Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde kamy » 23 Ian 2013, 07:32

Fratioare,tomna de-asta spusei sa pui o gratie la urdinis ca sa nu-ti plece baba,iar daca vrei sa fie plin de-a binelea pune jos 2 matci tinere!
kamy

Mesajde csaa » 23 Ian 2013, 21:42

Asta la anu ca anul asta am doua din iulie 2012 si una....nu stiu ca asa am luat-o, fara pedigree. Alea de-o sa le iau in primavara sunt tot cam ca a treia.
csaa

Mesajde kamy » 24 Ian 2013, 08:10

acu hai sa fim seriosi cu teoria selectiei si cu ,,artent selectionata,, cand ai una sau 2 familii,lasa selectia pentru mai tarziu cand o sa ai din ce face si baga pe banda rulanta din ce ai!
kamy

Mesajde cobi » 24 Ian 2013, 20:58

kamy scrie:acu hai sa fim seriosi cu teoria selectiei si cu ,,atent selectionata,, cand ai una sau 2 familii,lasa selectia pentru mai tarziu cand o sa ai din ce face..si baga pe banda rulanta din ce ai![u][/u]

Adevar graita-i nene kamy! :)

Auzeam pe unul de curand care are vreo 400 de familii si are autorizatie de multiplicare material biologic ca pentru el cele mai bune matci sunt tot cele din roire! Si era stupar din tata'n fiu :?
cobi

Mesajde csaa » 24 Ian 2013, 21:00

Pai omul a zis bine: pentru el.
csaa

Mesajde kamy » 24 Ian 2013, 21:30

csaa scrie:Pai omul a zis bine: pentru el.

Nu sant de acord cu ultima ta afirmatie,botcile de roire sant nr1,dar nu toti isi permit luxu sa faca alpinism apicol,ar urma botcile de schimbare linistita cu toate ca o sa ma contraziceti ca sant pe locul1,ca botci da ca matci imperecheate,de cele mai multe ori sant depasite de cele de roire care sant in perioada de varf al exploziei stupului si cel mai potrivit timp de imperechere,urmeaza transvazare si la urma di tat botcile de salvare,dar uneori se mai intampla sa iasa hapt pe dos!
kamy

Mesajde cobi » 24 Ian 2013, 21:56

kamy scrie:
csaa scrie:

...botcile de roire sant nr1,dar nu toti isi permit luxu sa faca alpinism

...CORECT

Am avut cazuri din botca de roire, care al doilea an, deci matca mai mica de 1an de viata, era in pom pana la 1 mai...si incet, incet invatam :)

Dar ce facem la sute?!! Profesionistii stiu ...ca doar nu acum se inventeaza apa calda! :)
cobi

Mesajde jenica67 » 24 Ian 2013, 23:08

Kamy, daca nu te superi nu sunt de acord cu clasamentul tau al matcilor. Mai gandeste-te si iti spun dupa aceia de ce.
jenica67

Mesajde danielus71 » 24 Ian 2013, 23:40

cutiiute de transport matci tipul ,,Benton"pe unde se gasescde cumparat
danielus71

Mesajde kamy » 25 Ian 2013, 07:23

jenica67 scrie:Kamy, daca nu te superi nu sunt de acord cu clasamentul tau al matcilor. Mai gandeste-te si iti spun dupa aceia de ce.

Zi-o frate linistit ca nu ma supar m-am referit strict la valoarea matcii,pentru mine si familiile mele e haltul clasamentu,in care prefer botca de salvare celei de roire,b.s.l. n-am vreme sa le cat si-atunci ramane nr 1 transvazatu,da io zic chiar daca stau stramb sa jiudec drept.
kamy

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2013, 09:07

Se stie ca cele mai bune matci, sunt cele crescute din oua. Bazandu-ne pe aceasta constatare, bagam in Starter celule decupate din fagure cu oua de 2-3 zile, ca ele sa fie luate in crestere, imediat la eclozare. Deci dupa mine daca Starterul, este echivalentul unei familii puternice, ar trebui sa obti matci la fel de bune, ca cele de roire, dar fara aceasta calitate negativa. Asta este parerea mea.
jenica67

Mesajde kamy » 25 Ian 2013, 10:47

Nu te contrazic ca n-am facut niciodata asa ceva ,da cum alegi ouale cum cauta maica-mea ouale de closca la bec?
N-am prea auzit multi crescatori care sa creasca din oua,doar maria sa king de iutub si-a anuntat intentia.sa vedem cat e de bun la facut ca la zis m-a cam intrecut!
kamy

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2013, 11:18

Eu nu zic ca trebuie sa le alegi, ca albinele le ia in crestere, pe masura ce eclozeaza. Daca alea sunt singura lor speranta, de a face matci, le privesc ele, la bec si asteapta sa eclozeze.
jenica67

Mesajde ignatov andrei » 28 Ian 2013, 19:30

danielus71 scrie:Am o carte ce trateaza ,,Cresterea reginelor" de Bruno Pasini si M.Teresa Falda.
In legatura cu cresterea trintorilor,aici spune : trintorii,dupa nastere au nevoie de 15-20 de zile pentru a ajunge la maturitate sexuala,deci inceputul cresterii trintorilor trebuie facuta cu circa 35-40 de zile inaintea inceperii cresterii matcilor.
cresterea trintorilor se face punind in mijlocul cuibului o rama de trintor construita, stropita din belsug cu sirop.
normal ca familia care creste trebuie sa fie selectionata ca fiind ,,recordista" stiind ca 50% din patrimoniul genetic al albinelor il dau trintorii.
ca si stimulare se foloseste un sirop facut di 250g apa,250g zahar si 20g polen(macinat cu risnita),cu adaosul a 0,75 g/l clorura de sodiu(sare).acesta se va da tot la 3 zile pina la inceputul unui cules mai interesantasta.asta in ce priveste trintorii.
in ce priveste matciile cei care fac un stuparit prrofesional ,cumpara regine fecundate artificial( si le platesc in jur de 180-200 €).ce pot sa spun ,isi merita fiecare euro.

Cea mai buna carte este "Cresterea matcilor"de Ruttner! Revizuieste-ti "clasificarea" apicultorilor! Apicultorii nu fac miere! Ai avut dreptate cu raspunsul dat la "introducerea matcilor...". Roiul pe doua rame este solutia ideala!
Multa bafta!
ignatov andrei

Mesajde danielus71 » 28 Ian 2013, 21:20

beh ,tu citeste-o pe alui rutner,eu pe linga carte ramin cu experienta cistigata intr-o ,,azienda"(ferma) ,pe care in Romania o visam doar.si da,ai dreptate mierea o fac albinele,dar daca nu esti bun,nici albinele nu ti-o fac :lol: :lol:
roiul daca-l faci inainte de salcim ,il poti face si cu o rama,de puiet si una cu miere(sau goala ,dar trebuie sa-i dai de mincare)
danielus71

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2013, 10:04

danielus71 scrie:beh ,tu citeste-o pe alui rutner,eu pe linga carte ramin cu experienta cistigata intr-o ,,azienda"(ferma) ,pe care in Romania o visam doar.si da,ai dreptate mierea o fac albinele,dar daca nu esti bun,nici albinele nu ti-o fac :lol: :lol:
roiul daca-l faci inainte de salcim ,il poti face si cu o rama,de puiet si una cu miere(sau goala ,dar trebuie sa-i dai de mincare)

Scuze, nu m-am referit strict la tine! Ruttner, ca si Loveaux, abordeaza - in cartile lor - mai mult biologia familiei de albine "in detrimentul" tehnologiei. Incepatorii cauta cai mai scurte pentru a "invata", aspectul biologic fiind lasat deoparte! Daca stii sa-ti dezvolti si sa ingrijesti familiile foarte bine, cresterea de matci devine doar o chestiune de timp! Acum 35 de ani am invatat sa cresc matci la o statiune a I.C.P.A. din Romania, am colaborat cu d-na Mihaela Serban, D-zeu s-o ierte, iar acum 22 de ani am colaborat cu statiunea Krasnaia Poliana din Rusia. Cred ca am putea sa facem schimb de experianta!
Multa bafta!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR