Pt ca ma intereseaza si pe mine dezvoltarea in paralel cu recolta mi s-a parut interesanta aceasta metoda, si mai mult metoda ca ne-o va prezenta Janese. In primavara aveam trei colonii, din care am mai facut 7 roi, prin doua metode care nu le mai amintesc aici, si s-au dezvoltat frumos.
Ce am facut aseara?
-am luat o rama deformata de centrifuga, care la partea de jos avea celule dintr-un cap in altul [pe orizontala] si am pus-o ca in stup pe calorifer.
-am facut sipcile la circular si am ales si curatat rama portboci
- cu ajutorul unui cutter, am incercat mai intai alta zona a ramei daca se poate decupa fagurele
-am decupat fagurele cu cutterul ajutat de o sipca [aici trebuia sa incalzesc si cutterul, dar lenea e cucoana mare

]
- am turtit usor partea opusa celulelor pt botci, pana la fagurele artificial[care este mai dur]
- o sipca am gaurit-o in 4 locuri, primele doua aproae de margini, celelalte echidistante
- am pus sipca gaurita pe pe partea turtita a fagurelui si am infiletat holsuruburile pana au strapuns fagurele.
- am aplicat sipca cealalta pe partea cealalta a fagurelui turtit, am infiletat holsuruburile in ea pana a presat bine fagurele intre cele doua sipci.
- in rama portbotci am facut doua orificii pe speteze la 7cm de sipca de sprijin, am fixat fagurele intre ce doua gauri si am impins un pic tintele de fixare.
Am facut si poze, si acum astept expunere totala a metodei