Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci

Mesajde TDI » 13 Aug 2014, 13:18

Fără îndepărtarea mătcii, direct.
TDI

Mesajde lucky5strike » 13 Aug 2014, 13:19

vevidadra scrie:Descrieți vă rog cu detalii metoda dumneavoastră ! Fără frică ! Ați spus că este ELEMENTAR DE SIMPLU !

Esti simpatic! Tu ti-ai expus metoda?

De ce nu incepi traducandu-ne metoda de lucru a lui nenea din video din primul post? De acolo s-a inceput.

Sa vedem!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde vevidadra » 13 Aug 2014, 13:58

Fără a mă abate de la subiect salutare domnule ignatov andrei ! Aveți un EU foarte mare ! Vă rog să aveți răbdare și chibzuință de vîrstă, și cu anumite rețineri de a vă expune să urmăriți acest topic. Aici se discută o metodă care ar reduce semicostul producției cu peste 50 la sută. Probabil veți folosi și dumneavoastră această metodă pe viitor, dacă veți avea răbdare. Dacă locuiți la Iași suntem la o distanță mică vecini. Pînă la locațiile mele sunt în jur de 60 de km de Iași.
Apropo voi mai încerca să deschid și alte teme de discuție tot așa de importante la care dumneavoastră nu atrageți mare atenție.
vevidadra

Mesajde vevidadra » 13 Aug 2014, 14:08

lucky5strike scrie:
vevidadra scrie:Descrieți vă rog cu detalii metoda dumneavoastră ! Fără frică ! Ați spus că este ELEMENTAR DE SIMPLU !

Esti simpatic! Tu ti-ai expus metoda?

De ce nu incepi traducandu-ne metoda de lucru a lui nenea din video din primul post? De acolo s-a inceput.

Sa vedem!

Am dat adresa filmulețului. Am descris metoda. Am rugat să o descrie cel care a încercato. Ce nui clar ? Vreți să descriu ce metodă folosesc eu ? Nu pot pentru că ne abatem de la subiect.
vevidadra

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2014, 14:42

vevidadra scrie:Fără a mă abate de la subiect salutare domnule ignatov andrei ! Aveți un EU foarte mare ! Vă rog să aveți răbdare și chibzuință de vîrstă, și cu anumite rețineri de a vă expune să urmăriți acest topic. Aici se discută o metodă care ar reduce semicostul producției cu peste 50 la sută. Probabil veți folosi și dumneavoastră această metodă pe viitor, dacă veți avea răbdare. Dacă locuiți la Iași suntem la o distanță mică vecini. Pînă la locațiile mele sunt în jur de 60 de km de Iași.

Cum imi fac pasaportul, va fac o vizita!
Faceti, va rog, traducerea pentru colegi, asa, in mare, ca eu folosesc de mult timp SI aceasta metoda!

vevidadra scrie:Apropo voi mai încerca să deschid și alte teme de discuție tot așa de importante la care dumneavoastră nu atrageți mare atenție.

Daca va referiti la mine... ar fi bine sa va mai interesati, doar asa, ca sa ma cunoasteti mai bine!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Aug 2014, 15:17

TDI scrie:Fără îndepărtarea mătcii, direct.

Asa reiese din filmul "ovreiului" ??? ;)

Urmareste mai atent si vezi ca se lucreaza in echipa! Sunt 4 oameni si lucreaza pe etape, incepand cu 120 de botci in prima zi, tra la la, tra la la, adica "marketing" la o sedinta tip... ca la noi !
ignatov andrei

Mesajde cosming » 13 Aug 2014, 16:00

TDI, presupunand ca stupul cu matca are destula albina tanara ca sa nu distruga botca tot nu exista garantia ca matca nou eclozata nu va fi sugrumata cand o va lua la pas prin stup. :ugeek:
cosming

Mesajde nae » 14 Aug 2014, 00:06

1- introduci botca fara inlaturarea matcii = loterie
-avantaj daca se pierde sau ''devine'' trantorita ramane ''batrana''
2- ''ridici'' matca si plantezi botca =acceptare 100% =LOTERIE daca te raportezi la fam de productie deplasate in pastoral/pavilion /aglomerat-300 fam :?
In stationar pe o vatra lejera = OK ; la fel ca o stupina de multiplicare ,cu procent mai scazut de imperechere.
Nu cred sa-si permita cineva (150-600 fam )asemenea metoda ; apicultorul incepator ,fara logistica/spatiu e obligat s-o foloseasca ...
300 fam sunt plimbate sa PRODUCA = nu-ti permiti , cred .
nae

Mesajde vevidadra » 14 Aug 2014, 15:13

nae scrie:1- introduci botca fara inlaturarea matcii = loterie
-avantaj daca se pierde sau ''devine'' trantorita ramane ''batrana''
2- ''ridici'' matca si plantezi botca =acceptare 100% =LOTERIE daca te raportezi la fam de productie deplasate in pastoral/pavilion /aglomerat-300 fam :?
In stationar pe o vatra lejera = OK ; la fel ca o stupina de multiplicare ,cu procent mai scazut de imperechere.
Nu cred sa-si permita cineva (150-600 fam )asemenea metoda ; apicultorul incepator ,fara logistica/spatiu e obligat s-o foloseasca ...
300 fam sunt plimbate sa PRODUCA = nu-ti permiti , cred .

După metoda izrailiană 600 de botci pentru 600 de familii se recoltează întro zi. Se înpart la 2 echipe formată din 2 apicultori a cîte 300 de bucăți. Cele 300 de botci fiecare echipă le introduc în stupuri în timp de 3 zile aflate în diferite locații. Prima zi 120, a doua 100, a trea 80 de buc. Se introduc în stup mecanic. Se afumă cu fumarul în care se pun bucăți de saci în care a fost zahăr și se lipește botca, apoi se închide stupul. Peste 14-16 zile se verifică dacă este puiet semănat după care se determină dacă este regina din botca introdusă. Între timp se cresc botci de rezervă. Dacă nu este puiet sau se întîlnește regina ce nu e pe plac se strivește și se introduce din nou botcă.
vevidadra

Mesajde cosming » 14 Aug 2014, 15:15

vevi, nu mai sta pe tusa vino si da mai multe detalii cu continutul filmuletului :mrgreen: Cam de halul asta: bagi botca zboara proprietareasa stupului de oftica detalii, detalii, detalii :mrgreen:
cosming

Mesajde nae » 14 Aug 2014, 16:30

vevidadra scrie: După metoda izrailiană 600 de botci pentru 600 de familii se recoltează întro zi. Se înpart la 2 echipe formată din 2 apicultori a cîte 300 de bucăți. Cele 300 de botci fiecare echipă le introduc în stupuri în timp de 3 zile aflate în diferite locații. Prima zi 120, a doua 100, a trea 80 de buc. Se introduc în stup mecanic. Se afumă cu fumarul în care se pun bucăți de saci în care a fost zahăr și se lipește botca, apoi se închide stupul. Peste 14-16 zile se verifică dacă este puiet semănat după care se determină dacă este regina din botca introdusă. Între timp se cresc botci de rezervă. Dacă nu este puiet sau se întîlnește regina ce nu e pe plac se strivește și se introduce din nou botcă.

Multumesc pt efort .
D-ta ai vazut un stup in viata matale ?, nu e strung/masina .
Stupul e VIU si are dinamica lui care pica greu cu alte 600 dinamici .
In perioada de crestere a pontei = n-ai sanse
Ramane perioada iulie-august (la noi )(sept-oct n-ai trantori de asemenea necesitate + timp ''probabil'' +instinc de conservare )= albina batrana la greu + lipsa cules- sau scazut = LOTERIE , parerea mea .
Ai vazut 50 fam , nu mai mult ,la zborul trantorilor + puiet la recunoastere +culegatoare ?, e ca o plasa/zici ca-i fum ___ nu nimeresc in acel haos nici cu CFR-ul .Daca ai 600 fam / 6-10 Ha poate ca merge .
Folosesc metoda (inainte sa aflu ca-i una )cand n-am alta ''solutie'' si botca coapta in plus .
nae

Mesajde alt stupar » 14 Aug 2014, 17:24

vevidadra scrie:
alt stupar scrie:"Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci"

Doamne, dar este asa de simplu... ELEMENTAR DE SIMPLU !!!
Metoda citita prin revistele Apiacta, acolo dadeau procentaj de reusita peste 75%, sincer eu personal poate oi fi avut si olecuta noroc sau nustiu dar consider dupa destui ani de folosire a acestei metode procentajul este chiar mai bun !
BOTCA LA ECLOZIONARE SE INTRODUCE IN PREZENTA MATCII IN COLONIE !

Descrieți vă rog cu detalii metoda dumneavoastră ! Fără frică ! Ați spus că este ELEMENTAR DE SIMPLU !

Frica ??? :lol:
Hai ca mi-esti simpatic, si daca tot esti, uite doua variante...
1. Cauti in bibloteca si gasesti metoda "de-a gata"
2. judeci cu mintea propie si gicesti care-i smecheria ;)

Repet, botca la eclozionare se introduce in colonie in prezenta reginei batrane. Ghici ghicitoare... unde trebuie sa se gaseaca regina ce urmeaza a fi schimbata ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 14 Aug 2014, 18:02

ignatov andrei scrie:
vevidadra scrie:Fără a mă abate de la subiect salutare domnule ignatov andrei ! Aveți un EU foarte mare ! Vă rog să aveți răbdare și chibzuință de vîrstă, și cu anumite rețineri de a vă expune să urmăriți acest topic. Aici se discută o metodă care ar reduce semicostul producției cu peste 50 la sută. Probabil veți folosi și dumneavoastră această metodă pe viitor, dacă veți avea răbdare. Dacă locuiți la Iași suntem la o distanță mică vecini. Pînă la locațiile mele sunt în jur de 60 de km de Iași.

Cum imi fac pasaportul, va fac o vizita!
Faceti, va rog, traducerea pentru colegi, asa, in mare, ca eu folosesc de mult timp SI aceasta metoda!

vevidadra scrie:Apropo voi mai încerca să deschid și alte teme de discuție tot așa de importante la care dumneavoastră nu atrageți mare atenție.

Daca va referiti la mine... ar fi bine sa va mai interesati, doar asa, ca sa ma cunoasteti mai bine!

Cred ca v-a scapat un amanunt important. D-vs NU folositi metoda discutata ( a israelianului ) ci folositi metode clasice care au la baza absenta matcii la momentul introducerii botcii.
S-a scris de cateva ori ca ,,introducerea botcilor o face fara a sti ce se afla in stupi ... s-au indiferent de situatia familiilor, ca-s familii bune, ca-s slabe, nu conteaza ”.
Iata o postare, de aici viewtopic.php?f=5&t=3562&start=32
vevidadra scrie:
ignatov andrei scrie:Plasati botcile fara probleme!
Gaselnita cu "asteptatul si cu protejarea" este pentru incepatori!
Se poate intampla sa fie cate o "matca" mai mica decat o albina, care poate produce avarii grave, sau alte "chestii". pe care doar un incepator le poate produce!
Nu conteaza daca sunt oua, larve sau orice altceva! Nu trebuie sa existe MATCA!

Ce părere aveți de metoda izrailiană de schimbarea reginelor bătrîne din stup prin introducerea botcilor, fără a ști cei în stup și verificarea lor peste 12-14 zile ?
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ignatov andrei » 14 Aug 2014, 18:06

vevidadra scrie: După metoda izrailiană 600 de botci pentru 600 de familii se recoltează întro zi. Se înpart la 2 echipe formată din 2 apicultori a cîte 300 de bucăți. Cele 300 de botci fiecare echipă le introduc în stupuri în timp de 3 zile aflate în diferite locații. Prima zi 120, a doua 100, a trea 80 de buc. Se introduc în stup mecanic. Se afumă cu fumarul în care se pun bucăți de saci în care a fost zahăr și se lipește botca, apoi se închide stupul. Peste 14-16 zile se verifică dacă este puiet semănat după care se determină dacă este regina din botca introdusă. Între timp se cresc botci de rezervă. Dacă nu este puiet sau se întîlnește regina ce nu e pe plac se strivește și se introduce din nou botcă.

Cum pastreaza botcile 3 zile ????

Nu stranguleaza (strivesc, omoara - zadaviti, spun ei) 600 de matci odata, ci cate 100 pe zi (fiecare echipa) si introduc botcile!
De unde reiese ca introduc botca in prezenta matcii?!?
Poate n-am fost atent si te rog sa-mi traduci !
Mai greseste omul, ce sa-i faci!

adi hodis scrie:Cred ca v-a scapat un amanunt important. D-vs NU folositi metoda discutata ( a israelianului ) ci folositi metode clasice care au la baza absenta matcii la momentul introducerii botcii.

Adi, cine a tradus aceasta metoda, a tradus gresit!
In film se spune clar: dupa 16 zile (sestinatzati), nu 14-16, nu 12-14
ignatov andrei

Mesajde nae » 14 Aug 2014, 18:53

alt stupar scrie:
Repet, botca la eclozionare se introduce in colonie in prezenta reginei batrane. Ghici ghicitoare... unde trebuie sa se gaseaca regina ce urmeaza a fi schimbata ? :shock:

1-deasupra gratiei la vertical,
2-in spatele orizontalului in pat cald sau lateral la orizontalul rece ,
3-oriunde -capcanata .
:?: Unde (eu am dat cu banul )?
Ca s-o gasesti intr-un stup de productie (sau 600 ) e ''belea'' . :D
Daca fam vrea schimbarea batranei/cu probleme(ca nu avem doar babe )protejeaza botca-matca tanara , daca nu vrea nu reusesti in prezenta matcii decat capcanand-o sa dai semnalul unei probleme = manopera si dureri de cap (600 ).
Bine ca n-am 100 ,oricum sunt numai zdrente si n-a venit iarna . :cry:
nae

Mesajde Adi Hodis » 14 Aug 2014, 19:16

Metoda aceasta o aplicam noi, doua echipe a doi apicultori, intr-o singura zi, la mai multe vetre de roi.
Dar niciodata la familii. Acolo unde era cazul, se elimina matca si se desfiinta colonia respectiva prin unire cu o fam vecina.

Inmultirea efectivelor se face pe principiul formarii de roi si dezvoltarea roilor. Toti roii care inregistrau rateu la împerecherea matcii, au fost uniti cu cei care au reusit.
Verificarea matcilor merge repede, fiind in roi, e mai putin de verificat decat in familii.
Astfel avem certitudinea ca toate matcile sint tinere.
La metoda israelianului ... nu. Rata de succes poate fi diminuata în functie de rateul matcilor la zborul de împerechere, din cauze care le stim. Nu e tot una cu rezultatele negative ce survin in familiile respective, comparativ cu roii.

Am observat ca aveti experiență apicola.
Nu aveti încredere în metoda israelianului ?. S-au daca aveți, parțial, de ce nu încercați o proba ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR