Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum salvez o matca

Mesajde budalanic » 21 Feb 2013, 13:19

buna ziua. am o problema cu un stup. mi-a murit toate albinele,a ramas doar matca si vreo 6 albine. cum as putea sa salvez matca pana in primavara?
budalanic

Re: cum salvez o matca

Mesajde Mircea77 » 21 Feb 2013, 14:12

Pentru cunoscatori informatiile oferite sunt prea putine. Da mai multe detalii, cauze, suspiciuni etc. Descrie tot tabloul.
Mircea77

Mesajde budalanic » 21 Feb 2013, 14:29

a fost un stup slab la intrarea in iarna si tot au murit de-a lungul iernii pana au ramas doar matca si cele cateva albine. mancare au avut din abundenta. cred c a fost de vina impachetarea slaba a stupului pt iarna. matca traieste acum si as vrea sa o salvez sa nu moara. mentionez ca nu am nici un alt roi fara matca. acum am pus-o intr-un borcan cu un pic de fagure cu miere si cele 6 albine.
budalanic

Mesajde proapis13 » 21 Feb 2013, 15:40

Mergi la adresa de mai jos si deschizi un topic in care specifici ca donezi o regina in schimbul alteia la vara
Ai grija sa pui si adresa ca poate esti din Burkina Faso si nu-i convine omului sa vina dupa ea :lol:
Acum serios vorbind e cea mai buna salvare pentru ea mai ales ca ajuti un coleg caruia i-a murit matca
viewforum.php?f=40
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde aparul » 21 Feb 2013, 16:37

Daca ai mai multi stupi,poti sa iei de la altii 2(trebuie sa fie puternici) cite o rama cu albine(cu atentie sa nu le iei matca) ii lasi 2-3 ore sa se simta orfani, dupacare le dai matca in cutiuta(in compania a 5-8 albine de ale ei ,cu putina turta,cit sa o elibereze in 12-24 ore) si o pui intre rame in mijlocul albinelor.
cu metoda aceasta am salvat ieri 2 matci.

P.S daca e frig tare trebuie sa le bagi inr-o incapere temperata pentru acomodare
aparul

Mesajde budalanic » 21 Feb 2013, 22:36

multumesc mult am sa incerc metoda aceasta!
budalanic

Mesajde nae » 22 Feb 2013, 19:56

budalanic scrie:buna ziua. am o problema cu un stup. mi-a murit toate albinele,a ramas doar matca si vreo 6 albine. cum as putea sa salvez matca pana in primavara?

Nu,nu, nu, singura problema a stupului ai fost d-ta = matale esti problema nu stupul .
De ce au ''murit'' albinele !?
Varroa/nosema/albina batrana /lipsa mancare .
De ce sa salvez o matca intepata de paduchi /constipata de nosema ?
(la ora la care ai scris orice sfat e inutil , 6 albine nu sunt un ghem = a murit linistita ) :oops:
nae

Mesajde aparul » 22 Feb 2013, 20:17

budulanic,eu am verificat cele doua matci astazi,deci dupa doua ,respectiv trei zile au oua de o jumatate de palma pe rama.Sa revii cu rezultate .
aparul

Mesajde nae » 25 Feb 2013, 20:16

aparul scrie:budulanic,eu am verificat cele doua matci astazi,deci dupa doua ,respectiv trei zile au oua de o jumatate de palma pe rama.Sa revii cu rezultate .

Bravo !
De ce sa salvez ,in aceste conditii , o matca ? ( :shock: )
(chiar sunt curios ) :shock: , :shock: , :shock:
nae

Mesajde aparul » 25 Feb 2013, 21:41

ptr cá eu iubesc albinele,
nu ma gindesc numai la profit,si chiar dacaar fii asa ,am 2 luni la dispozitie sa le bag in productie
adica le-am adus pina aici ,si acum le dau cu paru-n cap.
Sint doar puncte de vedere,al meu si-al tau. :lol:
aparul

Mesajde nae » 25 Feb 2013, 21:53

Multumesc !
(daca am creier inseamna ca le urasc sau le dau cu parul in cap !?)
Parerea mea .
nae

Mesajde aparul » 25 Feb 2013, 23:01

nae, de ce vrei sà te certi ,eu n-am spus cà n-ai bibilicà ,am spus ,doar cum am fàcut eu si-am salvat 2 matci si sint multumit. ;)
aparul

Mesajde Albinel » 25 Feb 2013, 23:50

aparul scrie:budulanic,eu am verificat cele doua matci astazi,deci dupa doua ,respectiv trei zile au oua de o jumatate de palma pe rama.Sa revii cu rezultate .

desi iti apreciam o parte din postari ...cu asta mai pus in cap..:
" de aparul » 21 Feb 2013, 15:37
Daca ai mai multi stupi,poti sa iei de la altii 2(trebuie sa fie puternici) cite o rama cu albine(cu atentie sa nu le iei matca) ii lasi 2-3 ore sa se simta orfani, dupacare le dai matca in cutiuta(in compania a 5-8 albine de ale ei ,cu putina turta,cit sa o elibereze in 12-24 ore) si o pui intre rame in mijlocul albinelor.
cu metoda aceasta am salvat ieri 2 matci."

azi spui:
" de aparul » 22 Feb 2013, 19:17

budulanic,eu am verificat cele doua matci astazi,deci dupa doua ,respectiv trei zile au oua de o jumatate de palma pe rama."

nu vreau sa fiu ironic ..dar cred ca am dreptul sa-mi pun intrebari.. :D
sunt doua zile si nu doua trei cum spui..pe de alta parte le-ai dat in colivie si asta inseamna ;) ..sa nu mai vorbim de perioada care o trecem.. :mrgreen:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 25 Feb 2013, 23:54

[quote="nae"]constipata de nosema ?

de acord in multe altele cu tine, nae..dar cu asta chiar de-as vrea nu pot .. :idea:
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2013, 00:00

Albinel scrie:
nae scrie:constipata de nosema ?

de acord in multe altele cu tine, nae..dar cu asta chiar de-as vrea nu pot .. :idea:

Bag seama ca-ti faci rau singur numai citindu-i
Lasa-i sa-si dea cu stingul in dreptul ca ei si le trag pe urma :lol:
salve :D
P.S. Nu-i de ris dar nu ma pot abtine :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 26 Feb 2013, 00:06

Asa de mari??? :o :o :o
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR