Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Spermateca matcii. Poliandria.

Mesajde jonny_it » 01 Noi 2012, 15:08

alt stupar scrie:;) ca un facut, indemnul la selectia multicincinala facut pe Carpatina autohtona in general il dau tocmai cei cu barba alba :D
Daca ei "n-au avut timp" de selectie, astia din "noul val" de ce sa beneficieze de material de calitate ?
Sa-i intreaca ? :lol:

Fara suparare dar daca nu faci tu/altii nu inseamna nimeni nu face; sunt multi apicultori care fac selectie pe carpatina de multi ani; si selectia se mai face si in mod natural, adica supravetuiesc familiile cele mai adaptate la conditiile de la noi; si cel mai incepator dintre incepatori daca vede ca o anumita familie da productie mai buna face roi/matci ;)

Unii de exemplu au familii cu matci anecbalice, adica matci care anual sau la maxim 2 ani sunt inlocuite fara interventii din partea apicultorului. Un exemplu, nu este cine stie ce dar este ceva ...

Cercetarea/selectia nu inseamna doar marketing agresiv. ;)
jonny_it

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 19:30

jonny_it scrie:Unii de exemplu au familii cu matci anecbalice, adica matci care anual sau la maxim 2 ani sunt inlocuite fara interventii din partea apicultorului. Un exemplu, nu este cine stie ce dar este ceva ...

Cercetarea/selectia nu inseamna doar marketing agresiv. ;)

Eu sunt sceptic. Nu te contrazic, dar: Instinctul imi spune ca, daca vreau Carnica adevarata si selectionata, sa merg in Austria. Cu tot respectul pentru poporul meu, consider ca austriacul se tine mai bine de treaba. Sti tu, sibienii au vorba: "Randuiala ca la sasi".

Tot instinctul imi spune ca o linie selectionata de 100 de ani trebuie sa fie mai buna decat una selectionata sporadic pe la noi, in perioade scurte. Tot respectul pentru cercetatorii nostri. Le urez succes. Dar rezultatele muncii lor se vor vedea altcandva decat acum.

Plus ca in cativa ani vom avea toti Buckfast. Si cei care acum stramba din nas. Ca suntem romani si il facem pe dr. in patru. Si bine facem, nu o sa ramanem saraci de dragul unor institutii adormite.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde jonny_it » 01 Noi 2012, 19:44

Ruben scrie:Eu sunt sceptic.

Uite de aia sunt si eu sceptic, in special pentru ca austriecii pentru care fac eu achizitie de miere au carnica(ambele versiuni cu toate ca deosebirea intre ele este de puritate a rasei; aia "noua" este corcita cu italiana si este foarte putin roitoare spre deosebire de prima, in fine sa nu intram in detalii).
Problema nu este selectia, si eu sunt convins ca Austriecii au facut o treaba mai buna, dar au format o albina adaptata la conditiile lor. Adica au selectat si imbunatatit albina locala.

100 ani? :lol: Arata-mi institutul care facea selectie acum 100 de ani? Acum 100 de ani in Europa inca se mai folosea sulful pentru a extrage mierea. Acum 100 de ani Dadant abia inventase stupul lui ..

Buckfast s-a adus si o sa se aduca .. asteptam sa vedem rezultatele. Am testat si este superioara fata de carnica, in special in privinta roirii.
jonny_it

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 20:19

jonny_it scrie:100 ani? :lol: Arata-mi institutul care facea selectie acum 100 de ani? Acum 100 de ani in Europa inca se mai folosea sulful pentru a extrage mierea. Acum 100 de ani Dadant abia inventase stupul lui ..

Inainte sa te distrezi asa tare, arunca o privire aici: http://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte ... do_Sklenar

:idea: ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde kamy » 01 Noi 2012, 20:41

ehei bace ioane crezi ca esti singuru care te repeti? o sarja de matci de aceeasi varsta din aceeasi rama n-o sa ma credeti ca nu sant 2 la fel ca intre oameni de altfel,ca jenetica asta are legi pe care greu pui hamu,cam din 100 sant 6-7 care au magnet la albina de cum vin pe lume,e la alea o sa cam fie albina chiar daca fura musca de la vecina(pe vagon).am mai repetat de ma dor buricele destelor de la una recordista rau am transvazat vo 2 ani si ioc repetabilitate,cine vrea sa faca sau sa cumpere doar matci super ma tem ca tre sa dea cu ghiocul,dar se obtin rezultate destul de bune si multumitoare cu selectia da nu o sa intalniti prea multe familii la fel,fiecare are ceva diferit,asta ma framanta pe mine sa obtin rezultate bune chiar cu matci ordinare si -am cam reusit cu 6+6,da anu asta m-a mancat rau dosu sa ma bag in matci si m-am cam dat cantuta rau dee toot!da ce sa-i faci drobu de sare!
kamy

Mesajde topy » 01 Noi 2012, 20:54

Ioan Guist scrie:Se implinesc mai bine de o duzina de mesaje identice, postate de catre mine pe forum, de-a lungul vremurilor tulburi .Care este.
De cate ori ne incalizim pe subiectul matci cu ....doua perechi de ovare, sunt nevoit sa ma repet.

Cunosc cate picioare are albina de ~ 12 ani. Am cautat in toata perioada asta o matca, o linie din care sa-mi umplu stupii.Daca deseori am fost flituit de catre cei platiti sa-mi asigure un minim de material pentru prasila, ori trimis la coada sa-mi iau ...nefecundatele, consider ca am fost postat in bratele hazardului cu bucuria tampa a functionarului est europeanodamboviteanopontic.
Ca ...d'paia aceleasi burti mi-au scos ochii cu pareri si iexperiente ce se pozitioneaza fix la 180 grade ce ceea ce vaz io, este partea haioasa a stupariei. :lol:

Bun, trec anii.Nu vine nimeni sa-mi spuie mie , in toata perioada asta ...splendida, urmatorul lucru:

Boule! De azi in colo, daca vrei o hosca din care sa tragi si sa umplii stupii tai si ai altora, basca cerul patriei cu trantori, iei de la noi doua custi cu material (cat am putut noi selectiona deocamdata) in fiecare an.Marci banu pe fiecare, 500 euro pe vaca, si te obligi sa vi cu o parere despre cum lucra ficele ei.

A...nu fra' !! Fa tu selectie (boule care esti) si noi te privim si te reprezentam la premierea sortimentelor de miere.Vezi sa faci si miere.

inca aveti putere sa va luptati cu morile de vant.(macar in vise).eu am ajuns la convingerea ca ce faci cu mana ta aia ai.
Ultima oară modificat de topy pe 01 Noi 2012, 21:09, modificat 1 dată în total.
topy

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 20:55

ma scuzati ca intervin,
baukfastul este bun doar cumparat de la el de acasa, orice fiica fecundata cu trantori de carpatina sau in cazul meu de lingustica rezultate ZERO...va spun ca am discutat cu un apicultor italian care dupa 2 ani de observatie baukfast era super mega multumit de rezultate, cand a tras el fiice era sa ramana fara stupi si nu putini, matcile nu dadeau inainte, si la sfarsit de sezon a trebuit vrand nevrand sa cumpere 500 de matci ca sa le schimbe pe toate!!
am sa va atasez o fotografie acum cu o matca baukfast costul matcii a fost de 250 de euro, foarte mult dar....pe langa cele 3 caturi pline pe care le vedeti in imagine mai adaugati inca 8 care au fost deja extrase!...eu am spus pe pagina mea ceva despre baukfast..sunt foarte bune..dar numai cu pedigree ca altfel....
Fişiere ataşate
043 (Copy).jpg
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 21:00

mihai33 scrie:ma scuzati ca intervin,
baukfastul este bun doar cumparat de la el de acasa, orice fiica fecundata cu trantori de carpatina sau in cazul meu de lingustica rezultate ZERO...

Te scuzam ,dar te contrazicem. Buckfastul fecundat de carpatini da rezultate MUUULT MAI BUNE decat carpatina sau decat Carnica.

Am avut ocazia sa compar in stupina proprie Carnica imperecheate pe munte cu Buckfast imperecheat in Romania.

Buckfastul imperecheat acasa oua asemenea Carnicii pure...Asa ca...
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 21:08

eu nu imi permit sa va contrazic, va spun dintr-o patanie..eu personal nu as risca, sunt adeptul carpatinei-carpatine si a lingusticei cu lingustica...experientele din punctul meu de vedere au fost deja facute...nu voi reinventa roata sub nici o forma si nici nu voi scrie istoria apiculturii, dar cei ce citesc pe aici este bine a afla si ce au patit altii si sa se fereasca...sau sa verifice pe propriile lor albine

toata stima D-le Ruben!
mihai33

Mesajde Ioan Guist » 01 Noi 2012, 21:14

Ca idee.

100 de ani in urma inseamna 1912.

Dadand o mierlit-o (s-a apucat de apicultura Raiului) in 1902.A facut ochi prin 1817.Aportul lui in lumea apicola, varful lui adeca, a fost nitel mai in fata. Cam acum 150 de primaveri.E ceva.50 de ani se cheama ca....ca si cum astazi ne uitam la anii '60.Adica pe perioada fara varoua de ex.Cand in Ro erau 80 % buduroaie.Alte vremuri.
Pentru Sklener o subliniat Rubin ...bine.
"The Langstroth bee hive, patented in October 1852"
etc
etc
Am si eu o carte destinata apicultorilor Romani.Tiparita pe 1897 si alta pe 1894.e ...altceva.
Trebuie s aadmitem ca se poate sa fie apicultura si mai avansata decat a noastra.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 21:17

mihai33 scrie: cand a tras el fiice era sa ramana fara stupi si nu putini, matcile nu dadeau inainte, si la sfarsit de sezon a trebuit vrand nevrand sa cumpere 500 de matci ca sa le schimbe pe toate!!

:lol: :lol: Sa traiesti si na ne mai aduci concluzii din astea! :lol: :lol:

Stai ca acu mi-o picat fisa. Parintele Adam o introdus in Buckfast, pe furis, gene de Vespa mandarinia. D-aia s-o intamplat nenorocirea voastra.

Pfuuu...nu stiam eu de ce am albine asa mari si galbene in stupina.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ioan Guist » 01 Noi 2012, 21:22

mihai33 scrie:ma scuzati ca intervin,
baukfastul este bun doar cumparat de la el de acasa, orice fiica fecundata cu trantori de carpatina sau in cazul meu de lingustica rezultate ZERO...va spun ca am discutat cu un apicultor italian care dupa 2 ani de observatie baukfast era super mega multumit de rezultate, cand a tras el fiice era sa ramana fara stupi si nu putini, matcile nu dadeau inainte, si la sfarsit de sezon a trebuit vrand nevrand sa cumpere 500 de matci ca sa le schimbe pe toate!!
am sa va atasez o fotografie acum cu o matca baukfast costul matcii a fost de 250 de euro, foarte mult dar....pe langa cele 3 caturi pline pe care le vedeti in imagine mai adaugati inca 8 care au fost deja extrase!...eu am spus pe pagina mea ceva despre baukfast..sunt foarte bune..dar numai cu pedigree ca altfel....

Pai....sa stam stramb si sa gandim drept.
Import o linie de ...ce vrei tu.Anul asta si anul viitor am productie si predictibilitate in stupina (Doamne cat am repetat asta).Si mai am si trantori.Daca in perioada asta aduc in stupina inca o linie din aceiasi rasa dar locatie si sursa diferita, am posibilitatea sa obtin F1 fara consagvenizare.Si ...merg inainte.Cu predictibilitate ...normal.
Ideea e sa creez o zona de fecundare unde sa predomine masculii mei.
Va spun sigur ca se poate.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 21:27

Domnul meu..nu este o concluzie de a mea, ci a unui apicultor care traieste cu albinele de o viata si care mananca de pe urma lor si altceva nu stie sa faca!

stima tuturor!
mihai33

Mesajde jonny_it » 01 Noi 2012, 21:29

Ruben scrie:Inainte sa te distrezi asa tare, arunca o privire aici: http://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte ... do_Sklenar

:idea: ;)

Da, un apicultor care vindea albine. Mai sus discutam despre altceva. Credeti ca in Romania sau in Honolulu atunci nu erau apicultori care vindeau/selectau albine?
Eu nu mai continui discutia, asa ceva se discuta fata in fata pentru ca ajungem sa nu ne mai intelegem. :)
jonny_it

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 21:32

mihai33 scrie: altceva nu stie sa faca!

Pacat! :)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 21:35

D-le Guist!
eu va cred, si cred ca se poate!dar cu mare greutate, costuri exorbitante, cautari prin paduri dupa roiuri samd...dar...eu nu experimentez...sunt mai clasic!:)
mihai33

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR