Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde Trantorul@ » 07 Dec 2013, 21:52

O SPUN DIN NOU NE MERITAM SOARTA CU VARF SI INDESAT!!! INCEPE SA-MI FIE TOT MAI MULT RUSINE CA SUNT ROMAN CAND VAD .... VAI STEUA NOASTRA!!! VAI SI AMAR DE SELECTIA TA!!! SI intradevar 5 albine starteaza mai bine decat 10 !!! SI poti invata pe cine vrei ce vrei ca nu ma intereseaza . Iti mai spun odata spor la selectie! ( si vezi ca confunzi personajul cu matcile imperecheate in septembrie )
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 07 Dec 2013, 22:12

giovanni scrie:Pă de ,cand vine unul care nu stie nici daca i se fecundă matcile in septembrie si ma învaţă sa fac selecţie ce sa mai explic eu cum cresc matcile la asemenea specialişti care nu cunosc nici biologia albinei

Trantorul@ scrie:O SPUN DIN NOU NE MERITAM SOARTA CU VARF SI INDESAT!!! INCEPE SA-MI FIE TOT MAI MULT RUSINE CA SUNT ROMAN CAND VAD .... VAI STEUA NOASTRA!!! VAI SI AMAR DE SELECTIA TA!!! SI intradevar 5 albine starteaza mai bine decat 10 !!! SI poti invata pe cine vrei ce vrei ca nu ma intereseaza . Iti mai spun odata spor la selectie! ( si vezi ca confunzi personajul cu matcile imperecheate in septembrie )

Eu zic ca e frumos sa vorbim cu nume si prenume, dar mai bine ar fi sa inceteze PANARAMA!
Daca unul nu are "fisele" la el si nu mai doarme la noapte! Saracul!
ignatov andrei

Mesajde csaa » 07 Dec 2013, 22:52

Ce vreau? "Simplu": la jumatea salcamului (10-15 mai) vreau sa am 12 regine . Apoi inca 12 pentru a schimba reginele deja existente. In luna iulie sa mai fac inca 12 si sa incerc sa iernez doua roiuri intr-un stup.
De la ce plec: sper sa imi traiasca toate cele 12 familii pe care le am acum. Cutii si rame vor acoperii necesarul oricare ar fi acesta.
csaa

Mesajde lucky5strike » 07 Dec 2013, 23:09

valter scrie:
lucky5strike scrie:Procentul ar trebui insa sa fie integral, folosind Nicot.

Cu riscul de a fi banat...vreu sange, dar mult sange.

Nu-s eu asa sangeros, stai linistit... :lol:

Cand am sa pun poze, te chem sa dai tu cu satarul. Promit. Pana atunci, muuult imi mai place sa discut la subiect.

... alt fapt care nu-l prea recomand: invelirea ramei de crestere in Hanemann.

Ma gandesc ca e clar de ce.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 07 Dec 2013, 23:17

Faptul ca nu suntem in consens intotdeauna, e perfect OK! Fiecare are dreptul sa fie sef la el in batatura.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde activ » 07 Dec 2013, 23:22

lucky5strike scrie:

De ce ? ... dacă nu e SECRET.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde lucky5strike » 07 Dec 2013, 23:29

Eu am priceput in mare cum lucreaza dumnealui, cred ca are rezultate bune, dar e loc pentru optimizari.

Albina, ca hraneste, ca incalzeste, ca cizeleaza, albina de orice fel, trebuie sa aiba acces cat mai putin obstructionat spre rama de crestere.

Invelirea daca e musai, se face in perioada de capacire, sa te asiguri ca nu scapa cine stie ce matca pe acolo.

Dar sunt si alte metode mai ok pt asta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ovidiu_78 » 07 Dec 2013, 23:37

activ scrie:
lucky5strike scrie:

De ce ? ... dacă nu e SECRET.

cand vrei sa iti creasca faguri la magazie sa zicem si bagi foite la crescut,nu e bie sa ai haneman ca nu prea se vor apuca de ele...asa e cred si la botci...nu le vor lua in lucru prea repede...
daca e si altceva .... :roll:
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde lucky5strike » 08 Dec 2013, 00:00

Acolo e vorba de mai multe variabile: respingerea coloniei a orice este nou in stup, fara amprente de albina. Lipsa de cules. Scapa caldura pe sus. Ca sa ia catul in lucru rapid, cuibul mai trebuie sa il si sustina ca populatie, iar artificialii obligatoriu pulverizati cu sirop, dupa punerea catului... O transa de hranitor sus nu strica.
Hanemannul de plastic e o idee mai placut pt ele.

Pt noi, e mult de dezbatut ce Hanemann e mai potrivit. :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kamy » 08 Dec 2013, 08:13

Csaa,nu te chinui prea mult,pentru ce vrei tu io as proceda altfel si anume:
Cand incep sa aduca polen mai serios te pui cu hranitoru pe ele si pe mama lor,aloca un 10 kile poate plus in functie de locatie,ajutor de afara tip de lazi,toate fiind obligate sa roiasca pe infloritul marului,nu le lasi sa roiasca inainte de a face sow,faci roi cu botcile coapte,dar ai grija vor fi multe botci care sant in perioada in care nu e voie miscate si o sa uite sa eclozioneze!
Pe salcam musai sa ai matci imperecheate!
Babele la care e pericol de roire poti sa le lasi acasa pe cate 2-3 rame ca nuclee,celelalte poti sa le iei la plimbarea de adunat miere numita pastoral!
Astfel ai scapat de orfanizari,fasonari transvazari neacceptari,obtii material a 1-a si garantez ca nu roieste in primul an.
Lasa ,,cresterea matcii,,pentru mai tarziu dupa ce pleaca trenul primaverii!
Daca vrei sa faci crestere in prezenta matcii,unchiu rutner o lauda ,musai partener cu haneman ca altfel tre sa legi matca de un picior sa nu ajunga la botci!
Io prefer hanemanu metalic e mai rezistent si confera siguranta!dar aceasta metoda de crestere merge doar cand e cu plus,cu orfanizare totala merge oricand!!!
Parerea me!
kamy

Mesajde balasbebe » 08 Dec 2013, 08:31

Vineri am avut o intalnire cu domnul profesor Ion Popescu.

El a prezentat o metoda simpla pe care dansul o aplica. Se pare ca este destul de simpla, nu cere prea multa stiinta si are si rezultate. O rama taiata, si pusa la insamantat, dupa care orfanizeaza si familia. Daca bine rtin scoate pe o rama 28 de botci.
balasbebe

Mesajde gica.mosu » 08 Dec 2013, 09:55

balasbebe scrie:Vineri am avut o intalnire cu domnul profesor Ion Popescu.

El a prezentat o metoda simpla pe care dansul o aplica. Se pare ca este destul de simpla, nu cere prea multa stiinta si are si rezultate. O rama taiata, si pusa la insamantat, dupa care orfanizeaza si familia. Daca bine rtin scoate pe o rama 28 de botci.

Da,Bebe,asa am facut si fac si acum cu mentiunea ca tai rama forma de dinte de fierastrau(dezordonat) iar timp de 6zile stimulez stupul crescator cu-mierede salcim+polen+lapte de buhai sub forma de sirop cit5-800ml/zi...Matcile obtinute au depasit uneori pe cele de SL sau de roire :!:
P.S-cind tai fagurele cum am spus...urmaresc si las cite un ou si3 celule goale intre ele...Iar pt a obtine trintori f timpuriu am alta metoda :roll:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde giovanni » 08 Dec 2013, 11:31

lucky5strike scrie:Eu am priceput in mare cum lucreaza dumnealui, cred ca are rezultate bune, dar e loc pentru optimizari.

Albina, ca hraneste, ca incalzeste, ca cizeleaza, albina de orice fel, trebuie sa aiba acces cat mai putin obstructionat spre rama de crestere.

Invelirea daca e musai, se face in perioada de capacire, sa te asiguri ca nu scapa cine stie ce matca pe acolo.

Dar sunt si alte metode mai ok pt asta.

Aantaje si dezavantaje, depinde de metode.FARA de GRATIE o singura metoda merge,cea din italia.
Cei care cresteti in casete de 4>5 rame fara regina, adica folositi starterul ca si finisor , in aceasta situtie lururiled sun foarte simple , CALITATEA insa are de suferit.
In orice fel de crestere cu matca in cuib se foloseste o gratie si va fac trimitere in urma cand regretatui nostru GICA ma intreba cumcresc eu, daca cresc. In acel raspuns ve ti vedea ca pe ME cesc la fel ca DAN MARGARIT in canada ca asa se creste pe ME, dar tot cu gratie intre regina si rama PB , adica intre corpuri , cu dezavantajul fata de rama PB cu gratie, ca in corpul 2 la ME unde se si incepe se si finalizeaza cresterea ,dezavantajul,deci fiind ca in acest corp nu mai sunt indeplinite conditiile unei schimbari linistite/Aceasta pentr ca in corpul 2 la me nu mai este puiet in toate fazele si regina libera ca intr un cuib unde se schimba linistit, asa cum vedeti in video ca mut ramaPB in cuibul unei familii cu matca ptr a finaliza cresterea si vor sta acolo pana dupa eeclozionare dupa care vor merge direct in nulee de imperecheat.DESPRE ce OPTIMIZARE mai vorbim,poate sa priponim matca din cuib intr un colt ca pe cal la pasune , atunci dupa 2<3 cresteri mai cresti in el? Va mai avea populatia de dinainte de a restrictiona regina pe2<3 rame? TOATE s au 95 la suta din metodele publicate le am experimentat , plus tot felul de prostii de inventii din mintea mea si nu se poate mai bine deocamdata ... Tot ce este apropiat cunoscut de ele poate fii acceptat ,restul, nu vor ,nu sunt de acord cu noi sa le schimbam insusirile, deocamdata ,poate pe viitor numai selectia isi spune cuvantul , iar in prima faza selectia sa se bazeze pe REZISTENTA LA FACTORII EXTERNI daca trec de astea orice albine vor face si miere vor face poate si matematica intr un final fiindca noi oamenii nu suntem multumiti niciodata cu cea lasat DOMNUL vrem din ce in ce mai mult, c am asa vad eu lucrurile.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 08 Dec 2013, 11:43

kamy scrie:Csaa,nu te chinui prea mult,pentru ce vrei tu io as proceda altfel si anume:
Cand incep sa aduca polen mai serios te pui cu hranitoru pe ele si pe mama lor,aloca un 10 kile poate plus in functie de locatie,ajutor de afara tip de lazi,toate fiind obligate sa roiasca pe infloritul marului,nu le lasi sa roiasca inainte de a face sow,faci roi cu botcile coapte,dar ai grija vor fi multe botci care sant in perioada in care nu e voie miscate si o sa uite sa eclozioneze!
Pe salcam musai sa ai matci imperecheate!
Babele la care e pericol de roire poti sa le lasi acasa pe cate 2-3 rame ca nuclee,celelalte poti sa le iei la plimbarea de adunat miere numita pastoral!
Astfel ai scapat de orfanizari,fasonari transvazari neacceptari,obtii material a 1-a si garantez ca nu roieste in primul an.
Lasa ,,cresterea matcii,,pentru mai tarziu dupa ce pleaca trenul primaverii!
Daca vrei sa faci crestere in prezenta matcii,unchiu rutner o lauda ,musai partener cu haneman ca altfel tre sa legi matca de un picior sa nu ajunga la botci!
Io prefer hanemanu metalic e mai rezistent si confera siguranta!dar aceasta metoda de crestere merge doar cand e cu plus,cu orfanizare totala merge oricand!!!
Parerea me!

Pentru cine nu are incotro oate face si asa dar dupa aceea sa nu vina cu argumente ca albina noastra este cea mai roitoare, cea mai nu stiu cum.SA FACA cel putin cu o matca de calitate care s a nascut din schimbare linistita s au a fost selectionata altfel nu are rost sa te chinui de dragul de a umple lazile cu goange de tot felul
giovanni

Mesajde giovanni » 08 Dec 2013, 11:51

gica.mosu scrie:

Da,Bebe,asa am facut si fac si acum cu mentiunea ca tai rama forma de dinte de fierastrau(dezordonat) iar timp de 6zile stimulez stupul crescator cu-mierede salcim+polen+lapte de buhai sub forma de sirop cit5-800ml/zi...Matcile obtinute au depasit uneori pe cele de SL sau de roire :!:
P.S-cind tai fagurele cum am spus...urmaresc si las cite un ou si3 celule goale intre ele...Iar pt a obtine trintori f timpuriu am alta metoda :roll:

Si sa vezi daca ai noroc de nectar proaspat ce treaba faci ,DAR este un dar ,folositi oua de valoare ,adica de la o reginaa valoroasa si eu garantez ca sunt mai bune decat cele din roire ,s au fortate sa intrein roit,asa este bravo daca ai avut curajul sa incerci . Vedeti aici este si caracterul omului , nu asteapta mura n gura ,ARE INITIATIVA, de aici la reusita nu mai este mult,incao data felicitari esti pe drumul cel bun.
giovanni

Mesajde giovanni » 08 Dec 2013, 11:56

Greutatea consta in recoltarea botcilor ca nu toate vor avea varsta apropiata,dar cine are timp metoda nu este rea pentru cei cu stupi putini si ceva timp, este descrisa in literatura destul de bine.
giovanni

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR