Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ciclul intrebari intrebatoare 1

Mesajde alt stupar » 06 Ian 2013, 12:56

si tot de acolo...

janese scrie:am mai zis eu undeva...spun unui incepator tinerel ce si cum...cum vezi in poieni acest ritual de imperechere..etc..si el la randul lui a povestit treaba asta la un curs dala de calificare in stuparit..si totzi au ras de el...pana si profesorul care preda(inchipuie-ti ce apicultura ii invata ala pe elevii lui) ...si asta micu a venit f suparat acasa..pe mine.....ca am facut misto de el...ce era sa zic???ai rabdare si-ti voi arata la vara...si cand a venit timpul si i-am aratat...radea si se bucura...ii dadusera si lacrimile...
intr-adevar sunt lucruri de senzatie si multumitoare pentru ochiul stuparului!!!!
pe ceilaltzi ii lasa rece!!!

sa stii ca sunt stupari batrani cu multi ani de albine...care inca nu au vazut treaba asta!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 06 Ian 2013, 13:21

Dragut, de obicei arata ca o cometa, trebusoara asta :lol:

Ca in poza a doua!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kamy » 06 Ian 2013, 13:27

stupare ce te faci daca trantorache e materialist si nu crede pana pipaie,asta se observa mai mult in pastoral la salcam sau tei in spatii deschise!
kamy

Mesajde alt stupar » 06 Ian 2013, 13:35

deh, treaba omului...
Se spune ca in general manualele au dreptate cam 90%. Suficint deci ca sa fie citite cu maxima atentie.
Restul... experienta. Deci, prea mic procent pentru a fi ascultata cu atentie :lol:
Si uite asa, nu credem pana ce nu pipaim cu propiile degete si nu vedem cu propii ochi.
Si au mai trecut cativa ani... ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde florinapi » 06 Ian 2013, 14:02

Zboruri de inperechere se pot vedea in ori ce stupina,cu conditIa sa fie timp prielnic,matci apte pentru inperechere si trantori maturi,si foarte inportant,sa mai fie si stuparul pe-acolo.
Stuparii "mai de teren "observa frecvent astfel de sboruri in sezon,stuparii"mai de forum"poate mai greu.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde kamy » 06 Ian 2013, 15:34

Florin api da-mi voie sa te contrazic am observat fenomenu in spqtii deschise si niciodata in stupina care este cam intre case!Da vazusi pe forum de ne spui?
kamy

Mesajde DaniRadu » 06 Ian 2013, 15:39

Eu cred că cel mai important aspect în recunoaşterea de către trântori a mătcii plecată la împerecheat este vederea şi modul de a zbura al acesteia. Acest fapt mi-a fost confirmat vara trecută. Am cumpărat băiatului cel mic un elicopter cu telecomandă care era destul de mic (cam 10 centimetri lungime cu tot cu coadă). Pentru că în casă se tot lovea de tavan am ieşit în grădină să se joace cu el. Am ajuns şi în spatele stupilor iar când elicopterul a început să se ridice deasupra stupilor, a fost urmat de mai mulţi trântori. Probabil că zborul pe vericală al elicopterului şi rotirea acestuia se asemăna cu zborul mătcii urmate de trântori. Am repetat încercarea de câteva ori şi de fiecare dată elicopterul era urmărit de trântori.
DaniRadu

Mesajde trintorache » 06 Ian 2013, 17:10

Imi pare rau ca " incepator tinerel ce si cum...cum vezi in poieni acest ritual de imperechere"va intreaba cum verifici daca e zona de intilnire a trintorilor ca raspuns nimic.
Chiar am numai 17 ani de stuparit cu cursul de apicultura,pe care constat ca multi nu il au. Un Un incepoator tinerel va roaga janese sa ne lamuriti cum se poate detecta o zona de adunare a trintorilor sau daca "cometa" prezentata de alt stupar sint trintori.
Un raspuns din partea dv ar lamuri problema in cauza.
"More important than talent, strength or knowledge is the ability to laugh at yourself and enjoy the pursuit of your dreams"
trintorache

Mesajde janese » 06 Ian 2013, 20:03

nu trebui sa vezi neaaparat in stupina ta ,,alaiul""!
cel mai usor se vede cand sunt stupine la tei !...cauti un luminish,poiana la 50-100m departare de stupine,intre orele 11-14 si soare..indrepti privirea cam la 30 de grade de linia orizontala a ochilor..adeca te uiti in zare...fara un tel anume(in liminish nu sunt curenti de aer........matci de imperecheat sigur se gasesc!....dar vezi ca alaiul,...o data se face si se desface!!!...adeca...cateva secunde... de mai multe ori la aceeasi matca.....se vede usor ,nu trebui vedere se soim! si nu trebui sa stai saptamani intregi cu ochii pe cer in perioada aia
janese

Mesajde Adi Hodis » 06 Ian 2013, 21:12

trintorache scrie:...
Chiar am numai 17 ani de stuparit cu cursul de apicultura,pe care constat ca multi nu il au.

Diploma aceea de apicultor ... demonstreaza ca sinteti mai experimentat dupa primirea ei ?.
Daca eu s-au alt coleg nu am/avem diploma, sa inteleg ca ... ce ?. Scriem cumva in plus pe aici ?

trintorache scrie:Un Un incepoator tinerel va roaga janese sa ne lamuriti cum se poate detecta o zona de adunare a trintorilor sau daca "cometa" prezentata de alt stupar sint trintori.

Daca sint trintori ? ... pai ce sens avea sa posteze altceva ?.
Cand am vazut solicitarea pozelor, m-am gandit sa caut si eu poze cu "cometa" ( alaiul matcii ) dar nu merita osteneala din moment ce se sint privite cu neincredere.

Alt_stupare, nu ai pozat OZN-uri ?. :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde valter » 06 Ian 2013, 21:25

Adi Hodis scrie:
trintorache scrie:...
Chiar am numai 17 ani de stuparit cu cursul de apicultura,pe care constat ca multi nu il au.

Adi Hodis scrie:Diploma aceea de apicultor ... demonstreaza ca sinteti mai experimentat dupa primirea ei ?.
Daca eu s-au alt coleg nu am/avem diploma, sa inteleg ca ... ce ?. Scriem cumva in plus pe aici ?

Eu am vrut sa-l bag in masa de mai de mult timp...da' nu stiam ca are curs de stupicultor si sapte ani ratati...tot la masa in curte.
valter

Mesajde cucubau » 09 Ian 2013, 16:30

Sunt oameni care isi cumpara diplomele iar altii muncesc pentru a le castiga . In mod normal un om cu diploma ar trebuii sa fie net superior celui fara diploma ( cel putin in fata autoritatilor ). In apicultura conteaza doar rezultatele !
........
cucubau

Mesajde kamy » 03 Feb 2013, 19:46

Ar fi muult mai folositoare deploma daca ar fi tiparita pa hartie mai moale........!
kamy

Mesajde akmm » 03 Feb 2013, 21:23

trintorache scrie:... am o intrebare care ma framinta: Stiu trintorii ca in stup sa afla o regina virgina ?

Intrebari intrebatoare de acest gen si-au mai pus si altii si nu au asteptat raspuns de la altii, au verificat si au concluzionat asa:
Indiferent daca trantorii stiu sau nu stiu ca in familia lor este matca virgina, la iesirea acesteia din stup, primii trantori care se aventureaza afara in grup ca apucatii sunt trantorii din familia ei.Apoi urmeaza trantorii din celelalte familii.
Ca daca ar stii nu stiu ce apucaturi i-ar apuca pe rame sau pereti asta e valabil la oameni, la albine daca lipseste vremea frumoasa familia poate pieri avand matca si trantorii maturi unii langa altii.
De-ar avea si oamenii asemenea cod ancestral inscris in ADN nu s-ar mai scrie povesti cu Lot.Numai ca omul e prea viclean sa nu fie in stare sa-si dea dreptate.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde kamy » 04 Feb 2013, 06:17

E mai usor de pus coarne decat aripi.
kamy

Anterior

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR