Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde cobi » 28 Ian 2015, 21:19

valter scrie:... nu am depasit 70% procent de supravietuire a nucleelor peste iarna...

Cauza, doar lipsa hranei? Cati iernati ?
cobi

Mesajde mircea_tm » 28 Ian 2015, 21:25

cristi_vidican scrie:
Bambucha scrie:Eu folosesc versiunea de vara cat si versiunea de toamna-iarna-primavara.

Ai iernat mătci în acest tip de nucleu?
Bratu zicea că pentru fiecare stup are un astfel de nucleu.
Zicea că acest fel de nucleu are nevoie de hrănire la final de februarie.
La întrebarea mea: dacă n-ar fi mai potrivit să-i mai pun al 3-lea corp cu miere, a spus că dacă are puiet, nu mai urcă, decât se deplasează pe interval.

buna seara. unde pot gasi acest tip de nucleu? spunea cineva ceva site de prezentare...
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde valter » 28 Ian 2015, 21:50

cobi scrie:
valter scrie:... nu am depasit 70% procent de supravietuire a nucleelor peste iarna...

Cauza, doar lipsa hranei? Cati iernati ?

Iernez din ce in ce mai putin. Anul acesta i-am mutat in lazi clasice cu rama Dadant, un numar de 20 de bucati(am flancat ramele de micronucleu cu rame dadant oprite de la salcam). Ceilalti 20 i-am unificat in 10 nuclee tip Miniplus(la mine sunt putin modificate ramele-respectiv jumatate de dadant).Din cei zece am un deces, pana la acest moment.

Cei mai multi in lucru i-am avut in 2010, ceva de genul 140-150, la iernat 50.

Cauzele principale ale pieirii peste iarna ar fi:
-uzura prematura a albinei de iernare, matcile ponteaza extrem de devreme, apar generatii neviabile de albina-asta ar fi primordiala;
-unii refuza sa urce in catul cu mancare, sfarsind prin a-si manca puietul;
-oricat de bine i-am trata contra nosema, 20-30% fac pe iei;
-deseori sunt tinta ''hotilor'' de productie.............
Le trebuie conditii de protectie contra curentilor de aier, dispusi in zone insorite si destul de bine infofoliti.
Negresit hrana de f buna calitate, nu inlocuitori, zahar.
Deasemenea au nevoie de cel putin o rama de pastura pusa tarziu in toamna de la rezeva realizata in primavara.
valter

Mesajde cobi » 28 Ian 2015, 22:01

valter scrie:Cauzele principale ale pieirii peste iarna ar fi:
-uzura prematura a albinei de iernare, matcile ponteaza extrem de devreme, apar generatii neviabile de albina-asta ar fi primordiala;
-unii refuza sa urce in catul cu mancare, sfarsind prin a-si manca puietul;
-oricat de bine i-am trata contra nosema, 20-30% fac pe iei;
-deseori sunt tinta ''hotilor'' de productie.............
Le trebuie conditii de protectie contra curentilor de aier, dispusi in zone insorite si destul de bine infofoliti.
Negresit hrana de f buna calitate, nu inlocuitori, zahar.
Deasemenea au nevoie de cel putin o rama de pastura pusa tarziu in toamna de la rezeva realizata in primavara.

F interesanta expunerea. Multumesc, dle Valter.
Varianta cu iernarea in adapost sau in nuclee din polistiren nu ati incercat? Si nea Gica (Dzeu sa-l ierte) spunea ca nu se merita, dar totusi cand ramane cate o familie babana fara regina, parca e bun un nucleu de rezerva...plus material biologic pentru inmultire.
cobi

Mesajde Donbazil » 28 Ian 2015, 22:09

Sal'tare!

Dac-ai sti tu cat m-am rugat de Gabi Garai sa-mi dea unu'de model......
Da el nu, ca nu vrea sa se puna rau, ca-i brevetu' tau propriu, bla,bla,bla....Bandit ce mai.... :lol:
Eu, am ramas la Zander si Quatrunchi de la teclemn.....
Fiecare are si avantaje, dar si dezavantaje.
Sal'tare!
Donbazil
Donbazil

Mesajde mircea_tm » 28 Ian 2015, 22:14

sters
Ultima oară modificat de mircea_tm pe 28 Ian 2015, 22:34, modificat 1 dată în total.
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde aurel popescu » 28 Ian 2015, 22:18

Donbazil scrie:Sal'tare!

Dac-ai sti tu cat m-am rugat de Gabi Garai sa-mi dea unu'de model......
Da el nu, ca nu vrea sa se puna rau, ca-i brevetu' tau propriu, bla,bla,bla....Bandit ce mai.... :lol:
Eu, am ramas la Zander si Quatrunchi de la teclemn.....
Fiecare are si avantaje, dar si dezavantaje.
Sal'tare!
Donbazil

Despre nuclee cu ramă cu balamale, împărțită în 3, ce părere aveți (ca la Dan Mărgărit)?
aurel popescu

Mesajde valter » 28 Ian 2015, 22:39

Donbazil scrie:Sal'tare!
Donbazil

1.
Cu parere de rau ca n-ai brecetul.Cu parere de bine ca lucram cu oameni cu printipuri-ma refer la Gabi.
La urmatoarea intanlire i-ti vand unul po' bere timisoarea-ce bea nea Gica-Dumnezeu sa-l ierte.
Ori la vara cand vii la mare, poti sa-l iei cu tot cu albina...da' te costa.
S' altare Donule.

2. Am pus mana pe o carte de apicultura din Franta cu multi ani in urma. Si cum sunt mana larga am imprumutat-o unui coleg de serviciu, mult mai mare in grad cu mine si a intrat in gratiere...la domnia sa in biblioteca.

Ce am retinut eu din carticica mai sus mentionata este ca francezii migreaza toamna-iarna spre sud(in interiorul localitatilor-mult hulite de legiuitorul roman), iar primavara- vara, pas cu pas spre nord.Ori dupa cum zice fostul(si de trista amintire) ultim presedinte vara nu-i ca iarna.Eu zica ca Romania nu-i ca Franta ori Canada.

La miniplus( pe 1/2 din 1/2) suprapus e gigea in Franta...dar la noi( la mine) n-a mers...si am ajus la brevetu', care da rezultate multumitoare.
Am bagat brevetu' o iarna in rulota si a fost o catastrofa.
La bagat nea janese( m-ai mic la dimensiune) in pod, cu teava de scafandri in bot si-i merge...e dupa capacitatea craniana...am capul mic.

3. Un nucleu excelent pe care l-am studiat, nu aplicat, este Fotii...e un pic m-ai greu iarna... il foloseste la capacitate Dl. Dr. Poncea de la ICDA.
valter

Mesajde jenica67 » 28 Ian 2015, 23:39

Pentru iernare nuclee, dupa mine este mai bun acest nucleun care este pe rama de 1/2 D pe verical, deci doua rame de miniplus suprapuse si unde se pot pune : 3 nuclee de 4 rame(2RDadant), sau 2 nuclee de 6 rame (echivalent 3RD), sau 12 rame (echivalent 6RD), sau 3 nuclee a cate 2RD, sau 2 nuclee a cate 3RD, sau o familie cu 6RD. 2 rame reduse se ansambleaza intr-o RD.
Fişiere ataşate
001_resize.JPG
jenica67

Mesajde Bambucha » 29 Ian 2015, 00:17

cristi_vidican scrie:explică puțin varianta de iarnă.
Mersi!

Ceva mai in urma pe topic: viewtopic.php?f=5&t=766&start=176#p137812 cu amendamentul ca nu ies chiar 20 de nuclei, ci cam 8-10 buni.
In primul an am avut nuclei pe 2 intervale care au murit toti (iarna adevarata '11-'12) 3 buc, a rezistat cel de pe 4 intervale. De atunci nu mai iernez ghemuri cat un mar... ci unific astfel incat sa am cel putin 4 intervale de miniplus (minim de dimensiunea unui pomelo)in stadiu de ghem. Din experienta mea de pana acum dintr-un miniplus de vara plin, ramane circa 1 interval la iernat, asadar eu unific 3-4-5 bucati pana ajung la dimensiunea unui roisor. Nu iernez in nuclei decat matci care au deja 1 an, sau chiar 2. Cele tinere sunt mai sensibile, la fel si cele foarte batrane de 3 ani, si nu au robustetea unei matci in toata maturitatea ei.

Iernez pe 2 corpuri, am aproximativ modelul acesta: http://www.imkertechnikwagner.de/miniplus.html
Imagine

2 astfel de corpuri suprapuse sunt cam cat o roinita dadant pe 6 rame, la mine se preteaza bine in evantaiul de lucrari pe care-l desfasor in stupina. In cazul in care nu am rame mini capacite pot sa pun 6 rame in pat rece complet capacite. Cu toate astea in februarie pun turte deoarece incepe puietul si in cazul unei perioade foarte reci ar putea ramane descoperite (fara acces la mancare).

@Jenica. Dupa mine, conteaza mai mult dimensiunea ghemului si dispunerea hranei decat lada in sine.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde valter » 29 Ian 2015, 01:01

Dimensiunea ramei pe care o folosesc la micronuclee m-a obligat anul precedent sa mut micronucleele in lazi Dadant pentru maximizarea ''iesirilor din iarna''.
De studiu pentru mine.

OM vedea , zice orbu'.
valter

Mesajde jenica67 » 29 Ian 2015, 08:49

La lada ce am prezentat-o, are avantajul ca daca iernezi 2-3 intr-o lada, se incalzesc unul de la altul si trec mai usor iarna. Ar fi o idee si cu miniplusul simplu, sa fie facute capacele cat corpul, ca peste iarna sa se apropie 4 bucati, sa iernezi cu ei ca DM, tot pentru a face corp comun. Am si miniplus clasici cu 6 rame 1/4D dar facuti de mine.
Fişiere ataşate
Nuclee 005r.jpg
jenica67

Mesajde amd » 29 Ian 2015, 21:29

Folosesc o rama unica in toate modelele de nucleu .Are 22,5 cu 11 cm .O pot combina pe orizontala sau pe verticala.O bag la crescut ,ouat,populat in orice model de stup.Ca si iernare a mers pe 3 etaje a 4 rame din astea cu hranitorul ful cu sirop in februarie.Iarna asta am ramutele incadrate de rame 1\2 ori cu rame de 1\2 deasupa .La varianta incadrata nu se deplaseaza toti in lungul ramei si am intervenit cu turta.
Fişiere ataşate
rsz_fotografie0380.jpg
rsz_img_20141231_172954.jpg
amd

Mesajde amd » 29 Ian 2015, 21:31

Alta combinatie.
Fişiere ataşate
rsz_2fotografie0381.jpg
amd

Mesajde pab » 30 Ian 2015, 10:48

Salutari tuturor,
Dupa ce ani de zile am experimentat fel de fel de variante constructive de nuclei, avand in vedere ca un nucleu de imperechere nu trebuie sa fie nici prea mic (miniplus nu satisface dorintele mele) nici prea mare (pe rama dadant strici prea multa albina la populare), tot cautand nucleul ideal care sa poata fi si iernat cu succes afara, m-am oprit la SCAS I, tipul de nucleu care se folosea de ICDA in anii 80.
Adica un adapost compartimentat in 4, fiecare cu 3 rame 1/2 din r dadant. 2 astfel de rame imbinate dau o rama dadant, care poate fi pusa in familii pt crescut si ouat, apoi cand e cu puiet capacit se ridica si se formeaza nucleii.
Aceasta rama apare ca un mini Layens, asigura suficient spatiu pt formarea ghemului de iernare, acces facil la rezervele de miere peste iarna, suficienta caldura pt puiet si tanara matca vara. Initial la populare folosesc 1 rama cu puiet capacit cu albina acoperitoare, a 2-a cu fagure artificial si a 3-a rama cu hranitor uluc pt sirop, doar cu sarme, fara fagure. Cele 3 rame permit pastrarea matcii imperecheate un timp mai indelungat in nucleu, daca nu ai nevoie de ea, lucru care nucleele mai mici nu il permit.
Toamna, ridic 2 matci din 2 compartimente si le folosesc dupa necesitati, apoi ridic diafragmele fixe, ramanand la iernat 2 nuclei, fiecare pe cate 6 r 1/2 din dadant. Fara pierderi peste iarna, se pot ierna si toate cele 4 compartimente, daca nu avem nevoie de matci in toamna. Trebuiesc insa hraniti intens in toamna, doar cu miere de calitate.
Primavara, avantajul acestui tip de nucleu este ca fac nucleii noi din albina si fagurii nucleilor iernati, care ajung la sfarsit de aprilie sa aiba 4-5 rame de puiet, fara sa mai stric puiet si albina din familiile de productie.
Insa, dpdv economic nu este deloc rentabil sa iernezi nuclei. Pe fiecare nucleu consumul peste iarna+primavara este de cel putin 3 kg echivalent miere de salcam, valoare care o depaseste pe cea a matcii, nemaipunand la socoteala bibilirea de toamna a lor ca sa iasa bine in primavara. Cu cat sa vinzi o astfel de matca in primavara, ca daca ceri 100 de lei (pret indreptatit pt consumul de peste iarna si munca depusa) nu ti-o cumpara nimeni.
Cineva spunea mai sus ca e bine sa ai nuclei peste iarna ca sa dai matci celor care ies orfani: pai mai simplu, unesti orfanul cu un roi pe 4 rame din anul anterior, ca sigur toti avem cativa si pe 4 rame la iernat, decat sa ai batai de cap cu iernarea nucleilor pe jumatati de rama.
Pt mine e clar, nu se merita sa treci nuclei peste iarna doar pt a avea matci de rezerva, dar se merita daca vrei sa formezi noii nuclei primavara din nucleii iernati, fara a te atinge de familii.
Toate cele bune.
Fişiere ataşate
DSCF1294 - Copy.JPG
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde mirel » 30 Ian 2015, 11:16

pab scrie:Salutari tuturor,
Dupa ce ani de zile am experimentat fel de fel de variante constructive de nuclei.......

In totalitate de acord, recomand acest tip de nucleu
numai bine!
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR