe care le credem benefice .. uneori pot fi , dar alteori pot sa nu fie (vezi introducerea crapului Asiatic in America ).sau daca vrei o zicala maidaneza :"un ... arunca o piatra in lac si 100.... se chinuie sa o scoata"
A.D.
aliuta2000

Mesajde kamy » 27 Sep 2012, 20:50

aliuta ma bucur ca esti de acord cu toate ca eu am fost obisnuit cu contre a la 2006!sa nu mai vorbim de jocul de-a jenetica care-i cam simona cu geneza cancerului!
kamy

Mesajde nae » 01 Oct 2012, 15:19

lucky5strike scrie:Noi discutam pe acest forum apicultura, asa ca sa tinem directia asta!

Cred... in cresteri artificiale temeinice se pot obtine matci a caror medie de calitate este peste media celor naturale. Varfuri si rebuturi pot exista in ambele situatii. Esecuri dureroase apar cand nu s-a executat crestere artificiala temeinica. Atat timp cat asiguram conditiile necesare unei, repet, cresteri artificiale temeinice, economic vb. se pot obtine exemplare bune oricand intre 20 aprilie - 10 septembrie. Tot economic vorbind, singurul aspect care poate da peste cap actiunea il reprezinta conditiile meteo in perioada impercherilor.

La subiect, matca poate ponta in trei situatii mai multe oua in celula:

- cand e tanara si oua peste capacitatea de acoperire a albinei;
- cand e in parametri, dar a suferit leziuni la nivelul abdomenului;
- cand intervin factori de batranete;

Nu sunt crescator si am multe de invatat ;logica mea nu bate cu a dv /sau a colegilor cu matci tinere , deci :
1 -''cand oua peste capacitatea de acoperire''(nu vad logica )- cand e tanara ,secretia de feromoni mica ,si stresata de albina (neafina )din stup , batrana,agresiva , are sens ;
2 - 3 -nu stiu ce sa zic /mai repede SL decat 2 oua in celula .
Ouale sunt in ea (ovule ) n-au treaba cu ''sacul plin care se varsa '';o matca tanara, izolata voit(20-30 zile ) , sa nu se imperecheze nu cred sa ponteze 2 oua in celula si asta nu pt ca are sacul gol ci pt ca ,datorita feromonilor , se impune sefa sau nu (o ucide ).
Baga o matca de 2 ani intr-un starter (multa albina producatoare de laptisor ) _oua si pe urdinis .
Baga tanara intr-un starter OBOSIT la limita besmeticului -oua.. mai rar .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR