Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Schimbarea matcii batrane prin introducerea unei botci

Mesajde Adi Hodis » 14 Aug 2014, 19:30

ignatov andrei scrie: ...
adi hodis scrie:Cred ca v-a scapat un amanunt important. D-vs NU folositi metoda discutata ( a israelianului ) ci folositi metode clasice care au la baza absenta matcii la momentul introducerii botcii.

Adi, cine a tradus aceasta metoda, a tradus gresit!
In film se spune clar: dupa 16 zile (sestinatzati), nu 14-16, nu 12-14

E singura explicatie ... ceea ce denota ca nu-i nimic nou sub soare. :)

Ba chiar mai ... mult de lucru cu metoda asta, + pierderea natalitații in familii + pierderile la zborul de împerechere si persistenta natalitații lipsa în familiile ramase orfane ... e un scenariu de evitat.

Totusi, unde-i avantajul vazut de israelian ?. D-le Vevidadra, va așteptam.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Mircea_63 » 14 Aug 2014, 19:31

cosming scrie:TDI, presupunand ca stupul cu matca are destula albina tanara ca sa nu distruga botca tot nu exista garantia ca matca nou eclozata nu va fi sugrumata cand o va lua la pas prin stup. :ugeek:

Albina nu are treaba botcii. O roade doar daca e moarta matca in botca. Matca proaspat eclozionata este acceptata intotdeauna, chiar si daca intra pe urdinis, darmite daca iasa din botca in acel stup.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 14 Aug 2014, 20:15

Vad ca vevidadra tace ca "nenea" in popusoi!
Va traduc eu EXACT ce spune "ovreiul":
- trebuie sa aiba pregatite, in trei zile, 600 de botci;
- nu ucid toate 600 de matci odata, ci, fiecare echipa ucide cate 100/zi (impart stupina in doua, cate 300 pentru fiecare echipa formata din 2 angajati);
- dupa ce ucid matcile introduc botcile;
- LA FIECARE SERIE de familii la care au introdus botcile, intervin dupa 16 zile:
- spune "ovreiul" de 14-16 zile, adica, dupa ce au introdus a treia zi, revin dupa 14 zile => 16 zile la prima serie!

Neintelegerea a aparut - la vevidadra, care a cam uitat limba rusa - pentru ca "ovreiul" spune clar:
- dupa uciderea matcilor, angajatii vin sa ia botcile, apoi indeparteaza capacul stupului, introduc botca, pun capacul, FARA SA SE UITE CE ESTE IN FAMILII!

Mai multe sa va traduca cel ce a starnit prostia asta cu "traducerea lui peste" si a mai si denumit-o... "metoda izraeliana"!
ignatov andrei

Mesajde Closcutz » 14 Aug 2014, 20:35

Pai daca ucid matcile la aia de productie, la 600, ce inovatie si avantajul lu peste mai are metoda? Daca nici macar nu verifica ce ucid si curata tot la rand? Plus managementul botcilor care ba trebuie sa fie toate gata, ba trebuie sa fie introduse in trei zile si atunci de la botca se ajunge la matca eclozionata ...
Closcutz

Mesajde cosming » 14 Aug 2014, 20:59

Eu nu mai pricep nimic Mircea spune ca botca e accepta oricum asa cum gasim si la pag 20 in Cresterea albinelor de Munteanu. Mosu meu drag Ignatov dezvaluie misterul din film si cica rusul ovrei da snoava confratilor sa omoare botcile pardon matcile apoi sa altoiasca botcile. Eu raman la a mea chiar proaspat eclozata batrana adica culegatoarea o accepta mai greu plus ca daca e prea sprintena pe faguri o executa repede. Mie imi ia si 10 min sa gasesc matca chiar si mai mult ca-mi falfaie plasa in fata ochilor plus transpiratia in ochi daca-i plin stupu' de albine., deci nu mai calculez la 100 de stupi....
cosming

Mesajde vevidadra » 14 Aug 2014, 23:36

ignatov andrei scrie:Vad ca vevidadra tace ca "nenea" in popusoi!
Va traduc eu EXACT ce spune "ovreiul":
- trebuie sa aiba pregatite, in trei zile, 600 de botci;
- nu ucid toate 600 de matci odata, ci, fiecare echipa ucide cate 100/zi (impart stupina in doua, cate 300 pentru fiecare echipa formata din 2 angajati);
- dupa ce ucid matcile introduc botcile;
- LA FIECARE SERIE de familii la care au introdus botcile, intervin dupa 16 zile:
- spune "ovreiul" de 14-16 zile, adica, dupa ce au introdus a treia zi, revin dupa 14 zile => 16 zile la prima serie!

Neintelegerea a aparut - la vevidadra, care a uitat limba rusa - pentru ca "ovreiul" spune clar:
- dupa uciderea matcilor, angajatii vin sa ia botcile, apoi indeparteaza capacul stupului, introduc botca, pun capacul, FARA SA SE UITE CE ESTE IN FAMILII!

Mai multe sa va traduca cel ce a starnit prostia asta cu "traducerea lui peste" si a mai si denumit-o... "metoda izraeliana"!

Îmi cer scuze domnule ignatov că am omis lucrarea de strivire a reginelor cea ce ea derutat pe mulți. Această metodă o folosesc și eu de mult timp cu deosebirea că întroduceam botcile după 7 zile de la lichidarea reginei, după ce striveam botcile de salvare. Și făceam lucrul acesta cu 1- 2 săptămîni înaintea culesului la salcîm. La izrailieni am întîlnit ceva nou. Deci, indiferent de existența botcilor de salvare ei introduc în stup botca lor și astfel se mai reduce timpul cu 7 zile. În condițiile de azi nu văd altă ieșire decît să ne creștem singuri regine datorită că ele costă foarte mult și nu sînt calitative. Da, am nuclee de înperechere a reginelor însă îmi mai trebuiesc foarte multe și mai trebuie și timp să am ca să cresc aceste regine. Iată de ce am ales botcile. Locațiile la mine sînt staționare. Nucleele sînt de polistiren a cîte 2 în stup. În fiecare compartiment încap trei rame dadan. Dacă se scoate peretele despărțitor se poate pune la ernat o familie pe 6 rame.
vevidadra

Mesajde ignatov andrei » 15 Aug 2014, 00:09

"Nene" vevidavra, nu trebuie sa-ti ceri scuze!
EU - vorba dumitale cu "E-ul" meu puternic - nu aplic decat BIOLOGIA FAMILIEI DE ALBINE !!!!!

Nu exista VIATA fara...
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 15 Aug 2014, 00:14

vevidadra scrie:Îmi cer scuze domnule ignatov că am omis lucrarea de strivire a reginelor cea ce ea derutat pe mulți..

Vevidadra, EU te iert, dar retine un lucru:
- sa n-o ia inaintea realizarilor... faima !!!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 15 Aug 2014, 00:19

Closcutz scrie:Pai daca ucid matcile la aia de productie, la 600, ce inovatie si avantajul lu peste mai are metoda? Daca nici macar nu verifica ce ucid si curata tot la rand? Plus managementul botcilor care ba trebuie sa fie toate gata, ba trebuie sa fie introduse in trei zile si atunci de la botca se ajunge la matca eclozionata ...

"Parinte" draga, n-o pune ca la SF. Evanghelie !!!!!!!!!

Intreaba... "molcom"... si ti se va raspunde... poate!!!!!!!

Doamne... AJUTA!!!!!!!!!!!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 15 Aug 2014, 00:51

cosming scrie:Eu nu mai pricep nimic... culegatoarea o accepta mai greu plus ca daca e prea sprintena pe faguri o executa repede.

Oare de cate ori sa-ti spun ca... iti bagi nasul unde nu trebuie ?!!!!? :lol:
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 15 Aug 2014, 01:41

executari ?? in apicultura ..?? multi au fost deja si foarte multi urmeaza in toamna asta ...
botca ..?? in locul unei matci..??? off Doamne..oare merita atat de multa atentie subiectul ???
cred ca nu ..!!si nici macar sa fie discutat subiectul la vremea asta ..si asta ..nu ca nu s-ar mai imperechea ,ca daca le mananca si au cu ce.. inca ..n-ai ce le face .. ;) dar.....
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Mircea_63 » 15 Aug 2014, 08:41

cosming scrie: ca-mi falfaie plasa in fata ochilor plus transpiratia in ochi

Foloseste o bandana sau pur si simplu o banda anti-transpiratie legata pe frunte. Vei fi uimit.

Vevidadra, cautarea si "executarea" matcii batrane inseamna munca inutila. Tanara trebuie sa o invinga, in plus...si asta e o forma de selectie. Un ajutor, daca ai temeri ca va fi ucisa inainte de eclozionare, ar fi folosirea unei gratii Hanemann, gratie pe care o scoti dupa eclozionare.
Sau ii maresti sansele plasand botca departe de cuib.

Nu agreez metoda deoarece nu stii cum va fi imperecherea. 600 de matci? Cam multe oua in acelasi cos si mare incredere in cei de la meteo.
Metode si moduri de lucru sunt multe si e bine sa le cunoastem, dar greu gasesti o metoda unanim aceptata.

Acolo unde mana de lucru e scumpa, metoda devine economica. Ce se pierde la imperechere se compenseaza din plata oamenilor. Totusi, se pierde din calitate. Unele matci se elimina din nucleele de imperechere pentru ponta nesatisfacatoare. Aici insa, aceasta selectie nu mai are loc.

Sunt diferente intre stationar si pastoral, la fel si intre industrializare si modul nostru de lucru semi-industrial si cu mai multa aplecare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Adi Hodis » 15 Aug 2014, 10:54

vevidadra scrie:Îmi cer scuze domnule ignatov că am omis lucrarea de strivire a reginelor cea ce ea derutat pe mulți.
...

Primul derutat ati fost dumneavoastra. Toate dialogurile generate, s-ar fi redus la cîteva postari.
In ce ma priveste, m-a derutat ... asta,
vevidadra scrie:
jenica67 scrie:S-a mai discutat pe forum cu introducerea matcilor in botci false, a fost prezentat si filmuletul unui polonez : http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=5&t=33

Bravo ! Este bine că se mai prezintă odată pentru cei repetenți. Dar să nu ne abatem de la metoda izrailiană.

în sensul ca ”bobîrnacul” vine din partea unui premiant. Chiar si asa, uneori si premiantii mai dau cu stîng-n dreptu. In cazul de față, primul este israelianul cu metoda sa ... paguboasa. De ce ? ... pentru ca, asa cum am precizat in postarea anterioara ... genereaza efecte cu repercursiuni negative in stupinele de productie. Si aici ma refer si la vanzari material biologic. In stupinele de productie NU se întrerupe ciclul natalitații ci se stimuleaza ponta pentru a mentine natalitatea.
Raportat la clima ecuatoriala, chiar daca sînt pauze de cules, care se reflecta in miere, respectiv bani, fermierii care-i cunosc eu, au alternativa vanzarii roilor.
Asadar, daca cei ce au sezon îndelungat, nu folosesc aceasta metoda ... la noi, unde avem sezon scurt de culesuri, cine o aplica, își diminueaza drastic contingentul viitor de albine culegatoare. De vînzare roi ... adio.

Israelianul s-a dus sa faca reklama la rusi cu metoda aceasta ... nimic nou.
Avem si noi pe unu care plimba un stup pe ... te mieri unde. Si mai mare mirarea, a primit si medalie.

Mai multa atentie, v-ar fi scutit de imboldul de a-i face pe altii repetenți.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde alt stupar » 15 Aug 2014, 11:00

vevidadra scrie:....

pr`etene.... in fapt, cam tot ce ai zis nou pe aici cu metoda lu` peste prajit lu` israilianul ala poate fi redus la ce am citat :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 15 Aug 2014, 11:19

alt stupar scrie:
vevidadra scrie:....

pr`etene.... in fapt, cam tot ce ai zis nou pe aici cu metoda lu` peste prajit lu` israilianul ala poate fi redus la ce am citat :lol:

Pai dumnealui a ... intrebat,
aici viewtopic.php?f=5&t=3562&start=32
vevidadra scrie:
ignatov andrei scrie:Plasati botcile fara probleme!
Gaselnita cu "asteptatul si cu protejarea" este pentru incepatori!
Se poate intampla sa fie cate o "matca" mai mica decat o albina, care poate produce avarii grave, sau alte "chestii". pe care doar un incepator le poate produce!
Nu conteaza daca sunt oua, larve sau orice altceva! Nu trebuie sa existe MATCA!

Ce părere aveți de metoda izrailiană de schimbarea reginelor bătrîne din stup prin introducerea botcilor, fără a ști cei în stup și verificarea lor peste 12-14 zile ?

Noutatile s-au dovedit scrierile ulterioare ... in sensul fizic. Moral, toate erau vechi ... metode.
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 15 Aug 2014, 12:55

Mda... daca nu-i zicea "izrailiana", nu ar fi parut nimic de luat in seama la metoda asta... cum deturneaza un adjectiv totul.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR