Am stat si m-am intrebat de ce, observand acest fenomen chiar si la cazurile de doar 2 nuclei/cutie, in conditiile in care au fost construiti corect.
Am luat-o pe fir in jos si am observat ca matcile nu se imperecheaza toate in aceeasi zi, ci la o zi chiar 2 distanta cateodata, acest lucru facand ca albina celor care au matci neimperecheate sa migreze catre cele imperecheate. Ori dupa imperechere este absolut necesar ca matcile sa aiba un efectiv de albina suficient, incat sa-i ofere acesteia fara probleme ingrijirea si temperatura otpima.
Ba mai mult de atat mergand pe firul timpului in jos, mi-am pus intrebarea de ce pe leatul de botci capacite in finisor, unele botci capacite sunt acoperite masiv de albine de nu se mai vad, iar altele doar de cateva. Chiar si in cazul altoirii botcilor concomitent, am observat un usor fenomen de depopulare de la unii catre altii. Complicata mai este natura asta!
In final am ajuns la concluzia ca cel mai bun nucleu este cutia de sine statatoare care sa gazduiasca o singura matca. Totusi acest nucleu sa poata fi expandabil pe verticala in cazul in care recoltarea matcii intarzie mai mult de 2-3 saptamani din varii motive, si sa ofere spatiul de ouat atat de necesar matcii.